nickt 99 #1 Napisano 10 Stycznia 2017 Cześć Koledzy.Mam taki wewnętrzny dylemat jako, że ostatnio uległem ponownej fascynacji japońskimi zegarkami...Wiem jakie są różnice cenowe i wiem mniej więcej czym się różnią poszczególne modele...chciałbym natomiast prosić o Was o radę który byście wybrali..MR-G w cenie ok 8tys zł czy MT-G w cenie ok 4tys zł.MT-G jest nowszym zegarkiem, wypuszczonym później i jeżeli chodzi o mechanizm to praktycznie taki sam a chyba nawet lepiej przez wskazania 24hMR-G natomiast to klasa sama w sobie jeżeli chodzi o konstrukcję, utwardzany tytan i w pełni metalowa obudowa....sam nie wiem...gryzę się z myślami czy warto tyle dopłacać...Co myślicie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Elixir 521 #2 Napisano 10 Stycznia 2017 Na pewno jeśli chodzi o prestiż, to MR-G. Czy jednak warto płacić taką sumę, nie jestem przekonany.Zbliżamy się do pułapu cenowego, gdzie możesz wybierać w naprawdę przyzwoitych zegarkach mechanicznych ..Ja wybrałem MTG-G. Zwyczajnie po ludzku, szkoda mi kasy .. 0 GW-9400-1ER, MTG-910DA, GD-350-1BER, GWG-1000-1A3ER, G-9000-1VER, GW-3500B-1AER, G-9300-1ER, GWN-1000B-1BER, MTG-960DE-2VER, GWG-1000-1AER, GX-56-1AER, GW-6900A-9ER, GW-7900RD-4ER, GW-4000-1A3ER, GW-M5610BC, DW-003H-4T, PRW-3500-1JF, G-7800-1ER, GW-7900-1ER, SPF-60D-7AVER, GW-9300CM-1ER, OC-108D-1A, GST-W100D-1A4ER, GDF-100-4ER, GW-A1000, GXW-56-1BER, GW-3000M-4AER, GW-A1100R-4AER, GX-56-4ER, GX-56GB-1ER, GWF-D1000-1ER, GWN-1000-2A, GD-X6900-1ER, GW-9400-DCJ, GD-X6930E-9ER, GPW-1000GB-1AER, GW-A1100-1A3ER, GB-6900B-1ER, GW-9200-1E, GWF-D1000B-1ER, GD-400-4ER, GD-X6900SP-1, GWX-8900C-3ER, GD-X6900SP-1JF, GD-X6900 SUPRA, MTG-S1000BD-5AER, GD-X6900FB-8, GW-M5610-1ER, MTG-G1000D-1A2ER, GWF-1000-1C, GWN-Q1000-1AER, GF-8250CM-2ER, GX-56BB-1DR, GA-100ST-2AER, GWX-8900B-7ER, GAW-100-1AER, MTG-S1000D-1AER, GPW-1000-4AER, GPW-2000-1AER, GPW-1000-1BER, GD-X6900CS-7CR, MTG-S1000D-1A4ER, GW-6900BC-1JF., GPW-1000TBS-1AER, MTG-S1000BD-1AER, MTG-S1000V-1AER, GD-X6900MH, GR-B100-1A3ER, GPR-B1000-1ER.Instagram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #3 Napisano 11 Stycznia 2017 Jeżeli masz kasę i bardzo Ci się podoba MRG to go weź Ale moim zdaniem nawet MTG jest grubo przesadzony z ceną.W tej cenie znajdziesz lepiej wykonany zegarek innej dobrej firmy.Casio zrobiło to co prawie wszyscy czyli pogorszyli jakość i podwyższyli ceny.Za mechanikami nie przepadam i nie chciałbym jako główny zegarek Dla mnie ta epoka już minęła i traktuje je jako zabytki techniki 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ludwik.berg 33 #4 Napisano 11 Stycznia 2017 Za mechanikami nie przepadam i nie chciałbym jako główny zegarek Dla mnie ta epoka już minęła i traktuje je jako zabytki techniki Ciekawe stanowisko , co ty tu robisz na forum? To klub miłośników. Rozumiem, że można nie lubieć taj czy innej marki, tego czy innego dizajnu. Ale wszystkich mechaników? Przecież zegarki to głównie mikromechanika, precyzja. Sam mam 2 GShocki, i jeszcze kilka kwarców w kolecji, nie jestem więc ortodoksem mechaniki. Ale żeby tak w drugą stronę? Można w sumie pójść dalej i być, we własnym mniemaniu, miłośnikiem zegarków, uważając, że era zegarków minęła i tylko smartwatche to coś godnego uwagi. Blisko absudru, imo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nickt 99 #5 Napisano 11 Stycznia 2017 Swoją drogą ciekawe podejście, to prawda Ciekawi mnie głównie to: ...W tej cenie znajdziesz lepiej wykonany zegarek innej dobrej firmy.... Jaki zegarek masz na myśli w cenie ok 4000zł (jeżeli porównujesz do MTG) albo do 8500zł jeżeli porównujesz do MRG?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #6 Napisano 11 Stycznia 2017 Dlatego jestem na forum G, a nie mechanicznych zegarków To nie znaczy, że nienawidzę mechaników, haha lubię patrzeć na te całe mechanizmy i podziwiać, ale żeby używać jako główny zegarek to już niezbyt.Ostatnio Citizeny polubiłem, więc może coś takiego bym wybrał CC9030-51E lub inny kolor CC9020-54E.Wszystko kwestia gustu i zasobności portfela.A gdybym miał portfel bez dna to kupił bym MTG, MRG i co by mi się tylko podobało 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 6121 #7 Napisano 11 Stycznia 2017 Jaki zegarek masz na myśli w cenie ok 4000zł (jeżeli porównujesz do MTG) albo do 8500zł jeżeli porównujesz do MRG?? Miałem o to samo pytać Ostatnio Citizeny polubiłem, więc może coś takiego bym wybrał CC9030-51E lub inny kolor CC9020-54E.Wszystko kwestia gustu i zasobności portfela. Główną zaletą wszystkich g-shock-ów jest to że samodzielnie, stosunkowo łatwo i stosunkowo niedrogo można je sobie odnowić i doprowadzić do stanu 10/10 - oczywiście również nie bez znaczenia jest wytrzymałość, wielofunkcyjność oraz niezawodność tych zegarków - moim zdaniem trudno jest tutaj znaleźć coś o podobnych parametrach i wykonaniu w porównywalnym budżecie. Ja zastanawiałem się jakiś czas temu nad tym czy wybrać MT-GS czy MT-GG, MG-R nie brałem pod uwagę głównie ze względu na cenę, choć obecnie nie wykluczam tego czy aby MG-R nie zagości na moim nadgarstku. A wracając do meritum - jeśli budżet CI pozwala na dowolny wybór to weź ten który Ci się bardziej podoba - moim zdaniem warto, moim zdaniem w tym budżecie nic lepszego nie znajdziesz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23270 #8 Napisano 12 Stycznia 2017 A nikt nie zauważył że w tytule tematu może być błąd? Po poście wnioskuję że chodzi ... czy MTG Jeśli cena nie jest przeszkodą to bierz MR-G, tych MT-G to już pół dzielni nosi Ja osobiście brałbym w takiej kolorystyce 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nickt 99 #9 Napisano 12 Stycznia 2017 Jaki tam błąd Słownik w telefonie zrobił mi psikusa Rozważam również opcję G1000D jak wyżej, bo obawiam się o bezel tytanowy bez jakiejś sprytnej powłoki...ale jeżeli chodzi o podobanie to dla mnie wygrywa G1000DC.....no dobra wygrywa G1000HT ale kosztowo już nie Dla mnie plusem MRG jest jeszcze mechanizm....niby starszy od tego co jest w MTG i wskazówki na małej tarczy zapieprzają szybciej w MTG....ale lubię jak w stoperze kręci się duża wskazówka sekundowa a tak właśnie ma MRG....Ciągle rozważam.....a żeby ułatwić sobie zadanie oczekuję na Astrona SAST009 Jak się nie spodoba to pójdzie na sprzedaż i wtedy kupię MRG 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #10 Napisano 12 Stycznia 2017 Bierz MRG, Tomaliusz dobrze prawi 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23270 #11 Napisano 12 Stycznia 2017 No i pamiętaj że MR-G jest trochę mniejszy a jak nadgarstek jest poniżej 19 cm. to imo MT-G jest za wielki, będzie na nadgarstku ciut przeszkadzał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pompek 35 #12 Napisano 12 Stycznia 2017 Pompek dobrze, że piszesz, ja lubię czytać takie historie Jest też temat o GST, ale mało kto tam zagląda, nie wiem dlaczego :/ GST to fajny zegar. Mi się coś powoli przestawia w głowie i głównie przeglądam metalowe zegary, nawet te stare G.Tak, wiem GST nie jest w pełni metalowy Ja mam 19,5 i powiem szczerze, że MT-G wcale nie jest na mnie za duży... to znaczy wiadomo, że nie jest, ale mógłby być większy w sensie... mierzyłem też wczoraj MTG-G1000, który jest pośrednią wersją między MTG-S a MR-G... ale i tak, nie wiem czemu, moim zdaniem najlepiej leży na mnie GST... nawet myślałem nad MTG-S, ale... właśnie... patrz początek linii... tylko się cieszyć... prawe 4 razy tańszy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 6121 #13 Napisano 12 Stycznia 2017 No i pamiętaj że MR-G jest trochę mniejszy a jak nadgarstek jest poniżej 19 cm. to imo MT-G jest za wielki, będzie na nadgarstku ciut przeszkadzał Zgadzam się w pełni - mnie, pomimo że łapsko mam wielkie, bardziej podszedł MT-GS niż MT-GG, co było bezpośrednim powodem wyboru tego modelu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nickt 99 #14 Napisano 25 Stycznia 2017 Dobra skłaniam się pomału to zwykłego MTG S1000 :/Przeanalizowałem sobie wszystko na spokojnie, poprzymierzałem G1000 i S1000 i faktycznie wersja G jest duża...Z drugiej strony MR-G na ten moment mogę mieć za 8500zł.....i to nie jest jakaś bardzo wygórowana cena.....ale mechanizm taki sam a nawet gorszy niż w MTG G1000 (lepszy stoper i szybsze silniczki) i co dla mnie najgorsze.....MRG pomimo że jest mniejszy to jest wyższy niż S1000.....a to oznacza, że prędzej czy później nim gdzieś zahaczę.....a widziałem niestety ogłoszenia z używanymi MRG i ten tytan jest taki sam jak w Oceanusach czyli jak na moje możliwości to zarysowuje się bardzo szybko :/Tak więc może i dobrze, wypróbuję sobie S1000 i dzięki temu zostawię sobie Astrona z GPS i Citizena GTS 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pompek 35 #15 Napisano 25 Stycznia 2017 Ja też mam właśnie dylemat między G1000 i S1000... na plus G1000: podświetlenie, mniej popularny na forum, bliżej MRG, no i GPS, ale dla mnie to zbędny ficzer... na minus: mniej subtelny, nudniejsza kolorystycznie tarcza (ja bym brał bez niebieskich akcentów)... jednak w G1000 (ja bym brał wersję z białym sekundnikiem) jest parę czerwonych akcentów, a ja je lubię... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nickt 99 #16 Napisano 30 Stycznia 2017 No i znowu dylemat.....Ostatni zaraz koledzy podpowiedź poproszę....:Opcja 1: Opcja nr 2:Pozostawiam sobie Astrona i dokupuję S1000: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 12878 #17 Napisano 30 Stycznia 2017 Jak dla mnie to kwestia portfela i tego co kto potrzebuje.Ja np. wolę mieć dwa fajne zegarki, niż jeden a GPS ... zbędny bajer przy MB6. 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 660 #18 Napisano 30 Stycznia 2017 Moim skromnym zdaniem widzę to tak, kupisz MRG to z czasem zaczniesz żałować sprzedaży Seiko. Kupisz MTG, Seiko zostanie ale cały czas mimo posiadania MTG będzie za tobą chodził MRG. Osobiście podzielam zdanie Tomasza, lepiej mieć dwa fajnie niż jeden wypasiony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nickt 99 #19 Napisano 30 Stycznia 2017 Jest dokładnie tak jak napisałeś kolego GitBit.....już sprawdzam czy w razie czego da się odkupić Seiko ....pomimo, że luma na indeksach to jest jakiś żart....świeci pięknie, ale jakość nałożenia..... MasakraKupię MTG to mnie nie zaspokoi....to fakt....ehhh te dylematy .....gdyby Casio w MRG dawało takie szkło jak w Oceanusach to byłoby łatwiej.... dobra myślę dalej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pompek 35 #20 Napisano 31 Stycznia 2017 To jest oczywiście kwestia indywidualna, ale ja bym wdrażał w życie opcję nr. 1. Lepiej jest mieć jeden wymarzony i nie mieć tego, co już go się miało, niż mieć ten co go się miało + substytut tego co się chciało mieć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laryngoskop 273 #21 Napisano 1 Lutego 2017 To jest oczywiście kwestia indywidualna, ale ja bym wdrażał w życie opcję nr. 1. Lepiej jest mieć jeden wymarzony i nie mieć tego, co już go się miało, niż mieć ten co go się miało + substytut tego co się chciało mieć Zgadzam się! 0 GW 9110 , DW 5600c 901 , GW 9400 1er , DW 9052 1659 , GS 1050 B , GS 1150 , Casio 31 QR-12 ,GS 1200 B , DW 9000 1659 , Atlantic Worldmaster ,Tissot Antimagnetique , Zenith 28800 ,Orient patelnia, Orient tristar , Orient Ray 2 blue , DW 6900 x 2 , Orient Chrono Ace , Orient quartz ,Orient Triton I . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nickt 99 #22 Napisano 5 Lutego 2017 Dobra opcje się jeszcze trochę pozmieniały i postanowiłem zostawić sobie zarówno GTSa jak i Astrona (zaczynam przyzwyczajać się do kiepsko nałożonej farby na indeksy....)Z Casio za to też już coś zamówiłem i czekam na dostawę, mam nadzieję, że w tym tygodniu będę mógł już się pochwalić ....a jako, że bez zdjęcia się nie liczy to nie napiszę co kupiłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23270 #23 Napisano 5 Lutego 2017 Jak mam być szczery to mnie to nie interesuję, po tym jak mnie potraktowałeś. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nickt 99 #24 Napisano 5 Lutego 2017 Jak mam być szczery to mnie to nie interesuję, po tym jak mnie potraktowałeś.Coo??Ale o co chodzi??O to, że chciałeś się targować o Oceanusa, a ja nie chciałem i sprzedałem drożej niż tu?? No bez jaj...nie fochaj 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 12878 #25 Napisano 5 Lutego 2017 Coo??Ale o co chodzi??O to, że chciałeś się targować o Oceanusa, a ja nie chciałem i sprzedałem drożej niż tu?? No bez jaj...nie fochaj No ładne kwiatki 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach