Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
igory76

Klub Miłośników Zegarków Jaeger-LeCoultre

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
53 minuty temu, Jan napisał(-a):

Filip  myślę że rozchodzi się o to:

W mojej głowie brzmiało to mniej więcej tak: pieczęć genewska nie znaczy ze cała marka należy do HH tylko dany model.

Patek już chyba nie stosuje pieczęci prawda? Mają swoją Patek Philippe Seal ? Kto jeszcze regularnie wysyła modele do oceny? Chopard, VC, Cartier, Roger Dubuis ?

Jan,  pieczęć genewska tyczy się danego modelu, ale to że Vacheron posiada proste zegarki Fifty Six bez PG nie wyklucza tej marki z grona Haute Horlogerie. Jednym słowem, to posiadanie modeli wykończonych na odpowiednim poziomie zalicza markę do HH lecz to że ma też prostsze zegarki nie wyklucza jej z tego grona.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, eye_lip napisał(-a):

Jan,  pieczęć genewska tyczy się danego modelu, ale to że Vacheron posiada proste zegarki Fifty Six bez PG nie wyklucza tej marki z grona Haute Horlogerie. Jednym słowem, to posiadanie modeli wykończonych na odpowiednim poziomie zalicza markę do HH lecz to że ma też prostsze zegarki nie wyklucza jej z tego grona.

Filip, jasne :) ale myślałem też o zaliczeniu do HH, np czysto teoretycznie (szalona dywagacja biorąc pod uwagę kryteria) Timex mógłby stworzyć zegarek spełniający wymogi pieczęci genewskiej ale czy to by zaliczyło całą markę do HH ? 

żeby była jasnośc traktuję to jako czysto akademicką dyskusję, może nie koniecznie w dobrym wątku :) 

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśliby Timex był szwajcarską firmą i wykonywał w kantonie genewskim swoje operacje to tak;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki 🙂 dlatego napisałem ze szalona dywagacja ze względu na kryteria. Ja chyba bardziej krytyczny jestem i dla mnie marka HH ma zdecydowaną większość produktów (jeżeli nie wszystkie) na określonym poziomie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest w "prawdziwej" rzeczywistości choć np. wspomniany Chopard ma i proste zegarki na Ecie (i ma ich sporo) jak i te z HH z pieczęciami FLEURIER czy genewskimi, a biorąc pod uwagę że ma swoje własne fabryki, nie tylko mechanizmów, ale także pozostałych komponentów to całościowo kwalifikowałbym go jako markę z tego bardziej pożądanego dla nas zakresu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szacownych kolegów ponownie, jak zaglądałem jakiś czas temu do Waszego wątku miłośników JLC to w zasadzie wiedziałem jaki zegarek chcę kupić i szukałem u Was informacji takich bardziej „specyficznych” o charakterze samej marki i jej postrzeganiu. Dostałem i znalazłem tu tyle informacji, że sam się zastanawiam po co mi to było. Zasadniczo zakupy robię szybko i precyzyjnie, coś mnie zainteresuje, podoba się uznaje, że mnie stać lub czy warto no i kupuje lub nie. Teraz …istna matnia… gorzej niż baba, jeśli też tak macie to proszę o pocieszenie.  Jeden z kolegów podesłał info o marce Breguet, zegarki piękne odpowiadające mojej potrzebie, rozpocząłem małe „studia” nad nimi. Znalazłem u Was model Reverso który myślałem, że nie istnieje (chodzi o rozmiar) bardzo chciałem Reverso ale przymierzyłem kiedyś wydał mi się zbyt duży zbyt gruby dla mnie i z żalem odpuściłem, ale teraz rozpaliło wyobraźnię na nowo do tego stopnia, że poprosiłem o sprowadzenie do butiku w celu przymiarki. Jako, że nigdy nie miałem prostokątnego zegarka, brak mi doświadczenia w doborze i ocenie rozmiaru w stosunku do nadgarstka, co do grubości jest ok mieści się elegancko i dyskretnie pod mankietem ale teraz dobór Lug to Lug i „średnicy” lub przekątnej, mnie się wydaje, że jest ok ale w tym całym zamieszaniu, potrzebuję uczciwej bezstronnej oceny w kwesti czy rozmiar jest ok w stosunku do nadgarstka. Wiem, że ostatecznie ważne co nam się podoba i to najważniejsze kryterium zakupu, ale nie ukrywam Wasza opinią może pomóc w decyzji. Czy ten zegarek leży dobrze? 

IMG_3128.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje oko leży przyzwoicie, nie jest ani za duży ani za mały, uszy koperty raczej nie powinny wystawać poza nadgarstek, jest dobrze ale to jest moje zdanie 👌

A jakie są rozmiary koperty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie okropne i perspektywa pewnie nieco przekłamuje (?) ale mnie tez wydaje się ze leży ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam szacownych kolegów ponownie, jak zaglądałem jakiś czas temu do Waszego wątku miłośników JLC to w zasadzie wiedziałem jaki zegarek chcę kupić i szukałem u Was informacji takich bardziej „specyficznych” o charakterze samej marki i jej postrzeganiu. Dostałem i znalazłem tu tyle informacji, że sam się zastanawiam po co mi to było. Zasadniczo zakupy robię szybko i precyzyjnie, coś mnie zainteresuje, podoba się uznaje, że mnie stać lub czy warto no i kupuje lub nie. Teraz …istna matnia… gorzej niż baba, jeśli też tak macie to proszę o pocieszenie.  Jeden z kolegów podesłał info o marce Breguet, zegarki piękne odpowiadające mojej potrzebie, rozpocząłem małe „studia” nad nimi. Znalazłem u Was model Reverso który myślałem, że nie istnieje (chodzi o rozmiar) bardzo chciałem Reverso ale przymierzyłem kiedyś wydał mi się zbyt duży zbyt gruby dla mnie i z żalem odpuściłem, ale teraz rozpaliło wyobraźnię na nowo do tego stopnia, że poprosiłem o sprowadzenie do butiku w celu przymiarki. Jako, że nigdy nie miałem prostokątnego zegarka, brak mi doświadczenia w doborze i ocenie rozmiaru w stosunku do nadgarstka, co do grubości jest ok mieści się elegancko i dyskretnie pod mankietem ale teraz dobór Lug to Lug i „średnicy” lub przekątnej, mnie się wydaje, że jest ok ale w tym całym zamieszaniu, potrzebuję uczciwej bezstronnej oceny w kwesti czy rozmiar jest ok w stosunku do nadgarstka. Wiem, że ostatecznie ważne co nam się podoba i to najważniejsze kryterium zakupu, ale nie ukrywam Wasza opinią może pomóc w decyzji. Czy ten zegarek leży dobrze? 
IMG_3128.thumb.jpeg.90022caea47dbea17649a92134c638e2.jpeg

Na moje oko jest bardzo ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobrze leży. Można śmiało brać.
Jedynie pasek bym zmienił, bo to jakieś nieporozumienie ten jasnobrązowy. ;)

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze leży, choć lepiej byłoby zrobić więcej zdjęć, również z dalszej perspektywy. Bardzo fajny zegarek. Ja bym go brał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzisiaj mierzyłem Polarisa ze stoperem. Zegarek bardzo przypadł mi do gustu. Świetnie układa się na ręku zwłaszcza gdy koperta jest zestawiona z bransoletą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO wszystkie Polarisy są średnie pod względem dizajnu - niby wszystko się zgadza, ale jednak zupełnie niczym nie zachwycają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polarisy projektowo są poprawnie wykonane, a smaczków dodają kolorowe akcenty i kolory/faktura tarczy. Fajnie się prezentują na renderach, gorzej na żywo. Niby wszystko gra, a chemii brak. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Polarisy projektowo są poprawnie wykonane, a smaczków dodają kolorowe akcenty i kolory/faktura tarczy. Fajnie się prezentują na renderach, gorzej na żywo. Niby wszystko gra, a chemii brak. 

Uważam dokładnie odwrotnie. Na żywo prezentują się lepiej niż na renderach czy na zdjęciach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz prawo mieć inne odczucia. Mnie ostatnia seria Polarisów się spodobała, ale po przymiarkach było tylko tak sobie, bez efektu wow. Wiem, że czasami potrzeba czasu, aby taki stan osiągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Niby wszystko gra, a chemii brak. 

Bardzo nijakie zegarki. Niczym poprzednia seria Inge IWC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Cherusek napisał(-a):

IMG_3128.jpeg

Moim zdaniem leży bardzo dobrze. Weźmy pod uwagę, że zdjęcie zrobione z bliska telefonem dodatkowo powiększa. Zakładam, że na żywo odbiór jest nawet lepszy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję, kolegom za opinie, faktycznie zdjęcie podłe ale zrobiłem. aż jedno. Serce. kieruje się. w stronę Reverso, chciałbym jednak jeszcze przymierzyć Bregeut tylko doradźcie proszę gdzie celować ? gdzie można ich znaleźć ? A drugie pytanie. to o cenę tego małego Reverso w bieli, butikowo 42 tyś jak myślicie, czy to odpowiednia cena? czy może. okazja? czy może przepłacam sporo?  Ja nie potrafię ocenić. mechanizmu ani jakości obróbki metalu, najzwyczajniej w. świecie podoba mi się bardzo ten zegarek a skoro musiałbym dołożyć raz. tyle co planowałem wydać to. chociaż. chciałbym mieć wiedzę,  czy przepłacam czy robię dobry zakup.  Może warto na tym całym chrono 24 szukać używanego? (nigdy tam nic nie kupiłem) co myślicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Cherusek napisał(-a):

Bardzo dziękuję, kolegom za opinie, faktycznie zdjęcie podłe ale zrobiłem. aż jedno. Serce. kieruje się. w stronę Reverso, chciałbym jednak jeszcze przymierzyć Bregeut tylko doradźcie proszę gdzie celować ? gdzie można ich znaleźć ? A drugie pytanie. to o cenę tego małego Reverso w bieli, butikowo 42 tyś jak myślicie, czy to odpowiednia cena? czy może. okazja? czy może przepłacam sporo?  Ja nie potrafię ocenić. mechanizmu ani jakości obróbki metalu, najzwyczajniej w. świecie podoba mi się bardzo ten zegarek a skoro musiałbym dołożyć raz. tyle co planowałem wydać to. chociaż. chciałbym mieć wiedzę,  czy przepłacam czy robię dobry zakup.  Może warto na tym całym chrono 24 szukać używanego? (nigdy tam nic nie kupiłem) co myślicie ?

Zdecydowanie przepłacasz. Jak każdy z wielu tutaj, wliczając mnie. Przecież to tylko zegarek jeśli chodzi o funkcję. Trochę też biżuteria. Coś tam wspominałeś o sercu na początku posta. Chyba o to chodzi.

Skoro już przymierzyłeś i Ci pasuje, to możesz zacząć szukać tego modelu gdzieś na grey (Chrono24) czy gdzieś tam indziej, powinno się udać dostać go taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, machlo napisał(-a):

IMO wszystkie Polarisy są średnie pod względem dizajnu - niby wszystko się zgadza, ale jednak zupełnie niczym nie zachwycają.

Jeżeli szukasz zachwytu w zegarku, to faktycznie Polaris nie dla Ciebie. F.P.Journe lub Lange będą bardziej odpowiednie. 

22 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Masz prawo mieć inne odczucia. Mnie ostatnia seria Polarisów się spodobała, ale po przymiarkach było tylko tak sobie, bez efektu wow. Wiem, że czasami potrzeba czasu, aby taki stan osiągnąć.

Mnie w niektórych wersjach przeszkadza logo wścibione pod indeks 12. Rozumiem oczywiście, że to nawiązanie do historycznego modelu, ale jednak nie wygląda to dobrze o czym przekonałem się kupując Polaris Date. Bardzo szybko zaczęło mi to przeszkadzać. No i "datownik" zaburza mi symetryczne rozmieszczenie wskazań na tarczy, a w wersji ze stoperem nie ma tego problemu. Podstawowa wersja też jest spoko tylko mogliby wreszcie coś zrobić z autonomią chodu wynoszącą 40 godzin. Mało, jak na obecne standardy i ta sytuacja jest dla mnie niezrozumiała zwłaszcza, że mają już w ofercie odpowiedni mechanizm do tego, żeby tę żałość wyeliminować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Jeżeli szukasz zachwytu w zegarku, to faktycznie Polaris nie dla Ciebie. F.P.Journe lub Lange będą bardziej odpowiednie. 

W Explorerze też nie ma za bardzo nad czym się zachwycać, a jednak jest to fajny zwyklak. Natomiast Polaris, jak to ujął Mario, nie ma chemii - coś nie gra mi w tym projekcie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Mnie w niektórych wersjach przeszkadza logo wścibione pod indeks 12. Rozumiem oczywiście, że to nawiązanie do historycznego modelu, ale jednak nie wygląda to dobrze o czym przekonałem się kupując Polaris Date. Bardzo szybko zaczęło mi to przeszkadzać. No i "datownik" zaburza mi symetryczne rozmieszczenie wskazań na tarczy, a w wersji ze stoperem nie ma tego problemu. Podstawowa wersja też jest spoko tylko mogliby wreszcie coś zrobić z autonomią chodu wynoszącą 40 godzin. Mało, jak na obecne standardy i ta sytuacja jest dla mnie niezrozumiała zwłaszcza, że mają już w ofercie odpowiedni mechanizm do tego, żeby tę żałość wyeliminować. 

W nowym Polarisie z datą bije werk 899 z 70-godzinną rezerwą chodu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi