Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

norbert żukowski

Polerowanie satynowanie stali

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mógłbyś polecić jakieś tarcze polerskie do amatorskiego polerowania?

Widzisz jest problem na jaki otwór i jaka masz mozliwosc załozenia srednicy tarczy .

Używam  tarcz na wałek 8mm srednica tarcz 100mm  ideałem byłaby 250 ale tu juz trzeba siły na pracowni.

Zaopatrujemy się w hurtowni Spójnia Gdańsk nie wiem czy prowadzą spredaż wysyłkową .

Każdy roczaj tarcz ma swoje zadanie począwszy od zebrania materiału tu twarde filce , nastepnie polerce wstępnej  elany czy tarcze bawełniane ( takie złozone z wielu warstw materiału ) koncowego puchy syntetyczne  czy bawełniane które nadaja efekjt polerowania koncowego , tarcze gumówki nie lubie ich bardzo ale sa bardziej wydajne od twardych filców,  tymi tarczami nadaje lub obrabiam bardziej skomplikowane kształty zaoszczedaja mase czasu ale potrafia zrobic kuku.

Jest jeszcze takie coś jak klocki i tarcze z twardych drzeb buk teka ale to temat dopiero rozgryzam ,  uzywan tylko do bezeli celem zachowania ostrych kantów .

zegarmistrz norbert żukowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można prosić o linki do konkretnych maszyn z takiej hurtowni - tych wartych polecenia, od ceny których oczy nie wywracają się do tyłu - czytaj amatorskich

Maszyny w hurtowniach maja raczej takie ceny od których raczej się oczy wywracają, na początek przygody z polerowaniem wystarczy szlifierka - ostrzałka z Castoramy. Jak się do mnie uśmiechniesz to Ci ja przerobię na polerkę. :) 

Natomiast już tarcze i pastę warto kupić w hurtowni, bo te w supermarketach są czasem zupełnie nieprzydatne do kopert.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można prosić o linki do konkretnych maszyn z takiej hurtowni - tych wartych polecenia, od ceny których oczy nie wywracają się do tyłu - czytaj amatorskich

W Poznaniu mamy tak naprawdę tylko "Opala" na Łąkowej a/ Kwiatowa, może być też p. Chełkowski na Warszawskiej zaraz za skrzyżowaniem z Michała.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do amatorskiego polerowania można wykorzystać taką szlifierkę i po zdjęciu osłon i zamianie kamieni na tarcze polerskie "coś " tam próbować? Jaka powinna być moc takiej polerki? Na czym polega "przerobienie na polerkę"?

post-57210-0-94468200-1453843014.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do amatorskiego polerowania można wykorzystać taką szlifierkę i po zdjęciu osłon i zamianie kamieni na tarcze polerskie "coś " tam próbować? Jaka powinna być moc takiej polerki? Na czym polega "przerobienie na polerkę"?

W zupełności wystarczy, jest tylko kwestia przedłużenia wałka, a najlepiej zamontowania stożka, bo wtedy taka szlifierko polerka jest bardziej uniwersalna. Stożki można dokupić, ale montaż lepiej powierzyć profesjonalnemu ślusarzowi.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz może zdjęcia jak to profesjonalnie powinno wyglądać, tak by wytłumaczyć bez problemu tokarzowi? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz coś takiego wykorzystać ale 1800 Wat to za dużo, wyrwie Ci element obrabiany z ręki. Do takiej mocy trzeba mieć doświadczenie. Polerkę zrobisz z dowolnej wysoko obrotowej wiertarki stołowej do własnych potrzeb.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz coś takiego wykorzystać ale 1800 Wat to za dużo, wyrwie Ci element obrabiany z ręki. Do takiej mocy trzeba mieć doświadczenie. Polerkę zrobisz z dowolnej wysoko obrotowej wiertarki stołowej do własnych potrzeb.

Wiertarki maja jeden duży minus, robią potwornie dużo hałasu, a z tym wyrywaniem to przesada, przecież polerowanie nie polega na przyciskaniu koperty na siłe do tarczy polerowniczej, chociaz oczywiście moc może tu być mniejsza, jedynie polerka nie może zwalniać obrotów czy zatrzymywać się podczas polerowania, bo to natychmiast psuje robotę.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiertarki stołowe są z reguły pionowe, a poziome to już wielkie urządzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz może zdjęcia jak to profesjonalnie powinno wyglądać, tak by wytłumaczyć bez problemu tokarzowi? 

Zdjęć nie mam, ale jak ma to zewnętrznie wyglądać jest na pewno w necie, jedynie sam sposób zamontowania musi już wykombinować majster, który to wykona, bo bywa to w detalach rożnie.

Rozejrzę się jak coś znajdę w necie to zamieszczę.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze jeśli na taką szlifierkę założysz jakąkolwiek wymiarową tarczę czy to filc czy coś innego i niech ktoś, kto na codzień włada długopisem czy klawiaturą weźmie się do zabawy... to jeszcze uprzedź od razu aby sobie maskę czy okulary założył bo będziesz miał czyjeś oko na koncie :D

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to staje się oczywiste, że di drobnych napraw amatorskich trzeba kupić ręczną szlifierkę precyzyjną a zegarki po przejściach jak na zdjęciach oddać do kogoś takiego jak Wy. Urządzenia nieopłacalne finansowo a doświadczenia i tak się nie kupi. (Rozmawialiśmy już o tym z Piotrem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiertarki stołowe są z reguły pionowe, a poziome to już wielkie urządzenia

To kwestia przyzwyczajenia, możesz robić na pionowej i tak najważniejsze tutaj jest dobre łożyskowanie.

Profesjonalnie do tytanu używa się szlifierek na sprężone powietrze bo tytan jest łatwopalny i takie są wymogi.

Oczywiście w domowych warunkach to i benzyną się gasi ogień :D

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się pogodzić umiejętność władania długopisem i pracę z wykorzystaniem elektronarzędzi, oczywiście ostrożności nigdy nie za wiele. Nawet pracując w okularach trafiłem do okulisty z opiłkiem w oku. Chodzi o możliwość nauki, a na wiertarce zamocowanej w imadle trudno zrobić coś więcej niż to.

post-57210-0-16443700-1453845474_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi się ciekawie o tym tytanie. A jakie są realia skoro większość mówi NIE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi się ciekawie o tym tytanie. A jakie są realia skoro większość mówi NIE

Realia amatorskie to NIE, profesjonalnie to niektóre koperty tytanowe (takie o nie ulepszanej powierzchni) można naprawić, ale lepiej je wykańczać na mat, a nie na wysoki połysk.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam polerki ze stożkami z prawej i lewej strony przerobionej ze szlifierki na polerkę.

Moja polerka ma 800 W i uważam że moc jej jest odpowiednia do tego co robię od czasu do czasu. Koperty małych zegarków swobodnie można polerować.

Silnik o mniejszej mocy np. przy filcowych tarczach będzie tracił obroty i będzie się przegrzewał przy dłuższym polerowaniu.

Tarcz polerskich mam sporo, bo u mnie  każda pasta ma swoją tarczę i każda tarcza swoją pastę.

Po zakończeniu polerowania wkładam każdą tarczę i pastę do oddzielnego woreczka i szczelnie zamykam, jak stara babcia zęby. :)

Należy również pamiętać, że polerka nie może stać obok szlifierki, a tarcze polerskie muszą być chowane oddzielnie po każdym polerowaniu.

Jeżeli ktoś chce używać tarcze gumowe, to wcześniej trzeba trochę potrenować, bo z gumkami nie ma żartów, chwila nieuwagi i mamy dołek. :)

Proponuję na początek kupić taką szlifierkę jak ta na zdjęciu poniżej na wałek której będziecie mogli zakładać tarcze polerskie na docisk i na stożek.

Stożki można dokupić oddzielnie, są prawe i lewe.

Natomiast dopasowanie stożka do wałka silnika musi być zrobione profesjonalnie i jak napisał Piotr przez dobrego fachowca który ma możliwość podtoczenia końcówek wałka od silnika i właściwego zamocowania stożków.

Moim zdaniem niebezpieczeństwo o którym pisze Norbert przy stożkach pojawia się tylko wtedy, gdy są żle zamontowane.

Pochłaniacz do polerki można zrobić sobie samemu bez większego problemu, pamiętać tylko trzeba o tym, żeby zamontować w wewnętrznej części osłony bardzo gęstą siatkę, a osłonę tak ukształtować żeby można było podłączyć do niej wąż np. od domowego odkurzacza.

Można kupić oczywiście gotową osłonę np. tu  http://dentline.pl/sprzet-protetyczny-polerko-szlifierka-protetyczna-c-162_213.html

post-28411-0-31729800-1453847818.jpg

Przerobienie tej szlifierki na polerkę jest bardzo proste i łatwe. 

Dużą zaletą tej szlifierki jest długi wałek z gwintem z obydwu stron.

Jest również lampka na giętym wysięgniku. 

http://www.bass-tools.eu/pl/szlifierki-stolowe/890-szlifierka-stolowa-200mm-z-lampka-bp-4821.html

http://makita.hermesalfa.net/profesjonalna-przemyslowa-szlifierka-stolowa-magnum-md-3220nl-bw.html

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Będąc laikiem na początku mojej drogi w tym temacie przymierzyłem się ostatnio do polerki szkła. Opisałem moją przygodę w osobnym wątku.

Ponieważ nie miałem specjalistycznych narzędzi, to skorzystałem z tego, co miałem dostępne w pracy (mamy taki mały warsztacik na potrzeby naszej instytucji ;) ). No i polerowałem szkło właśnie na wiertarce kolumnowej, dosyć wiekowej zresztą. ;)

DSC_0432.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej hurtowni można kupić moim zdaniem sporo ciekawych akcesoriów do obróbki i polerowania różnych  metali.

http://alco.com.pl/filce-polerskie,c113.html

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej hurtowni można kupić moim zdaniem sporo ciekawych akcesoriów do obróbki i polerowania różnych  metali.

http://alco.com.pl/filce-polerskie,c113.html

Po zamówieniu kilku pozycji warto zadzwonić i zapytać się o termin dostawy. Czasami z braku jednej pozycji towar nie jest wysyłany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek wygląda jak "nówka sztuka". :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.