Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
adjaro

Przeróbka kopertowej Mołni

Rekomendowane odpowiedzi

Łoś wyszedł bardzo fajnie - jaką tarcze dałeś bo jest bez tłoczenia a mechanizm 15 kamieniowy?

Molnia - tarcza jest przytarta mocno. To celowy zabieg? No i chyba też bez tłoczenia z tego co widzę.

Napisz cos więcej pls.

Obie są tłoczone,i w obu indeksy sekundowe są w podtoczeniu, bazą były oryginalne tarcze mołni, ta druga nie jest przytarta, to kwestia jakości zdjęcia :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie do mnie gadają :-).....kiedy można słać tarcze pod zamowienie.....;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tą chwilę to prototyp i to w wersji "beta". Gdy dopracuję wszystkie detale i proces technologiczny to może pojawią się w sprzedaży, ale i będą to raczej bardzo krótkie serie ok. 10 sztuk. Taki handmade ma sens jeżeli jest w miarę unikalny :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może i ja załapię się do pierwszej dziesiątki :)

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda   ze  ceny orientacyjnej  nie  podałeś .Gdzie oprócz alledrogo  można kupić ładne tarcze i wskazówki wszystko podświetlane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za co miał podać cenę? Za coś czego jeszcze nie ma?

Podświetlane tarcze to w Time Trend sprzedaja. przeważnie w komplecie z kopertą, mechanizmem i paskiem  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za co miał podać cenę? Za coś czego jeszcze nie ma?

Podświetlane tarcze to w Time Trend sprzedaja. przeważnie w komplecie z kopertą, mechanizmem i paskiem  ;)

Prawdopodobnie chodziło o lumę ;-) Moje tarcze (te robocze) mają lumę na indeksach (kropkach) godzinowych. Nad wskazówkami pracuję, ale z lumą na oryginalnych wskazówkach jest problem techniczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się czego dotyczyło pytanie. Było mało precyzyjne - można lepiej je zadać.

Luma w Mołni - moim zdaniem mija się z celem. Oryginalne wskazówki - wiadomo, bez możliwości wstawienia a skoro tak to na tarczy też nie ma sensu jej robić. Chyba że pod modowane wskazówki ale to raczej komplety musiały by być.

Każdy chciałby coś dla siebie ale tak sie nie da raczej. No bo jak miała by być luma która bedzie słabo świecić raczej (realnie patrząc) to dlaczego nie pójść w tryt?  :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetne tarcze, zarówno Łoś jak i mołnia.

Z chęcią bym widział u siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wyglądają wersje "beta" moich projektów. 

1. Łoś

Tak wyglądają wersje "beta" moich projektów. 

2. Mołnia minimalistyczna

Bardzo ładne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem nimi zachwycony... Pozwolę sobie nieco w temacie, jak dobrać kopertę? Na co zwracać uwagę jak pomierzyć żeby mechanizm z tarcza zmieścić? Jestem totalnym laikiem a chętnie bym spróbował podmienić koperty... np dla takiej Mołni...

post-78685-0-83368700-1509012959_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnica tarczy, średnica mechanizmu, grubość werku razem z tarczą, otwór na wałek naciągowy w kopercie musi się zgadzać z otworem w płycie głównej mechanizmu. Na alle są gotowe koperty wystarczy przełożyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny krok w pokonywaniu technologii aby uzyskać wersję pasówki 1.0 Tym razem efekt termicznego barwienia śrubek. post-65551-0-74110700-1509197857_thumb.jpgpost-65551-0-01470500-1509197896_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego gdzie barwiłes śrubki?

Na pewno barwił sam i tu raczej technika barwienia jest ważniejsza niż miejsce :P

Kolor wyszedł ok :)

Tak barwiłem sam, chwilę mi zajęło dobranie technologii do założeń. Założenia były trzy, Odpowiedni kolor, powtarzalność koloru, i łatwość wykonania. Po kilku mniej udanych próbach doszedłem do powyższych efektów. Czas potrzebny na zrobienie kompletu śrubek to ok 15 minut (każdą trzeba robić kolejno), a największa jednostka czasu w tym procesie potrzeba jest na polerowanie główek śrub. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie to wyszło, muszę pochwalić kolegę yack64 :)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, a mógłbyś zdradzić w jaki sposób to zrobiłeś?

Próbowałem wielu sposobów opisanych na tym forum i innych które dotyczyły technologii termicznego barwienia stali. Metody z wykorzystaniem palnika i mosiężnych płytek, opiłków etc nie spełniły przyjętych założeń. Moja metoda jest chyba autorską, w każdym razie nie znalazłem nic o takim podejściu do tematu. Jako element grzewczy wykorzystałem starą lutownicę w której grocie wywierciłem otwór w który wkładam gwintowaną część śrubki. Istotna jest znajomość wykresu opisującego zmiany w stali podczas ogrzewania, (można je znaleźć w sieci) w tym konkretnym przypadku zależność temperatury i koloru (i kolejności zmian barwy stali) ja przypomniałem sobie stare wykłady z technologii metali. W skrócie, po żółto-pomarańczowym płynnie przechodzi w właściwy odcień błękitu. Bardzo szybko także przechodzi w kolejne tonacje które nie są do tego celu właściwe. (przynajmniej dla mnie). Bardzo istotne jest wcześniejsze wypolerowanie i odtłuszczenie śrub. To i cała tajemnica. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, gratuluję efektu. Może kiedyś się odważę zrobić coś podobnego. 

A teraz z innej beczki. Oddałem do majstra mój werk i oddał mi go ze skrajnym położeniem regulatora balansu(jak na zdjęciu). Myślicie, że można to naprawić i wyregulować w taki sposób aby była mniej więcej po środku, lub chociaż w przedziałce?

post-88039-0-13904400-1509274925_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesuwką regulacyjną włos jest wydłużony czyli zegarek musiał puźnić. Najpierw trzeba by było sprawdźić sprężynę napędową czy jest należycie wyczyszczona i nasmarowana i czy nie jest po prostu zużyta i wymaga wymiany. Jeżeli jest w pożądku to sprawdzić kotwicę czy mocno i zdecydowanie przeżuca. A jeśli to wyżej wymienione jest sprawne to odciążyć balans. Ale skoro mechanizm będzie zakryty deklem to po co ważne by dokładnie chodził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że docelowo mechanizm ma iść do pasówki. Stąd pytanie...

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi