Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
igory76

Klub Miłośników Zegarków Jaeger-LeCoultre

Rekomendowane odpowiedzi

44 minuty temu, beniowski napisał(-a):

nic poniżej prywatnego jeta

Sam dałeś przykład (może nie jeta tylko śmigło ale jednak gmt w przestworzach był :P )

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Jan napisał(-a):

Sam dałeś przykład (może nie jeta tylko śmigło ale jednak gmt w przestworzach był :P )

No niby tak. Teraz się umawiam na akrobacje - ciekawe jakie to wrażenie siedzieć w samolocie podczas takich manewrów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Butik napisał(-a):

Szach i mat

IMG_3855.jpeg

IMG_3856.jpeg

IMG_3858.jpeg

IMG_3857.jpeg

Może być. GRT!

Tamten był fajniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, beniowski napisał(-a):

No niby tak. Teraz się umawiam na akrobacje - ciekawe jakie to wrażenie siedzieć w samolocie podczas takich manewrów. 

Jeśli będziesz akrobował pasażersko, to miłych wrażeń życzę, przy większych G może być trudno, ale dasz radę ;)

Jak zaczynasz zabawę w akrobację sterując, to mogę Ci tylko powiedzieć - będziesz miał dużo pracy i na prawdę świetny ubaw!

54 minuty temu, facecik napisał(-a):

Może być. GRT!

Tamten był fajniejszy.

Thx.

Tamten był fajny, ale miał kilka ale:

• troszkę jednak za mały
  • tutaj jest koperta GRANDE - na prawdę duża, L2L prawie 50mm i widać ten zegar na grabie
  • nie do końca pasowała mi mała sekunda okrągła w prostokątnym zegarku
  • jednak miałem problem z kawałkiem czystego metalu po odwróceniu koperty.

Ja mam niestety fetysz odkrytych mechanizmów. Nawet te zegarki które mają pełny dekiel doposażam w dekiel przeszklony, co tutaj spotyka się z mieszanymi komentarzami, którymi ja się zupełnie nie przejmuje i nawet biedny mechanizm Rolnixa odsłaniam :)

W poprzednim jednak nie do końca pasowała mi okrągła mała sekunda z resztą prostokątną - tutaj kształty i proporcje są świetnie zachowane. Reverso chciałem bez jakichkolwiek komplikacji (choć sekundnik już nią podobo jest), ponieważ to manual, na specjalne okazje, to chcę go ustawić szybko mniej więcej na godzinę, którą widzę na zegarze ściennym, nakręcić i tyle.

Zastanawiałem się też nad duoface, ale nie potrzebuję drugiej tarczy i proporcje zegarka są troszkę słabsze.

Tutaj mechanizm mnie uwiódł, ponadto nakładane logo i tarcza trójwymiarowa.

Teraz mam dość dużo lotów po świecie gdzieś do połowy października, ale jak w końcu wrócę do domu to spróbuję porobić jakieś makro bo warto.

Tak wracając do poprzedniego to opowiem Wam małą przygodę (postaram się ją maksymalnie skrócić) z działem dekorowania tylnych dekielków w monofejsach reverso.

Uderzyłem do JLC bezpośrednio przez ich stronę (jest zakładka personalizacji) z pytaniem, czy do tych zegarków wykonaliby na zamówienie nowy dekielek z przeszkleniem. Odpowiedź była, że nie ma szans i zasugerowali, żebym sobie coś wygrawerował. No to spytałem, czy można wygrawerowac jakąś uproszczoną wersję mechanizmu, który w tym zegarku siedzi. Pani z obsługi podekscytowana odpowiedziała, że jak najbardziej i nawet spytała, czy mogłoby to być coś takiego:

image.png.336f0d20a3d481b3ae0137445a3fe4ff.png

Powyższa propozycja była dla mnie idealna, więc poprosiłem o wystawienie rachunku i przygotowanie dokumentów wysyłkowych.

Po 2 dniach ciszy dostałem maila z informacją, że jednak nie mogą grawerować jakichkolwiek mechanizmów. Zaproponowano mi grawerkę inicjałów i jakichś innych dupereli, ale tego co chciałem nie dało rady.

Więc postanowiłem, że kiedyś znajdę odpowiedniego Reverso z odkrytymi pośladkami. I się udało :)

Edytowane przez Butik

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Butik gratulacje! Z rozmiarem mamy inne podejście, ja wlasnie szukałem mniejszego widząc wiecej zalet w bardziej smukłej kopercie. Co do okrągłej sekundy rozumiem, mnie sie podoba ta w wersji tribute (w ogóle jestem fanem sub sekundy w eleganckich zegarkach) ale wiem ze jest sporo purystów którzy tolerują tylko prostokątną w reverso.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Butik napisał(-a):

potem się uleży, za miesiąc sprzeda 😈 i będzie spokój 🤣

życzę stałości w tym związku :) raz juz Twoje zdjecia reverso przyspieszyly moje poszukiwania teraz motywują do zakładania 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lotnisko w Norymberdze przed terminalem.

IMG_4293.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowe modele w serii reverso tribute:

monoface bez sekundy w mniejszej (niż aktualnie standardowa) kopercie. 

40.1 x 24.4 mm x 7.56mm

2a624220c71b79bf3779b1ecefbece4d6a93cea9

51f4c2380aee6e32402f0a824bea462add3fcb79

duoface w różowym złocie:

c397a28cc2af0f1264d0cf305941c841a08c044116e86e63fe6feb8084919c65597edcfebb331f32

tourbillon duoface

b3ce4cb2ac76d17f40e1167dde39115a63bbde9d

więcej tutaj https://www.jaeger-lecoultre.com/us-en/news/watchmaking/reverso-tribute-novelties

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monoface bez sekundy bardzo fajne. Podoba mi się, że zmniejszyli rozmiar.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi sie to podoba, jedyne co to mam wrażenie ze troche pusto bez tej sekundy ale może jestem nieobiektywny przez moje reverso (które swoja drogą nie jest dużo większe mimo sekundy i duoface 42mm x 25.5mm x 9.15mm) 

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, na tego tourbillona to może bym nawet i mojego wymienił. Rozważałbym, jakby była tak propozycja. 

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mylof napisał(-a):

Monoface bez sekundy bardzo fajne. Podoba mi się, że zmniejszyli rozmiar.

A rzeczywiście. Myślałem, że pozostali przy rozmiarach pozostałych tribute.
Miła niespodzianka, że nawet mniejszy od Q2438522 (42.9 x 25.5 mm), a tu 40.1 x 24.4 mm.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że coś nie tak z proporcjami… za dużo stali na górze i dole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proporcje są ok tylko ta pusta przestrzeń pod wskazówkami załamuje odbiór. Jak bedzie okazja (pewnie nie prędko) to porownam z moim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Turbiją fajny, ale miliardy pewnie będzie kosztował.

Ciekawe też jak będzie rozwiązana sprawa samego poruszania się klatki przez 60s dookoła - po jednej stronie teoretycznie będzie to przeciwnie do ruchu wskazówek zegara :D

EDIT: na króciutkim filmie promocyjnym widać, że na biało-srebrnej stronie (czyli na rewersie) rzeczywiście, cytując klasyka, "wskazówka cofa się", więc będzie mniej niż zero ;) 

Zrzut ekranu 2024-09-27 o 11.04.30.png

Edytowane przez Butik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Butik napisał(-a):

miliardy pewnie będzie kosztował

Wczoraj na Yt  (Bark&Jack) widziałem cene 100k GBP

Edit: Tutaj link

A tu zdjecie z sieci, burgund monoface vs nowy maluch

FB_IMG_1727431410390.jpg

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy pasek 😁

ja zastanawiam się czy do mojego czegoś nie zmienić, w kierunku może „navy blue”

Narazie może dostanie taki zamszyk 😁

IMG_2812.thumb.jpeg.14749cd82e8feddfb758ba17ee8c1fb6.jpeg

IMG_2813.thumb.jpeg.dcf5a536d0d7f8d52b8ff61120c56c5b.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi