kiniol 2284 #2151 Napisano 16 Stycznia 2021 U nas też śniegu sporo napadało... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #2152 Napisano 16 Stycznia 2021 Krzysztof, zamierzasz stosować wyłącznie rozwiązania na rympał, siłowe tzn większy klucz większą dźwignię, korbę etc, czy też rozważasz rozwiązania niestandardowe, kreatywne które częściowo już sugerowałem? Granat i walec drogowy to była tylko rozgrzewka. Pozdrawiam, Janusz. P.S. czekam w gotowości na przesyłkę tę co wiesz. 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 793 #2153 Napisano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Po wczorajszej porażce w "czarnej magii" przynajmniej los się do mnie uśmiechnął. Kurier przywiózł dwie przesyłki jedną ze sprężynami (nie wiem po co ) i drugą (wyczekiwaną od świąt) z tak lubianymi przeze mnie książkami i katalogami i o ironio na wierzchu dwa podręczniki "26 tygodni podstawowej nauki zegarmistrzostwa" Będę miał co robić (poza odśnieżaniem) w weekend . Pozdrawiam Roman Edytowane 16 Stycznia 2021 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #2154 Napisano 16 Stycznia 2021 2 godziny temu, szalony amator napisał: Krzysztof, zamierzasz stosować wyłącznie rozwiązania na rympał, siłowe tzn większy klucz większą dźwignię, korbę etc, czy też rozważasz rozwiązania niestandardowe, kreatywne które częściowo już sugerowałem? Granat i walec drogowy to była tylko rozgrzewka. Pozdrawiam, Janusz. P.S. czekam w gotowości na przesyłkę tę co wiesz. T 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #2155 Napisano 16 Stycznia 2021 Żeby nie było, że samym Zenkiem człowiek żyje - dziaj nabyłem zegarek, który można normalnie otworzyć Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 793 #2156 Napisano 16 Stycznia 2021 Powiem więcej nawet bez żadnej magii (i innych kataklizmów nuklearnych) go otworzyłem Ale albo omega trochę spóźnia albo Zenek spieszy Pozdrawiam Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 455 #2157 Napisano 16 Stycznia 2021 Paweł potrzebuję inspiracji w "trudnym czasie" - proszę bardzo: Waltham - model wyprodukowany w 300 egzemplarzach w 1879 r. - w bazie znane są istniejące 3 egzemplarze na świecie Może mało efektowny, ale wyobraźnia robi swoje Na dodatek ciekawy (Longines?) z Rochester NY 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #2158 Napisano 16 Stycznia 2021 Powiem więcej nawet bez żadnej magii (i innych kataklizmów nuklearnych) go otworzyłem Ale albo omega trochę spóźnia albo Zenek spieszy Pozdrawiam RomanMoże Omega tęskni za siostrami, które u Ciebie się zasiedziały kapkę dłużej... Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 10044 #2159 Napisano 16 Stycznia 2021 Ten Waltham to 14s? 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 455 #2160 Napisano 17 Stycznia 2021 bardziej 8s 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fox 213 #2161 Napisano 17 Stycznia 2021 ...tak się tylko pochwalę bo parę sztuki już się nazbierało... 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #2162 Napisano 17 Stycznia 2021 No fajniutkie i w temacie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #2163 Napisano 18 Stycznia 2021 Uwielbiam grzebać w swoich pudłach, zawsze znajdę coś o czym zdążyłem zapomnieć. Zenith i Longines w trochę ,,wycioranych" kopertach, ale serducha rwą się do pracy tak że trudno je było do zdjęcia zatrzymać. O ile dobrze pamiętam, to też zdobyte dzięki mojej wspaniałej koleżance.🤣 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #2164 Napisano 18 Stycznia 2021 18 godzin temu, fox napisał: ...tak się tylko pochwalę bo parę sztuki już się nazbierało... Pojęcie ważne i jednoznaczne co do kierunku ruchu obrotowzgo czyli zgodnie z ruchem wskazówek zegara, clockwise direction, im uhrzeigersinn właśnie straciło sens. Te zegarki zaprzeczają mojej dotychczasowej wiedzy. Sekundniki zapi ....ą w przeciwną stronę! wtf! 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fox 213 #2165 Napisano 18 Stycznia 2021 2 godziny temu, szalony amator napisał: Sekundniki zapi ....ą w przeciwną stronę! wtf! ...cóż... ślepa uliczka zegarmistrzostwa... ...kto na to wpadł pierwszy? w każdym razie Kummer opatentował to w 1909 roku... jakby pociągną temat to kto wie może Atlantici szły by wstecz 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #2166 Napisano 18 Stycznia 2021 Wyjaśnienie jest w środku, zakładam dodatkowe czwarte koło, lub w tych cudakach koło wychwytu jest również sekundowym. Proszę pokaż mechanizm. PS. Taka ilość jednego typu może wskazywać na uzależnienie. Słyszałem plotki że to można leczyć. Pozdr. 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fox 213 #2167 Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) 14 minut temu, szalony amator napisał: zakładam dodatkowe czwarte koło, lub w tych cudakach koło wychwytu jest również sekundowym. Proszę pokaż mechanizm. ...prawie typowy buksiak... dwa ala angliki Bostonia to też buksiaki... fotki w osobnym wątku już są ---> Edytowane 18 Stycznia 2021 przez fox 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #2168 Napisano 19 Stycznia 2021 W dniu 9.01.2021 o 18:38, Mercel napisał: Witajcie - po wielu perturbacjach związanych z moim zeszłorocznym zakupem z EBay (aukcja bez możliwości licytacji z Europy, poszukiwanie kogoś za Wielką Wodą kto go kupi tam na miejscu i prześle do Polski itp...) w końcu po 2 miesiącach dotarł do mnie i stałem się posiadaczem tego oto pięknego okazu Pełnia szczęścia zapanowała w domu mym - zegarek sprawny i punktualny jak to Zenek ale jest (musi być... ) łyżka dziegciu... Umówiłem już serwis u zaprzyjaźnionego Specjalisty z Polski Północnej żeby Zenka umyć, przesmarować i wymienić mu widok na Świat i tu zaczyna się mój problem - nie jestem w stanie go otworzyć - ba... ja to ja ale zwiedził już 2 zakłady zegarmistrzowskie - przeżył kilkudniowe namaczanie oliwą, naftą w miejscu zakręcania koperty ale nie chce, jak na dobrego wojaka przystało, się poddać i 3 punktowy klucz nie daje mu rady. Rodzi się pytanie co dalej...??? W jaki sposób się dobrać do tej konserwy? Macie jakieś pomysły? Z góry dziękujemy za odpowiedź - ja i Zenek . Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka No i tak by to wyglądało... Ja nie pośrupałem... 4 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7321 #2169 Napisano 19 Stycznia 2021 Zapewne "puściło" od zimna skoro masz okna małoszczelne... Ktoś radził zamrozić 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #2170 Napisano 19 Stycznia 2021 1 minutę temu, mkl1 napisał: Zapewne "puściło" od zimna skoro masz okna małoszczelne... Ktoś radził zamrozić Nie, dziś już tak nie wieje... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #2171 Napisano 19 Stycznia 2021 22 minuty temu, kiniol napisał: No i tak by to wyglądało... Ja nie pośrupałem... SZOK I NIEDOWIERZANIE 😃 - po 15 minutach od wyjęcia z paczkomatu otrzymałem telefon od Czarodzieja z Puszczykowa , że zasadniczo sprawa załatwiona... Także ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #2172 Napisano 19 Stycznia 2021 Ładniutki mechanizm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 793 #2173 Napisano 19 Stycznia 2021 chapeau bas Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #2174 Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Jesteśmy tu po to, by też sobie rąbki tajemnicy uchylać... Tym z lewej... Edytowane 19 Stycznia 2021 przez kiniol 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #2175 Napisano 19 Stycznia 2021 Czy ten drugi dekiel, też był w środku ? Jeśli tak, to czy są na nim ślady kilkukrotnego otwierania? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach