DamianDe 124 #726 Napisano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) Bez przesady, termometry w G są wyskalowane do 60 stopni więc taką temperaturę powinny znosić. Po za tym zwykle G siedzi na ręku i nie nagrzewa się do temperatury sauny. No i po trzecie nie siedzi się w saunie godzinami tylko kilkanaście minut. Moim zdaniem sauna nie zaszkodzi G. Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez DamianDe 0 <p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #727 Napisano 28 Kwietnia 2016 Nie ma co panikować, jeszcze żadnego Casio nie udało mi się zalać, nawet komunijnego zwykłego water resist. Po prostu głębiej jak 4-5m nigdy nie byłem 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35554 #728 Napisano 28 Kwietnia 2016 Chyba że wyjdziemy do sauny z mudmanem, to różnie może się skończyć;p hehe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #729 Napisano 28 Kwietnia 2016 Mudman paruje od samego patrzenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35554 #730 Napisano 28 Kwietnia 2016 Kolejne schematy 1.GW-M530A2.MTG 910D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianDe 124 #731 Napisano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Wczoraj zająłem się dalszą modyfikacją mojego gd-100sc-6, żeby był jeszcze bardziej kolorowy zmieniłem dwa przyciski. Miałem to wrzucić wczoraj ale jakieś ddos protection blokują tapatalka i utrudniają mobilny dostęp.Zająłem bezel, odkręciłem dekiel i wyjąłem moduł. Co ciekawe w tym modelu ta szara przekładka jest gumowa, a nie plastikowa więc chyba lepiej amortyzuje ruchy modułu. Potem zabrałem się za wymianę guzików. Pierwszy granatowy poszedł tak szybko, że zapomniałem robić zdjęć. Przy drugim pamiętałem. Procedura była standardowa: zdjęcie pierścienia sagera, wyjęcie przycisku, włożenie drugiego przycisku i założenie pierścienia. Pierścień zdejmowałem namagnetyzowanym płaskim śrubokrętem, który pilnował saperów przed odlotem, a zakładałem palcem, bo w kopercie gd-100 jest dużo miejsca. Na koniec zacisnąłem pierścień, żeby przypadkiem nie spadł. Generalnie szybko poszło, modyfikacje tego modelu są proste i przyjemne. Jest masa dostępnych części więc można zrobić z tymi zegarkam prawiei wszystko. Drugi na mój stół operacyjny wszedł Gulfmaster. Operacja dotyczyła tylko wymiany bezela ale w tym modelu nie idzie to łatwo. Cała trudność polega na tym, że bezel jest przyklejony taśmą dwustronną, dodatkowo mamy wystającą koronke oraz metalowy pierścień, który usztywnia bezel. Pierścień można zdjąć dopiero po zdjęciu bezela. Ja zdejmowałem bezel od strony sensora, okazało się, że osłona jest tej klasy co w rangemanie czyli nie jest przymocowana do koperty, więc nie trzeba się nią przejmować. Bezel jest tak mocno przyklejony, że trzeba przyłożyć na prawdę duża siłę, żeby go oderwać od kasety. Ja siłowałem się z tym z 7 min, żeby w ogóle zauważyć jakiś postęp. Po zdjęciu bezela, pierścień schodzi bardzo łatwo i tak samo łatwo wkłada się go na nowy bezel. Złożenie wszytko do kupy przebiega tak jak w przypadku zakładaniu każdego innego bezela. Nie była to łatwa operacja i jak ktoś nie musi to nie polecam jej wykonywać Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez DamianDe 0 <p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35554 #732 Napisano 29 Kwietnia 2016 Jak otwieracie G to robicie później test szczelności czy nie ma sensu skoro zegarek był szczelny? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianDe 124 #733 Napisano 29 Kwietnia 2016 Ja robię test szczelności w wannie Jak założysz tak jak było to wszystko będzie szczelne Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka 0 <p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #734 Napisano 29 Kwietnia 2016 Test ma sens wtedy, gdy nie zagraża zegarkowi. Poniżej fajny film, który niektórzy mogli już widzieć. Mimo to wklejam, bo warto obejrzeć. Test szczelności zaczyna się od 6:40. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marmez 1 #735 Napisano 2 Maja 2016 Witam wszystkich życzliwych i pozytywnie "nakręconych" fanów zegarków Chciałbym zapytać z czego wykonana jest koperta zegarka Casio EFA-112. Co prawda, to nie G-shock, ale też Casio Pytam, bo jestem w trakcie szlifowania i polerowania szkiełka i nie wiem, czy jak przypadkiem trochę zeszlifuję tę błyszczącą powierzchnię koperty, to czy ją potem wypoleruję do pierwotnego błyszczącego wyglądu, czy może tam jest jakaś powłoka galwaniczna, której by było lepiej nie zedrzeć.Wrzucę kilka zdjęć z postępów polerowania. Rysy na szybce zawdzięczam zostawieniu zegarka przy łóżku, syn sobie poszurał nim po podłodze, gdy był jeszcze na tyle mały, że trzeba mu to wybaczyć Ostatnio wrócił mi sentyment do zegarka, ale szkoda mi pieniędzy, by wkładać w niego nową szybkę (prędzej na nową bransoletę się szarpnę, bo też mocno zniszczona), dzięki czytaniu tego forum dowiedziałem się o możliwości wypolerowania już efekty są bardzo dobre, tylko mam jeszcze rysy (już od mojego szlifowania) blisko brzegu szybki, blisko koronki. Przed pracą: W trakcie szlifowania papierem wodnym: Chwilowo taki efekt: Ale na powyższym zdjęciu nie widać rys, które jeszcze bym chciał usunąć, ale boję się o koronkę. Pozdrawiam, Kuba 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #736 Napisano 2 Maja 2016 Wg tej strony koperta to SS ale różnie piszą nawet jak jest tylko powłoka galwaniczna http://www.casio-europe.com/euro/watch/edifice/efa-112d-1avef/Moim zdaniem to SS. 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35554 #737 Napisano 2 Maja 2016 Mnie wkurza porysowane szkło w tym staruszki więc zamówiłem całą nową kopertę i bransoletę przy okazji(na szczęście wciąż dostępne) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marmez 1 #738 Napisano 3 Maja 2016 Diego04, dzięki murcins, też mam takiego, bardzo go lubiłem ze względu na wygodny telebank (dużo napisów na raz widać, nie to co w tym EFA) i podświetlanie illuminator, niestety w moim oprócz koperty do wymiany (po zalaniu acetonem :/ ), jest chyba też wyświetlacz popsuty, bo już niektóre segmenty nie działają A gdzie Wy te części zamawiacie? Może wyświetlacz też jest dostępny w jakiejś niewygórowanej cenie... Pozdrawiam, Kuba 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #739 Napisano 3 Maja 2016 Zamawiamy tu- ZIBI 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marmez 1 #740 Napisano 3 Maja 2016 (edytowane) Dzięki X-Ray Edytowane 3 Maja 2016 przez marmez 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #741 Napisano 3 Maja 2016 Zapytania i zamówienia między innymi można tu:[email protected] 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marmez 1 #742 Napisano 3 Maja 2016 (edytowane) Dzięki wielkie, za dokładny adres e-mail, bo już planowałem dzwonić, bo nie znalazłem e-maila na ich stronie. Przepraszam, że tak na raty pytam, ale dopiero po przeczytaniu postu murcinsa zacząłem myśleć o reanimacji mojego DB-34H, aby mieć coś lżejszego na rękę oprócz powyższego EFA z którym np. na rowerze jest niewygodnie. Teraz mam pytanie, jaka jest szansa, że po wymianie wyświetlacza znikną następujące problemy:- Bardzo słaby kontrast - prostopadle ledwo widoczne cyfry, - pod małym kątem akceptowalne,- kilka segmentów wyświetlacza nie działa w ogóle (w ostatniej cyfrze daty i ikony alarmów/SIG). Jak by się powyższe udało naprawić to mogę się zastanawiać nad nową kopertą i paskiem/bransoletą. Pozdrawiam PS. ale się motam z tym edytorem forumowym... Cóż, co kraj to... To inny silnik i można się pogubić, ale daję radę Edytowane 3 Maja 2016 przez marmez 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #743 Napisano 3 Maja 2016 Szansę że znikną te usterki są- asekuracyjnie 99% 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marmez 1 #744 Napisano 3 Maja 2016 Super! To widząc wcześniej ceny wyświetlaczy - spróbuję A gumki kontaktowe też się wymienia, czy z nimi raczej nie ma problemów? Przy wymianie czyścić jakoś? Na sucho? mokro? Izopropanol? Czy lepiej nie dotykać paluchami po prostu i nic nie ruszać? Kuba 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Flipper 2 #745 Napisano 4 Maja 2016 Witajcie.Widzę że macie na tapecie głównie G-Shocki ale mam pytanie z nieco innej beczki. Wszedłem ostatnio w posiadanie Casiotrona rocznik 1976. Niestety brak w nim blaszki mocującej baterię. Czy orientujecie się czy jest to element niezbędny? Moduł posiada bieguny plus i minus i wydaje mi się że blaszka nie ma żadnego "prądowego" znaczenia ale mogę się mylić. Tak czy inaczej czekam niecierpliwie na baterię do niego i mam nadzieje że zadziała bo to ładny rarytasik w idealnym jak na 40 lat stanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yokaszin 31 #746 Napisano 13 Maja 2016 Witam. Mam problem zakupiłem casio Gr 8900 wszystko chodziło ok do czasu .......Dzis wziąłem się za wymianę bezela i paska no i pojawił się problem.Wyświetlacz funkcjonuje , natomiast żadne przyciski nie reagują ? Help !!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 655 #747 Napisano 13 Maja 2016 Jaki masz stan akumulatora? L,M czy H? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yokaszin 31 #748 Napisano 13 Maja 2016 Jest id samego początku HNo i tak w sumie nie widać na foto 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 655 #749 Napisano 13 Maja 2016 Wszystkie przyciski łącznie z tym od podświetlenia wciskają się swobodnie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yokaszin 31 #750 Napisano 13 Maja 2016 Tak , chodziły przez chwile bo przestawiłem godzinę i nagle zaniemógł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach