Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gcze

Casio-dział techniczny

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Znalazłem artykulik o wprowadzaniu technologii synchronizacji z zegarem atomowym. <LINK> do artykułu. Jest tam zdjęcie Citizena pokazanego poniżej, z anteną wywaloną na przód tarczy z uwagi na metalową kopertę, która przy tej początkowo marnej technologii mogłaby tłumić sygnał synchronizacji. Antena przypomina kształtem właśnie taką cewkę.

atomicwatch2.jpg

(zdjęcie z sieci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwarcach ze wskazowkami to jest cewka od siknika krokowego ktory to wlasnie napedza wskazowki. ( nie mowie o tym zdj powyzej) Pozdrawiam ☺

Edytowane przez zibson

:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano właśnie, to już wiemy :)

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się ściąga szkiełko? Później się je jakoś przykleja czy jak? Zawsze mnie to zastanawialo...zamiast polerowac wystarczy w takim razie zmienić na nowe :) Ale zawsze się tego obawiałem bo myślałem że jak fabryka wmontuje to późnej samemu jak się wsadzi takie szkło to będą jakieś problemy ze szczelnościa

Jest na to pewien myk kolegi Dingo, w skrócie polega on na wytworzeniu wewnątrz koperty ciśnienia w skutek którego szkiełko zostaje wypchnięte..  Przy zegarkach z panelem słonecznym sposób jest znacznie bezpieczniejszy od wypychania palcem gdyż mi kiedyś podczas próby wypchnięcia kciukiem pękł właśnie panel słoneczny.  :(  

Dodam tylko że odradzałbym wypychanie i wpychanie na siłę kciukiem ponieważ w ten sposób szybka może się lekko odkształcić gdyż punktowo działa na nią duża siła nacisku, widać to potem gdy odbija się coś w niej patrząc pod kontem. Sposób kolegi Dingo jest może ciut bardziej skomplikowany ale o tyle lepszy że na szybkę działa równomierny nacisk na całą jej powierzchnię co wyklucza możliwość odkształcenia. W przypadku wpychania szybki wystarczy położyć ją na płaskiej powierzchni, następnie położyć na niej kopertę i docisnąć ją do szybki z odpowiednią siłą. Między szkłem a kopertą dodatkowo jest jeszcze plastikowa uszczelka. Całość wchodzi na tyle ciężko i ścisło że nie ma możliwości aby zegarek stracił szczelność. (Przetestowane)  ;)

Edytowane przez GitBit

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wypycham palcami ;) najpierw lekko suszarką i idzie bez problemu.

Jest na to pewien myk kolegi Dingo, w skrócie polega on na wytworzeniu wewnątrz koperty ciśnienia w skutek którego szkiełko zostaje wypchnięte..  Przy zegarkach z panelem słonecznym sposób jest znacznie bezpieczniejszy od wypychania palcem gdyż mi kiedyś podczas próby wypchnięcia kciukiem pękł właśnie panel słoneczny.  :(  

Dodam tylko że odradzałbym wypychanie i wpychanie na siłę kciukiem ponieważ w ten sposób szybka może się lekko odkształcić gdyż punktowo działa na nią duża siła nacisku, widać to potem gdy odbija się coś w niej patrząc pod kontem. Sposób kolegi Dingo jest może ciut bardziej skomplikowany ale o tyle lepszy że na szybkę działa równomierny nacisk na całą jej powierzchnię co wyklucza możliwość odkształcenia. W przypadku wpychania szybki wystarczy położyć ją na płaskiej powierzchni, następnie położyć na niej kopertę i docisnąć ją do szybki z odpowiednią siłą. Między szkłem a kopertą dodatkowo jest jeszcze plastikowa uszczelka. Całość wchodzi na tyle ciężko i ścisło że nie ma możliwości aby zegarek stracił szczelność. (Przetestowane)  ;)

Dzięki za odpowiedź :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wyjmuje szybki jednym palce tylko staram się dwoma jak najbliżej krawędzi koperty. Wychodzi pięknie razem z panelem słonecznym bez jakichkolwiek uszkodzen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja raczej nie toleruję modów i w ogóle rozkręcania fabrycznego zegarka.

