paul221 40168 #601 Napisano 28 Grudnia 2022 1 godzinę temu, AK&AK napisał(-a): 😉 U nas dzieciaki często dokonują dekonstrukcji klocków, zapewniając niezapomniane doznania, kiedy w nocy, przy zgaszonym świetle, idzie się na bosaka do łazienki😆 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 62952 #602 Napisano 28 Grudnia 2022 40 minut temu, paul221 napisał(-a): U nas dzieciaki często dokonują dekonstrukcji klocków, zapewniając niezapomniane doznania, kiedy w nocy, przy zgaszonym świetle, idzie się na bosaka do łazienki😆 Boli nie , znam to 😁😁😁 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nocny duch 5308 #603 Napisano 28 Grudnia 2022 a ja mam taki problem, że dziecko lubi klocki dostawać, ale mniej lubi budować... od Wigilii powstaje domek piernikowych ludków, od tygodnia Ministerstwo Magii a od prawie 2 mieisięcy Jęcząca Chata z Harrego Pottera... Chce człowiek pomóc a dziecko na to - razem pobudujemy... i tak się to ciągnie 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40168 #604 Napisano 28 Grudnia 2022 My teraz też składaliśmy domek. Co prawda nie LEGO, ale za to Do It Yourself czyli cały domek trzeba było złożyć z pojedynczych cząstek. Każdy mebelek i każda inna rzecz. Nawet oświetlenie trzeba było założyć 😆. Właśnie skończyliśmy 😀 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AK&AK 46073 #605 Napisano 29 Grudnia 2022 21 godzin temu, paul221 napisał(-a): My teraz też składaliśmy domek. Co prawda nie LEGO, ale za to Do It Yourself czyli cały domek trzeba było złożyć z pojedynczych cząstek. Każdy mebelek i każda inna rzecz. Nawet oświetlenie trzeba było założyć 😆. Właśnie skończyliśmy 😀 Ekstra! Willa z basenem jak się patrzy, pięknie wyszło. W dniu 28.12.2022 o 13:45, paul221 napisał(-a): U nas dzieciaki często dokonują dekonstrukcji klocków, zapewniając niezapomniane doznania, kiedy w nocy, przy zgaszonym świetle, idzie się na bosaka do łazienki😆 W dniu 28.12.2022 o 14:25, TomcioMiki napisał(-a): Boli nie , znam to 😁😁😁 Czyli obuwie to podstawa. Jest LEGO, są kapcie 😉 2 Małżeństwo i zegarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40168 #606 Napisano 29 Grudnia 2022 (edytowane) Dziękuję, trochę trzeba było pogłówkować 😊. A z kapciami to oczywiście zgoda, tyle że i tak się zapomina. Edit: Tak wygląda pudełko, jakby ktoś chciał spróbować 😃 Edytowane 30 Grudnia 2022 przez paul221 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon. 8674 #607 Napisano 17 Stycznia 2023 18 Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BARTOLO 1878 #608 Napisano 24 Stycznia 2023 Trzy mikro makiety. 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6067 #609 Napisano 7 Lutego 2023 Co ja poradzę na to, że najbardziej lubię budować coś takiego? Ale liderem u nas jest już mój starszy synek. Tu np. jego lizboński tramwaj: 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6067 #610 Napisano 10 Lutego 2023 No to jeszcze budowle mojego ośmiolatka, któremu od zawsze podobają się pojazdy z epoki PRL: 11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6761 #611 Napisano 10 Lutego 2023 1 godzinę temu, Edmund Exley napisał(-a): Żuk widzę jako tajny agent 1 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6067 #612 Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) W dniu 10.02.2023 o 15:40, Kacperek_77u napisał(-a): Żuk widzę jako tajny agent A nie, po prostu nawozy z Polic rozwozi po okolicy A skoro już tak się rozgadaliśmy, to pozwolę sobie wrzucić efekt dzisiejszego piątkowego popołudnia - nie będzie to nawet ukończona rzecz. Moje Kenworthy K100 miały zawsze zaburzone proporcje - szeroka oś, a kabina na 6 studów. Przez to moje cabovery traciły spójność, gubiąc brutalność i zwartość sześciennej bryły prawdziwego K100. Wynikało to głównie z szerokości szybek - te, które mamy, są maksymalnie na 6. Ale zwolniły się dwie szybki na 4 i krasnal przekonał mnie do przebudowy (sam zbudował DAF-a, też szerokiego na 8). I idzie chyba dobrze I efekt (prawie) końcowy: Edytowane 12 Lutego 2023 przez Edmund Exley 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6067 #613 Napisano 18 Lutego 2023 Mam nadzieję, że wybaczycie mi moją monotematyczność. Ale sytuacja była taka: bawimy się, a starszy krasnal mówi, że właściwie to chciałby wszystkie zielone elementy, bo zamierza zbudować lokomotywkę wąskotorową. Ja mu mówię, że ok, ale później, bo przecież mam je wykorzystane. Zaczęła się narastająca dyskusja, którą przerwało wkroczenie mojej małżonki - jej jedno spojrzenie zmusiło przekonało mnie do zdemontowania zielonego K100. Ale szybko zorientowałem się, że to jest szansa, by zrobić coś lepszego. Czas na kolory będące kwintesencją Ameryki! Pierwszy raz używałem granatowych elementów - na zdjęciach tego może nie widać, ale świetnie komponują się z bielą i czerwienią. Najważniejsze to jednak chyba optymalny przód, z zaokrąglonymi bocznymi krawędziami: Ulepszeniem jest też otwierana i bardziej komfortowa kabina - z telewizorem plazmowym i szerokim łóżkiem: I jeszcze dwa plany pełne - barwy Ameryki, ale dach to polska flaga, bo mój ludzik to polski trucker: Białe okienka boczne w kabinie są dużo lepsze: Zabawa dzisiaj była super, bo już sporo towarów przewiózł 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #614 Napisano 19 Lutego 2023 2 godziny temu, Edmund Exley napisał(-a): Mam nadzieję, że wybaczycie mi moją monotematyczność. Ale sytuacja była taka: bawimy się, a starszy krasnal mówi, że właściwie to chciałby wszystkie zielone elementy, bo zamierza zbudować lokomotywkę wąskotorową. Ja mu mówię, że ok, ale później, bo przecież mam je wykorzystane. Zaczęła się narastająca dyskusja, którą przerwało wkroczenie mojej małżonki - jej jedno spojrzenie zmusiło przekonało mnie do zdemontowania zielonego K100. Ale szybko zorientowałem się, że to jest szansa, by zrobić coś lepszego. Czas na kolory będące kwintesencją Ameryki! Pierwszy raz używałem granatowych elementów - na zdjęciach tego może nie widać, ale świetnie komponują się z bielą i czerwienią. Najważniejsze to jednak chyba optymalny przód, z zaokrąglonymi bocznymi krawędziami: Ulepszeniem jest też otwierana i bardziej komfortowa kabina - z telewizorem plazmowym i szerokim łóżkiem: I jeszcze dwa plany pełne - barwy Ameryki, ale dach to polska flaga, bo mój ludzik to polski trucker: Białe okienka boczne w kabinie są dużo lepsze: Zabawa dzisiaj była super, bo już sporo towarów przewiózł jak lubicie lokomotywy to zobacz to: https://instagram.com/modellbau_scotland?igshid=YmMyMTA2M2Y= 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 897 #615 Napisano 24 Lutego 2023 Za dzieciaka patrzyłem jak kolega składa Lego technic, bo zwyczajnie moich rodziców na takie zestawy stać nie było, a teraz syn nie pozwala dotknąć się do składania, co najwyżej mogę być logistykiem, dostarczając poszczególnych elementów na czas. Jest jednak sposób na oderwanie dziecka od fortsrajta czy co tam. Więc o: 3 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Johnny15 379 #616 Napisano 24 Lutego 2023 Profeska z tymi kubeczkami, trzeba odgapić 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6067 #617 Napisano 25 Lutego 2023 Mówiłem już, że mój młody miłośnik Lego budował lokomotywę wąskotorową - oto ona, inspirowana belgijską maszyną, umiejscowiona na stacji w stylu obrazków z moich książeczek z lat 90.: A ja w tym czasie połączyłem normalne Lego z Duplo i ułatwiłem sobie budowę naczepy: 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-mrovka- 295 #618 Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) No to odświeżę temat i pochwale się moją mini kolekcją - przynajmniej tą,która jest złożona. Na początek Star Wars... B-WING STARFIGHTER to prezent który sam sobie kupiłem na urodziny. Jest ze mną już prawie dekadę, a dalej cieszy moje oko, jak w chwili składania Reszta to prezenty od siostry i kuzyna na Święta. Figurki z kalendarza adwentowego. Pozazdrościłem chłopakom na fb ich kolekcji i też postanowiłem wyeksponować moje. Zestaw Barracuda bay 21322 kupiłem jako używany, z drugiej ręki. Wszystkie klocki wyglądały jak nowe, ale były posegregowane kolorami. Jeszcze chyba żaden zestaw nie sprawił mi tylu problemów. Fajny i ciekawy zestaw. Bo można zrobić z niego wyspę piracką, jak i w prosty sposób przerobić wyspę w okręt. Dość ciekawa koncepcja, choć w moim przypadku, będzie prezentował się tylko jako statek. O ile B-WINGA składałem 12h z ponumerowanych woreczków, to statek piracki składałem 22h i musiałem to rozłożyć na dwa dni Z wyglądu starałem się zachować oryginalny wygląd, ale poświęciłem następne 6h na wewnętrzne przeróbki. Dorobiłem zejście pod pokład i mały dźwig. Szkoda, że nikt o tym nie pomyślał przy projektowaniu. W oryginale pod pokładem była mesa marynarska, kuchnia i tawerna. Mesę przerzuciłem do części dziobowej statku, a kuchnie zostawiłem na rufie, jak w oryginale, ale trochę dodałem jej sprzętu kuchennego. Tawerny się pozbyłem i Jak już zrobiło mi się miejsce w części środkowej, to umieściłem tam to, co powinno być na statku pirackim, a czego w oryginale nie było Wiązało się to z tym, ze musiałem troszkę podnieść podłogę, bo armaty nie współgrały z oryginalnymi oknami. Bałem się tej przeróbki najbardziej..a okazało się to najprostszym zabiegiem. A tak wygląda pomieszczenie dla kapitana, w większości jest zachowane w oryginale..ja dodałem tylko jeszcze jeden kufer ze skarbami i tablice z mapami Także model okazał się trochę czasochłonny przez tą segregacje, ale mnie urzeka i jestem zadowolony z efektu. Jedno jest pewne..jeżeli wasze pociech lubią takie klimaty, to nie czekajcie z zakupem . Niestety, świątynia dalej nie dokończona i dalej w pudłach, bo nie mam na nią miejsca....może kiedyś wynajmę coś większego Edytowane 12 Marca 2023 przez -mrovka- 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6067 #619 Napisano 14 Marca 2023 @-mrovka-, rewelacyjny ten okręt, bardzo fajnie go udoskonaliłeś. Godzinami gapiłem się na te okręty w książeczkach, sam też oczywiście budowałem, ale kadłub był kombinowany (najpierw z moich najdłuższych białych i czerwonych elementów, a później podstawą był... kadłub motorówki z modelu 4002). Na Twoich zdjęciach zauważyłem po raz pierwszy, że było aż tyle rodzajów map! A ludziki też porozmieszczasz czy to widmo? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-mrovka- 295 #620 Napisano 14 Marca 2023 2 godziny temu, Edmund Exley napisał(-a): @-mrovka-, rewelacyjny ten okręt, bardzo fajnie go udoskonaliłeś. Godzinami gapiłem się na te okręty w książeczkach, sam też oczywiście budowałem, ale kadłub był kombinowany (najpierw z moich najdłuższych białych i czerwonych elementów, a później podstawą był... kadłub motorówki z modelu 4002). Na Twoich zdjęciach zauważyłem po raz pierwszy, że było aż tyle rodzajów map! A ludziki też porozmieszczasz czy to widmo? Dziękuje, choć szczerze powiedziawszy, moje przeróbki są marginalne i cały aplauz należy się projektantom z Lego. Ja też śliniłem się zawsze na te okręty w książeczkach za dzieciaka... i w sumie ten zestaw jest pewnym takim spełnieniem dziecięcych marzeń, zwłaszcza że jest o wiele bardziej dopracowany niż te wcześniejsze seryjne modele. Mapy to zlepek z różnych zestawów/serii - i prawdę pisząc sam nie wiem z jakich..Mniemam że to coś z serii Indiana Jons, Adventures, może jakaś jest z serii Nijago itp Oryginalne pirackie mapy są tylko dwie, te z żółtymi lądami..ta na górze z lat 90tych, ta na dole występował już późniejszy wypustach. Miałem na początku figurki, ale wydał mi się wtedy zbyt 'dziecinny' więc postanowiłem że na razie będzie bez załogi. Mam w planach dobudować do niego skrawek wyspy/zatoki i umieścić to na jakiejś odpowiedniej półce... to wtedy umieszczę ludziki. Ale z tym, to już czekam na dłuższe wieczory. Tak to teoretycznie ma wyglądać finalnie.. Jak nie będzie takie, to na pewno będzie podobne ale taki jest zarys projektu. Na pewno zanim zbuduje tą wyspę, to umieszczę go na półce i tymczasowo tam będę chciał wyeksponować figurki z Piratów i Wyspiarzy...coś jak wyeksponowałem re figurki ze serii Star Wars Materiału do budowy jest 13kg, plan jest , więc pozostaje mi się tylko za to zabrać. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Abonic 1599 #621 Napisano 16 Marca 2023 U mnie nie ma jeszcze spektakularnych osiągnięć, ale trening z duplo rozpoczęty 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6067 #622 Napisano 20 Marca 2023 W weekend trochę ulepszyłem mój flagowy projekt: - ożywiłem kolorystykę i starałem się uzyskać coś na kształt wzoru przypominającego prawdziwe egzemplarze, - dzięki rozmontowaniu innej ciężarówki uzyskałem wreszcie lepsze drzwiczki i zbiorniki paliwa, - zmieniłem schodki na bardziej surowe, bliższe klasycznemu K100, - dałem odstęp między schodkami a zbiornikami, - zmieniłem kierunek mocowania wydechów na zgodny z rzeczywistością, - ulepszyłem tylny zderzak, - zmieniłem trochę szczegółów w kabinie. Przy okazji znalazłem świetną historię: https://www.tenfourmagazine.com/2019/06/cover-features/a-moment-in-time/nggallery/page/1 Kurczę, kusi mnie, by spróbować zrobić na dachu wersję Aerodyne, ale muszę jeszcze to przemyśleć do przyszłego weekendu 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6067 #623 Napisano 26 Marca 2023 Weekendowe zabawy zaczęliśmy już w piątek. Najpierw junior i jego MAN: A ja nigdy nie byłem zadowolony ze swoich W900. Stulecie firmy zmobilizowało mnie do podjęcia jeszcze jednej próby. Efekt poniżej, a jak będzie możliwość, to jeszcze coś poprawię, chyba że mi wezmą klocki Kluczowa zmiana - sleeper cab szeroki na 8 studów: W środku trochę więcej komfortu, ale wyszło mi, że i tak jest ciaśniej niż w K100 Jestem zadowolony z otwieranej maski i czegoś, co miało być PACCAR-em MX I ze starszym bratem: 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 62952 #624 Napisano 27 Marca 2023 6 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a): Weekendowe zabawy zaczęliśmy już w piątek. Najpierw junior i jego MAN: A ja nigdy nie byłem zadowolony ze swoich W900. Stulecie firmy zmobilizowało mnie do podjęcia jeszcze jednej próby. Efekt poniżej, a jak będzie możliwość, to jeszcze coś poprawię, chyba że mi wezmą klocki Kluczowa zmiana - sleeper cab szeroki na 8 studów: W środku trochę więcej komfortu, ale wyszło mi, że i tak jest ciaśniej niż w K100 Jestem zadowolony z otwieranej maski i czegoś, co miało być PACCAR-em MX I ze starszym bratem: Fajne 🤗🤗🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6067 #625 Napisano 27 Marca 2023 6 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a): Fajne 🤗🤗🤗 Dzięki 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach