Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
sawcio68

Kieszonki i kieszonkowcy, czyli wszystko co na dewizce wisi.....

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądając ten temat zaczyna mi w głowie kiełkować pewna myśl ale jeszcze się bronię ;)

Tymczasem taki Bure wpadł nie tak dawno.

Mechanizm Stauffer & Co

post-47356-0-71731500-1462282849_thumb.jpg

post-47356-0-89829100-1462282886_thumb.jpg

post-47356-0-89447800-1462282920_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ładna rzecz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tymczasem taki Bure wpadł nie tak dawno.

Mechanizm Stauffer & Co

Z patentem od Georges Nicolet, dotyczącym licznika minut.

Ciekawa pozycja.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :) ,

Panowie prosiłbym o pomoc w rozszyfrowaniu producenta mechanizmu. 

Zegarek niestety będzie musiał mnie opuścić, ale zanim co, chciałbym wiedzieć co to za mechanizm.

post-44737-0-35233000-1462452455_thumb.jpg

post-44737-0-91650800-1462452455_thumb.jpg

post-44737-0-58512700-1462452454_thumb.jpg

post-44737-0-66086300-1462452484_thumb.jpg

Kupię: ---.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm najprawdopodobniej jest od FHF (kal.1 ?), sygnatura może być pod płytą główną.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sygnatura na mechanizmie i kopercie to tylko ten półksiężyc z gwiazdą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest sygnatura producenta zegarka, a sygnatura FHF jest dyskretna widoczna dopiero po odkręceniu płyty głównej.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To oznaczenie = Phenix Watch Co z Porrentruy.

Dziękuję, bardzo pomocne :). Już wiem coś o producencie.

To jest sygnatura producenta zegarka, a sygnatura FHF jest dyskretna widoczna dopiero po odkręceniu płyty głównej.

Również bardzo dziękuję za cenna wskazówkę :). Zastanawia mnie jedynie stan mechanizmu, ponieważ mimo prób regulacji późni ok. 15 min na 12 godzin. Właśnie przyglądam mu się pod lupą i koło wychwytowe było naprawiane a raczej jego oś. Czy może to być powodem nagminnego późnienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki koledze http://zegarkiclub.pl/forum/user/68206-pawe%C5%82-bury/ stałem się posiadaczem ciekawej kieszonki, coś więcej o modelu i roku produkcji ?

Znana kieszonka z czasów II WŚ, mechanizm Unitas 265 S. Nr DH podobnej wysokości jak tych znanych.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znana kieszonka z czasów II WŚ, mechanizm Unitas 265 S. Nr DH podobnej wysokości jak tych znanych.

Dzięki za info, natomiast nie mam wiedzy w zakresie nr DH, rozumiem, że jest to numer przydziału, gdzie znajdę jakieś informacje ?

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam Panowie - obserwuję omegi od długiego czasu ale bardziej podobają mi się starsze modele z początkowego okresu istnienia firmy ...

dlatego piszę z wielką prośbą - nie mogę znaleźć tarczy do mojej omegi - może ktoś posiada na zbyciu .... ????

post-90121-0-96877100-1463513279_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, opłaca się remontować za 60, czy zostawić na złom srebra?

post-29239-0-82846200-1463659151.jpg

post-29239-0-54874500-1463659152_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie będąc w rodzinnym mieście nabyłem taką oto kieszonkę, za kwotę bardzo niską trzy cyfrową od zaprzyjaźnionego zegarmistrza. Co sądzicie, czy to prawdziwe IWC? Koperta nie jest sygnowana, jedynie mechanizm oraz na tarczy jakoś niedbale oznaczenie IWC.

post-62679-0-49732700-1463664481_thumb.jpg

post-62679-0-00919500-1463664491_thumb.jpg    post-62679-0-42634100-1463664502_thumb.jpg

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie będąc w rodzinnym mieście nabyłem taką oto kieszonkę, za kwotę bardzo niską trzy cyfrową od zaprzyjaźnionego zegarmistrza. Co sądzicie, czy to prawdziwe IWC? Koperta nie jest sygnowana, jedynie mechanizm oraz na tarczy jakoś niedbale oznaczenie IWC.

attachicon.gifP_20160519_063617.jpg

attachicon.gifP_20160519_063524.jpg    attachicon.gifP_20160519_063600.jpg

Moim zdaniem przekładka.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk oryginalny - co do tarczy uz pewności nie ma (napis malowany i chyba brak słupków). Na deklu nic nie ma? Wygląda średnio... ale trzy cyfry to też 100 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż werk w moim IWC to Caliber 67 produkowany w latach 1933 - 1958, wyprodukowano 23.400 egzemplarzy. Debiutował w ciężkim okresie, kiedy zegarki naręczne były bardziej popularne i lepiej się sprzedawały niż kieszonkowe. To protoplasta kalibru 98. C 67 stosowany jest w tańszych wersjach zegarków IWC wkładany w stalowe koperty lub używane przez Kriegsmarine (Niemiecką Marynarkę Wojenną) podczas II wojny światowej jako zegar pokładowy.

Na deklu jest tylko napis DEPOSE ARGENTAN, ale co to znaczy to nie wiem. Nie mogę się dokopać więc może ktoś, coś?

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż werk w moim IWC to Caliber 67 produkowany w latach 1933 - 1958, wyprodukowano 23.400 egzemplarzy. Debiutował w ciężkim okresie, kiedy zegarki naręczne były bardziej popularne i lepiej się sprzedawały niż kieszonkowe. To protoplasta kalibru 98. C 67 stosowany jest w tańszych wersjach zegarków IWC wkładany w stalowe koperty lub używane przez Kriegsmarine (Niemiecką Marynarkę Wojenną) podczas II wojny światowej jako zegar pokładowy.

Na deklu jest tylko napis DEPOSE ARGENTAN, ale co to znaczy to nie wiem. Nie mogę się dokopać więc może ktoś, coś?

Argentan to ''mosiądz wysokoniklowy'' inaczej chińskie srebro.Zastępował srebro w np.kopertach zegarków. Depose to składać,czyli Składa się z argentanu?

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Argentan to materiał z którego wykonano kopertę (nowe srebro) 

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi