Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lena77

Projekt "ZEGAREK"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!   :)

OGÓLNE ZAŁOŻENIA PROJEKTU

Chciałabym zakupić sobie zegarek, a jak wiadomo, pragnieniem podstawowym każdego kupującego jest to, żeby był on wyjątkowy. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że mocno tą wyjątkowość ogranicza  budżet. Jednakże mimo tego chciałabym, żeby to był zegarek, który jest ponadczasowy i żeby za jakiś czas nie powędrował do szuflady lub pudełka, bo już jest nie modny. Modowe wynalazki mnie nie interesują, a zatem odpadają wszystkie Fossile, DKNY, CK, Timex’y czy Korsy. 

Uczciwie powiem,  że stylistyka zegarków „Triwa”, „Bering” czy „Skagen” do mnie dość mocno przemawia.  Myślę sobie jednak, że zakup akurat tego rodzaju zegarka (któreś z tych trzech marek) to nie jest temat na długie przemyślenia i poszukiwania. Raczej na szybką decyzję podyktowaną względami estetycznymi, a nie o to mi tu chodzi.

MECHANIZM

Nie umiem na chwilę obecną powiedzieć, jakiego rodzaju mechanizm bym preferowała.

Marzyłby mi się prawdziwy zegarek, z prawdziwym mechanizmem  (teraz noszę przedpotopową nakręcaną ręcznie Slavę, którą dostałam od dziadka), ale po poczytaniu trochę na forum nie wiem, czy nie jest to zbyt wymagające od zwykłego użytkownika zegarka.  Nie wykluczam jednak tej opcji. Może warto zaryzykować?

Przemknęła mi też myśl o jakimś solarze, ale nie wiem, czy to dobry wybór i ewentualnie w jakich markach szukać.

Jeśli chodzi o kwarc to mam pewne wątpliwości, czy jest sens wydawać 1500 - 2000 zł na zegarek z takim mechanizmem?  A jeśli tak, to na jakich markach się skupić?

ASPEKTY WIZUALNE

Na pewno nie może być to zegarek ekstremalnie elegancki, bo się tak elegancko nie noszę. Ma być taki codzienny, uniwersalny. Żeby nie było dysonansu i zgrzytu, jak ubiorę się w dżinsy.

Tarcza okrągła. Bez jakichś upiększeń i udziwnień. Wykluczone wszelkie  kamyczki, kryształki, serduszka, ptaszki czy motylki. To nie dla mnie.  Podobają mi się tarcze giloszowane, ale to nie jest warunek niezbędny i konieczny. Jeśli chodzi o cyfry na tarczy to arabskie i raczej nie wszystkie, ale jeśliby mi wpadł w oko jakiś zegarek z cyframi rzymskimi to też nie powiem „nie”.

Zegarek powinien być raczej na pasku, a jak na bransolecie to stalowej/srebrnej.  Wykluczam wszelkie powłoki, które się mogą zetrzeć po jakimś czasie przy codziennym użytkowaniu.

Nie mam preferencji, co do kolorów tarczy. Może być jasna/biała lub ciemna/czarna. Raczej wykluczam intensywne kolory.

MARKA

Nie mam presji na jakąś mega rozpoznawalną i niezwykle prestiżową markę. Mógłby być to zegarek jakieś niszowej firmy. Wiem, że budżet mocno tu sprawę zawęża.

OBWÓD NADGARSTKA: 15 cm

BUDŻET:  1500 zł (+/- 500 zł)

PROŚBA

Chciałabym prosić o pomoc w ukierunkowaniu moich poszukiwań. Chcę dokonać świadomego zakupu zegarka i cieszyć się nim przez długi czas. Czas mnie nie goni, ale chciałabym w ciągu pół roku dojść do jakieś konkretnej decyzji kończącej się zegarkiem na nadgarstku.  Będę wdzięczna za każdą podpowiedź i wskazówkę.

No i mam taką ogólną refleksję zegarkową, że zegarki męskie są po prostu ładniejsze niż damskie. Tylko za duże na mój nadgarstek :(  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

steinhart marine 38mm

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli kwarcowy to raczej z jakimś "alternatywnym źródłem energii" - skupiłbym się na Citizenie + Radio Control. tylko one do najmniejszych często nie należą.

automaty natomiast... seria Orient Star - dobrej jakości zegarki często ok. 39mm. w tym budżecie są naprawdę dobrym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta przedpotopowa nakręcana ręcznie Sława od dziadka jest najprawdziwszym zegarkiem, z prawdziwym mechanizmem ... :)  

Przy Pani nadgarstku, do codziennego użytku szukałbym czegoś nie większego niż 35-36 średnicy i nie grubszego niż 1 cm.

Proszę przyjrzeć się zegarkom radzieckim i innym typu vintage, może coś się Pani spodoba np. na tutejszym bazarku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz tego "co kupić" ważne jest gdzie.

Stąd kolejne pytania: 

- czy chcesz kupić zegarek w polskim salonie, czy może przez internet, ale w Polsce?

- czy może jednak zdecydujesz się na zakup zagranicą, a jeśli to bliższą (UE) czy dalszą np. USA.

Te pytania są o tyle istotne, że ten sam zegarek kupiony np. w polskim salonie może mieć ekstremalnie różną cenę niż sprowadzony (nawet po dodatkowych opłatach) np z USA.

Tak na szybko - z pewnością warto kupić zegarek kwarcowy (szczególnie jakiś fajny solar/eco-drive za 1500 - 2000 zł). A jest w czym przebierać. Szukaj raczej sprawdzonych marek (Seiko, Citizen, Casio) ofertę mają przebogatą. 

Nie szukałbym zegarka większego niż 38 mm, chociaż wiem, że obecnie dziewczyny/kobiety kupują też zegarki ponad 40 mm. 

Zegarek mechaniczny dobrej firmy też posłuży Ci długo. Trzeba pamiętać tylko o jego konserwacji (kwarcowych zresztą też ;) )

Stojąc niedawno przed dylematem podobnym jak Twój,skupiłem się na markach japońskich - Seiko i Citizen. 

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Junghans Max Bill Damen wydaje się dość dobrze spełniać Twoje oczekiwania a wybór koloru tarczy pozwala dopasować jeszcze bardziej do preferencji:

Junghans_max_bill_Damen_01_900x600.jpg

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji ... proszę zwrócić uwagę na Seiko 5. Oczywiście do elegancji proponowanych powyżej mają się nijak, ale to bardzo wdzięczne zegarki do codziennego użytku. Bardzo dużo modeli, z mechanizmem automatycznym i co najważniejsze z niedużą kopertą :)    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CIESLUT  

Ten zaproponowany przez Ciebie Steinhart Marine 38mm jest naprawdę pięknym zegarkiem. Zwizualizowałam sobie w głowie jednak jego wielkość, a przede wszystkim grubość i mam wrażenie, że jest za duży. Przejrzałam też trochę zdjęć tego zegarka na męskich nadgarstkach i wydaje się po prostu duży. 

sokolow

W wolnej chwili przejrzę ofertę marek, które mi podpowiedziałeś. 

Misiu7

Slava jest oczywiście zegarkiem mechanicznym na 17 kamieniach. Myślę, że Twoja sugestia co do wielkości jest zasadna. Na bazarek zerknę, ale chyba chciałabym całkiem nowy zegarek. 

Seiko 5 warte rozważenia, ale chciałabym chyba coś bardziej wyjątkowego. 

Z_bych

Co do miejsca zakupu to raczej polski sklep. Może też być zakup przez internet. Mam obawy, co do zamawiania z zagranicy, a poza tym trzeba mieć możliwość zapłaty, czyli pewnie kartę kredytową, której nie posiadam. 

Myślę, że to 38 mm to i tak jest dużo. 

TeJot

Piękny jest ten zegarek wstawiony przez Ciebie. Bardzo mi się podoba, choć mam wątpliwość, co do jego wielkości. Ale stylistyka - cud, miód i maliny. Zapisuję go sobie w pamięci do dalszych rozważań. Może niekoniecznie w tym kolorze.  :)

egzo18

Oba zegarki prezentują się fantastycznie!

dariusz chlastawa 

Ciekawa propozycja.  :)

Przyszła mi jeszcze taka myśl do głowy, że podobają mi się szklane dekle jak w tym Steinharcie, ale nie jestem pewna, czy takie rozwiązanie jest sensowne przy założeniu, że zegarek ma być użytkowany na co dzień. Jak myślicie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez wątpienia zegarek o 38 mm średnicy jest zbyt duży na piętnastocentymetrowy nadgarstek.

Myślę, że 30 mm zarówno z doświadczeń (mojej żony) jak i patrząc na standardy producentów było by tu optymalną wielkością.

Bering czy Skagen nie są złym rozwiązaniem, może nie są to zegarki o wysokim poziomie prestiżu na tym forum ale jakość wykonania mają niezłą a tradycyjna Duńska Szkoła designu przemawia do mnie z pewnością. Obejrzyj jeszcze projekty Jacob Jensen Design (https://jacobjensendesign.com/watches#empty-anchor)

O ofercie firm japońskich już wiesz ... to pierwsza rada jaką otrzymasz od Kolegów na forum. :)

Damski Junghans Max Bill jest o ile pamiętam w dwóch rozmiarach 32 i 30 milimetrów. A jest piękny i doskonale wykonany. aczkolwiek raczej w górnej granicy budżetu

Idąc tym tropem może znajdziesz coś interesującego wśród ofert innych niemieckich producentów, np :

http://www.dugena-premium.de/kollektion/kollektion/?no_cache=1

http://www.pointtec.de/zeppelin/7333-5/

http://www.soehnle-uhren.de/index.php?id=29&no_cache=1&L=0

https://elysee-watches.com/women-s-watches/?p=1

Oczywiście duże pole do popisu daje dopuszczenie myśli o zakupie zegarka używanego. Na Allegro znajdziesz bez trudu w tym budżecie coś szwajcarskiego: Certinę, R. Weila, Tissota czy  M. Lacroix a nawet Omegę. Unikaj marek "modowych" (Michael Kors, Tous czy Nina Ricci) bo ich cena rzadko odpowiada jakości.

Znalazłem na przykład coś takiego: http://allegro.pl/automatyczny-zegarek-damski-kienzle-k9112011031-ni-i6555776193.html - to porządny niemiecki zegarek.

A skoro już otwierasz "Projekt Zegarek" - bądź gotowa na ewaluację kolejnych jego etapów  :D

Daj znać przed ostatecznym wyborem.

pozdrawiam

jedyną stałą cechą rozwoju jest zmiana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pan Tarhei

Obejrzałam sobie ofertę Jacob Jensen Design i muszę powiedzieć, że to bardzo fajne projekty. Ja jednak chyba szukam czegoś bardziej klasycznego. 

Dzięki za sugestię odnośnie rozmiaru. Po kolejnych przemyśleniach dochodzę do wniosku, że tarcza nie może być jednak większa niż 30-32 mm. 

Dugeny mi się nie podobają. Obejrzałam i nic mnie na dłużej zatrzymało.

Ten Zeppelin, którego wrzuciłeś ma zbyt zdobioną tarczę, ale na tej stronce znalazłam taki zegareczek: 

http://www.pointtec.de/junkers/6071m-5/ ,który wydaje się dość ciekawy. 

junkers_6071M-5_medium.jpg

Ewentualnie ten: http://www.pointtec.de/junkers/6075-4/ , choć tu nie do końca "leżą" mi te kryształki. 

junkers_6075-4_medium.jpg

Z trzeciego linka - takie dwa, aż z ciekawości poszukam cen, ale chyba wykraczają poza mój budżet. 

http://www.soehnle-uhren.de/index.php?id=31&product=54&L=0

http://www.soehnle-uhren.de/index.php?id=31&product=282&L=0

Z ostatniego linka ten:

https://elysee-watches.com/sithon-lady-13285 13285.jpg

O używanym nie myślałam, ale projekt zakładam na pół roku, więc wszystko jeszcze możliwe. 

Jeszcze Nomosa brałbym pod uwagę, ale trzeba by zwiększyć budżet - w tym jesteśmy specjalistami :)

dariusz chlastawa

Zegarki przepiękne, ale absolutnie poza moim zasięgiem finansowym. 

Przy okazji poszukiwań wpadłam jeszcze na taki zegareczek:

T085.207.11.011.00_150587_MT.jpg

Tissot Carson Automatic Lady. Wart uwagi? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

egzo18

Problem z nimi jest taki, że one są za duże na mój nadgarstek. Pierwszy ma 40mm, a drugi 38. To dość dużo jest.

szukałbym używanego 

dariusz chlastawa

W ogóle używanego, czy tego konkretnego Tissota, o którym wyraziłeś się, że jest OK? Nie wiem, czy laik taki jak ja jest w stanie znaleźć sensowny używany zegarek. Wy macie wiedzę, jakiej ja nie posiadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój OS 38mm

Mój nadgaretek drobinki coś koło 15 właśnie.

I to wygląda dobrze. Poszperaj na forum a znajdziesz fotki.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Kobiecie?!

O, to bardzo przepraszam.

Cały czas piszę w przekonaniu, że doradzam osobnikowi męskiemu...

No to wycofuję wcześniejsze wypowiedzi. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Egzo nawet kobiecie upchnie męskiego Orienta :D:D:D Pozdrawiam Cię Egzo :D

Spokojnie, spokojnie.  :D  :D  Na razie tylko próbuje, a ja daleka jestem jeszcze od jakichkolwiek decyzji. Rozumiem, że egzo18 wielbicielem marki Orient jest. :D :D Ja na razie szukam ogólnego kierunku, więc ciekawi mnie każdy podrzucony pomysł.

upatrz sobie konkretne modele a doradzimy gdzie kupić używany 

Jak tylko wyklaruje mi się jakiś konkret to z chęcią z takiej pomocy skorzystam. Na razie będę wrzucać tu moje koncepty do weryfikacji przez mądrzejsze głowy. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze rozumiesz :)

Coś mi się popieprzyło czytając twoje posty... Inaczej nie proponował bym zegarków męskich :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kobiecie?!

O, to bardzo przepraszam.

Cały czas piszę w przekonaniu, że doradzam osobnikowi męskiemu...

No to wycofuję wcześniejsze wypowiedzi. :)

egzo18

Rozumiem, że trudno się zorientować po nicku, więc żalu nie mam. :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem czy po tym nicku tak trudno? :)

Zbyt pobieżnie czytam. :)

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lorus DW . Np. RH887BX9

post-60090-0-51672800-1478554220.jpg

Ascetyczne 32 mm, przy tym dobrze i tanio. Tylko moim zdaniem to zly kierunek poszukiwan :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.