Ma być wersja fabryczna i nie rozbierana  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam bardzo lubię, bo mogę mieć taki zegarek jaki sobie wymyślę (w miarę dostępności części), no i po za tym jedyny w swoim rodzaju :)

Chociaż niektóre fabryczne G są moim zdaniem kompletne i modyfikacja może je tylko popsuć.

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam bardzo lubię, bo mogę mieć taki zegarek jaki sobie wymyślę (w miarę dostępności części), no i po za tym jedyny w swoim rodzaju :)

Chociaż niektóre fabryczne G są moim zdaniem kompletne i modyfikacja może je tylko popsuć.

+1  :)

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+1 :)

Niektóre watche aż krzyczą, żeby je przerobić :D

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Zachęcony Waszymi działaniami wreszcie przysiadłem do dw 8300. Zdjęcia innym razem, bo już na nie za ciemno, zresztą na razie tylko go rozebrałem na atomy (poza modułem). Poza standardowym pucowaniem chcę zrobić polerkę przycisków i klamerki. Mam zamiar polerować dremelem z elastyczną przedłużką i nakładką z małym krążkiem filcowym. Myślicie, że pasta polerska zielona wystarczy? Ma ktoś doświadczenie z tą pastą? W Casto jest tylko ta (chyba w komplecie z brązową), a chciałem przez weekend się pobawić, więc wolę podjechać i kupić, niż zamawiać np. białą lub niebieską w sieci.

A poniżej przyciski od dw 8300 (bez uszczelek, te w innej przegródce). Jak ja to złożę, to nie wiem...  :wacko:  ^_^

DSC_0351.JPG

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo, przynajmniej niczego na razie od przycisków nie zgubiłeś  :D

Zara, zara, a gdzie oringi???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ooo, przynajmniej niczego na razie od przycisków nie zgubiłeś  :D

Zara, zara, a gdzie oringi???

Są, są,.. jak wspomniałem, leżą w innej przegródce razem z pozostałymi gumami. Będzie moczonko w oleju silikonowym. ;) Nic nie zgubiłem, bo w torebce działałem przy demontażu przycisków, zgodnie ze świetną radą Kolegi gcze. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszczelki zapewne w kopercie.. Zielona pasta polerska powinna dać radę sam takiej używam do aluminium srebra, dekiel od 56ki tez nią polerowałem.

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trenuj, trenuj a potem zrobisz Romana na pozytyw ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą torebką to świetny pomysł jest, przy najbliższej okazji też tak będę działać. Niech mi tylko przyjdą przyciski z zibi, sesesese...  :D

Edytowane przez GitBit

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

...Zielona pasta polerska powinna dać radę sam takiej używam do aluminium srebra, dekiel od 56ki tez nią polerowałem.

O,.. no to super, jutro podjadę i zakupię. Mogłem dzisiaj, bo akurat byłem po olej silikonowy (dotychczas uszczelki smarowałem smarem silikonowym, a olejem nie dysponowałem).

Ok, to będę działał dalej. Jak skończę, to dam znać, co mi wyszło. Jak coś spieprzę, to też się przyznam. ;):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiejszy nabytek

Zobaczymy jak się będzie sprawdzał.

8c6da65ebb8e1f827fcdc840f1ac53d6.jpg

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to do nosa, a nie do zegarków :D

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O fak! Miałem wejść do sklepu z akcesoriami zegarmistrzowskimi a zaszedłem do apteki...co to forum robi z ludzi Ale może się nada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie bo to do wciągania glutków, a te zegarmistrzowskie wydmuchują i to mocniejszy strumień (nie zaciagają).

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy używany G ma trochę za uszami :) ten akurat nie za dużo ale zawsze coś

4358322_20160212_214130.jpg4358353_20160212_214301.jpg

Edytowane przez murcins

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś tam się wyskrobie..  ;)

Dwa identyczne zdjęcia czy zabawa pod tytułem znajdź 5 różnic na obrazkach?  :D

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś tam się wyskrobie..  ;)

Dwa identyczne zdjęcia czy zabawa pod tytułem znajdź 5 różnic na obrazkach?  :D

Już poprawiłem zdjęcia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie bo to do wciągania glutków, a te zegarmistrzowskie wydmuchują i to mocniejszy strumień (nie zaciagają).

Wiem ale na razie zobacze co to jest warte. Jak nic sprawie sobie lepszą...może do lewatywy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi