Piotr Ratyński 407 #526 Napisano 13 Czerwca 2016 Dzień dobrywpadł mi dzisiaj na pchlim targu taki oto zegarek.Czy Szanowni Forumowicze mogliby mi wskazać kierunek do ustalenia jego proweniencji.Intrygujący,bo wg mnie nie mający sensu,jest wygrawerowana dedykacja(?)"Für Luxemburger Zweibrücken" Kierunku tu nie ma i jak producent nie był łaskawy zaznaczyć kto on zacz, to nie będzie. Czyli tak, producent zegarka "no name", producent mechanizmu prawdopodobnie AS (podobny). Może ktoś coś podpowie na temat tego zegarka [ firma werk itd.]cd.Gdyby zdjęcia były mniej "artystyczne" a bardziej poglądowe i szczegółowe, to by było łatwiej. Jeżeli chodzi o sygnaturę na tarczy, to szkoda mi czasu na odszyfrowywanie, a mechanizm, po przejrzeniu sporej ilości materiału, najbardziej podobny jest do wyrobów Hyppolyte Parrenin, ale pewności nie mam. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #527 Napisano 13 Czerwca 2016 Dziękuję Piotrze na tarczy napis Champ de roses [wyszukiwarka nic nie "mówi"] 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #528 Napisano 14 Czerwca 2016 Mnie też nic to nie mówi. Jakbym ewentualnie coś znalazł to zamieszczę. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RTK-WGM 219 #529 Napisano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Panowie trafił się taki Paweł Bure w kopercie z bocianami...A w środku... no właśnie co to za mechanizm? Chyba źle szukam... Edytowane 15 Czerwca 2016 przez RTK-WGM 0 Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #530 Napisano 15 Czerwca 2016 Panowie trafił się taki Paweł Bure w kopercie z bocianami...A w środku... no właśnie co to za mechanizm? Chyba źle szukam...A w środku wczesny Zenith, albo nawet jego przodek Billodes. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #531 Napisano 15 Czerwca 2016 Wygląda jak ten drugi z tabelki tylko kółka pod spodem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #532 Napisano 16 Czerwca 2016 Ja był obstawiał bardziej Longinesa niż Zenitha... miałem nawet podobny sygnowany werk. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #533 Napisano 16 Czerwca 2016 Obstawiać hmm... czemu nie, pokaż jaki to by miał być ten werk Longinesa, dyskutujemy. PSObejrzyj szczegóły, a nie podobieństwa typu wszyscy murzyni są tacy sami. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #534 Napisano 16 Czerwca 2016 (edytowane) Piotrze - proszę bardzo - oto mój foto-pomocnik w dyskusji: Edytowane 16 Czerwca 2016 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #535 Napisano 16 Czerwca 2016 Oooo Pan Piotr się dzisiaj łapie za kostki ja już się złapałem.Dobrze że jesteście chłopy w kwestii mechanizmów nie macie sobie równych 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RTK-WGM 219 #536 Napisano 16 Czerwca 2016 No wypisz wymaluj jak Longines patrząc jak na wszystkich "Murzynów", ale również podobny jest do Billodes'a. Lever Set mają w tym samym miejscu, jeśli Billodes miałby płytę to dalej widziałbym "Murzyna". Bure montował z różnymi mechanizmami, nie tylko ze swoimi (tak wyczytałem) więc dalej się zastanawiam. 0 Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #537 Napisano 16 Czerwca 2016 (edytowane) Piotrze - proszę bardzo - oto mój foto-pomocnik w dyskusji: No cóż jedyny Longines z "baranimi rogami" mnie znany wygląda tylko podobnie jak murzynhttp://www.pocketwatch.ch/klongines.htm#start,tego mechanizmu Longonesa nie znałem, a Billodesa tak, więc podjąłem dyskusję, żeby się czegoś nowego dowiedzieć i się nie zawiodłem. Tajemnica podobieństwa tych mechanizmów najprawdopodobniej by się wyjaśniła gdybyśmy wiedzieli który zegarmistrz je wykonał. Jak wrócę do domu to poszperam w papierach. Edytowane 17 Czerwca 2016 przez DawPi Nie cytujemy zdjęć. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #538 Napisano 18 Czerwca 2016 Nie znalazłem żadnych powiązań między zegarmistrzami Longinusa a Billodesa, więc podobieństwo mechanizmów to prawdopodobnie tylko przypadek. Nie znalazłem tez nic o tym werku Longinesa... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #539 Napisano 24 Czerwca 2016 Nowy Longines w kolekcji:Sprzedawca zgodził się oddać go...za 20 dolarów. Dodam, że zegarek jest sprawny. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #540 Napisano 26 Czerwca 2016 Nowy Longines w kolekcji:A ten, zdaje się kaliber 20 ''', z kolei jest mnie znany ale już jako baza pod jeden z pierwszych chronografów Longinesa. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #541 Napisano 26 Czerwca 2016 (edytowane) A ten, zdaje się kaliber 20 ''', z kolei jest mnie znany ale już jako baza pod jeden z pierwszych chronografów Longinesa. Tego nie wiedziałem, bardzo dziękuję. Myślałem, że ten Longines to nic ciekawego, a - mimo to - spotkała mnie niespodzianka. Edytowane 26 Czerwca 2016 przez OmegaDeVille 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #542 Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Dla wakacyjnego ożywienia naszego wątku... Trafił do mnie taki oto werk ze szwajcarskim patentem 17353 (Patent number 17353 granted 18. Februar 1899) - ciekawe,że jeden z tropów doprowadził mnie do jednego z werków Zenith, też sygnowanego tym patentem. Co sądzicie o tym? Edytowane 15 Lipca 2016 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zwierz 0 #543 Napisano 15 Lipca 2016 Witam,wie ktoś może, co to za zegarek?I oczywiście mechanizm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #544 Napisano 15 Lipca 2016 Popularny zegarek z początku XX w, mechanizm o wychwycie cylindrowym, produkcji jednego z producentów surowych mechanizmów prawdopodobnie AS. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #545 Napisano 16 Lipca 2016 (edytowane) A propos mojego mechanizmu - patent jest jednak autorstwa G. Favre-Jacota - http://z.poche.free.fr/g-favre-jacot/imagepages/image50.htm Co z tego wynika? Edytowane 16 Lipca 2016 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #546 Napisano 16 Lipca 2016 Temat zamknięty - tak w kwestii porządkowej: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spoxx2006 39 #547 Napisano 20 Lipca 2016 To i ja wrzucę coś od siebie.Cóż taki oto zwyczajny i popularny cylinderek. Ładnie trzyma czas. Revue Thommen: 0 Kupię: ---. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk 25 #548 Napisano 31 Lipca 2016 Witam kolegówNie wiem czy w dobrym miejscu ale jak chodzi o kieszonkowe to chyba najlepsze .W trakcie zakupu Delbany trafił w ręce taki oto mechanizm kieszonki wpakowany w kopertę naręczną .Może któryś z kolegów rozszyfruje jaki to werk , podam że średnica to 40 mm .Oto fotki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #549 Napisano 31 Lipca 2016 A rozwiazanie powyżej w poście Grigoris 1 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk 25 #550 Napisano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) Tak się właśnie przyglądałem tej ulotce lecz nie byłem pewny więc dlatego moje pytanie .DziękujęEDITPrzejrzałem temat i piękne macie koledzy kieszonki Po zaliczeniu literatury faktu nasuwa mi się jedno , MAM ZENITHA , ???No tyle że na tym werku nie ma żadnego oznaczenia , oprócz widocznego numeru , oczywiście werku nie rozbierałem .Lecz z tego co widze na innych fotkach to powinno byc gdzieś na wierzchu ,jedno co wiem to 19-278 Lepine Zenith ( to chyba rodzaj werku ) Edytowane 1 Sierpnia 2016 przez jerzyk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach