mario1971 68594 #4126 Napisano 12 Marca 2020 Witaj w gronie miłośników zegarków vintage. Jedno wiem, na jednym się nie kończy :-). Dziękuję! Hehe, już się rozglądam na następnym A to nowicjusz? Uuu, z wysokiego C zaczyna... nie cenowo może, choć tani to zegarek nie jest, ale jakościowo, pełen szacun. Tak, zielonka ze mnie Szukałem takiego "noska" trochę ponad pół roku. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
renqien 3476 #4127 Napisano 12 Marca 2020 (edytowane) Tutaj masz polerkę, porównaj krawędzie https://www.wristchronology.com/vintage-ure/omega-seamaster-de-ville-14k-gold-caped-manual-anno-1965/Powiem Ci, że jeśli był robiony, to przez dobrego fachowca i nie miałbym mu takiej roboty za złe. Mało tego, poprosiłbym o kontakt do niego EDIT: robienie zegarka, jeśli fachowo i z zachowaniem kantów i gładkich powierzchni, nie jest niczym złym. Problem polega na tym, że nie znam nikogo, kto robiłby to na tyle dobrze, żeby pod makro nie było widać. Fakt, tutaj masz grubo materiału, jest w czym rzeźbić, ale zwykle wychodzą falbanki, obłości, nierówne łuki. Nie, na moje on nie był robiony. Za równy łuk na okręgu, za równe płaskie płaszczyzny. Wskazówki ostro cięte, nie były polerowane na bank. Drobne ryski też sugerują oryginalny stan. Nie, to musiała by robić maszyna, żeby tak równo wyciągnąć na okręgu. Ręcznie chyba się nie da. Edytowane 12 Marca 2020 przez renqien 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68594 #4128 Napisano 12 Marca 2020 Tutaj masz polerkę, porównaj krawędzie https://www.wristchronology.com/vintage-ure/omega-seamaster-de-ville-14k-gold-caped-manual-anno-1965/Powiem Ci, że jeśli był robiony, to przez dobrego fachowca i nie miałbym mu takiej roboty za złe. Mało tego, poprosiłbym o kontakt do niego EDIT: robienie zegarka, jeśli fachowo i z zachowaniem kantów i gładkich powierzchni, nie jest niczym złym. Problem polega na tym, że nie znam nikogo, kto robiłby to na tyle dobrze, żeby pod makro nie było widać. Fakt, tutaj masz grubo materiału, jest w czym rzeźbić, ale zwykle wychodzą falbanki, obłości, nierówne łuki. Nie, na moje on nie był robiony. Za równy łuk na okręgu, za równe płaskie płaszczyzny. Wskazówki ostro cięte, nie były polerowane na bank. Drobne ryski też sugerują oryginalny stan. Nie, to musiała by robić maszyna, żeby tak równo wyciągnąć na okręgu. Ręcznie chyba się nie da. Jestem usatysfakcjonowany wynikiem Twojej analizy 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bat73 508 #4129 Napisano 13 Marca 2020 (edytowane) Gdyby ktoś mnie zapytał jak wygląda zegarek to opisał bym mu właśnie taką Omegę.Dla mnie to wzorzec projektu zegarka.W dodatku to on przekonał mnie że nie zawsze datownik psuje zegarek.Jest piękny po prostu piękny.Noś go. Niech nie leży w pudłach. Może i złapie parę rys i nie będzie już NOS ale takie cudo nie zasługuje na izolację Edytowane 13 Marca 2020 przez bat73 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68594 #4130 Napisano 13 Marca 2020 Gdyby ktoś mnie zapytał jak wygląda zegarek to opisał bym mu właśnie taką Omegę.Dla mnie to wzorzec projektu zegarka.W dodatku to on przekonał mnie że nie zawsze datownik psuje zegarek.Jest piękny po prostu piękny.Noś go. Niech nie leży w pudłach. Może i złapie parę rys i nie będzie już NOS ale takie cudo nie zasługuje na izolacjęBardzo miłe słowa, za które dziękuję 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bat73 508 #4131 Napisano 13 Marca 2020 Nie jest tak pięknie zachowany jak Twój ale i tak go lubię.To też był mój pierwszy vintage i pierwsza Omega w ogóle ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68594 #4132 Napisano 13 Marca 2020 Fajny pasek. Mniej więcej w taki kolor celuję. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bat73 508 #4133 Napisano 13 Marca 2020 Mnie się marzy nieco bardziej mięsisty aligator ale w podobnej tonacji - ciepły brąz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68594 #4134 Napisano 13 Marca 2020 Ten oryginalny pasek przy mojej Omedze jest już lekko "szarpnięty czasem" przy zapięciu. Do czasu zrobienia nowego, zegarek będzie odpoczywał w pudełku. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frantz70 3829 #4135 Napisano 13 Marca 2020 Ja mam taki Horido, przyzwoity i bez przeszyć. Przyjemnie się nosi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68594 #4136 Napisano 13 Marca 2020 Panowie, Wasze Omegi maja w uchach 18mm tak jak moja. A jakie macie szerokości przy zapince? Moja oryginalna ma 14mm i powiem szczerze, wygląda troche jak damka (także samo zawijanie pod spód końcówki paska mnie denerwuje). Wolałbym dorobić pasek ze szlufkami i dokupić szerszą klamerkę, powiedzmy 16mm.Frantz70, fajny stan 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bat73 508 #4137 Napisano 13 Marca 2020 Ja mam 18/16.Taki pasek jak twój bardziej pasi do starszej stylówki - kostki z lat 50 itp.Miałem taki przez 2 dni przy Doxie grafic i moim zdaniem wyglądał szałowo ale był tak stary że się po prostu rozleciał...Będę zamawiał kopię 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68594 #4138 Napisano 13 Marca 2020 Myślę, że ten mój oryginalny po tygodniu noszenia także by się rozpadł. Jest już w jednym miejscu lekko przerwany. A tu moje zapięcie. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frantz70 3829 #4139 Napisano 13 Marca 2020 Panowie, Wasze Omegi maja w uchach 18mm tak jak moja. A jakie macie szerokości przy zapince? Moja oryginalna ma 14mm i powiem szczerze, wygląda troche jak damka (także samo zawijanie pod spód końcówki paska mnie denerwuje). Wolałbym dorobić pasek ze szlufkami i dokupić szerszą klamerkę, powiedzmy 16mm.Frantz70, fajny stan Dzięki.https://sklep.horido.pl/paski-do-zegarkow-bez-przeszycia/251-1814-buffalo-bez-przeszycia-008203.html#/30-rozmiar-18_mm/12-kolor_paska-jasny_braz_03/20-forma_paska-klasyczny/76-kolor_sprzaczki-stalowy/50-rodzaj_materialu-bizon/61-dlugosc_paska-normalne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68594 #4140 Napisano 13 Marca 2020 Dzięki za link. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 512 #4141 Napisano 13 Marca 2020 KFC Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 26520 #4142 Napisano 14 Marca 2020 Skubany, rzuca się w oczy. Nosiłbym 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40658 #4143 Napisano 14 Marca 2020 To ja też 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jacek A. R. #4144 Napisano 14 Marca 2020 IWC "marriage" - zakupiony jako orginalny fabrycznie nowy zegarek kieszonkowy przez mego Dziadka w 1907 czy 1908, w 1942 już w rękach mego Ojca "przewędrował" do koperty naręcznej, tak uwieczniony na rysunkach i karykaturach przedstawiających Ojca; po Ojcu przejąłem go w 1961. Gruntownie odrestaurowany w roku 2018 przez znanego mistrza Pana Janusza Bilickiego w Poznaniu. Kaliber 52. nr. werku 392426, zakładam ten zegarek z jakichś specjalnych okazji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5120 #4145 Napisano 14 Marca 2020 . Wysłane przy użyciu Tapatalka 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wahnik 3920 #4146 Napisano 15 Marca 2020 Taki dziadek po rodzinie 0 pozdrawiam, Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jacek A. R. #4147 Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) Gratuluję szacownego zabytku. To jest Pawel Buhre, sławny w swoim czasie zegarmistrz/marka. Dane np. tu: Everything about Pavel Bure watcheshttps://pavelburewatch.blogspot.com/p/history.html ...Pavel Buhre was one of the first watch companies in Europe. The company was founded by Karl Buhre, a Russian businessman of German descent. At first the Buhre watch company was located exclusively in St. Petersburg. In 1874, 34-year-old Pavel Buhre, Sr., son of Charles Buhre, decided to purchase a watch factory in Swiss Le Locle. By order of the imperial court the Buhre factory produced gift watches, which the emperor presented to officials for distinguished public service, foreign diplomats and prominent figures of culture. Buhre watches were also given as bonuses to officers and non-commissioned officers in the Russian army. Paul Buhre watch company was founded in 1875 «Paul Buhre» manufacturein St. Petersburg by Carl Bure, whose son Paul became his worthy successor. In 1874, in the city of Le Locle (Switzerland), Paul purchased a large watch factory. In 1899, after Bure's death, Paul Buhre watch company was awarded the title of "The Official Supplier of the Imperial Court."... Dodane:https://pavelburewatch.blogspot.com/2018/09/pavel-bure-pocket-watch-1880-1887.html Edytowane 15 Marca 2020 przez Jacek A. R. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wahnik 3920 #4148 Napisano 15 Marca 2020 Dziękuję, ciekawy materiał. 0 pozdrawiam, Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40658 #4149 Napisano 15 Marca 2020 :-) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 26520 #4150 Napisano 15 Marca 2020 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach