Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

EnamelDial

Tarcze grawerowane i giloszowane ( LK )

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz już wiem skąd pytanie o niebieski pasek, oj coś mi się wydaje, że nie podołałbym by jakością dorównać do Twojego poziomu. Super Ci to wychodzi.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt niesamowity talent.Gratulacje.

Dziękuję ale to nie talent :-))) Pracuję 10-12 godzin dziennie i coś tam wychodzi. Zapraszam do odwiedzania galeriii.

Teraz już wiem skąd pytanie o niebieski pasek, oj coś mi się wydaje, że nie podołałbym by jakością dorównać do Twojego poziomu. Super Ci to wychodzi.

Pytanie nadal aktualne tylko pasek będzie nietypowy bo i moja nowa koperta inna niż dotychczas.

Jak kolega Jimmy zrobi projekt nowej koperty to prześlę Ci na PW zapytanie o pasek. Będzie potrzebne na początek 10 sztuk to może się jakoś dogadamy :-)

Dziękuję za miłe słowa, dużo pracuję i dlatego jakoś to wychodzi.

Widziałem 3 dni temu oryginalną giloszarkę ( 5500 euro) - gdybym taką miał to dzisiaj zrobił bym każdą tarczę :wub: . To inna sztywność suportów i podzielnic - moja "giloszarka" to 3 świat :-(

Muszę napisać do ministra sztuki lub do UE o jakiś grant na taką maszynę :-))) :D :D :D :D

Nic nowego nie mam ale kilka fotek z pracowni ;

63408089c91398ff897694d81f67c163.jpg

przygotowanie do spinek które będą uzupełnieniem tarcz

9b3eee20663c1c141e981cd0faecb129.jpg

5c82e60c2a2d046f66abfeaf5ae9ae57.jpg

9d20abe1dc928f0badffe7bf4a835c0f.jpg

Pozdrawiam i zapraszam do oglądania moich galerii :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prześle Ci bliższe dane ( mechanizm, tarcza)  jak określisz jaka średnica koperty Ci pasuje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...............lubię zegarki w przedziale 34-42mm, z wyjątkiem starych diverów (44mm).

Najbardziej optymalna jest koperta 40-42mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, Jimmy dziękuję.

Dzisiaj tarcza 36 mm.

27d7e00f6b1377ab8452e91af984647d.jpg

5120d7d677f6b184b2d644045fbe25bb.jpg

00e8ce0ed8803b0c12ad274b24429684.jpg

d673aca19f7df814a7065aa9ab808ac4.jpg

656c9587e4d0540c40f89d412500c39c.jpg

42e0636bab02a96f401bf4c61f088f6e.jpg

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku zainwestuj w converter lub soczewkę  macro w zalezności od tego jaki masz aparat. Nie są to duże koszty a naprawdę będziesz zadowolony ...i my także... będzie widać lepiej precyzję graweru bo myślę, że jest naprawdę bardzo dobra i warto byłoby to pokazać obywatelom :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek idealna harmonia. Jest lepiej niż OK.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku zainwestuj w converter lub soczewkę  macro w zalezności od tego jaki masz aparat. Nie są to duże koszty a naprawdę będziesz zadowolony ...i my także... będzie widać lepiej precyzję graweru bo myślę, że jest naprawdę bardzo dobra i warto byłoby to pokazać obywatelom :).

Ok. kupię. Dostałem na 50tkę nowy aparat Sony tylko muszę się przyuczyć. Na makro w giloszowanych jest za wcześnie. To są tylko testery tarcz.  Jeszcze zbyt dużo błędów popełniam. Pocieszam się że może być już tylko lepiej :-)

Dziękuję za pomoc i zainteresowanie.

Leszek idealna harmonia. Jest lepiej niż OK.  

Cieszę się że Ci się podoba bo poleci w przyszłym tygodniu do Ciebie. Mam nadzieję że wypolerujesz lepiej niż ja.

Krzysztof mechanizmy dotarły - dziękuję. Zastanawiam się jak je ozdobić. Chciałbym je "pociąć" na szkielety i dopiero grawerować. Ale to dopiero w okolicach świąt.

I jeszcze fotki za dnia :

510bc2cb47de4cd8b1e0acee545a435b.jpg

f6719a6ad9334581edb157054dc7e23b.jpg

2a6f28ad02d6e8c8d05a1e71a148384f.jpg

2bd8fe7c6033c3a4ea2218367a583845.jpg

więcej zdjęć : https://pl.pinterest.com/enamelwatch/

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacie kręce. Jak świetnie to wygląda. Ja już bym nosił, pięknie współgra gilosz ze zdobieniem koperty.

Bosko :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję.  Chociaż jeszcze ma dużo niedoskonałości. Najgorzej jest z polerką. Jakoś sobie radzę dzięki pasowi żony ale na dłuższą metę muszę zapisać się na jakiś kurs.

b125a0cd119b042f5501099d75d56b8d.jpg

e6ecbed44ed978774b3fa4c460f697b6.jpg

12a25d53aa29ac440a1cd59ef8c3742f.jpg

Samemu mi się podoba w tej kopercie.

a490f151f14f3711d414ab6926843d0a.jpg

660f0006e6699facea3fbc5edae4ffdc.jpg

afc023443d71cd75274165b39e04603b.jpg

6ad8a067b2d3081c25ea48e8ddf27887.jpg

Jimmy zrobi sobie z niej breloczek do kluczy :-) :lol: :lol: :lol: :lol:

Dziękuję i zapraszam do oglądania.

Leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna robota. Do okoła gilsza przydałyby się jakieś kolorowe akcenty dla przełamania monotoni stali na tarczy oraz kopercie i byłby ideał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspaniałe, naprawdę aż miło się na to wszystko patrzy!

Gratuluję wytrwałości, talentu i samozaparcia, bo to co robisz jest świetne!

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna robota. Do okoła gilsza przydałyby się jakieś kolorowe akcenty dla przełamania monotoni stali na tarczy oraz kopercie i byłby ideał.

Dziękuję.  Może te kropki zrobić w kolorze ??

Generalnie brakuje mi logo ale z tym muszę poczekać bo to trzeba grawerować a do grawerowania ręcznego muszę kupić kulę i rylce a nie mam teraz kaski :-)))

Wspaniałe, naprawdę aż miło się na to wszystko patrzy!

Gratuluję wytrwałości, talentu i samozaparcia, bo to co robisz jest świetne!

Dziękuję. Nie wiedziałem że aż tak dużo ludzi lubi tarcze grawerowane i giloszowane. :-)

Dzisiaj mogę powiedzieć że zrobiłem pierwszą tarczę testową która mi się już podoba.

Średnica 36 mm, grubość 0,6 mm.

Zrobiłem większe otwory by zalać ją farbą jak sugerował Sanik.

7b622510d3a6d35f8be933bcfabd5af5.jpg

dalej już cięcie a potem polerowanie

25fbbc2c24c56d6fd44d3d72fc13fcea.jpg

87656c59e7e4d6fffa5be0f16344891e.jpg

33c29295a5067792c01ea299351b2442.jpg

32e8cb3056e59a6ec08c7eb9973e47bd.jpg

b195936ef13fd59d2cb7c126e7a02dba.jpg

7bcff8676fe96d0d6f25be60d93f54cd.jpg

te indeksy zalałem na próbę lakierem do paznokci ale jak się spodoba to zrobię w piecu emalię bo i łatwiej i trwalej.

7efac059cb3d3efcc7a802c3ac557f39.jpg

80fb04a6d03cee7881aac452d90ff40d.jpg

jutro wstawię zdjęcia za dnia

pozdrawiam i zapraszam do oglądania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. Nie wiedziałem że aż tak dużo ludzi lubi tarcze grawerowane i giloszowane. :-)

Dzisiaj mogę powiedzieć że zrobiłem pierwszą tarczę testową która mi się już podoba.

My też chyba nie wiedzieliśmy , że lubimy ale jak widać po Twojej pracy jest w tym ogromny potencjał.

Czyżbyś był z tej zadowolony co i mi się najbardziej podoba :) ? Tej łuski? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek, oststnia tarcza jest mega. O takich indeksach kieśy Ci pisałem. Wyszło rewelacyjnie.

Breguetowksie wskazówki pasują idealnie.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyżbyś był z tej zadowolony co i mi się najbardziej podoba :) ? Tej łuski? 

Niestety nie. Zrobiłem drugą "łuskę" ale przy próbie pozostawienia pola na logo popełniłem błąd i zagłębiłem za mocno wiertło :( . Ale na pewno taki wzór pojawi się w deklu mojej "nowej" koperty którą usiłuję po raz enty "zrobić" .

7fbaf337f2865032bc1ead98c2ffae88.jpg

fbc35c432fb57f0103d22868ad7c35ec.jpg

ale z giloszowania ogólnie jestem bardzo zadowolony bo udało mi się zgrać 4 podzielnice i stoły. :D

Leszek, oststnia tarcza jest mega. O takich indeksach kieśy Ci pisałem. Wyszło rewelacyjnie.

Breguetowksie wskazówki pasują idealnie.  

Jimmy jestem "robotnikiem" daj projekt zrobię wszystko ;)

Wzór też jest "Breugetowski" w sumie jedynym zmartwieniem teraz jest koperta. Ta co mam jest super jakości ale Chińska, nie wiem czy ją modować (szlify, grawer) czy szukać w Niemczech innej.

Zdjęcia za dnia  :

e6d5e97370d4c66843522f9881c0062e.jpg

998e807919dba550000baa24a7fea642.jpg

bf2bcea4f8831e3f845e69fbb662403b.jpg

c5917c674319a1b522249e243877bce7.jpg

37277f67fb69314435ede43bbbe5e7e7.jpg

reszta na pintereście : https://pl.pinterest.com/enamelwatch/

Pozdrawiam Leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Leszku tak jak już kiedyś pisałem, wszystko zależy od wielu czynników i punktu widzenia :ph34r:  

Do zegarka złożonego z ręcznie wykonanej tarczy, wskazówek, przerobionego mechanizmu (+wykończenie w zakresie.................), ręcznie wykonanego paska i klamerki, szukałbym innej koperty. To tylko mój punkt widzenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta łuska według mnie najlepiej się komponuje z tą kopertą od pilota.

Leszku tak jak już kiedyś pisałem, wszystko zależy od wielu czynników i punktu widzenia :ph34r:  

Do zegarka złożonego z ręcznie wykonanej tarczy, wskazówek, przerobionego mechanizmu (+wykończenie w zakresie.................), ręcznie wykonanego paska i klamerki, szukałbym innej koperty. To tylko mój punkt widzenia. 

W dużej mierze masz rację jednak u chińczyków jest mnóstwo różnych kopert , które na pewno można upiększyć i uzyskać całkiem nowego/innego wyglądu. No i ceny są znacznie korzystniejsze niż u naszych zachodnich sąsiadów. Ewentualny zonk lub niepowodzenie będzie także mniej kosztowne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie wypełnione farbą kropki robią robotę, tarcza zyskała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jimmy tylko którą wybrać bo jak wiesz na modzie zegarkowej to ja się mało znam.

Mechanizm będzie nie tylko ozdabiany giloszem czy grawerem będzie też modyfikowany.

Pasek wiadomo któryś z kolegów uszyje tylko koloru nie wiem jak dobrać do takich surowych tarcz.

Ta łuska według mnie najlepiej się komponuje z tą kopertą od pilota.

W dużej mierze masz rację jednak u chińczyków jest mnóstwo różnych kopert , które na pewno można upiększyć i uzyskać całkiem nowego/innego wyglądu. No i ceny są znacznie korzystniejsze niż u naszych zachodnich sąsiadów. Ewentualny zonk lub niepowodzenie będzie także mniej kosztowne.

I koperta jest jest fantastycznej jakości. Odpowiednikiem są Niemieckie koperty mógłby ale i to będzie koperta od "kogoś". Cena wysoka ale nie Chińska jak ma to pomóc to wolę takie rozwiązanie.

Jak dla mnie wypełnione farbą kropki robią robotę, tarcza zyskała.

Super miałeś pomysł, dałem niebieski lakier by dopasować do wskazówek.  W finalnym wyrobie wypalę je z emalii ceramicznej bo : łatwiej mi będzie to zrobić, prestiż i trwałość samego wyrobu wzrośnie. Tak samo myślałem by w emalii zrobić cyfry i logo.

Pozdrawiam

6975522063d5848085fe4e6c7a6280e3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blase, nie należę do osób, którym chińskie zegarmistrzostwo otwiera nóż w kieszeni. Jeśli chińskie koperty będą spełniały założone wymagania, to nie widzę problemu.................................................

Leszek, kieruj się w stronę kopert podesłanych na PW. Wiem, że wykonanie takich i znalezienie osoby, która je wykona może być trudne (kosztowne na pewno), ale..............napisałem w poście powyżej.

Zresztą zrobisz jak uważasz.

Wiem, że łatwo doradzać, gdy na stół nie wykłada się własnej kasy.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek, kieruj się w stronę kopert podesłanych na PW. Wiem, że wykonanie takich i znalezienie osoby, która je wykona może być trudne (kosztowne na pewno), ale..............napisałem w poście powyżej.

Zresztą zrobisz jak uważasz.

Wiem, że łatwo doradzać, gdy na stół nie wykłada się własnej kasy.  

Krzysztof ja ją robię !!! - nawet już wytoczyłem prototyp - tylko że to się jeszcze trochę odwlecze w czasie bo teraz najważniejsza jest emalia.

Jak pytać to pytać  :)  - jaki kolor i materiał (faktura) będzie do takich srebrnych tarcz dobry ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super miałeś pomysł, dałem niebieski lakier by dopasować do wskazówek. W finalnym wyrobie wypalę je z emalii ceramicznej bo : łatwiej mi będzie to zrobić, prestiż i trwałość samego wyrobu wzrośnie. Tak samo myślałem by w emalii zrobić cyfry i logo.

Dokładnie. Dobra droga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję :-)

Dzisiaj po dwóch dniach "mordęgi" pierwsza tarcza do regulatora.

Wiercenie

6f73e7ea388fbd826b241381392992eb.jpg

17c94fb4a6e707119fd3e4d5ec456add.jpg

ta się potem uszkodziła i jeszcze dwie inne ale za 3 razem jakoś to wyszło

Panowie to tylko tester, dużo błędów ale jakoś wyszedł dlatego pokazuję.

Kropki na małej tarczy są robione flamastrem :)  bo już mi się nie chciało wiercić

3370914abc2855f492d871587c1fcf47.jpg

79a1cb07614fbd5b140ee695a6ba63f5.jpg

8d49f462d4bfe8b77268d31f96734f07.jpg

jutro dam zdjęcia za dnia

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez malbaengraver
      Pozdrawiam wszystkich miłośników zegarków!
      Zawodowo zajmuję się ręcznym grawerowaniem metali. W moim portfolio oprócz broni białej, znajduja się również dwa wygrawerowane zegarki. Z przyjemnościa dołączam więc do tego forum jako grawer zegarków.  Mam nadzieję, że będę mógł podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem w dziedzinie grawerowania oraz dowiedzieć się czy tego typu ozdabianie zegarków i zegarów podoba się Państwu (bo wiem, że jest to sprawa dość dyskusyjna i bardzo indywidualna).  Zapraszam do obejrzenia załaczonych zdjęć dwóch moich prac. Zachęcam też do odwiedzenia profili mojej pracowni na (1) Facebook i  Instagram (można mnie tam znaleźć wpisujac @malbaengraver w wyszukiwarce). Czas na nowe znajomości i inspirujące rozmowy!  Dobrej nocy! 

• Przez Vahardan
      Witam forumowiczów, co sądzicie o grawerowaniu napisów na deklu lub kopercie? Jest to coś niepożądanego w świecie zegaromaniaków?
    • Przez leskias
      Nie wiem czy dobry dział ale tak mi doradził administrator.

Moim hobby są tarcze z porcelany i emalii i o tym temat napisałem : http://zegarkiclub.pl/forum/topic/152629-tarcze-porcelanowe-z-emalii-grawerowane-lk/?st=0

Od miesiąca mam nowe hobby = tarcze grawerowane kwasem = akwaforta, akwavinta, miedzioryt, itp.

Pierwsza praca która pokazuję to Wiking na stali 304 którą można polerować ale trudno barwić termicznie.

Zapraszam do odwiedzin, polubienia, obserwowania i komentowania.

Leszek Kralka. 

Wiking ( już ma innego Pana )

Zapraszam pasjonatów do pokazania podobnych realizacji.
    • Przez leskias
      Tak sobie kiedyś postanowiłem zrobić tarczę do zegarka i dzisiaj dzięki uprzejmości moderatorów tego forum mogę to pokazać.

Dzisiaj po roku przerwy zaczynam pracę nad nowymi projektami.
      Ale za nim zrobimy taką tarczę musimy kupić kilka podstawowych narzędzi. W tym wątku przedstawię wszystkie etapy powstawania tarcz z emalii, porcelany, giloszowanych i grawerowanych.

Zaczynam od pokazania podstawowego sprzętu emaliera :

piec + podstawowe akcesoria emaliera

palnik do przygotowania materiału :

emalie spakowane do pojemniczków :

dzisiaj podejmę pierwsze próby wypalania wzorników z emalii. Wszelkie próby pokarzę na forum.

Celem są piękne tarcze ręcznie robione :

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.