Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

koziou1

Longines Conquest 39mm blue dial - EDC do 4k?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pewnego dnia zdecydowałem, że z okazji zakończenia studiów sprezentuję sobie dobry zegarek. Początkowo, nie będąc w temacie celowałem w chrono do około 1,5k. Byłem nawet o krok od kupienia czarnej doxy trofeo, jednak po przymiarce odpuściłem bo wydawała się dziwnie masywna na moim nadgarstku (chyba przez krój paska który bezpośrednio przechodzi w kopertę). Następnie zacząłem bardziej zgłębiać się w świat zegarków i wybierać model dla siebie (a trwało to z dobry rok). 

Doszedłem do wniosku, że powinien to być zegarek mechaniczny (automat, albo naciąg ręczny), zegarek na bateryjkę to nie to. Szwajcary też bardziej mnie kręcą niż japońce, albo rosyjskie. Wiem, że to fajne zegarki i nieraz tańsze, ale na EDC wolałbym szwajcara. Biorąc pod uwagę powyższe założenia, ze względu na ceny odpuściłem chrono. Zawsze w zegarkach dewastowałem paski, więc racjonalnie pogodziłem się też z bransoletami.

Ostatecznie bardzo spodobał mi się tytułowy Conquest 39mm z niebielską tarczą (L3.676.4.99.6). Mam lekką fobie dotyczącą wielkości zegarka, szczególnie modeli bez chrono. Byłem go dziś przymierzyć i leży idealnie. Proponowana cena w salonie to 3750zł. Czytałem gdzieś tu, że mógłbym ugrać trochę więcej, ale kupno w sklepie stacjonarnym też chyba ma swoje plusy. Chciałbym zapytać was o opinie na temat tego zegarka. Nie da się ukryć, że jest jest małą błyskotką. Pasuje według was na EDC? Na co dzień ubieram się nieformalnie. 

longines-conquest-39-automatic-blue-dial

pozdrawiam 

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość GCE

Bardzo pasuje i bardzo fajny zegarek :) Ja popieram. Miałem czarnego Conquesta w tym rozmiarze i nosił się wybornie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEŚLI IDZIESZ W SZWAJCARY ( a nie musisz) :)

To wybór jak najbardziej dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi  :) .

JEŚLI IDZIESZ W SZWAJCARY ( a nie musisz)  :)

Zdecydowałem, że idę w szwajcary. Momentami dopuszczałem jeszcze patriotycznie myśl o Gerlachach.

Jak dla mnie minus za polerowane ogniwa bransolety. Zobacz jeszcze http://www.epos.info...inale-3411.html

Fakt, trochę się błyszczy, ale całość wydaje mi się dość gustowna. Eposa widziałem, ale tarcza bardziej mi opowiada w Longinie. Duże cyfry nadają bardziej sportowy charakter  :) . Z tematem na pewno się prześpię, ale zdaje się, że mój portfel zapłacze  :P .

BTW. Czy jest coś na co powonieniem zwrócić uwagę przy zakupie? Dokładności nie sprawdzę na miejscu, ale może jest coś co warto sprawdzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak szwajcar, to spokojnie go bierz. Ładny, fajny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW. Czy jest coś na co powonieniem zwrócić uwagę przy zakupie?

Sprawdź czy wszystko działa i zapakowany jest w komplet folii, czy zmienia datę, czy sekundnik równo płynie, czy data centruje i czy wskazówki równo się zbiegają na 12.00.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako EDC - bardzo dobry wybór zwłaszcza w tej wielkości gdzie nie mamy chrono mamy czytelna i nie typową (czarny/srebrny/bialy) kolorystykę. Ta bransoleta to minus faktycznie ale w porównaniu z Hydroconquestem -w Conquescie masz motylkowe zapięcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez taki chodzi mi po głowie , choć bardziej skłaniam się do Conquest gmt.

Jako EDC super

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość GCE

Tylko GMT ma 5bar WR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forums.watchuseek.com/f478/alpina-startimer-40mm-review-al525x3sp26-al525g3s6b-lots-pics-2526610.html

albo tak, tylko nie wiem czy jest w PL dostępna, może kolega Jash się wypowie.

A wersja Longinesa 41mm Ci nie podpasiła?

Jeżeli wrzucenie linka do innego forum jest wbrew regulaminowi to sorry - nie doczytałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem Conquesta 41mm z czarną tarczą. Wydawała się pusta w stosunki do 39mm, a zegarek trochę nudny. Niebieska tarcza dodaje uroku wg. mnie :) . Poza tym nie ma standardowej wersji Conquest 41mm z niebieską tarczą (kiedyś była).

Jeśli miałbym brać 41 mm, to niebieskie GMT, ale to kolejny tysiąc do przodu. Ta czerwona wskazówka jest fajna, ale bez przesady :P  . 

Alpina na brązowym pasku bardzo ładna  :). Bez możliwości przymiarki w Krakowie jednak odpada. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem go w sieci za polowe wyjsciowej ceny i troche mnie kusi. Choc to chyba sredni zegarek

If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z grubsza to samo co w watku przewodnim czyli bardzo ok, po czym wnosisz, ze sredni?. Na pewno automat za pol ceny? Moze kwarcowy:)? Nowy czy uzywany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uzwywany z nie odpakowana jeszcze bransa. guma troche sparciana ale ogolnie zegarek w b.dobrym stanie (pudelko juz nie bardzo ale go nosic nie bede)

a czemu sredni hmm jakos mam wrazenie ze kupuje tylko logo a reszta sztampowo robiona:/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nupel - logo logiem, pytanie czy Ci się podoba?

Ja też mam jeszcze pytanie co do zapakowania w komplet folii. Zegarek który oglądałem był chyba ściągnięty z innego salonu, nie był w foliach. Prawdopodobnie z wystawy. To źle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no podoba. Nie wiem czy na nadgarstku tak samo bedzie mi sie podobal bo ma 41, nigdy takiego duzego zegarka nie mialem. Zawsze przegladajac zegarki patrzylem by byl to model kultowy by pozniej sprzedac z jak najmniejsza strata a longin raczej mniej popularny i trudniej bedzie sprzedac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten model ze srebrną tarczą, ale przymierzam się do zmiany tarczy na niebieską właśnie ;) Zegarek bardzo uniwersalny, bo możesz z nim nawet nurkować (300 m i zakręcana koronka). Zakładając do niego elegancki pasek będziesz mógł nawet go nosić do garnituru. Polecam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stało się. Byłem  dziś po Longina :) . Znalazłem punkt gdzie cena była jeszcze korzystniejsza, zegarek ma być na miejscu do 10 dni. Jak przyjdzie, wrzucę zdjęcie jak się prezentuje.

Dzięki za pomoc.

@jester1972 - zazwyczaj nie nurkuję  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez PistolPete
      LONGINES CONQUEST CHRONOGRAPH

Do sprzedania oferuję zegarek LONGINES CONQUEST CHRONOGRAPH  L3.835.4.32.6. DO zegarka dokupiona została oryginalna guma z zapiępciem oraz dodatkowymi endlinkami (koszt ponad 400EUR).

„Conquest, najlepszy zegarek na co dzień, był również pierwszą kolekcją LONGINES, której nazwa została chroniona przez Szwajcarski Federalny Instytut Własności Intelektualnej w 1954 roku. Od tego czasu kolekcja ewoluowała pod względem wzornictwa i technologii, ale pozostała wierna swojej pierwotnej tożsamości, emanując harmonijną mieszanką śmiałości, współczesnego designu i sportowej elegancji. Każdy zegarek Conquest Chronograph jest świadectwem nieustannego zaangażowania firmy LONGINES w osiąganie doskonałych wyników i dążenie do doskonałości w zegarmistrzostwie. W tych eleganckich zegarkach zastosowano kalibry LONGINES wyposażone w krzemową sprężynę balansową.”

Zauważyłem, że spośród licznych zegarków, które przez kilkanaście lat (będąc już zagarkowo „świadomym”) przewinęły sie przez mój nadgarstek, niektóre wiele droższe, to właśnie Conquest Chrono w wersji szampańskiej zwracał największą uwagę. Nigdy nie oytzrymałem tylu szczerych komplementów i zapytań na temat zegarka co w przypadku tego Conquesta i to zarazem od ludzi obytych w temacie zegarkowym jak i też tych nie interesujących sie na co dzień zegarkami. Zegarek na żywo naprawdę robi wrażenie stylistyką i kolorem tarczy. Dodam też moim zdaniem  o ile na bransolecie zegarek wgląda świetnie to gumie jest fenomenalny. Myślę, że dla fanów chrono i braku daty, szukających jakiegoś zegarka z żywą tarczą jest o świetna propozycja.

https://www.longines.com/de-at/p/watch-conquest-chronograph-l3-835-4-32-6

Dane techniczne:
      Referencja:                   L3.835.4.32.6
      Średnica:                      Ø 42mm
      Grubość:                      14,3mm
      Waga:                          172g (bransoleta) / 143g (kauczuk)
      Koperta:                       Stal
      Bezel:                           Ceramiczny
      Szkiełko:                       Szkło szafirowe, płaskie z powłoką AR 9obustronnie)
      Dekiel:                          Szkło szafirowe
      Napęd:                         Automatyczny, Chronograph, L898
      Rezerwa chodu:            59h
      Data:                            Nie
      Wodoszczelność:          10 ATM, zakręcana koronka

Stan techniczny:
      Sprawny i na należytym chodzie. Zegarek zakupiony 04/01/2024 u oficjalnego sprzedawcy Longines w Niemczech. Od tego czasu biegnie 5 letnia gwarancja producenta. Jestem pierwszym właścicielem.

Stan wizualny:
      9,0/10   Świetny. Osobiście nie zauważyłem żadnych znaczących śladów użytkowania poza płytkimi mikroryskami na polerowanych elementach bransolety (troche na zapieciu) wynikajacymi ze zwykłego użytkowania. Te delikatne ryski nie są widoczne podczas zwykłego noszenia a pod konrketnym kontrastowym światłem. Starałem się je ukazać na zdjęciach.

Koperta:           Bez skaz.
      Bransoleta:       Bardzo dobry
      Kauczuk:          Świetny (na zapięciu wciąż folia)
      Szkiełko:           Bez skaz.
      Dekiel:              Bez skaz.

Cena: 10.100 PLN z wysyłką z Austrii

Istnieje ograniczona możliwość odbioru zegarka z Polski, do ewentualnego ustalenia.
      *Z zachowaniem zdrowego rozsądku i wzajemnego poszanowania.

• Przez adiblue2
      LONGINES CONQUEST Gent Automatic L3.720.4.02.6,
      Pełny zestaw, pudełko, dowód zakupu, karta gwarancyjna, polska dystrybucja.
      Zakupiony 09.11.2024 , gwarancja do 09.11.2029.
      Stan mocne 8/10.
      Na dobrym chodzie. 
      Nigdy nie otwierany.
      Nie zanurzany.
      Szafirowe szkło.
      Brak śladów na zewnętrznym AR.
      Bransoleta skrócona w salonie na nadgarstek 17 cm. Wypięte ogniwa w zestawie.
      Cena 6000 zł.
      Kurier Inpost lub paczkomat 20 zł.
      Możliwy odbiór osobisty w Gliwicach i okolicy.

• Przez Horizon
      Sprzedam zegarek Longines Silver Arrow.

W pełni sprawny, na prawidłowym chodzie, w bardzo dobrym stanie.

Nie był uderzony, nie spadł, trudno mi się dopatrzeć nawet mikrorysek - staram się szanować zegarki. Założony kilkanaście razy, ślady używania widać praktycznie tylko na pasku. 

Technikalia i recenzje szeroko dostępne w sieci.

Bardzo fajnie układa się na nadgarstku, jest dość cienki. Moim zdaniem idealnie spełnia się w roli zarówno garniturowca jak i daily.

Zakupiony w Kruku rok temu, więc pozostają jeszcze 4 lata gwarancji. Pełen zestaw sklepowy.

Wystawiam na sprzedaż tylko dlatego, że wystąpiły priorytety życiowe, które są w tym momencie ważniejsze niż hobby.

Cena: 5000 PLN + przesyłka kurierska DHL w Polsce po mojej stronie. Możliwy i mile widziany odbiór własny w Szczecinie.

Na życzenie mogę sprzedać zegarek przez OLX lub Allegro. 

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.