Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, tbn napisał(-a):

Koperta GMT Mastera to tez klocek jak ciosany sikierą tylko mniejszy rozmiarowo. Do tego idiotycznie szerokie ucha w stosunku do bransolety. Każdy ma swoje upodobania.

Fakt, wyrafinowane to nie jest. Ale żaden sportowy GS, a przymierzałem wiele, nawet w ułamku tak dobrze i komfortowego nie leżał na moim nadgarstku jak GMT Rolexa. Powtórzę: sportowe GSy to wielkie, grube i niewygodne klocki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Powtórzę: sportowe GSy to wielkie, grube i niewygodne klocki. 

To uogólnienie i dotyczy przede wszystkim mechaników.

Jak ktoś nie ma alergii na kwarc to w serii SBGN - tej GMT z bezelem jak ExII - znajdzie zegarki nieduże i bardzo wygodne ( 39/12 ). Te 40/14.5 w SD też nie jest wielkie - ja mam nadgarstek 17.5 i jest ok a ktoś z większym będzie miał jeszcze lepiej -  ale niestety z hi-beat nie mówiąc o chrono to wszystko jest już faktycznie wielgachne i też się zastanawiałem dlaczego nieduzi Japończycy robią tam takie wielkie krowy gdy w liniach elegance dają jakoś radę zaprojektować coś  niedużego. Może u nich jakaś taka maniera że jak sportowe to musi być wielkie, nie wiem. Divery już odpuściłem bo za duże a jak nawet mniejsze to wskazówki paskudne. Ten tentagraph o dziwo nawet w miarę.

Ja nikogo nie zamierzam do niczego namawiać, niech każdy kupuje i nosi co chce tylko czasem takie autorytarne opinie w rodzaju "Rolexy to najwygodniejsze i najlepiej wykonane zegarki" albo "wszystkie Grand Seiko to wielkie kloce z niewygodnymi bransoletami" kierują w złą stronę i potem jedni żałują zakupu a drudzy że nie zajrzeli. 

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dawna zadaję sobie to pytanie i mam tylko jedną odpowiedź: w mniemaniu GSa sportowy zegarek musi być talerzem o grubości kowadła. Bo w seriach heritage robią zegarki nadal z tych grubszych ale w całkiem rozsądnych rozmiarach, które da się nosić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest maksymalna wielkość akceptowalna dla ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko powiedzieć - to zależy od modelu i koperty. GS dobrze maskuje grubość świetnie dzieląc wizualnie i profilując kopertę. Powiedzmy, że ideałem byłoby coś w okolicach wymiarów SBGN003 / SBGN005 (średnica może być większa, tak do 42 mm ale przy wysokości  ~12,5 mm) ale w automacie / spring drive i rozsądnej cenie (nie pułap serii Evolution).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spasowanie end linków do koperty na szerokości to prawie poziom rolka, ale od strony koperty/tarczy to jest jakieś nieporozumienie. 50k i takie coś? Za połowę ceny bym nie zaakceptował.

IMG_2321.thumb.png.98e3e2f7837a99ed3bb2c96f4d8c9d2a.png

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, machlo napisał(-a):

Spasowanie end linków do koperty na szerokości to prawie poziom rolka, ale od strony koperty/tarczy to jest jakieś nieporozumienie. 50k i takie coś? Za połowę ceny bym nie zaakceptował.

Na wschodzie bez zmian. 😀 Szpary takie, że komar spokojnie się schowa. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, machlo napisał(-a):

Źle to wygląda. Nie potrafię zrozumieć dlaczego Seiko i Grand Seiko mają takie problemy ze spasowaniem endlinków. 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, machlo napisał(-a):

To zdjęcie z przymiarki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Bugs napisał(-a):

To zdjęcie z przymiarki?

Tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.09.2025 o 15:10, machlo napisał(-a):

Na grupach i Reddicie jest również głośno o nieprawidłowo nadrukowanej dacie. Pewnie zareagują prędko i poprawią co trzeba, ale wtopa na całego, patrząc na fakt jak istotna była to premiera.

A odnośnie szpary w endlinku tutaj to nieźle widać (zrzut ekranu z filmiku na YT, do którego dałem odnośnik):

Screenshot_1.thumb.png.11f040cf62a811a13b3f63167725f5e3.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hugo012 napisał(-a):

Na grupach i Reddicie jest również głośno o nieprawidłowo nadrukowanej dacie. Pewnie zareagują prędko i poprawią co trzeba, ale wtopa na całego, patrząc na fakt jak istotna była to premiera.

A odnośnie szpary w endlinku tutaj to nieźle widać (zrzut ekranu z filmiku na YT, do którego dałem odnośnik):

Screenshot_1.thumb.png.11f040cf62a811a13b3f63167725f5e3.png

Data jest lekko przesunięta do góry, ale jak pobieżnie czytałem o tym, to jest to intencjonalne, aby data była dobrze widoczna przy typowym kącie obserwacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda jakby te endlinki były źle dogięte.

mogliby się tym w końcu zająć zamiast wymyślać tysięczny model i pierdylionową limitkę.

