gienek_mkb 885 #1 Posted February 22, 2016 "Alpina - kilka słów o marce Marka Alpina jest siostrzaną dla dobrze znanej na rynku firmy Frederique Constant. Posiadając tych samych właścicieli – Alettę i Petera Stas, Alpina korzysta z wszelkich doświadczeń i dokonań zespołu osobowego macierzystej dla właścicieli firmy. Jednak przedstawiając markę Alpina nie można nie widzieć jej historii i dokonań, szczególnie w zakresie produkcji czasomierzy przeznaczonych dla sportu i sportowców. Mając to na uwadze, nikogo nie może dziwić profil produkcji zegarków Alpina ukierunkowany na awiację, alpinizm, pływanie i nurkowanie oraz zegarki sportowe dla kobiet. Produkowane przez markę linie wzornicze noszą odpowiedni nazwy: STARTIMER, ALPINER, SEASTRONG, COMTESSE. Pochodną tejże struktury produkowanych wyrobów jest współpraca marki z organizacjami sportowymi, czego przykładem jest choćby Polski Związek Alpinizmu. Trzeba także zauważyć, że obecne, sportowe ukierunkowanie marki jest na pewno konsekwencją posiadanie siostrzanej marki, nastawionej na produkcję zegarków klasycznych.Kilka słów z historii marki AlpinaWszystko zaczęło się w 1883 roku, gdy Gottlieb Hauser, zegarmistrz w Winterthur, założył the Swiss Watchmakers Corporation ("Corporation d'Horlogers Suisse"). Odpowiednia liczba udziałowców tejże korporacji pozwoliła myśleć o szybkim uruchomieniu produkcji, a jej zaproponowany profil zyskał akceptację udziałowców. Wraz z wykwalifikowanymi zegarmistrzami, stowarzyszenie zaczęło się rozwijać i tworzyć własne mechanizmy, oraz rozbudowywać sieć dystrybucji. Surowe - niewykończone mechanizmy (Ebauches) były produkowane w fabryce Alpina Ebauches Factory w Genewie, której właścicielem byli panowie Duret i Colonnaz. Zakład ten odegrał ważną rolę w budowie pierwszego własnego mechanizmu firmy Alpina. Wykańczanie, ostateczny montaż i regulację mechanizmów prowadzone były w siedzibie firmy w Bienne. Szybko osiągnięty sukces produkcyjny przyniósł ze sobą rozwój sieci dystrybucji. Zostały otwarte przedstawicielstwa handlowe w Niemczech oraz w Europie Wschodniej i Północnej. W roku 1901 nazwa "Alpina" została zarejestrowana jako znak towarowy. Od tego momentu na tarczach, tych wysokiej klasy zegarków pojawiło się logo Alpina. Od samego początku zegarki Alpina były synonimem wysokiej jakości produktu, użytych materiałów i komponentów. Przykładem może być choćby regulator mechanizmu – balans, który posiadał zwykle sprężynę włosową typu Breguet i złote wkręty służące do regulacji dokładności jego działania. Koperty wykonywane ze złota charakteryzowały się solidną konstrukcją, co powodowało ich sporą wagę. Dla rozwoju produkcji, w 1909 roku w Glashütte, w Niemczech Alpinę otworzyla nowy zakład produkcyjny - "Präcisions-Uhrenfabrik Alpina". W tamtym czasie fabryki firmy znajdowały się w Genewie, Bienne, Besançon i Glashütte. W 1912 roku Alpina stworzyła pierwszy zegarek klasy chronometru - Alpina Chronometer Glashütte. Był on wyposażony we własny mechanizm Alpina i charakteryzował się wychwytem z kotwicą typu glashuckiego, zamiast tradycyjnej - stosowanej w klasycznym wychwycie szwajcarskim.Władysław Meller" Zdjęcia i opis dzięki uprzejmości portalu zegarkiipasja.pl http://zegarkiipasja.pl/alpina/item/672-alpina-kilka-slow-o-marceSerdecznie dziękuję za zezwolenie na publikację. Zachęcam wszystkim posiadaczy czasomierzy marki Alpina do udzielania się w temacie. Marka dalej mało znana w Polsce , więc kto jak nie my możemy zmienić ten pogląd? Pozdrawiam Mateusz 1 Mateusz https://www.instagram.com/gienek_mkb/ Share this post Link to post Share on other sites
gienek_mkb 885 #2 Posted February 22, 2016 I jednocześnie wrzucam swoją Alpinę Alpiner AL525S4E6B 0 Mateusz https://www.instagram.com/gienek_mkb/ Share this post Link to post Share on other sites
13lesiu 958 #3 Posted February 22, 2016 u mnie taka Alpina była przez jakiś czas 0 Share this post Link to post Share on other sites
Istvan 3139 #4 Posted February 22, 2016 Ładną Alpinę trafiłeś. Dobrze, że powstał temat. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Urwerk 19 #5 Posted February 22, 2016 (edited) Edited February 22, 2016 by Urwerk 0 Share this post Link to post Share on other sites
s3pp 2 #6 Posted February 23, 2016 Urwerk super foto 5:) Alpiny jeszcze nie posiadam, z naciskiem na jeszcze, ale jaram się ich zegarkami od jakichś 4-5 lat. Gienek super wstęp do tematu. 0 Share this post Link to post Share on other sites
mcfly 5 #7 Posted February 23, 2016 od 5 lat lubimy się bardzo 0 Share this post Link to post Share on other sites
jslanina 71 #8 Posted February 23, 2016 No to chyba się zapiszę do klubu Grudniowy zakup:Dzisiejszy zakup 0 Share this post Link to post Share on other sites
gienek_mkb 885 #9 Posted February 23, 2016 Witam wszystkich kolegów dziękuję za wpisy, gratuluję pięknych zegarków i widzę teraz że była potrzeba założenia tego klubu 0 Mateusz https://www.instagram.com/gienek_mkb/ Share this post Link to post Share on other sites
rrr 8779 #10 Posted February 23, 2016 (edited) To ja również dołączę z niedawnym nabytkiem : Edited February 23, 2016 by rrr 0 Share this post Link to post Share on other sites
P10TR 368 #11 Posted February 23, 2016 Świetne zegarki. Miałem kilka Alpin i każda warta była każdej złotówki. Wg mnie jedne z najlepiej wykończonych zegarków w tym przedziale cenowym. Choćby zdobienie mechanizmu. Podobne widziałem tylko w Aerowatchach w tej klasie cenowej. A to moje "Byłe" (Pierwsze zdjęcie nie moje, ale ładne) 0 Share this post Link to post Share on other sites
gienek_mkb 885 #12 Posted February 23, 2016 (edited) rrr witamy z bardzo ciekawą Alpinką ptrk wychodzi na to że byłeś jednym z nielicznych którzy mieli tyle modeli w swojej kolekcji. Szczerzę to choruję na Startimera w rozmiarze 44 mm. Jest cudny Ubolewam nad tym że u siebie mam pełny dekielek a nie przeszklony ;/ Edited February 23, 2016 by gienek_mkb 0 Mateusz https://www.instagram.com/gienek_mkb/ Share this post Link to post Share on other sites
tts 5271 #13 Posted February 23, 2016 (edited) Świetne zegarki. Miałem kilka Alpin i każda warta była każdej złotówki. Wg mnie jedne z najlepiej wykończonych zegarków w tym przedziale cenowym. Choćby zdobienie mechanizmu. Podobne widziałem tylko w Aerowatchach w tej klasie cenowej. A to moje "Byłe" (Pierwsze zdjęcie nie moje, ale ładne) Startimer! Piotrek, jakie wrażenia? Edited February 23, 2016 by tts 0 Share this post Link to post Share on other sites
P10TR 368 #14 Posted February 23, 2016 Startimer! Piotrek, jakie wrażenia?Tak jak napisałem wyżej - świetny zegarek, pięknie zdobiony mechanizm, koperta wykończona bardzo dobrze. Miałem rozmiar 44 i był dla mnie "na styk". Mimo rozmiarów bardzo wygodny. Dla mnie bomba!Teraz ponosiłbym coś podobnego. Myślę o 40mm w szarej wersji:I o tym: Jak ktoś ma... Proszę o priw A z tych co miałem to wszystkie były świetne. Najciekawszym zegarkiem była czarna Nightlife. Niesamowity zegarek. Dla mnie nr1 w kategorii "stealth". Bomba!Na drugim postawiłbym pomarańczowego divera. Wywoływał ogromny efekt "WOW" u postronnych i był megawygodny na gumie. 0 Share this post Link to post Share on other sites
tts 5271 #15 Posted February 23, 2016 Tak jak napisałem wyżej - świetny zegarek, pięknie zdobiony mechanizm, koperta wykończona bardzo dobrze. Miałem rozmiar 44 i był dla mnie "na styk". Mimo rozmiarów bardzo wygodny. Dla mnie bomba!Teraz ponosiłbym coś podobnego. Myślę o 40mm w szarej wersji: Dank. Właśnie 40mm wpadła mi w oko. 0 Share this post Link to post Share on other sites
P10TR 368 #16 Posted February 24, 2016 (edited) Tylko teraz zauważyłem, że to 44 mm. Czterdziestka nie ma czarnego rantu i ma czarne okno daty. Chyba ma też jaśniejszą tarczę. Nie wiem, czy 44 nie jest ciekawsza... Edited February 24, 2016 by ptrk 0 Share this post Link to post Share on other sites
tts 5271 #17 Posted February 24, 2016 Tylko teraz zauważyłem, że to 44 mm. Czterdziestka nie ma czarnego rantu i ma czarne okno daty. Chyba ma też jaśniejszą tarczę. Nie wiem, czy 44 nie jest ciekawsza... "Nowa" 40 i 44 , z wyjątkiem wersji "SunStar", nie mają czarnego rantu i mają czarną datę. A może tak (ale 44): (zdjęcie z sieci) 0 Share this post Link to post Share on other sites
s3pp 2 #18 Posted February 24, 2016 mcfly Twój regulator jest na Unitasie? Coś powiedz więcej o praktycznym zyciu z tym mechanizmem? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Muzzy 4025 #19 Posted February 24, 2016 Jeden z moich ulubieńców w pudełku: 0 Share this post Link to post Share on other sites
mcfly 5 #20 Posted February 24, 2016 Jest na Unitasie, jeszcze go nie serwisowałem, noszony raz na kilka dni, nakręcany raz na kilka dni, totalnie bezproblemowy, ładnie cyka, ładnie wygląda. 0 Share this post Link to post Share on other sites
lobo82 3325 #21 Posted February 24, 2016 Taki miałem... 0 Share this post Link to post Share on other sites
gienek_mkb 885 #22 Posted February 24, 2016 Taki miałem... Widziałem z perspektywy czasu żałuję że od Ciebie nie odkupiłem ale obawiałem się troszkę rozmiaru bo Twój startimer miał 40 mm prawda? 0 Mateusz https://www.instagram.com/gienek_mkb/ Share this post Link to post Share on other sites
lobo82 3325 #23 Posted February 24, 2016 Dokladnie 40mm, ale kupiles skx007 0 Share this post Link to post Share on other sites
eq44 486 #24 Posted February 24, 2016 zdjęcie z archiwum, też żałuję i myślę, że kiedyś u mnie jeszcze zagości. 0 Share this post Link to post Share on other sites
gienek_mkb 885 #25 Posted February 25, 2016 Dokladnie 40mm, ale kupiles skx007 Hehe wybacz ale od września tyle się zmieniało że musiałem to przeoczyć pamiętam najważniejsze za to....że dałeś mi dobrą cenę I powiedz jak według Ciebie wypadało 40 mm? Ja mam prawie 19 cm nadgarstek dlatego też jestem troszkę wrażliwy na wymiary zegarków 0 Mateusz https://www.instagram.com/gienek_mkb/ Share this post Link to post Share on other sites