Grigoris1 455 #2226 Napisano 23 Stycznia 2021 Polecam Krzemionki Opatowskie, muzeum. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 655 #2227 Napisano 23 Stycznia 2021 9 godzin temu, renqien napisał: A chociaż pole Wam za darmo przekopali? Ta, jeszcze tego by brakowało Swoją drogą, to zupełnie nie rozumiem takiej polityki, oni chyba celowo chcą przegonić wszystkich poszukiwaczy i kolekcjonerów do półświatka. Jeszcze tylko czekać aż zabronią zbierania zegarków Tak teraz przypomniała mi się historia tego wykopanego XVII wiecznego "halsuhra", czy wyobrażacie sobie taką sytuację, że na SWOJEJ posesji odkopiecie taki skarb i nagle przychodzi jakiś urzędas i go wam zabiera, bo to majątek skarbu państwa? 7 godzin temu, mkl1 napisał: W odwieczne odmęty piwnicy muzealnej.... Tak zapewne skończyła jak setki, jeśli nie tysiące innych podobnych okazów, a tyle ludzi mogło się tym cieszyć 19 minut temu, Grigoris1 napisał: Polecam Krzemionki Opatowskie, muzeum. Trzeba się kiedyś przejechać, swoją drogą to fascynujące, że wczasach gdy nie istniała jeszcze żadna państwowość już wyspecjalizował się jakiś region w produkcji jednego konkretnego dobra, ciekawe jak wyglądał ówczesny handel? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7309 #2228 Napisano 23 Stycznia 2021 (edytowane) 19 minut temu, Szpindlakfan napisał: ena SWOJEJ posesji odkopiecie taki skarb i nagle przychodzi jakiś urzędas i go wam zabiera, bo to majątek skarbu państwa? Jeszcze musi być zgodne z definicją "skarbu" Edytowane 23 Stycznia 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 455 #2229 Napisano 24 Stycznia 2021 19 godzin temu, Szpindlakfan napisał: Trzeba się kiedyś przejechać, swoją drogą to fascynujące, że wczasach gdy nie istniała jeszcze żadna państwowość już wyspecjalizował się jakiś region w produkcji jednego konkretnego dobra, ciekawe jak wyglądał ówczesny handel? To ciekawe miejsce (Góry Świętokrzyskie), bo w neolicie specjalizowali się w wydobyciu i obróbce krzemienia, a w starożytności w wytopie żelaza (dymarki). Polecam - piękny wątek tradycji dziejowej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rdl2021 1 #2230 Napisano 29 Stycznia 2021 Podpinam się pod temat z nadzieją, że ktoś będzie w stanie mi pomóc lub wskazać kierunek poszukiwań. Wskutek zawirowań rodzinnych otrztymałem ostatnio zegarek należący do pradziadka. Jest to kieszonka Pawel Bure z numerem 54 383 wg strony http://pavelburewatch.blogspot.com/p/serial-numbers.html pochodzi z 1901 r. Wedle inskrypcji dziadek Michał Konczanin miał ją otrzymać za wyniki w strzelaniu, a był młodszym podoficerem 9 kompanii 1 Lejb-Gwardyjskiego Preobrażeńskiego Pułku. Tyle zdołałem odcyfrować z pozostałych linijek tekstu. Pierwsza linijka jest dla mnie totalną zagadką. Może ktoś pomoże? Przedostatnie zdjęcie już po bieda renowacji - wstawione szkło ze Szwajcarii i nowe wskazówki, bo stare poprzedni naprawiacz rozwiercił. Mechanizm podobno był w miare ok, tylko diamenty/szafiry? zostały wymienione. Dla mnie jako laika ważne, że daje sie nakręcić i chodzi, nawet jest dokładny po 120 latach. Słuchać mechanizmu i patrzeć na podobiznę jego właściciela to dla mnie kawałek fajnej rodzinnej historii, a raczej jej strzępów. Co do poszukiwań planuję napisać maila do firmy pavel bure, ale to odtworzona firma z 2004 roku chyba, więc podejrzewam nie posiadają żadnych archiwów i więcej info niż rok produkcji po numerze seryjnym nie otrzymam. Chcę też napisać do archiwum/muzeum Armii Sowieckiej w Moskwie, by dowiedzieć sie cokolwiek o jednostce dziadka - wydaje mi się teoretycznie elitarnej jak to gwardia w każdej armii, ale skąd tam sie wziął zubożały polski szlachcic z Litwy? Może jego wzrost 180 cm (sporo jak na ówczesne czasy? zdecydował Będę wdzieczny za każdą pomoc. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #2231 Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Ooo... konkret, takie kochamy najbardziej... Mechanizm wygląda na Longinesa... Paweł Bure Dostawca Dworu Jego Wysokości... Nie widzę aby kamienie były wymienione... Wskazówki odpowiednie powinienem mieć... Edytowane 29 Stycznia 2021 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 455 #2232 Napisano 29 Stycznia 2021 Tak, tylko mechanizm raczej nie pasuje do koperty... czy otwory w kopercie pasują? Z powyższych zdjęć wynika, że mechanizm jest nie od savonette, czy źle widzę? Kamienie (rubiny) wyglądają OK. Co do longinesowego pochodzenia werku to pewny nie byłbym. Co jest napisane na tarczy? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #2233 Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Kurcze faktycznie, werk nie jest od tej koperty... Powinien być Favre Jacot... Taki: Edytowane 29 Stycznia 2021 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 455 #2234 Napisano 30 Stycznia 2021 W dniu 23.01.2021 o 11:00, Szpindlakfan napisał: Tak, to siekierka z krzemienia pasiastego "oryginalna". Zawiadomiliśmy konserwatora zabytków, po czym trafiła gdzieś do zbiorów muzealnych, szkoda bo mi się podobała To Twoja? https://echodnia.eu/swietokrzyskie/co-za-znalezisko-soltys-losienka-zauwazyl-na-polu-neolityczna-siekiere-zdjecia-wideo/ar/c1-15411733?fbclid=IwAR06x6LMIYt5eQ8TRo7XqudSjJr1xyuuWTWkJWS69HFEEtb_KAGKkT1uwio 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 792 #2235 Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) 12 godzin temu, Grigoris1 napisał: Tak, tylko mechanizm raczej nie pasuje do koperty... czy otwory w kopercie pasują? Z powyższych zdjęć wynika, że mechanizm jest nie od savonette, czy źle widzę? Kamienie (rubiny) wyglądają OK. Co do longinesowego pochodzenia werku to pewny nie byłbym. Co jest napisane na tarczy? Otwory moim zdaniem nie pasują (otwór nakręcania wypada na mostku balansu) z tego co widzę. Mechanizm jest raczej od zegarka odkrytego i został obrócony żeby układ tarczy by jak w savonette. Ale może wystarczyło by obrócić mechanizm o 90 stopni i otwory będą pasować (tylko przy kominku nie będzie 3). Co do tego czy jest to Longines nie wypowiadam się nie każdy mechanizm z wygiętym mostkiem "w rogi baranie" jest Longinesem Natomiast po napisach na mostku balansu możemy spokojnie stwierdzić że jest to mechanizm na rynek rosyjski. Miłego weekendu Roman Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5792 #2236 Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Mechanizm jest oryginalny i wszystko pasuje - wszystkie zdjęcia oprócz przedostatniego są przed naprawą - widać że mechanizm jest obrócony bo koło sekundowe (zaznaczone na czerwono) jest teraz przy kominku - jeśli przestawimy mechanizm aby sekundowe było na właściwym miejscu zaznaczonym na zielono to otwór nakręcania przesunie się i będzie wszystko pasowało Majster już ustawił mechanizm prawidłowo i otwory (nakręcanie,ustawianie) już na pewno pasują i mechanizm jest w prawidłowej pozycji Wieczorem jak znajdę to wkleję Ci tabelę ile tych zegarków było zamówionych przez dwór i ile komu wręczono (ale to jak się dokopię ) Fajny zegarek - lepiej dopasował bym wskazówki tylko - koperta w rewelacyjnym stanie - może uda się odczytać napisy ale to nie teraz bo robota goni Świetna pamiątka Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Paweł Bury. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5792 #2237 Napisano 30 Stycznia 2021 Aaa zapomniałem Mechanizm to Billodes 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 455 #2238 Napisano 30 Stycznia 2021 Pawle, z całym szacunkiem, ale skąd ten billodesowy pomysł? GFJ takiego kalibry nie produkował. Co z napisem na tarczy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 792 #2239 Napisano 30 Stycznia 2021 Pawle przecież wcześniej wyraźnie to napisałem. A wypowiadam się tylko na podstawie zamieszczonych zdjęć 3 godziny temu, Paweł Bury. napisał: Mechanizm jest oryginalny........ 3 godziny temu, Kieszonkowe napisał: .......Co do tego czy jest to Longines nie wypowiadam się nie każdy mechanizm z wygiętym mostkiem "w rogi baranie" jest Longinesem Natomiast po napisach na mostku balansu możemy spokojnie stwierdzić że jest to mechanizm na rynek rosyjski. 3 godziny temu, Paweł Bury. napisał: ......... wszystko pasuje - wszystkie zdjęcia oprócz przedostatniego są przed naprawą - widać że mechanizm jest obrócony bo koło sekundowe (zaznaczone na czerwono) jest teraz przy kominku - jeśli przestawimy mechanizm aby sekundowe było na właściwym miejscu zaznaczonym na zielono to otwór nakręcania przesunie się i będzie wszystko pasowało Majster już ustawił mechanizm prawidłowo i otwory (nakręcanie,ustawianie) już na pewno pasują i mechanizm jest w prawidłowej pozycji 3 godziny temu, Kieszonkowe napisał: Otwory moim zdaniem nie pasują (otwór nakręcania wypada na mostku balansu) z tego co widzę........ Ale może wystarczyło by obrócić mechanizm o 90 stopni i otwory będą pasować (tylko przy kominku nie będzie 3). Pozdrawiam Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5792 #2240 Napisano 30 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Kieszonkowe napisał: Pawle przecież wcześniej wyraźnie to napisałem. A wypowiadam się tylko na podstawie zamieszczonych zdjęć Pozdrawiam Roman Ok.. Ok.. już się nie wcinam. 2 godziny temu, Grigoris1 napisał: Pawle, z całym szacunkiem, ale skąd ten billodesowy pomysł? GFJ takiego kalibry nie produkował. Co z napisem na tarczy? No tak mi się skojarzył. Jeśli coś innego to podzielić się proszę wiedzą, wszyscy skorzystamy. Taki niby podobny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 792 #2241 Napisano 30 Stycznia 2021 8 minut temu, Paweł Bury. napisał: Ok.. Ok.. już się nie wcinam. Ależ wcinaj się wcinaj tym bardziej że potwierdzasz moje przypuszczenia które pisałem tylko na podstawie zamieszczonych fotografii. Nie mając tego zegarka w ręku ani kontaktu z zegarmistrzem który go robił - a to jest trochę jak wróżenie ze szklanej kuli - wydaje mi się że tak wygląda z drugiej strony. Pozdrawiam Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5792 #2242 Napisano 30 Stycznia 2021 Co by to nie było to z jednym się ze mną zgodzicie Dziadek zabijał samym wzrokiem 😵 - z całym szacunkiem dla Pana Dziadka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 455 #2243 Napisano 30 Stycznia 2021 Co do dziadka, to aż bałem się też tego stwierdzić Zacny gość i do tego strzelał celnie... Swoją drogą to niesamowite, jak tak stare zdjęcie może być sugestywne i mocne Co do werku, to Billodes na rynku rosyjskim był potężną i rozpoznawalną marką - sygnował swoje mechanizmy. Podobieństwo ogranicza się tylko do zasady, a kształt mostków jest inny. Podobnych widziałem sporo, ale takiego jak ten nie. Półmostek balansu z tym wycięciem jest bardzo podobny jak w Nomosach, ale ten werk jest starszy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5792 #2244 Napisano 31 Stycznia 2021 Przyznaję napisałem Billodes na zasadzie wydaje mi się - faktycznie podobny ale nie taki sam. Ale pasuje do koperty, otwory pasują napisy na mosku ewidentnie Rosja, wątpię aby został podmieniony 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 792 #2245 Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) 32 minuty temu, Paweł Bury. napisał: Przyznaję napisałem Billodes na zasadzie wydaje mi się - faktycznie podobny ale nie taki sam. Ale pasuje do koperty, otwory pasują napisy na mosku ewidentnie Rosja, wątpię aby został podmieniony I tu się z Tobą całkowicie zgadzam Miłej niedzieli Roman Edytowane 31 Stycznia 2021 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5792 #2246 Napisano 31 Stycznia 2021 A na tarczy ma standardowo - bo mi kolega na pw zdjęcia dosłał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 792 #2247 Napisano 31 Stycznia 2021 52 minuty temu, Paweł Bury. napisał: A na tarczy ma standardowo - bo mi kolega na pw zdjęcia dosłał.... A tu się z Tobą nie zgodzę bo tak jak już koledzy pisali wskazówka minutowa "od czapy" Chyba "Kiniol" proponował że ja wymieni. Pozdrawiam ROman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5792 #2248 Napisano 31 Stycznia 2021 Chodziło mi o napis. Fajny zegarek chciałbym takiego kiedyś kupić w ładnym jak ten stanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #2249 Napisano 31 Stycznia 2021 Godzinę temu, Paweł Bury. napisał: Chodziło mi o napis. Fajny zegarek chciałbym takiego kiedyś kupić w ładnym jak ten stanie. Są dwa... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 455 #2250 Napisano 31 Stycznia 2021 Mam nadzieję, że nie łamię żadnego z punktów regulaminu - cel jednak jest szczytny i nic na tym nie zarabiam. Przyznam się, że od kilku lat wystawiam co rok na Finał WOŚP jeden ze swych zegarków kieszonkowych - w tym roku nie jest inaczej: https://allegro.pl/oferta/srebrny-zegarek-kieszonkowy-ultra-sprzed-i-wojny-10181458989 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach