Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Master Solaris

Układanie Kostki Rubika?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Master Solaris

Witam, jak już wyżej widać chciałem się zapytać, który forumowicz umie układać Kostę Rubika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to do tego trzeba mieć jakieś super umiejętności? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś mi nawet nieźle szło w sensie czasu. Dawno nie układałem, ale pewnie bym sobie szybko przypomniał.

Inna sprawa, że ciężko kupić dobrą kostkę. Większość to tania chińszczyzna, która rozpada się w rękach ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Master Solaris

A to do tego trzeba mieć jakieś super umiejętności? ;)

Nie. Tylko dobre chęci.

Kiedyś mi nawet nieźle szło w sensie czasu. Dawno nie układałem, ale pewnie bym sobie szybko przypomniał.

Inna sprawa, że ciężko kupić dobrą kostkę. Większość to tania chińszczyzna, która rozpada się w rękach ;).

Polecam allegrowiczów Netcube i Speedcube. Mają tanie i drogie, ale dobre kostki.

PS.

Sam od nich kupuje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam allegrowiczów Netcube i Speedcube. Mają tanie i drogie, ale dobre kostki.

PS.

Sam od nich kupuje :-)

Mnie tu Olejkiem Palmowym zalatuje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może olejek pomaga też szybciej układać kostkę  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zeszłym roku doszedłem do granic poniżej jednej minuty a teraz spróbowałem i d*pa zapomniałem algorytmów zatrzymuje się na drugiej warstwie ;( znaczy z kostka nie jest jak z rowerem.

Co do kostek to akurat chińskie są najlepsze, wszystkie rekordy padają na chińskim sprzęcie, z tanich i dobrych polecam Shengshou Aurora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Master Solaris

Mnie tu Olejkiem Palmowym zalatuje .

Nie skomentuje tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jednak w jakiś sposób skomentowałeś  :P

Ja jako dziecko kilka razy bawiłem się kostką rubika, na uczelni kilka razy widziałem gościa co ostro coś rozkminiał, notował itd. Ogólnie fajne ale chyba zabawa na czas nie dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry skubany :)

Na nadgarstku GMTMII?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Master Solaris

Widze, że większość zapatrzona jest w maszyny, a człowiek w kostach też ma sporo osiągnięć. Np w 3x3 4.90s. a w 2x2 0.49, ten wynik ustanowił polak :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MoYu, DaYan, Ganspuzzle, ShengShou, Cyclone Boys z sklepów polecam kupować u Chinczyka  w końcu chinska kostka będzie najtańsza u niego http://cubezz.com/ sklep sprawdzony brałem tam parę razy już coś.

z polskich sprzedawców  to magicznakostka, hipopotam albo allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kostkę Rubika miałem w latach 70, zapewne oryginalną, droga była wtedy a Chińczykom się jeszcze nie śniło ich podrabianie. Ze względu na pewne upośledzenie w planowaniu posunięć (tragicznie gram też w szachy...), opracowałem własną metodę jej układania. W pewnej pozycji, z wyczuciem,  można ją było rozłożyć na osobne kosteczki, a potem już prawidłowo poskładać. Nie przekraczałem zbytnio minuty :P

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mam oryginał Rubiksa w  domu jeśli chodzi o wygląd zjada chińskie kostki na śniadanie, ale układa ją się fatalnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Master Solaris

też mam oryginał Rubiksa w domu jeśli chodzi o wygląd zjada chińskie kostki na śniadanie, ale układa ją się fatalnie

Widze, że zansz się na rzeczy :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kostkę Rubika miałem w latach 70, zapewne oryginalną, droga była wtedy a Chińczykom się jeszcze nie śniło ich podrabianie. Ze względu na pewne upośledzenie w planowaniu posunięć (tragicznie gram też w szachy...), opracowałem własną metodę jej układania. W pewnej pozycji, z wyczuciem,  można ją było rozłożyć na osobne kosteczki, a potem już prawidłowo poskładać. Nie przekraczałem zbytnio minuty :P

Myślałem, że to tylko moja metoda - ale w minucie się nie mieściłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te nieoryginalne szybciej się układało, w nowym oryginale najtrudniej było wepchnąć ostatnią kostkę zazwyczaj narożną bo ze sridkowymi było gorzej :)

Niebawem po kostce pojawiły się takie węże kostkowe z których można było układać różne kształty. Oryginały były na nitach a podróby na zyłce.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierwszą miałem jakos na początku 80", ale byla chyba chinska bo kupiona w papierniczym sklepie wraz z chinskim piornikiem i gumkami pachnacymi :) ( do scierania w zeszycie)

Kumpel miał z Węgier i się chwalił ze posiada oryginał- zresztą miał też Casio z kalkulatorem, czym wkur..ł poł klasy ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto mój mały zestaw kostek:

1585h6a.jpg

Najmniejsza jest sygnowana Rubik, reszta to chińskie kostki ze średniej półki. Nie jestem speed cuberem, więc taki sprzęt w zupełności mi wystarcza. Kostką 3x3x3 czasami zejdę poniżej 2 minut, co mi odpowiada, bo robię to dla relaksu i aby pamięć i orientację przestrzenną poćwiczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowa kostka czyli 3x3x3 jest dość prosta do opanowania. Ostatnio rozrysowalem algorytmy mojemu 7 letniemu synkowi (bo w podstawówce jakiś szał jest z kostkami) i chłopak po paru dniach zaczął sam układać. Ja także traktuje to jako fajna zabawę, czasowo schodze poniżej 2 min i dla mnie jest ok 8b8bc8ab444ceb49041b03729438c6db.jpg

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak to robi moj Szymonek prosze o lajki na youtube bedzie sie cieszyl :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.