To co do tej pory mam/miałem nie było tak idealne jak Rolex - to też inna konstrukcja - ale nie odbiegało jakoś od średniej na tej półce. Dla porspacer.pngównania Skyfall

IMG_1530.jpeg

IMG_1528.jpeg

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.09.2025 o 15:10, machlo napisał(-a):

Spasowanie end linków do koperty na szerokości to prawie poziom rolka

Poziom Rolka powiadasz ? 

/ jeśli to nie jakiś klon czy jednorazowy przypadek to legendy o jakości R można sobie wsadzić  / 

sw4kduwgbbbd1.jpeg

Zrzut ekranu 2025-09-22 111538.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

Poziom Rolka powiadasz ? 

/ jeśli to nie jakiś klon czy jednorazowy przypadek to legendy o jakości R można sobie wsadzić  / 

sw4kduwgbbbd1.jpeg

Zrzut ekranu 2025-09-22 111538.png

Zrób podobne zdjęcie GSom różnym, zwłaszcza tytanowym. 😏
Szpary w Rolkach są wyraźnie mniejsze niż w we wszystkich GSach, jakie macałem oprócz może SLGB003 - ten ma powiedzmy podobną tolerancję. To nie jest tak, że endlinki w rolkach wchodzą na mocny wcisk tak, że światło się nawet nie przeciśnie, ba, nawet da się lekko przesunąć w poprzek i to się czuje, ale nadal w GSach endlinki mają więcej luzu po szerokości.
Zauważyłem też, że endlinki w tytanowych GSach są zauważalnie gorzej spasowane z kopertą niż w modelach stalowych.

Sama bransoleta SLGB003 ma też spore luzy na ogniwach i wygina się na boki - może to intencjonalne, może nie. Wrażenie takie sobie, ale może użytkowo ma to sens.

Żadne GSy nie mają bransolety na poziomie rolkowych pod względem precyzji wykonania, ale te w stalowych użytkowo są bardzo ok. Evolution 9 nie nosiłem, ale podczas przymiarek wydawało mi się, że są zbyt szerokie i średnio mi się podobały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój GS też miał soorą szparę pomiędzy endlinkiem a kopertą. 20211222_133355-01.thumb.jpeg.6c4bb951c8a3a03b60a748bbc6bf9d72.jpeg

20220102_123246-01.jpeg

20211218_100642-01.jpeg

20211226_114548-01.jpeg

20211218_100538-01.jpeg

20211218_100953-01.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Mój GS też miał soorą szparę pomiędzy endlinkiem a kopertą. 20211222_133355-01.thumb.jpeg.6c4bb951c8a3a03b60a748bbc6bf9d72.jpeg

20220102_123246-01.jpeg

20211218_100642-01.jpeg

20211226_114548-01.jpeg

20211218_100538-01.jpeg

20211218_100953-01.jpeg

Na tych zdjęciach aż tak tragicznie to nie wygląda, ale widać, że mogłoby być znacznie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, machlo napisał(-a):

Na tych zdjęciach aż tak tragicznie to nie wygląda, ale widać, że mogłoby być znacznie lepiej.

Paznokieć wchodził. 😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

20220102_123246-01.jpeg

20211218_100642-01.jpeg

20211226_114548-01.jpeg

20211218_100538-01.jpeg

20211218_100953-01.jpeg

Ale to był piękny zegarek, zdecydowanie olałbym te endlinki dla tej tarczy i mechanizmu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale to był piękny zegarek, zdecydowanie olałbym te endlinki dla tej tarczy i mechanizmu. 
Fakt, był piękny i super precyzyjny, z wskaźnikiem rezerwy chodu na dupce. Szkoda, że mocno niewygodny w codziennym użytkowaniu.
fbad1d8dd522ee99ccc4820b8a9c093d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.09.2025 o 02:22, machlo napisał(-a):

Data jest lekko przesunięta do góry, ale jak pobieżnie czytałem o tym, to jest to intencjonalne, aby data była dobrze widoczna przy typowym kącie obserwacji.

Seiko jakoby mialo tak robic w Seiko i Grand Seiko, kiedys pytalem o to i dokladnie taka odpowiedz dostalem.

Choc szczerze wole wycentrowana date - wyglada to schludniej a nadgarstek zawsze moge bardziej obrocic do odczytu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Fakt, był piękny i super precyzyjny, z wskaźnikiem rezerwy chodu na dupce. Szkoda, że mocno niewygodny w codziennym użytkowaniu.

On jest raczej elegancki więc na jakimś fajnym pasku byłby pewnie w sam raz i wtedy wygodny, szkoda że te bransolety w evo są nieudane.

Coś jak w Omedze SMPc - wygląd i wykonanie super ale nosi się fatalnie, starsze były lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On jest raczej elegancki więc na jakimś fajnym pasku byłby pewnie w sam raz i wtedy wygodny, szkoda że te bransolety w evo są nieudane.
Coś jak w Omedze SMPc - wygląd i wykonanie super ale nosi się fatalnie, starsze były lepsze.
Ciężka koperta, więc pasek nie dałby odpowiedniego balansu, zegarek luźniej dopięty latałby po nadgarstku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi