kiniol 2281 #201 Napisano 21 Listopada 2015 (edytowane) Bardzo lubię rosyjskie rzemiosł przedrewolucyjne...Ja pokażę zegarek kieszeniowy, który dzięki pomocy przyjaciół z forum dotarł do mnie kilka dni temu...W porównaniu z typowym zegarkiem kieszonkowym, męskim... Edytowane 21 Listopada 2015 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #202 Napisano 21 Listopada 2015 I jeszcze... Mechanizm "Hahn Landeron" z ośmiodniową rezerwą chodu. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #203 Napisano 21 Listopada 2015 Nie wiem czy powinien być w dziale o kieszonkowych... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #204 Napisano 21 Listopada 2015 Aha... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #205 Napisano 21 Listopada 2015 (edytowane) Gigantyczne wrażenie - mam podobny, tyle że z rzymskimi cyframi - piękny mechanizm! ...z innej beczki: ... wrzucę kolejny zagadkowy mechanizm manufaktury Montoz: Edytowane 21 Listopada 2015 przez Grigoris1 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #206 Napisano 21 Listopada 2015 Słuchaj czy one były wykorzystywane tylko jak biurkowe, czy miały też jakieś inne zastosowanie? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #207 Napisano 21 Listopada 2015 To są Krzysztofie zegarki raczej powozowe , czyli inaczej mówiąc turystyczne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #208 Napisano 22 Listopada 2015 Ehhhhhhhh... Niektórzy to za nic ludzkie uczucia mają.Dokladnie. Te olbrzymy to byly powozowe typowo ,stad czasem 8 dni chodu.Jeszcze kolejarze mieli duze kieszonki.Chociaz francuzi tej nazwy uzywali do bardziej wyrafinowanych konstrukcji-szpindlaki bogato zdobione,azurowe itp.Z biciem godzin ,z repetycja.Teraz zaczeliscie pokazywac w koncu ciekawe kieszonki.Tutaj wrzucilem kilk a fotek typowych dla Francji.https://picasaweb.google.com/112931848045388874275/MuzeumArras# 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #209 Napisano 22 Listopada 2015 @janekp - OGROMNE dzięki za udostępnienie tego materiału! Kilka fotek... ... czyli tak jak w Łańcucie, tylko zegarków więcej Zbiór bardzo efektowny - zastanawiam się tylko jakim kluczem posługiwał się autor wystawy - trochę tutaj zamieszania... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #210 Napisano 22 Listopada 2015 Dodam, tak dla utrzymania tematu goliathowego... "mały" ma 52mm... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #211 Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) Ten drugi dwudniowy... Ja stojaczków nie mam, powiesiłem na gwoździu...Janek dzięki... Edytowane 22 Listopada 2015 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #212 Napisano 22 Listopada 2015 Jeszcze w sierpniu posiadalem takie francuskie Regulatory kolejowe,tearz nie pamietam czy pchnalem czy .... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #213 Napisano 22 Listopada 2015 A skąd wiadomo, że są kolejowe? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #214 Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) A skąd wiadomo, że są kolejowe?Bo kupilem je od wnuczka maszynisty,byly w jednym mundurze po dziadku schowane .A tak naprawde tak sa one identyfikowane we Francji jako uzywane przez kolejarzy i pocztowcow(Elgin,Vacheron,Zenith,Omega ,Hamilton,Corterbert)Sluzbowe kolejowe beda mialy jakis znaczek kolei na tarczy ,te mogly byc prywatne.Kiniol ten Twoj to moze tez byc zegarek samochodowy... Edytowane 22 Listopada 2015 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #215 Napisano 22 Listopada 2015 Aha... dzięki 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #216 Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) Tutaj fotka z zegarkami kolejowymi na dwie i wiecej stref czasowych bo kiedys pociagi przekraczaly te strefy i nie kazdy chcial swoj zegarek regulowac na stacji kolejowej.https://picasaweb.google.com/112931848045388874275/UhrenmuzeumFurtwangen#5697579785293466690 Edytowane 22 Listopada 2015 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #217 Napisano 22 Listopada 2015 Gigantyczne wrażenie - mam podobny, tyle że z rzymskimi cyframi - piękny mechanizm! ...z innej beczki: ... wrzucę kolejny zagadkowy mechanizm manufaktury Montoz: To jest surowy mechanizm firmy FHF z modyfikacjami, sygnatura (jabłko przebite strzałą) będzie najprawdopodobniej pod płytą główną. . 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #218 Napisano 22 Listopada 2015 Czyli coś takiego:http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?13&ranfft&&2uswk&Mobile_19.5H6 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #219 Napisano 22 Listopada 2015 Trafione w dziesiątkę, dzięki Umieściłem go jednak aby pokazać wiele uszlachetniajacych modyfikacji: regulacji, bimetalicznego balansu, złotych kół, szatonów, dodatkowych kamieni, niklu, szlifu etc., etc.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #220 Napisano 23 Listopada 2015 Tu chciałbym pokazać mojego ulubieńca. Mechanizm autorski, przynajmniej na taki wygląda. Koło wychwytowe wykonane ze złota, chyba ze względów prestiżowych... 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #221 Napisano 23 Listopada 2015 I jeszcze... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #222 Napisano 23 Listopada 2015 Lwów ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #223 Napisano 23 Listopada 2015 Lwów... I jego zegarmistrz miejski... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #224 Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) AAaa tak - teraz zobaczyłem dodatkowe zdjęcia wnętrza - skojarzyłem herb bo kiedyś chyba o takim dyskusja była Zegarek ciekawy ze względu na historię i ten herb - fajny..fajny... macie tych skarbów po domach pokitrane Edytowane 23 Listopada 2015 przez Paweł Bury. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #225 Napisano 23 Listopada 2015 Właśnie nie pamiętam, czy już go na forum nie pokazywałem, jeśli tak to sorry, sklera A wychwyt ma duplexowy... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach