Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
igory76

Klub Miłośników Zegarków Jaeger-LeCoultre

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 8.01.2025 o 01:01, McIntosh napisał(-a):

Piszesz o Breguet? To mam coś Jeszcze na zachętę. Coś tam wiem o zegarkach, więc czasami piszę recenzje. To znaczy od jakiegoś czasu nie piszę, bo mi się nie chce, ale stare moje wynurzenia są cały czas dostępne. Zapraszam, zdobędziesz więcej wiedzy. A i Breguet to firma o nietuzinkowych zasługach dla rozwoju zegarmistrzostwa, więc warto zerknąć.

https://www.chronomaster.pl/maestria-breguet/
https://www.chronomaster.pl/220-lat-komplikacji-tourbillon/

Tak, pisałem o Breguet, bardzo dziękuję za. podesłanie tych artykułów, istna kopalnia wiedzy dla mnie, pewnie gdzieś tu na forum są już wklejone, tym bardziej więc. dziękuję za podesłanie :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.01.2025 o 14:03, cordi7 napisał(-a):

Mało który przemysł jest tak mało przejrzysty jak zegarki. No bo przecież wszystkie te in-house i historie firm zaczynające się pod koniec XIX i na początku XX wieku przekładają się na „luksus” i podatek od niego. Nikt nie powie, że kupuje ebauche od firmy X i coś tam przy nich zmienia albo dokłada jakiś swój moduł. Cenę bazowego mechanizmu można sobie wygooglować- i jak potem metkę uzasadnić? 😆

Oj tam, oj tam.
Dlatego, ze nie ma czystych definicji. Jak zdefiniujesz mechanizm in-house?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Oj tam, oj tam.
Dlatego, ze nie ma czystych definicji. Jak zdefiniujesz mechanizm in-house?

A to jest dobre i ciekawe pytanie. Moze tak?

Mechanizm zaprojektowany (nawet jesli w oparciu o inny model), wytwarzany, skladany i regulowany u producenta?

Z wytwarzaniem pewnie trzeba by doprecyzowac bo nie kazdy jest w stanie wyprodukowac wlos czy inne komponenty.

In-house'm nie nazwalbym wkladanie wytworu "nadwornego" wytworcy mechanizmow typu ETA czy Val Fleurier.

Czy in-house'm bylby wtedy np. Damasko C51, ktory bierze Valjoux, wybebesza i modyfiukje? Sam szczerze nie wiem.

Przyklad:

Panerai In-House Movements – A PAM Of Worms – Vintage Rolex and other  iconic timepieces under the loupe at Perezcope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Cherusek napisał(-a):

Tak, pisałem o Breguet, bardzo dziękuję za. podesłanie tych artykułów, istna kopalnia wiedzy dla mnie, pewnie gdzieś tu na forum są już wklejone, tym bardziej więc. dziękuję za podesłanie :) 

Ano dzięki. 🙂 Postarałem się i podszedłem do tematu od serca, jak to się mówi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwielbiam zegarki tej manufaktury za jakość wykonania, jestem posiadaczem jednego egzemplarza i widzę na własne oczy z jaką dbałością są wykonane, tutaj w klubie JLC przeczytałem kiedyś wypowiedź jednej osoby która stwierdziła, że JLC nigdy nie należało i nie należy do ,,Haute Horlogerie” z ciekawości się tym zainteresowałem i jest mnóstwo artykułów które mówią zupełnie inaczej, czy książki mogą kłamać 🤥 ? Jakie jest wasze zdanie ?

IMG_2823.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wykończenie JLC nie jest na poziomie znanym z wysokiego zegarmistrzostwa - chodzi o jakość wykończenia wskazówek, mechanizmów (ręczne operacje jak np. anglage, black polishing, detale dźwigni, mostków etc

). Oczywiście są wyjątki jak niektóre Duometre  (które zresztą ostatnio obcięto jakościowo) czy modele Hybris Mechanica, ale w ogólnym rozrachunku JLC to nigdy nie była i nie będzie firma tej klasy co Patek, Vacheron, Lange i nie była tak postrzegana ani pozycjonowana - ale i tak ją bardzo lubię i na pewno kiedyś kolejne Reverso z przyjemnością kupię, raczej starsze modele bo aktualnie przy cięciu kosztów przez Richemont wiele nowych modele jest słabiutkich i Nomos jest lepiej wykonany (ale to oczywiście props dla Nomosa a nie diss na JLC, bo Nomos mógłby kosztować 2 razy więcej i byłby dobrym dilem;).

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie zegarki JLC nie są HH.

Jaeger LeCoultre potrafi stworzyć poszczególne modele  w ich portfolio które są postrzegane jako High Horology. 

Dlatego trudno tak w jednym zdaniu stwierdzić że jakaś manufaktura jako całość jest lub nie jest na jakimś tam poziomie.

Podobnie jak nie każdy wypust Vacherona może pochwalić się Pieczęcią Genewską. 🙂

IMG_5861.thumb.jpeg.3ca4db6d2e85519dd10a44fba55979d4.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda firma ma swoje mocne i słabe strony, na pewno nie ma drugiej która ma Reverso, mechanizmy Duoface czy chronograf który od frontu wygląda jak zwykły zegarek:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem godzien podważać waszych argumentów i przyjmuje je do wiadomości 🫡 niby JLC tworzyło mechanizmy dla tych najwyższych w piramidzie prestiżu jak PP, czy VC a nie można stanowczo powiedzieć, że jest manufakturą należącą do Haute Horlogerie. Te artykuły które przeczytałem były chyba napisane przez samych pracowników JLC 😊 takie były zachwalane i koloryzowane zamiast ludzią prawdę pisać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mało osób wie, że firma JLC oczywiście produkowała dla znanych marek werki, ale były  to ébauche, czyli surowe mechanizmy które były kupowane przez takie firmy jak PP, VC czy AP i dopiero wykańczane wg ich standardów.

Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak nie można ich zaliczyć do HH to gdzie tam mowa o pieczęci genewskiej 😀 wiem tylko tyle, że Chopard posiada pieczęć genewską chyba jak dobrze pamiętam albo się mylę to L.U.C Chopard nigdy takiego mechanizmu nie widziałem jak w tym zegarku żeby rotor był taki mały, wygląda to rewelacyjnie 

IMG_2824.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak kupisz Baltica albo inny chiński zegarek to zobaczysz 😃

Chopard posiada Poinçon de Genève w wybranych modelach.

Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest micro rotor :)

HH nie musi mieć pieczęci genewskiej tak jak i marka z pieczęcią genewską nie musi należeć do grupy HH :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z tym ostatnim zdaniem bym polemizował, bo nie znam firmy która używa pieczęci genewskiej i nie oferowałaby produktów należących do wielkiego zegarmistrzostwa;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Filip  myślę że rozchodzi się o to:

Godzinę temu, eye_lip napisał(-a):

nie oferowałaby produktów

W mojej głowie brzmiało to mniej więcej tak: pieczęć genewska nie znaczy ze cała marka należy do HH tylko dany model.

Patek już chyba nie stosuje pieczęci prawda? Mają swoją Patek Philippe Seal ? Kto jeszcze regularnie wysyła modele do oceny? Chopard, VC, Cartier, Roger Dubuis ?

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Jan napisał(-a):

zbytnio zgeneralizowałem. W mojej głowie brzmiało to mniej więcej tak: pieczęć genewska nie znaczy ze cała marka należy do HH tylko dany model.

Patek już chyba nie stosuje pieczęci prawda? Mają swoją Patek Philippe Seal ? Kto jeszcze wysyła modele do oceny? Chopard, Vacheron Constantin, Cartier, Louis Vuitton, Roger Dubuis, ?

Wiesz co, teraz trafiłeś w samo sedno sprawy bo ja przeglądam te zegarki L.U.C Chopard, oglądam mechanizmy, przyglądam się im uważnie i wypatruje tej pieczęci genewskiej😆 przejrzałem kilkanaście mechanizmów i dopiero odkryłem pieczęć ale przy zegarku wartym 4 razy więcej 🙂 myślałem, ze ta pieczęć jest na każdym zegarku danej manufaktury a nie na wybranych 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Jan napisał(-a):

W mojej głowie brzmiało to mniej więcej tak: pieczęć genewska nie znaczy ze cała marka należy do HH tylko dany model.

Patek już chyba nie stosuje pieczęci prawda? Mają swoją Patek Philippe Seal ? Kto jeszcze regularnie wysyła modele do oceny? Chopard, VC, Cartier, Roger Dubuis ?

A tutaj fragment tekstu z odpowiedzią na twoje pytania 😉

Screenshot 2025-02-02 at 18-31-53 Znaczenie herbu na pieczęci genewskiej.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś AI to pisało 🤣?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli trafiłem ale nie opisałem tego wystarczająco zrozumiale za 1 razem co uświadomił mi dopiero post Filipa 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, eye_lip napisał(-a):

Jakieś AI to pisało 🤣?

Tzn uprościłem sprawę bo wiem, ze nie każdy zna język angielski i po prostu przetłumaczyłem tekst ale wrzucam tez oryginał 😁

Screenshot 2025-02-02 at 18-43-52 The meaning of the coat of arms on the Geneva Seal.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
54 minuty temu, Jan napisał(-a):

Patek już chyba nie stosuje pieczęci prawda? Mają swoją Patek Philippe Seal ? Kto jeszcze regularnie wysyła modele do oceny? Chopard, VC, Cartier, Roger 

.

Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi