alpaczino 39918 #4301 Napisano 1 Grudnia 2021 @zorro Sorki - oczywiście instrukcja bardziej przyda się koledze @MieszkoMieszko, ale z wiedzy nt. zasięgu działania RC u Citizena skorzysta chyba większe grono zaineresowanych. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że trochę się zakręciłem, bo napisałeś, że ma się upewnić, czy RC działa tylko w Japonii. Faktem jest, że każda wieża z sygnałem radiowym nadaje na innej częstotliwości i odbiornik w zegarku musi móc odpowiednio to odbierać, czyli możliwym jest wyprodukowanie zegarka, który będzie się synchronizował tylko w Japonii. Nie mniej jednak, jeśli już taką opcję w zegarkach ogólnoświatowych marek spotkałem, to nigdy w zakresie, który działała tylko w Japonii. W Junghans'ie też, no i Junghans'owi trzeba oddać, tak jak napisałeś, że jako pierwszy opracował i wprowadził RC do zegarków na rękę. Zastanawia mnie tylko jedno - mianowicie dlaczego skutecznie nie zabezpieczył tego odpowiednimi patentami? 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorro 269 #4302 Napisano 1 Grudnia 2021 2 minuty temu, alpaczino napisał(-a): @zorro Sorki - oczywiście instrukcja bardziej przyda się koledze @MieszkoMieszko, ale z wiedzy nt. zasięgu działania RC u Citizena skorzysta chyba większe grono zaineresowanych. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że trochę się zakręciłem, bo napisałeś, że ma się upewnić, czy RC działa tylko w Japonii. Faktem jest, że każda wieża z sygnałem radiowym nadaje na innej częstotliwości i odbiornik w zegarku musi móc odpowiednio to odbierać, czyli możliwym jest wyprodukowanie zegarka, który będzie się synchronizował tylko w Japonii. Nie mniej jednak, jeśli już taką opcję w zegarkach ogólnoświatowych marek spotkałem, to nigdy w zakresie, który działała tylko w Japonii. W Junghans'ie też, no i Junghans'owi trzeba oddać, tak jak napisałeś, że jako pierwszy opracował i wprowadził RC do zegarków na rękę. Zastanawia mnie tylko jedno - mianowicie dlaczego skutecznie nie zabezpieczył tego odpowiednimi patentami? 🤔 Zabezpieczył. Japończycy korzystają z innych/swoich autorskich rozwiązań. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4303 Napisano 1 Grudnia 2021 7 minut temu, zorro napisał(-a): W Japończykach tak po prostu jest po to są te nazwy miast naokoło. Czas letni/zimowy też trzeba ręcznie ustawić. faktycznie jest napisane jakby sam przestawiał strefę czasową - możne skanuje wszystkie częstotliwości ale wtedy to daje po baterii 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorro 269 #4304 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 7 minut temu, unadarek napisał(-a): faktycznie jest napisane jakby sam przestawiał strefę czasową - możne skanuje wszystkie częstotliwości ale wtedy to daje po baterii Skanuje. Opatentowany mechanizm własny z funkcją autoscan. Nie daje po baterii. 10 lat u mnie jest i akumulator cały czas na wysokim poziomie. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez zorro 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4305 Napisano 1 Grudnia 2021 1 minutę temu, zorro napisał(-a): Skanuje. Opatentowany mechanizm własny z funkcją autoscan. Nie daje po baterii. 10 lat u mnie jest i akumulator cały czas na wysokim poziomie. daje... daje... - tylko potem doładuje - 10 lat bo to solidna konstrukcja Citizeny też są dobre w te klocki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39918 #4306 Napisano 1 Grudnia 2021 2 minuty temu, zorro napisał(-a): Zabezpieczył. Japończycy korzystają z innych/swoich autorskich rozwiązań. Nie twierdzę, że nie zabezpieczył - napisałem, że niewystarczająco skutecznie. Sygnał z informacją nt. czasu letniego i standardowego na pewno jest wysyłany radiowo i od modelu zegarka zależy, czy go odczyta i zastosuje, czy nie. Ponadto są modele, w których można ustawić, czy przy odczycie RC ma automatycznie uwzględniać w/w korektę. Synchronizacji stref czasowych w RC z pewnością nie uświadczysz, bo taki sygnał nie jest radiowo wysyłany - polecam przekonać się samemu wykonując test ręcznie przestawiając strefę czasową a następnie synchronizując zegarek z sygnałem radiowym. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4307 Napisano 1 Grudnia 2021 7 minut temu, alpaczino napisał(-a): Nie twierdzę, że nie zabezpieczył - napisałem, że niewystarczająco skutecznie. Sygnał z informacją nt. czasu letniego i standardowego na pewno jest wysyłany radiowo i od modelu zegarka zależy, czy go odczyta i zastosuje, czy nie. Ponadto są modele, w których można ustawić, czy przy odczycie RC ma automatycznie uwzględniać w/w korektę. Synchronizacji stref czasowych w RC z pewnością nie uświadczysz, bo taki sygnał nie jest radiowo wysyłany - polecam przekonać się samemu wykonując test ręcznie przestawiając strefę czasową a następnie synchronizując zegarek z sygnałem radiowym. DCF77 to jest wysyłane : a to jest zasięg 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorro 269 #4308 Napisano 1 Grudnia 2021 5 minut temu, alpaczino napisał(-a): Nie twierdzę, że nie zabezpieczył - napisałem, że niewystarczająco skutecznie. Sygnał z informacją nt. czasu letniego i standardowego na pewno jest wysyłany radiowo i od modelu zegarka zależy, czy go odczyta i zastosuje, czy nie. Ponadto są modele, w których można ustawić, czy przy odczycie RC ma automatycznie uwzględniać w/w korektę. Synchronizacji stref czasowych w RC z pewnością nie uświadczysz, bo taki sygnał nie jest radiowo wysyłany - polecam przekonać się samemu wykonując test ręcznie przestawiając strefę czasową a następnie synchronizując zegarek z sygnałem radiowym. Wyżej zamieściłem wycinek instrukcji zegarka. Ważne ze tam gdzie jest sygnał radiowy zawsze pokazuje mi właściwy czas. Resztą nie zaprzątam sobie głowy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39918 #4309 Napisano 1 Grudnia 2021 4 minuty temu, zorro napisał(-a): Wyżej zamieściłem wycinek instrukcji zegarka. Ważne ze tam gdzie jest sygnał radiowy zawsze pokazuje mi właściwy czas. Resztą nie zaprzątam sobie głowy. Przepraszam, ale nigdzie w wycinku instrukcji zegarka, który wkleiłeś poprzednio nie jest napisane, że po synchronizacji zegarek sam ustawi Ci strefę czasową (przeczytałem dwukrotnie ze zrozumieniem). Proszę wykonaj sam test z ręcznym przestawieniem strefy czasowej, o którym pisałem w poprzednim poście a przekonasz się, że jak ją przestawisz np. na czas w Honolulu (bo tam spędzasz wakacje i niestety nie ma tam zasięgu radiowego potrzebnego do RC), to po powrocie i udanej synchronizacji z naszą kochaną wieżą w Niemczech (DCF77), będziesz miał super dokładność (co do sekundy) i zegarek będzie wskazywał udaną ostatnią synchronizację, ale nadal na nim będzie wskazywany błędny czas tj. GMT-10 (idealnie jedenaście pełnych godzin nieprawidłowo). Czyli niestety nie jest tak, że cyt.: "tam gdzie jest sygnał radiowy zawsze pokazuje mi właściwy czas". Wyjaśniam to tylko dlatego, żeby inni nie wyciągnęli błędnych wniosków z naszych konstruktywnych dyskusji. Absolutnie nie jest w mojej intencji kłócenie się z kimkolwiek. Szacunek dla wszystkich. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4310 Napisano 1 Grudnia 2021 6 minut temu, alpaczino napisał(-a): Przepraszam, ale nigdzie w wycinku instrukcji zegarka, który wkleiłeś poprzednio nie jest napisane, że po synchronizacji zegarek sam ustawi Ci strefę czasową (przeczytałem dwukrotnie ze zrozumieniem). Proszę wykonaj sam test z ręcznym przestawieniem strefy czasowej, o którym pisałem w poprzednim poście a przekonasz się, że jak ją przestawisz np. na czas w Honolulu (bo tam spędzasz wakacje i niestety nie ma tam zasięgu radiowego potrzebnego do RC), to po powrocie i udanej synchronizacji z naszą kochaną wieżą w Niemczech (DCF77), będziesz miał super dokładność (co do sekundy) i zegarek będzie wskazywał udaną ostatnią synchronizację, ale nadal na nim będzie wskazywany błędny czas tj. GMT-10 (idealnie jedenaście pełnych godzin nieprawidłowo). Czyli niestety nie jest tak, że cyt.: "tam gdzie jest sygnał radiowy zawsze pokazuje mi właściwy czas". Wyjaśniam to tylko dlatego, żeby inni nie wyciągnęli błędnych wniosków z naszych konstruktywnych dyskusji. Absolutnie nie jest w mojej intencji kłócenie się z kimkolwiek. Szacunek dla wszystkich. ogólnie ustawienie ręczne strefy czasowej służy włączeniu odpowiedniej częstotliwości aby odbierać dane -Citizeny jakie spotkałem tak działają 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorro 269 #4311 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 12 minut temu, alpaczino napisał(-a): Przepraszam, ale nigdzie w wycinku instrukcji zegarka, który wkleiłeś poprzednio nie jest napisane, że po synchronizacji zegarek sam ustawi Ci strefę czasową (przeczytałem dwukrotnie ze zrozumieniem). Proszę wykonaj sam test z ręcznym przestawieniem strefy czasowej, o którym pisałem w poprzednim poście a przekonasz się, że jak ją przestawisz np. na czas w Honolulu (bo tam spędzasz wakacje i niestety nie ma tam zasięgu radiowego potrzebnego do RC), to po powrocie i udanej synchronizacji z naszą kochaną wieżą w Niemczech (DCF77), będziesz miał super dokładność (co do sekundy) i zegarek będzie wskazywał udaną ostatnią synchronizację, ale nadal na nim będzie wskazywany błędny czas tj. GMT-10 (idealnie jedenaście pełnych godzin nieprawidłowo). Czyli niestety nie jest tak, że cyt.: "tam gdzie jest sygnał radiowy zawsze pokazuje mi właściwy czas". Wyjaśniam to tylko dlatego, żeby inni nie wyciągnęli błędnych wniosków z naszych konstruktywnych dyskusji. Absolutnie nie jest w mojej intencji kłócenie się z kimkolwiek. Szacunek dla wszystkich. Jeżeli wyląduje w Honolu to ręcznie przestawię sobie te 10 godzin bo nie złapię tam RC. Wracając z powrotem do Polski jak złapie sygnał DCF77 automatycznie albo ręcznie go wywołam nie czekając do 3 w nocy to na pewno ustawi mi właściwą godzinę. Już to przetestowałem parę razy co prawda nie wracając z Honolulu. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez zorro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39918 #4312 Napisano 1 Grudnia 2021 1 minutę temu, unadarek napisał(-a): ogólnie ustawienie ręczne strefy czasowej służy włączeniu odpowiedniej częstotliwości aby odbierać dane -Citizeny jakie spotkałem tak działają Gdyby tak było, to po wymuszeniu synchronizacji i wyświetleniu (sprawdzeniu) jej efektu pokazywałby "NO" a pokazuje "OK" i koryguje ustawienie minut i sekund godziny zostawiając w spokoju. Namawiam na samodzielne testy z własnym zegarkiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39918 #4313 Napisano 1 Grudnia 2021 2 minuty temu, zorro napisał(-a): Jeżeli wyląduje w Honolu to ręcznie przestawię sobie te 10 godzin bo nie złapię tam RC. Wracając z powrotem do Polski jak złapie sygnał DCF77 automatycznie albo ręcznie go wywołam nie czekając do 3 w nocy to na pewno ustawi mi właściwą godzinę. Już to przetestowałem parę razy co prawda nie wracając z Honolulu. Jeżeli tak jest i to przetestowałeś to jest to dowodem na wyższość Junghans'a nad Citizen'em. Citizen tak nie zrobi - ja też przetestowałem parę razy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorro 269 #4314 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 5 minut temu, alpaczino napisał(-a): Gdyby tak było, to po wymuszeniu synchronizacji i wyświetleniu (sprawdzeniu) jej efektu pokazywałby "NO" a pokazuje "OK" i koryguje ustawienie minut i sekund godziny zostawiając w spokoju. Namawiam na samodzielne testy z własnym zegarkiem. Alpaczino opierasz cały swój wywód na japońskich konstrukcjach RC. W Junghansie działa to inaczej nie ma żadnego „NO” i „OK”. Wyżej już napisałem ze testowałem. Nie będę się po raz kolejny powtarzać. Dorwij gdzieś Junghansa RC potestuj i sam się przekonasz. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez zorro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39918 #4315 Napisano 1 Grudnia 2021 @zorro to prawda - nie mam Junghans'a z RC - mam tylko Citizen'y z synchronizacją radiową. Może czas na pierwszego zacnego Junghansa (ale pisać o tym w wątku dot. Citizena to faux pas). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorro 269 #4316 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 3 minuty temu, alpaczino napisał(-a): @zorro to prawda - nie mam Junghans'a z RC - mam tylko Citizen'y z synchronizacją radiową. Może czas na pierwszego zacnego Junghansa (ale pisać o tym w wątku dot. Citizena to faux pas). Zgadzam się w pełni to faux pas Pozdrawiam Edytowane 1 Grudnia 2021 przez zorro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4317 Napisano 1 Grudnia 2021 13 minut temu, alpaczino napisał(-a): Gdyby tak było, to po wymuszeniu synchronizacji i wyświetleniu (sprawdzeniu) jej efektu pokazywałby "NO" a pokazuje "OK" i koryguje ustawienie minut i sekund godziny zostawiając w spokoju. Namawiam na samodzielne testy z własnym zegarkiem. jak ręcznie ustawisz jak pisze strefę czasową a zegarek ma obsługę multiband wszystkich sześciu nadajników to przeszukuje na częstotliwości strefy czasowej i jak tam się znajdujesz i ręcznie wymusisz ustawienia to ustawi wszytko co ma ustawić jak złapie dobry sygnał co jest rożnie w dzień - w nocy jest lepszy sygnał dlatego automaty działają tylko w nocy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorro 269 #4318 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) Żeby zakończyć tematycznie to Citizeny ustawiające automatycznie strefę czasową to modele satellite wave i to dopiero od kalibru F150 w górę. W pierwszym kalibrze F100 też trzeba było robić to ręcznie. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez zorro 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 28137 #4319 Napisano 1 Grudnia 2021 Jeżeli jest RC to ręcznie ustawia się tylko strefę czasową i czy jest DST, czyli czy zmienia się czas na letni. Całą resztę zegarek sam ustawi.Natomiast jeżeli jest perpetual Calendar i się go ustawi, to będzie zmieniał datę prawidłowo nawet bez synchronizacji radiowej, ale już nie zrobi automatycznie zmiany czasu np. letniego na zimowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39918 #4320 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 15 minut temu, zorro napisał(-a): Żeby zakończyć tematycznie to Citizeny ustawiające automatycznie strefę czasową to modele satellite wave i to dopiero od kalibru F150 w górę. W pierwszym kalibrze F100 też trzeba było robić to ręcznie. To jest inna technologia niż RC. Tam zegarek jest pozycjonowany na podst. sygnału GPS i wg. położenia ustawiana jest strefa czasowa a sam czas i data pobierane są także z satelity a nie z naziemnych wież radiowych. Teraz zadam trudne pytanie: Jestem w Londynie i łapię sygnał radiowy z Niemiec (DCF77), czy wtedy Junghans ustawi prawidłowy czas? Edytowane 1 Grudnia 2021 przez alpaczino 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4321 Napisano 1 Grudnia 2021 33 minuty temu, Miszkolc napisał(-a): Jeżeli jest RC to ręcznie ustawia się tylko strefę czasową i czy jest DST, czyli czy zmienia się czas na letni. Całą resztę zegarek sam ustawi.Natomiast jeżeli jest perpetual Calendar i się go ustawi, to będzie zmieniał datę prawidłowo nawet bez synchronizacji radiowej, ale już nie zrobi automatycznie zmiany czasu np. letniego na zimowy. ale u mnie jest wieczny kalendarz, ustawiona zmian czasu na letni i zimowy i zmienił czas na zimowy sam (nawet nie pytał) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2783 #4322 Napisano 1 Grudnia 2021 Dziękuję Panowie za wszelkie wypowiedzi chyba skusze się na tego Citizena. Wszak nie posiadać citzena z ED w kopercie supertitanium z Duratect który z tego słynie to byłby błąd chyba co? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39918 #4323 Napisano 1 Grudnia 2021 Podsumowując tą dyskusję nt. ustawienia strefy czasowej w zegarkach z RC, napiszę to, co udało się ustalić:- Informacja o strefie czasowej nie jest wysyłana radiowo (@unadarek wkleił wcześniej listę wszystkich informacji jakie są zawarte w sygnale radiowym wysyłanym z wież).- W przedmiotowym sygnale jest wysyłany m.in. regionalny dla danej wieży czas i informacja o przesunięciu letnim.- Różne modele zegarków w różnym stopniu korzystają z tych informacji. Niektóre zegarki podczas synchronizacji przestawiają godzinę zgodnie z lokalną strefą (synchronizują wszystko), inne nie (tzn. synchronizują tylko minuty i sekundy a godzin nie ruszają). Z czasem letnim i jego automatycznym stosowaniem jest podobnie tj. w zależności od zegarka i jego producenta jest on ustawiany lub nie.UF - mam nadzieję, że to wszystko się komuś przyda.Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zorro 269 #4324 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, alpaczino napisał(-a): To jest inna technologia niż RC. Tam zegarek jest pozycjonowany na podst. sygnału GPS i wg. położenia ustawiana jest strefa czasowa a sam czas i data pobierane są także z satelity a nie z naziemnych wież radiowych. Teraz zadam trudne pytanie: Jestem w Londynie i łapię sygnał radiowy z Niemiec (DCF77), czy wtedy Junghans ustawi prawidłowy czas? 1. Jak działa technologia satellite wave nie musisz mi tłumaczyć. Miałem Citizena CC2006-53E z kalibrem F100. Sprzedałem bo po pierwsze za duży jak dla mnie 45mm po drugie jak wcześniej wspominałem ten kaliber nie ustawiał automatycznie strefy czasowej (samą godzinę łapał w 3 sekundy na otwartym terenie przy ładnej pogodzie) po trzecie tytan łatwo się rysował pomimo Duratec. 2. Odpowiedź na trudne pytanie: Jeżeli jesteś w Londynie a Junghans złapie sygnał z Frankfurtu a nie ze Szkocji to będzie godzina do przodu wtedy możesz skorygować o godzinę. W takiej samej sytuacji w przypadku Citizena będziesz musiał skorygować tak samo czas plus dodatkowo ustawić czas letni/zimowy bo sam się na pewno nie ustawi. Tylko tyle i aż tyle. Na koniec podglądowo zdjęcia mojego Junghansa, któremu w przyszłym roku stuknie równe 10 lat. Pierwsze zdjęcie producenta dwa następne moje. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez zorro 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39918 #4325 Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, zorro napisał(-a): 1. Jak działa technologia satellite wave nie musisz mi tłumaczyć. Miałem Citizena CC2006-53E z kalibrem F100. Sprzedałem bo po pierwsze za duży jak dla mnie 45mm po drugie jak wcześniej wspominałem ten kaliber nie ustawiał automatycznie strefy czasowej (samą godzinę łapał w 3 sekundy na otwartym terenie przy ładnej pogodzie) po trzecie tytan łatwo się rysował pomimo Duratec. 2. Odpowiedź na trudne pytanie: Jeżeli jesteś w Londynie a Junghans złapie sygnał z Frankfurtu a nie ze Szkocji to będzie godzina do przodu wtedy możesz skorygować o godzinę. W takiej samej sytuacji w przypadku Citizena będziesz musiał skorygować tak samo czas plus dodatkowo ustawić czas letni/zimowy bo sam się na pewno nie ustawi. Tylko tyle i aż tyle. Na koniec podglądowo zdjęcia mojego Junghansa, któremu w przyszłym roku stuknie równe 10 lat. Pierwsze zdjęcie producenta dwa następne moje. Junghans piękny - gratuluję, ale zdjęcia chyba nie do tego wątku. Robię to wszystko po to, aby jasno i bez półprawd określić zasady działania RC. Jak wszystko jest wiadome, to nie ma pomyłek i zaskoczeń typu: "ale jak to? ale dlaczego to się staneło?" 1. Nie pouczam nikogo tylko porządkuję fakty - pisałem już o tym. O "Satelite Wave" chętnie podyskutuję (dla dobra ogółu) w oddzielnym temacie. 2. Akurat Junghans (bo Citizen nie) może odczytać sygnał zarówno z wieży w Anglii, jak i z Niemiec tak więc nie wiesz z jakim czasem Ci się zsynchronizuje a nie wiedząc, czy posiadany zegarek uwzględnia czas letni i go automatycznie ustawia, czy nie, nie wiesz także (będąc na południowo-wschodnim wybrzeżu Anglii), czy ustawiony automatycznie w nocy czas jest poprawny, czy błędny (nawet o 2 godz.). Jeszcze gorzej jest w USA, bo tam jest jedna wieża, która nadaje jeden czas (trzeba wiedzieć jaki) i są 4 (cztery) strefy czasowe oraz stany, które nie wprowadzają czasu letniego. Jaka więc godzina będzie poprawna w Los Angeles, jaka w Arizonie a jaka w Nowym Jorku? (Jak można się pomylić o trzy godz. to nie ma sprawy.) @zorro Nie bierz proszę do siebie personalnie moich spostrzeżeń, bo nie taki jest cel. Pozdrawiam Edytowane 1 Grudnia 2021 przez alpaczino 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach