Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

EnamelDial

Regulateur Penta - zegarek pięciu.

Rekomendowane odpowiedzi

Pomyślcie jeszcze co można poprawić w projekcie tarczy ...

Ja dzisiaj jeszcze spróbuję ze wskazówkami coś pokombinować.

post 568 , 569, 571 ( musi być przeciwwaga tych kół )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W odp.........................zaglądam, a raczej podglądam co się dzieje w temacie.  ...

I co myślisz o tarczy :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blase, ja bym chyba nic nie zmieniał. Boję się, że jak zaczniemy dodawać konie, powiększać tarcze, dodawać indeksy - to to wszystko się przeładuje i zrobi się po prostu śmieszne.

A trzeba pamiętać, że jak mawiał Napoleon: "od wielkości do śmieszności tylko jeden krok".  Dlatego myślę, że tak jest ok.

Pytanie co z barwą tarczy? Czy niebieska, czy srebrna, bo na to pytanie jeszcze nie znamy odpowiedzi.

Gdybyśmy w fazie projektowania wstawili konia tam gdzie proponowałem to może dzisiaj  było by tam logo. Gilosz byłby ozdobą gdyby kółka były symetryczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek, nie powinienem się wypowiadać, ponieważ nie biorę udziału w projekcie.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jesteś tajemniczy :lol: :lol:  mógłbyś pochwalić bo projekt jest rewelacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie co z barwą tarczy? Czy niebieska, czy srebrna, bo na to pytanie jeszcze nie znamy odpowiedzi.

Adam na razie szukamy rozwiązania by była niebieska. Jak się nie uda to będzie klasyczna srebrna jak pisał Blaze mosiądz niklowy alpakowy tzw. srebro Niemieckie.

Stal nierdzewna na 100% odpada. Nie da się ładnie zabarwić termicznie chyba że jakaś chemia. Samo barwienie brzydko wygląda i na pewno tarcze które pokazał Sanik nie zostały zrobione ze stali nierdzewnej. Teraz szukam innych materiałów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyślcie jeszcze co można poprawić w projekcie tarczy ...

Ja dzisiaj jeszcze spróbuję ze wskazówkami coś pokombinować.

Ja bym odwrócił pytanie, czy komuś coś nie pasuje w tym co już jest. Leszkowi chyba przeszkadza pusta przestrzeń z prawej strony - tu kiedyś proponowałem dać półkoliste logo, ale z tego się teraz wycofuję.

Co Wam jeszcze nie pasuje?

Oczywiście najlepszym projektem byłby symetryczny układ tarcz z unitasem na pokładzie, ale to drogo.

Zdecydowaliśmy o mołni i mnie dzisiejszy projekt się podoba, jeszcze fajne wskazówki i rozwiązanie kwestii z mocowaniem ringów z subtarcz i będę zadowolony.

Co do koloru. Zdecydujmy co chcemy, patrząc przez pryzmat co możemy mieć. Tu prośba do Leszka, co jest w stanie wyczarować na swoim sprzęcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba ciąć koszty: Zrezygnujmy ze wskazówek , tarczy... Wsadźmy sam mechanizm do koperty a zamiast solidnego paska proponuję powrozek z konopi (nawet mam gdzieś torbę pakuł także na ochotnika mogę skręcać)... Godzinę będzie sie odczytywać ze słuchu - kurs takiego odczytywania też mogę przeprowadzić za symboliczną złotówkę. Temu co nie ma czasu na kursy proponuję kupić wibrograf i nosić na plecach. Po zamontowaniu agregatu prądotwórczego , który będzie ciągnął za sobą na wózku będzie całkowicie niezależny. W przypadku braku agregatu bądź jego awarii będzie musiał szukać gniazda 230v - no niestety taka mała niedogodność.

Pytanie tylko czy ta Mołnia z pasami nie będzie tutaj zbyt dużym przepychem? Już słyszę te głosy : Zostawmy tę mołnię z pasami bo już nic z naszych założeń początkowych by nie zostało. OK, wyprzedzam fakty i jeśli nie da rady znaleźć tych mołni z pasami to zrobię je szlifierką kątową "z ręki" ... i tym sposobem każda sztuka będzie unikatowa i niepowtarzalna, prawdziwe użytkowe dzieło sztuki... odnośnie logo to akurat tak się składa , że w podstawówce miałem w klasie takiego satanistę Karola... odświeżę z nim kontakty i myślę że wykona nam te pentagramy za darmo - tak z sentymentu. Najwyżej sztuka nr 6 będzie dla niego.

post-27986-0-80848900-1459509533_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam na razie szukamy rozwiązania by była niebieska. Jak się nie uda to będzie klasyczna srebrna jak pisał Blaze mosiądz niklowy alpakowy tzw. srebro Niemieckie.

Stal nierdzewna na 100% odpada. Nie da się ładnie zabarwić termicznie chyba że jakaś chemia. Samo barwienie brzydko wygląda i na pewno tarcze które pokazał Sanik nie zostały zrobione ze stali nierdzewnej. Teraz szukam innych materiałów.

No to super! Bardzo mi się podoba takie podejście do sprawy :)

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może gilosz zrobić na aluminium i dać do anodyzowania?

post-27986-0-90081800-1459511234_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym odwrócił pytanie, czy komuś coś nie pasuje w tym co już jest. Leszkowi chyba przeszkadza pusta przestrzeń z prawej strony - tu kiedyś proponowałem dać półkoliste logo, ale z tego się teraz wycofuję.

Co Wam jeszcze nie pasuje?

Marcin pytanie o konia dałem z miesiąc temu. Każdy ma swoje wizje.

Trzeba ciąć koszty: Zrezygnujmy ze wskazówek , tarczy... Wsadźmy sam mechanizm do koperty a zamiast solidnego paska proponuję powrozek z konopi (nawet mam gdzieś torbę pakuł także na ochotnika mogę skręcać)... Godzinę będzie sie odczytywać ze słuchu - kurs takiego odczytywania też mogę przeprowadzić za symboliczną złotówkę. Temu co nie ma czasu na kursy proponuję kupić wibrograf i nosić na plecach. Po zamontowaniu agregatu prądotwórczego , który będzie ciągnął za sobą na wózku będzie całkowicie niezależny. W przypadku braku agregatu bądź jego awarii będzie musiał szukać gniazda 230v - no niestety taka mała niedogodność.

Pytanie tylko czy ta Mołnia z pasami nie będzie tutaj zbyt dużym przepychem? Już słyszę te głosy : Zostawmy tę mołnię z pasami bo już nic z naszych założeń początkowych by nie zostało. OK, wyprzedzam fakty i jeśli nie da rady znaleźć tych mołni z pasami to zrobię je szlifierką kątową "z ręki" ... i tym sposobem każda sztuka będzie unikatowa i niepowtarzalna, prawdziwe użytkowe dzieło sztuki... odnośnie logo to akurat tak się składa , że w podstawówce miałem w klasie takiego satanistę Karola... odświeżę z nim kontakty i myślę że wykona nam te pentagramy za darmo - tak z sentymentu. Najwyżej sztuka nr 6 będzie dla niego.

I właśnie w ten sposób pisania przekonałeś mnie dotychczas do :

- koperty pilota która nie pasuje do zegarka biżuteryjnego jest wręcz koszmarna

- mechanizmu który nie miał być

- tarczy z metalu która nie pasuje do moich wymagań

- koloru tarczy

- wzoru tarczy

- logo

- pewnie to samo będzie z resztą projektu

a w pierwszym poście pisałem jak miało być :

- zegarek z tarczą giloszowaną typu regulator na Unitasie lub Asian Unitas.

- po zaaprobowaniu tarczy mieliśmy podjąć działania.

Wychodzi na to że po co ja Wam w projekcie?  Ja swój regulator na Unitasie już mam :

af8bb91adccbc06b668c33fc2381662e.jpg

położę emalię i jest niebieska, a mechanizm będę jutro zdobił.

Tyle w temacie i nie wracajmy do tego tylko skupmy się na projekcie.

No to super! Bardzo mi się podoba takie podejście do sprawy :)

Adam biorę pod uwagę tytan lub aluminium ale w domu tego nie mam i noże diamentowe maszyny mam kupione pod srebro i złoto więc wszystko musi trochę potrwać. Z tego co widziałem to z tytanem nie powinno być problemu z kolorowaniem. Jak nie da rady ciąć rylcem to będziemy ciąć frezem.

Wczoraj robiłem stalową więc wiem że nic z tego nie wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może gilosz zrobić na aluminium i dać do anodyzowania?

:) ja odpadam.

Dajcie mi tylko projekt tarczy, reszta projektu mnie nie interesuje. Swoją tarczę wpakuję w medalion.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I właśnie w ten sposób pisania przekonałeś mnie dotychczas do :

- koperty pilota która nie pasuje do zegarka biżuteryjnego jest wręcz koszmarna

- mechanizmu który nie miał być

- tarczy z metalu która nie pasuje do moich wymagań

- koloru tarczy

- wzoru tarczy

- logo

- pewnie to samo będzie z resztą projektu

To przed chwilą to był żart na 1szego kwietnia...

Nie ma problemu możemy robić na Unitasie Swiss tylko, że cena zakupu z częściami dodatkowymi to koszt około 1000zł ... tylko czy do tego mechanizmu wypada robić tarczę tylko z giloszem i wierconymi indeksami? W ogóle czy to jest akceptowalne przez resztę ekipy?

Dla mnie osobiście , nie ważne czy to gilosz , folia czy bazgroły dziecka... front zegarka musi wyglądać ładnie, czytelnie i profesjonalnie.

Ja też nie lubię aluminium ale szukam rozwiązań... Jeśli nie chcecie barwić na niebiesko to nie . Zróbmy tarczę w kolorze koperty i tyle...

itd...

Wychodzi na to, że każdy chce mieć trochę inny zegarek , co jest normalne bo każdy ma inny gust ... Jak dobrze , ze jest nas tylko 5ciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To przed chwilą to był żart na 1szego kwietnia...

Ja nie żartowałem.

Zapomniałem o pasku - też nie będzie Bartka taki jak pokazywałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może wróćmy do samego początku co?

Ja nie żartowałem.

Zapomniałem o pasku - też nie będzie Bartka taki jak pokazywałem.

A kto powiedział, że nie będzie? To co napisałem Ci na PW to odnosiło się tylko do mojej sztuki i nikogo do tego nie przekonywałem - zresztą dlatego w zaufaniu Ci o tym napisałem na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodzi na to, że każdy chce mieć trochę inny zegarek...

Ja chcę prawie taki sam jak Leszek, tylko bez konia :P

Później napiszę coś konstruktywnego, bo w pracy jestem i już robię z 10 rzeczy na raz i powoli nie ogarniam :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może wróćmy do samego początku co?

A kto powiedział, że nie będzie? To co napisałem Ci na PW to odnosiło się tylko do mojej sztuki i nikogo do tego nie przekonywałem - zresztą dlatego w zaufaniu Ci o tym napisałem na PW.

Nie. Projekt jest dobry i dopięty prawie w 100%  i nigdzie już nie będziemy wracać.

Toteż ja wcale nie cytowałem Twoich słów które pisaliśmy prywatnie.

Ja chcę prawie taki sam jak Leszek, tylko bez konia :P

Później napiszę coś konstruktywnego, bo w pracy jestem i już robię z 10 rzeczy na raz i powoli nie ogarniam :blink:

Adam pracuj spokojnie konia nie będzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem sobie na spokojnie te nasze dzisiejsze wypowiedzi.

Wiadomo, nigdy nie da się dogodzić każdemu, ale trzeba szukać jakichś kompromisów.

Wybraliśmy Molnije, bo tańsza i łatwiej dostępna - teraz się okazuje, że dostępna tylko w jakichś zegarkach i tak naprawdę nie wiadomo, czy w środku siedzi Molnija czy molnia. Tańsza jest, a i owszem, tylko że ta różnica w cenie nie powala na kolana. Parę stów - trochę to jednak jest, ale jeśli się rozłoży wydatki to aż tak bardzo nie boli.

Mówisz Leszku, żeby nic nie zmieniać, że projekt prawie dopięty etc. No a może jednak zmienić...

Ja zdecydowałem się na ten projekt głównie ze względu na Twoją robotę, na Twoje tarcze i Twój kunszt. Nie decydowałem się na projekt zegarka na Molniji czy Unitasie, a na projekt z tarczą Leszka.

Dlaczego mówię o zmianie? Bo tak naprawdę to TARCZA będzie w naszym zegarku najważniejsza (z każdym dniem wychodzą Tobie lepsze) i myślę, że jeżeli masz robić te tarcze z niesmakiem, niezadowoleniem i ogólnie poczuciem bezsensu wykonanej pracy, to...wiadomo jak to wyjdzie.

Może przemyślmy wszystko raz jeszcze. Może zróbmy jednak małą/wielką zmianę? Tak żeby wszyscy byli zadowoleni.

Racja, tarcza jest prawie gotowa, ale przerobienie jej na Unitasa też chyba nie będzie trudne. Poza tym, nigdzie nam się nie śpieszy. Generalną koncepcję mamy, zostawiłbym wzór gilosza, kolor niebieski, srebrne tarczki i indeksy na nich. Nad kopertą można się zastanowić. Jeżeli byśmy mieli zmieniać, to tylko na Swissa.

Wiem, że zaraz napiszecie, że to bezsensu. Ale przez te parę dni się trochę poznaliśmy, wiemy, jak nam idzie projektowanie. Ogólna koncepcja zostanie, zmienimy mechanizm, wszyscy będą szczęśliwi ;) W zamian możemy otrzymać jeszcze lepszy zegarek. 

Przemyślmy na spokojnie. Ja jestem za tym, aby wszyscy z nas, cała wesoła 5 była zadowolona:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam cofanie do początku projektu będzie rodzić następne problemy.

Do tarczy brakuje mi tylko technologi nałożenia koloru tarczy i sposobu mocowania kółek. Ale i z tym dam sobie radę.

Grawerowanie logo i cyfr może być dla mnie nie do przejścia -  będę musiał poszukać grawera.

Dajcie mi projekt tarczy z wymiarami dziur a zajmę się prototypem. Zobaczymy jak wyjdzie i ocenimy na żywo.  Wy ustalajcie resztę projektu.

Tutaj ciekawe rozwiązanie na mocowanie blaszek :

CH_1243_3_Kampagne_HHN.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam cofanie do początku projektu będzie rodzić następne problemy.

...

Ale może warto? Tak żeby wszyscy byli zadowoleni...

Wiecie, dla mnie to pierwszy projekt zegarkowy i chciałbym żeby był naprawdę super.

Tak jak pisałem wcześnie, wszystkich zadowolić się nie da, ale widzę, że chyba jednak większość ciągnie w stronę Unitasa...Lepiej wrócić do początku i zrobić coś wyjątkowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego mówię o zmianie? Bo tak naprawdę to TARCZA będzie w naszym zegarku najważniejsza (z każdym dniem wychodzą Tobie lepsze) i myślę, że jeżeli masz robić te tarcze z niesmakiem, niezadowoleniem i ogólnie poczuciem bezsensu wykonanej pracy, to...wiadomo jak to wyjdzie.

Adam jak tarcza nie będzie mi się podobała to na pewno nikt jej nie zobaczy a tym bardziej nie dostanie. Nie robię tarcz na sprzedaż tylko dla własnej satysfakcji i zabawy. 

Wiecie, dla mnie to pierwszy projekt zegarkowy i chciałbym żeby był naprawdę super.

Dla mnie też jest pierwszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie też to pierwszy projekt.

I aby nie było jak z budową domu: pierwszy dla wroga, drugi dla teściowej, dopiero trzeci dla siebie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie też to pierwszy projekt.

I aby nie było jak z budową domu: pierwszy dla wroga, drugi dla teściowej, dopiero trzeci dla siebie :)

Może tak być ale tarcza na pewno będzie pierwszej jakości - oczywiście na miarę mojej skromnej wiedzy o giloszowaniu. Jak sie nie uda zrobię Wam z emalii tam jest łatwiej :lol: :lol: :lol: :lol:

akurat dzisiaj przyglądałem się testerowi :

cd59eb769934375f86647c3c8f43b22e.jpg

ps. pierwszy dom budowałem 20 lat na drugi została już tylko działka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku dostaniesz projekt z dokładnymi wymiarami jak tylko zaakceptujemy cały projekt. Nie ma sensu robić jakiś testerów i jednocześnie dyskutować o wyborze mechanizmu czy koperty.

Mam pomysł. Niech każdy pomyśli o 3 elementach najważniejszych z jego punktu widzenia jakie ma posiadać ten zegarek.

Dla mnie są to:

1. Nie banalny giloszowany  i kompletny cyferblat bo to , jak ktoś wspomniał będzie ten zegarek odróżniało od reszty konstrukcji typu hand lub home made.

2. Wysoka jakość wykonania

3. Cena wszystkich materiałów na jedną sztukę zegarka max około 1000zł

Porównamy to co wspólne a o reszcie będziemy tak długo dyskutować aż znajdziemy kompromis... Można też zlecić lub zbudować samemu zegarek taki jaki się chce i nikogo nie pytać o zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku dostaniesz projekt z dokładnymi wymiarami jak tylko zaakceptujemy cały projekt. Nie ma sensu robić jakiś testerów i jednocześnie dyskutować o wyborze mechanizmu czy koperty.

Mam pomysł. Niech każdy pomyśli o 3 elementach najważniejszych z jego punktu widzenia jakie ma posiadać ten zegarek.

Dla mnie są to:

1. Nie banalny giloszowany  i kompletny cyferblat bo to , jak ktoś wspomniał będzie ten zegarek odróżniało od reszty konstrukcji typu hand lub home made.

2. Wysoka jakość wykonania

3. Cena wszystkich materiałów na jedną sztukę zegarka max około 1000zł

Porównamy to co wspólne a o reszcie będziemy tak długo dyskutować aż znajdziemy kompromis.

1. Gilosz prosty - z nadrukiem cyfr "pomponem" lub wygrawerowane.

Materiał to mosiądz  ( srebro Niemieckie )

73189c8fb8f74875aaa02a6e3c4074b3.jpg

2. Wysoka jakość to musi być mechanizm NOS

3. Cena max. 450 zł  ( nie wiem ile Blase policzysz za modyfikację mechanizmu bo za darmo się nie zgadzam )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.