Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MasterMind

Diver 200-300m za max 4000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Trzydziestka stuknie mi za dwa lata i czas zacząć marzyć/wybrać sobie jakiś prezent (do którego pewnie dołożę). Myślę, że będzie to kolejny zegarek. Obecnie bardzo podobają mi się divery w stylu Rolexa Submarinera, albo Longines Hydroconquest Automatic. Budżet raczej w kierunku 3-3,5 tyś złotych, 4 tyś max.

Wymagania:

- Zegarek nowy (okazja prawdopodobnie dopiero za 2 lata, więc o obecnych używanych nie mogę myśleć - chyba że w kategoriach teoretycznych: "powinieneś dostać używanego X w dobrej cenie")

- Rozmiar koperty bez koronki 39-40mm (na nadgarstek 17cm - dopuszczałem max 42mm bez koronki, ale po zweryfikowaniu, pozostaje przedział poniżej 40mm)

- Na solidnej, stalowej bransolecie

- Kolor tarczy dowolny - tarcza najlepiej ze szlifem promienistym/ładnym refleksem

- Bezel: kolor dowolny 

- Szkło szafirowe, może być z lupą nad datownikiem

- Mechanizm automatyczny

- Dokręcana koronka i wodoszczelność 300m (200m również wchodzi w grę)

Póki co na celowniku wspomniany Longines Hydroconquest, chociaż przekracza szacowany budżet (no chyba, że dostanę go gdzieś za np. 3 500zł. Orient Mako/Ray odpadają (szukam czegoś droższego), M-Force o wiele za duży.

Pytanie, czy istnieją jakieś ciekawe modele w tej stylistyce, o których nie wiem, a powinienem mieć na celowniku?

Wiem o Squale i Steinhartach, nie wiem natomiast jak wypadają jakościowo w porównaniu z takim Longines.

Jakieś inne opcje godne uwagi?

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce byc zlym prkrokiem, ale za dwa lata te divery, ktore teraz sa po 3-4k beda po 7-8k.

Chyba, za chcesz kupic i niech se lezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdybyś miał rozwinąć myśl?

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdybyś miał rozwinąć myśl?

Nikt nie wie co bedzie mozna kupic za 4000, za dwa lata.

Chyba, ze ja czegos nie zalapalem, ale przymierzasz sie do zakupu, ktorego dokonasz za dwa lata?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SEL02003W ma średnicę 45,4mm bez koronki. Za masywny.

-Edit- rozumiem pablo122, tylko dlaczego zakładasz, że te modele będą droższe o np. 2-3 tyś zł? Bo

a ) nie będą już produkowane (i staną się trudno dostępne)

b ) ogólnie często tak się dzieje,

c ) przewidujesz hiperinflację? :D

Ustalmy może, że proszę o podanie namiarów na zegarki, które na dziś są dostępne za ok. 4000zł. Jeżeli za dwa lata będą w innej cenie, to już będzie moje zmartwienie (dodam jeszcze, że czasem rodzina kupuje mi prezenty wcześniej niż wypadają urodziny, bo u nas to jest bardzo umowne, więc może mówimy np. o przedziale czasowym typu 1,5 roku).

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pablo ma rację. Ceny wielu zegarków rosną z każdym rokiem. Wybieranie wobec tego czasomierza na dwa lata przed jego kupnem jest co najmniej dziwne. Po pierwsze nie wiesz, jak zmieni się Twój gust oraz potrzeby w danym okresie, a po drugie przewidywanie cen na 2 lata w przyszłość jest niczym innym, jak wróżeniem z fusów. Jedno jest pewne - nie będzie taniej.

Przy okazji, nie rozumiem, dlaczego musisz mieć koniecznie zegarek z 300 WR a te z 200 już nie do końca. Gdzie tu sens?

Nie wykluczałbym również zegarków używanych. Za 3000 zł można trafić czasomierz, który kosztuje sporo więcej w sklepie. Obserwując forum, człowiek poznaje użytkowników i wie, od kogo i co można kupić. Wielu z nas uwielbia swoje zegarki i bywa, że przechodzą one w kolejne ręce w bardzo dobrym stanie. Dlaczego więc odmawiać sobie tej szansy?

Ostatnia kwestia - Squale. Czekam na model 50 Atmos z polerowaną kopertą już przeszło 20 dni. Popyt na te zegarki jest bardzo duży. Niewykluczone, że ich ceny wzrosną za chwilę. Co do jakości - wypowiem się, gdy otrzymam swój egzemplarz. W każdym razie, na kanale The Urban Gentry, Tristano powiedział, że ogólne wykonanie jest tak dobre, jak w Omedze. Osobišcie wątpię, ale umieram ze zniecierpliwienia by porównać go do posiadanych zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

The Urban Gentry, Tristano powiedział, że ogólne wykonanie jest tak dobre, jak w Omedze. Osobišcie wątpię, ale umieram ze zniecierpliwienia by porównać go do posiadanych zegarków.

Oglądam ten kanał i głównie dzięki niemu w ogóle interesuję się Squale.

Ogólnie panowie prosiłbym mimo wszystko o udzielenie jakiś rad/propozycji, a nie koncentrowanie się na tym, co sie zmieni za dwa lata. Chyba niepotrzebnie rozbudowałem ten wstęp. Jak się zepnę finansowo to może i szybciej sam coś kupię, bez specjalnej okazji, na przykład na początku przyszłego roku.

Co do wodoszczelności, niuans, ale nie mam jeszcze zegarka z WR300. Argument to żaden, dlatego WR200 też biorę pod uwagę.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno - czemu rozmiar ma być 39 mm? Przecież na Twój nadgarstek spokojnie wejdzie i 42 mm a może i 43 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-Edit- rozumiem pablo122, tylko dlaczego zakładasz, że te modele będą droższe o np. 2-3 tyś zł? Bo

Po prostu drożeją - pierwszy lepszy przykład,rok temu LLD z metki 6,5k teraz 7,8k ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już parę zegarków +40mm i szukam uzupełnienia kolekcji o coś mniejszego.

Po drugie zauważyłem, że rozmiary 39mm najbardziej komfortowo leżą mi na ręce. Te w okolicy 43mm to już absolutna granica komfortu oraz wizualnie wyglądają na trochę przyduże, przytłaczające na moim kościstym nadgarstku. Hydroconquest jest w rozmiarze 39mm, Squale 1545 w rozmiarze 40mm, Steihnarty to już głównie 42mm (jeszcze dopuszczam, że coś z tego wybiorę), chociaż nie wiem, czy to już nie gorsze wykonanie od Squale, o Longines nie mówiąc (a może się mylę?).

No i właśnie, czy oprócz tych opcji warto coś innego rozważać? Jak przy tym wypada np. Certina Action Diver?

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alpina Midsize diver albo ktorys z Orisow np. Aquis wersja 40 mm albo nowsc Oris 65. Wszystkie te zegarki z metki pewnie okolo 6 tys. ale jak dobrze poszukac to moze udaloby sie znalezc za kwote nieco bardziej zblizona do twojego limitu. Znajac zycie i tak pewnie naciagniesz budzet :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SEL02003W ma średnicę 45,4mm bez koronki. Za masywny.

Ustalmy może, że proszę o podanie namiarów na zegarki, które na dziś są dostępne za ok. 4000zł. Jeżeli za dwa lata będą w innej cenie, to już będzie moje zmartwienie (dodam jeszcze, że czasem rodzina kupuje mi prezenty wcześniej niż wypadają urodziny, bo u nas to jest bardzo umowne, więc może mówimy np. o przedziale czasowym typu 1,5 roku).

Wystarczy wzrost kursu franka geniuszu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przy tym wypada np. Certina Action Diver?

Certina ma ponad 43mm średnicy, więc odpada.

W tym budżecie i przy Twoich założeniach to jak ulał pasuje granatowy LHC39, jak dobrze zagadasz kupisz nowy za 3,5k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy wzrost kursu franka geniuszu...

Uszczypliwość, to lubię.

Powoli zaczynam żałować, że tak przedwcześnie zadałem to pytanie. Chodziło mi o to, by nastawić się na jakiś konkretny model, by łatwiej było mi zmobilizować siły, zebrać pieniądze i zrealizować cel. Widzę, że takie założenie wywołuje niepotrzebne kontrowersje.

Alpina Midsize diver albo ktorys z Orisow np. Aquis wersja 40 mm albo nowsc Oris 65. Wszystkie te zegarki z metki pewnie okolo 6 tys. ale jak dobrze poszukac to moze udaloby sie znalezc za kwote nieco bardziej zblizona do twojego limitu. Znajadz zycie i tak pewnie naciagniesz budzet :)

Coś się na to zanosi. Alpina miodna i zdecydowanie godna uwagi. Może warto będzie dozbierać. Na widok Aquisa nic nie czuję, a Oris 65 to chyba tylko używka będzie wchodzić w grę. Dzięki za propozycje :)

@eq44 póki co to mój faworyt. Szukam jeszcze jakiegoś konkurenta w tej samej "klasie wagowej", ale właśnie nie mogę nic dopasować. Squale i Steinharty są niżej, Longines pośrodku, teraz doszły Alpina i Orisy, które są trochę wyżej. Brakuję konkurencji w środku przedziału. Myślałem, że ktoś podrzuci pomysł, ale póki co główny nurt rozmowy rozbija się o kurs franka i inne finansowe proroctwa. Czy jak napiszę, że kupię sobie ten zegarek w tym tygodniu, to zasłużę na pomoc w stworzeniu jakiegoś spektrum w wyborze?

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze jakas precista

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatku piszesz, ze ma byc Automat a pozniej rozwazasz Alpine midsize, gdzie to jest kwarc? Wiekszosc zegarkow, ktora ci sie podoba jest poza budzetem, wiec cierpliwie patrz na rynek zegarkow uzywanych i jak znajdziesz ten co ci sie podoba to kup.

Hydroconquest automatic uzywany za 3k jest do wyciagniecia.

Widze, ze nie myslisz tylko o szwajcarskich, wiec Seiko ma oferte, ktora powinna zadowolic. W tej cenie uzywka czy nowy na pewno znajdziesz.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obrazaj sie, ale to chyba pierwszy temat z prosba o sugestie przed zakupem na dwa lata przed nim ;-), i to w dosc sztywnych widelkach.

Jak dla mnie Sumo, ale chyba za duzy?

Jednak rozwaz go :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obrazaj sie, ale to chyba pierwszy temat z prosba o sugestie przed zakupem na dwa lata przed nim ;-), i to w dosc sztywnych widelkach.

Jak dla mnie Sumo, ale chyba za duzy?
Jednak rozwaz go :-)

Nie obrażę się. Plan był prosty: podajcie mi opcje konkurujące z Longines Hydroconquest, ja to sobie poukładam w głowie (i w portfelu), a gdy przyjdzie czas (po długim researchu, jak to mam w zwyczaju) podejmę decyzję. Tak jak pisałem, jak mi się poszczęści, to do zakupu dojdzie o wiele wcześniej. Tylko chciałbym mieć to już wszystko "przetrawione". Wpisać w wyszukiwarki w różnych sklepach swoje wymagania, to ja mogę w każdej chwili. Wyskoczą mi wtedy takie i inne zegarki, tyle że mi to nic nie daje. Widzę zegarki na zdjeciach, a nie wiem jak to jest z jakością wykonania w większości przypadków. Polskie sklepy internetowe nie oferują wszystkich możliwych opcji w tych widełkach, tylko promują sztampowe wybory - takie jak ten Longines.

Co do Seiko Sumo - duży, to fakt, po drugie mineralne szkło, po trzecie mam wrażenie, że równie popularny w tym przedziale cenowym, co Orient Mako/Ray w swoim.

Na poczatku piszesz, ze ma byc Automat a pozniej rozwazasz Alpine midsize, gdzie to jest kwarc? 

Pardon. Wpisałem w wyszukiwarce grafik Alpina midsize, a wyskoczył mi identyczny w automacie, tyle że teraz patrzę, w rozmiarze 44mm. Mój błąd.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletnie zapomniałem o Davosie. Super opcja, 100% spot on. I to widzę w różnych wersjach kolorystycznych.

Podsumowując, póki co w kolejności od najbardziej pożądanego na liście są:

1. Longines HC 39mm

2. Squale 1545 40mm (Heritage, albo Root Beer)

3. Davosa Ternos 40mm

4. Steinhart 42mm Blue Premium albo GMT-Ocean 1 Black

Czyli w zasadzie albo HC albo przebrzydłe "hołdowniki" Rolexa.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W rozm. 42 - a widzę ze bierzesz pod uwagę i takie ( Steinhart) zobacz jeszcze Glycine Combat Sub. Duży wybór wersji kolorystycznych , fajna płaska koperta jak na divera . Co prawda budżet troche wyższy ale sprzedaje kolega z forum wiec pewnie na jakis rabacik można liczyć http://www.glycine.pl/combat-kat-17-str-1.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to to. Bingo jeżeli chodzi o coś bliskiego Hydroconquestowi.

Rzeczywiście duży wybór ciekawych wersji, dodatkowo ma trochę z tradycyjnego wyglądu, a trochę z własnego wzornictwa. Chyba mamy nowego faworyta. Będę musiał tylko zrobić test na nadgarstku i zobaczyć czy ta płaska koperta to jest to. 42mm przy tej grubości może być strzałem w dziesiątkę. Dzięki.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się np. bardzo podobają divery, ale z delikatnym bezelem możliwie jak najwęższym. Żeby bezel nie dominował w zegarku tylko tarcza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.