kiniol 2281 #76 Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Kurcze, chyba faktycznie ukierunkuję się na "służbówki"...Pokazywałem go już kiedyś, ale pozwólcie, że umieszczę go tu, z innymi "kolegami" Edytowane 22 Października 2015 przez kiniol 2 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #77 Napisano 22 Października 2015 I jeszcze wnętrze... 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #78 Napisano 22 Października 2015 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #79 Napisano 22 Października 2015 Ujć! Uuuuuu,ja chcę do swego Lońki takie wskazy jak u jego kolesia wampira z Transylwani. Tera Pawełprzyłoży "imiennikami" i tylko się pochlastać pierogiem! 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #80 Napisano 22 Października 2015 Ja Wam do pięt nie dorastam... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #81 Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Tera Pawełprzyłoży "imiennikami" i tylko się pochlastać pierogiem! Jednego dam na dobranoc - zdjęcia robione przed chwilą Makińska wojskowa linia kolejowa PO KLIKNIĘCIU ZDJĘCIE ZNACZNIE SIĘ POWIĘKSZY - LEPIEJ WIDAĆ Edytowane 22 Października 2015 przez Paweł Bury. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #82 Napisano 22 Października 2015 I co pewnie wyda się najdziwniejsze ,ale oryginalnie kieszeń w kieszeni po prawej stronie spodni typu "jeans dennim" jest przeznaczona na zegarek kieszonkowy i w takim celu została zaprojektowana przez Jacoba Davisa w 1871 roku we wzorze spodni opatentowanych dwa lata później przez Davis&Levi Strauss,.Dlatego bez obawy uchybienia etykiecie można zakładać zegarek kieszonkowy na wszystkie wyżej opisane sposoby,.I już wiem Dzięki. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #83 Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Historia tworzy się na naszych oczach - piękny zbiór się utworzył ... a to dopiero początek Wypada więc dorzucić takiego IWC: Edytowane 27 Lutego 2016 przez Grigoris1 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #84 Napisano 22 Października 2015 Już od dawna pisałemo "kondoniarkach" w spodniach! One dawniej służyły właśniedo trzymania w nich zegarków a dewizka była przypinana do pierwszej szlufki na pasek. Ale nikt mi nie wierzył... Proponuję popatrzeć i przy okazji posłuchaćSir Acker Blik Człowiek który już do końca życia( co prawda już może niedługo )kojarzyć mi się będzie z kamizelką!A przy pierwszym utworem tańcowałem z faworytąza pryszczatego małolata na dechach Targówka!Ech.....To były fajne czasy. 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #85 Napisano 22 Października 2015 Rzeczywiście temat się przyjął i idzie w dobrym kierunku (główką do przodu),.Jeszcze odnośnie kieszonkowej etykiety chciałem dodać,że największym uchybieniem jest noszenie zegarka kieszonkowego wystającego z kieszeni.,Taki sposób noszenia jest niedopuszczalny,zegarek musi być całkowicie schowany w kieszeni, nawet w wypadku zegarka marki R...X czy P...P... obowiązuje zasada- "Not displayed publicly" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #86 Napisano 23 Października 2015 Ja Wam do pięt nie dorastam... Nie histeryzuj, tylko zbieraj, zbieraj A Ty Lesiu jak mi nie podasz wymiaru to nie będziesz miał ... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #87 Napisano 23 Października 2015 Pradziadek Zenitha 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #88 Napisano 23 Października 2015 Super ten B - ale to bardziej brat ojca niż pradziadek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #89 Napisano 23 Października 2015 (edytowane) Piękny - trochę wiedzy - Favre-Jacot, GeorgesSzwajcarski producent zegarków Favre-Jacot założył w roku 1865 w Le Locle „Fabrique des Billodes". Najpierw produkował precyzyjne zegarki kieszonkowe, sygnowane jego nazwiskiem. Około roku 1900 paleta produktów została poszerzona. Produkowano chronometry pokładowe, zegary stołowe, wahadłowe zegary precyzyjne i później chronometry morskie. Od roku 1903 firma Faure-Jacot brała regularnie udział w konkursach organizowanych przez obserwatorium astronomiczne w Neuchatel, wystawiając z powodzeniem zegary stołowe i chronometry pokładowe. Wraz z przekształceniem firmy w roku 1911 w spółkę akcyjną powstała marka Zenith. W tym samym roku Favre-Jacot wycofał się z prowadzenia firmy i przekazał je swojemu bratankowi Jamesowi Favre. Wprawdzie pomieszczenia starej manufaktury zostały zastąpione przez nowoczesny budynek, ale pamiątkowa tablica, umieszczona przy wejściu przypomina o Georgu Favre-Jacot, który na własne życzenie został tu pochowany. Edytowane 23 Października 2015 przez Paweł Bury. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #90 Napisano 23 Października 2015 Ja proponuję zaakcentować coś zza oceanu w angielskiej kopercie: Am Watch Waltham Martyn Sqare z 1877 r. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #91 Napisano 23 Października 2015 ... a co mi tam, mam wolną chwilkę... tak na zasadzie prostej zagadki 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #92 Napisano 23 Października 2015 Łomega ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #93 Napisano 23 Października 2015 (edytowane) Na moje oczęta to kiniol-a też szwagier brat tudzież inszy pociotek sneer-owego "ciężarka"? Tyle tylko, że jeden z arystokratyczną gębą a drugi reprezentuje naczelnika kolejowej stacyjiz prostą ogorzałą gębą i z oberlandzkim fioletem na nosie jak to drzewiej bywało! Znam to z rodzinnych przekazów, bowiem dziadek jako smakosz i lubicielzmieniał miejsca drygentury infrastrukturą żeleznych szlaków odRówno/e poprzez Włodzimierz do Uściługa. Jednak zegara nie odziedziczyłem,bo Helmuty zabrali. Edytowane 23 Października 2015 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #94 Napisano 23 Października 2015 Moeris linii tramwajowych z Kairu,.Kair był pierwszym miastem posiadającym linie tramwajowe w tym rejonie świata,.Zostały one wybudowane przez belgijskie przedsiębiorstwo pod koniec XIX wieku,które do wybuchu 2 Wojny Światowej było także operatorem i właścicielem tych linii.Tramwaje zapewniały transport nie tylko w Kairze,ale łączyły metropolie z Alexandrią i piramidami w Gizie.,Kairskie linie tramwajowe działały nieprzerwanie do 2014 kiedy to torowiska zostały rozmontowane a ostatnie wagony tramwajowe z czechosłowackiej fabryki Tatra trafiły na złom., 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #95 Napisano 23 Października 2015 Eeee... to ja chyba przestanę gromadzić... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #96 Napisano 23 Października 2015 Moja ulubiona kieszonka,a właściwie to nie jest zegarek kieszonkowy tylko zegar kolejowy Seiko Precision 91RW (Railroad Watch) przeznaczony do konsoli w lokomotywach japońskiej kolei,.Jest to pierwsza generacja japońskiego RW z bardzo rzadkim i ciekawym werkiem Seikosha 91-0020,która weszła do służby w japońskich kolejach od 1945 roku,.Ciekawym rozwiązaniem w tym zegarku jest system "Second Setting Diaflex" przypominający stop sekundę,z tą różnicą że po wyciągnięciu koronki sekundnik zatrzymuje się dopiero kiedy wskazówka dojdzie do zera .https://www.youtube.com/watch?v=MBBNvvSWbswTaki patent stosował też później Longines, w naręcznych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #97 Napisano 24 Października 2015 Łomega ? Wygrałeś konkurs ... i rabat na zakup kieszonki - przy najbliższej okazji Pytanie nr. 2 - czy spotkaliście tak oznaczoną Omegę ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #98 Napisano 24 Października 2015 (edytowane) Czy tam jest jedna z tych sygnatur ???Jeśli tak to jest to Omega Watch Co. SA / LouisBrandt & Frere Uhren, Uhrmacherwerkzeug; Biel, Schweiz; 1897-1904; registriert am 25.1.1898 Edytowane 24 Października 2015 przez Paweł Bury. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #99 Napisano 24 Października 2015 Bardziej chodziło mi o obecność samej sygnatury na konkretnym mechanizmie, gdyż widziałem różne oznaczenia, ale nie takie właśnie - samą sygnaturę znam oczywiście (na moim mech. jest wersja 2) - dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3332 #100 Napisano 25 Października 2015 Cześć Obserwuję watek od kilku dni ale nigdy nie ma czasu napisać.Podziwiam Wasze zegarki, niektóre zapieraja dech Pozwolę się przyłączyć choć mój zbiorek ma małą wadę - obejmuje głównie zegarki radzieckie Na początek główna ścieżka mojego obecnego zbieractwa - K-43. Nie w całości ale jednak większość. 1 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach