Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

spartan

pochodzenie skóry na paski?

Rekomendowane odpowiedzi

zauwazylem, ze sporo sklepow internetowych ma w swojej ofercie paski ze skory roznego pochodzenia m.in. węże, rekiny, jaszczurki, strusie itd.

moje pytanie jest skąd brany jest material na te paski? oczywistym jest, że pochodzi od naturalnych "wlascicieli" owych skór, ale czy celowo poluje sie i tępi np rekiny zeby ktos pozniej mogl sobie paseczek na rączke zalozyc? :evil: jezeli tak to zaden to powod do dumy moim zdaniem :evil:

A gdyby tu było nagle przedszkole w przyszłości?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa 2 mozliwosci:

- albo pasek o nazwie np. "Ostrich" wykonany jest faktycznie ze skóry, lecz bydlęcej - odpowiednio barwionej i wytłoczonej

albo

- wykonany jest ze skóry strusia.

Trudno przypuszczać, by galanteria skórzana z egzotycznych materiałów (kroko, struś, węże, jaszczurki itp) wykonywana była wyłącznie ze zwierząt padłych w naturalny sposób, więc smutna, ale jedyna prawdziwa odpowiedz jest taka, że ... tak, zwierzęta te hoduje się m.in. po to, by zabić je dla skóry (mięsa, futra, itp.)

Prawdopodobnie producenci pasków zegarkowych uspokajają swoje sumienia twierzeniem, że wykorzystują odpady przy produkcji inych wyrobów galanteryjnych (płaszcze, kurtki, torebki).

Nie zmienia to jednak istoty etycznej strony całej sprawy.

POzdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie od poczatku swojego istnienia ubierali sie w skory zwierzat. Moralnie nie czuje wyrzutów sumienia, paski robie ze skor odzyskanych, np: ze starego paska, ochraniacza, kurtki, itp.

Seiko SNM011

...w codziennej pogoni za dokładnością, w powietrzu, na lądzie, po wodą.

PMy nie dochodza (czasem), kontakt via email.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość libero

Co do strusia czy rekina to i tak ida na mieso wiec skora albo trafi na smietnik albo na pasek czy torebke. Co do sumienia , dlaczego ma mnie grysc jak zakladam pasek z krokodyla a nie grysc jak wsuwam stek na obiad ? (bynajmniej nie sojowy ;p )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do strusia czy rekina to i tak ida na mieso wiec skora albo trafi na smietnik albo na pasek czy torebke. Co do sumienia , dlaczego ma mnie grysc jak zakladam pasek z krokodyla a nie grysc jak wsuwam stek na obiad ? (bynajmniej nie sojowy ;p )

stek to jedzenie czyli naturalna potrzeba, paska nie musisz miec :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi mi o skory bydlęce, nie jestem wegetarianinem i bynajmniej nie neguje hodowania krow w celu pozyskania miesa, skory itd

chodzi mi o to, że kupujac w sklepie pasek z rekina napędzamy popyt na takie produkty i bierzemy czynny udzial w wybijaniu tych zwierząt

i tu powinno, jak to ktos wyzej ujal, gryzc sumienie tych co takie paski nosza :?

moim zdaniem to jakis chory, wyuzdany snobizm cieszyc sie z posiadania takiego paska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość Ludzi zapewne nie musi mieć ale na forum to niestety ale naturalna potrzeba a nawet często odruch bezwarunkowy - oczywiście co nie zmienia faktu iż sami sobie "kopiemy doły" prowadząc ludzką zaborczą politykę .

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Steka też nie musisz jeść. Możesz zostać wegetarianinem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprocz oczywistych różnic pomiędzy krową a aligatorem, jest jednak zdecydowanie coś, co odróżnia ZABIJANIE krów od zabijania aligatorów.

Otóż o ile pogłowie krów na świecie nie jest zagrożone, o tyle innych zwierząt niestety tak....

A faktem jest, że im bardziej rzadkie zwierzę, tym większa pokusa, by je zamienić na futra, torebki itp, i tym większe ceny owe przedmioty osiągają.

Próżności człowieka nie można opanować, niestety, smutne to...

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
stek to jedzenie czyli naturalna potrzeba, paska nie musisz miec

ale skóra i tak zostaje.

Jedzenie mięsa to naturalna potrzeba człowieka. Wegetarianizm to taki wymysł o niesprecyzowanym podłożu i celu :D

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
stek to jedzenie czyli naturalna potrzeba, paska nie musisz miec

ale skóra i tak zostaje.

Jedzenie mięsa to naturalna potrzeba człowieka. Wegetarianizm to taki wymysł o niesprecyzowanym podłożu i celu :D

No cóż, tu się zgodzę, pomimo tego że są tacy którzy dorabiają do tego ideologie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krowy są hodowane - i to nie razi.

Strusie także sa hodowane dla wiadomych celów.

Nie wiem jak to wygląda z ali czy rekinami- - ale człowiek hoduje juz wszystko. Albo więc negujemy każda skórę i steka, albo akceptujemy wszystko. U nas jedzenie krowy jest ok, a rekina to tępienie. Zapytajmy o to samo Hindusa.

Nie wyobrażam sobie zegarka bez odpowiedniego paska. Czasen może pasować Rhino - ale czasem aż sie prosi o rekina czy jaszczurę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aligatory i krokodyle hoduje się na farmach. Pozyskanie skór z dzikich zwierząt byłoby pewnie droższe. Niehodowlane są paski z rekina i płaszki (chociaż widziałem klatki do hodowli dorsza, więc czemu nie rekina?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dlaczego ma mnie grysc jak zakladam pasek z krokodyla

Lepiej żeby Cię gryzło sumienie niz prawdziwy krokodyl :D

Proekologiczne dyskusje czasem mnie śmieszą. Jedzmy roślinki i kotlety z soi o smaku usmazonej, namoczonej szmaty, chodźmy w plastikowo- szmacianych butach, zegarki nośmy na gumie, a kurtki i portfele z ceraty. Bedzie proekologicznie, gdy te zużyte, syntetyczne skórozastępcze wyroby będą na wysypiskach utylizować sie 10.000 lat. :D

Dobra, to ide pociąć pozostałości z żywej kiedyś krowy i zrobic przymiarke do zrobienia nastepnego paska :D

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie chodzi mi o skory bydlęce, nie jestem wegetarianinem i bynajmniej nie neguje hodowania krow w celu pozyskania miesa, skory itd

ech, trochę tu widzę filozofii Kalego. Ja jem krowy, to paski z krów są ok.

A co z ludźmi, którzy jedzą rekiny?

Strusie się hoduje na skórę, aligatory też. Żaden producent nie wprowadzi wyrobu z niehodowlanych zwierząt na rynek, są takie regulacje i to pilnie przestrzegane.

Rekiny odławia się w ogromnych ilościach - do celów spożywczych. Popularność skóry rekina jest tak śladowa, że nie sądzę aby wyroby z ich skóry stanowy choćby jeden promil.

Paski do zegarków ze skór egzotycznych (innych niż krowa i aligator) są sprzedawane w śladowych ilościach. Myślę, że pomyliłeś forum, znacznie większe zagrożenie dla populacji zwierząt i prawdziwym odbiorcą egzotycznych skór są kobiety ich torebki i buty.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pomylilem forum, nie ma w tym zadnej filozofii kalego, sa gatunki odnawialne i sa gatunki nieodnawialne, kupujac pasek ze skory rekina mozesz sobie wymyslac 100 argumentow uspokajajacych twoje sumienie, co i tak nie zmieni faktu, ze generujesz popyt na takie produkty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość libero
nie pomylilem forum, nie ma w tym zadnej filozofii kalego, sa gatunki odnawialne i sa gatunki nieodnawialne, kupujac pasek ze skory rekina mozesz sobie wymyslac 100 argumentow uspokajajacych twoje sumienie, co i tak nie zmieni faktu, ze generujesz popyt na takie produkty

Nie wiem jak teraz ale jak jeszcze bylem czestym bywalcem marketow kupno miesa z rekina nie bylo wiekszym problemem. Czyli rekin musial byc wylowiony legalnie lub wychodowany. Nie wiem w czym problem .

Jak kupuje legalnie kawior to generuje tez popyt na klusownictwo. Mam sie wstydzic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spartan - rozumiem (chyba) szczere pobudki i troskę, ale chyba troszke przesadzasz. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem jak teraz ale jak jeszcze bylem czestym bywalcem marketow kupno miesa z rekina nie bylo wiekszym problemem. Czyli rekin musial byc wylowiony legalnie lub wychodowany. Nie wiem w czym problem .

Jak kupuje legalnie kawior to generuje tez popyt na klusownictwo. Mam sie wstydzic ?

nie wstydzic, myslec chlopie, myslec - myslenie ma przyszlosc mama ci nie mowila? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość libero

nie wstydzic, myslec chlopie, myslec - myslenie ma przyszlosc mama ci nie mowila? :D

Niestety ale przerost myslenia tez szkodzi... Widac to po twoich rozterkach.

A mamy w to nie mieszaj.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepszy przerost niz niedobór :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spartan dobrze, że są jeszcze takie osoby, które przynajmniej trochę się nad całą sprawą zastanowią. Mam trochę rzeczy wykonanych z prawdziwej skóry i już nie raz o tym myślałem i miałem wyrzuty sumienia. Możliwe, że częściowo pozbyłbym się ich wiedząc, że zwierze nie było hodowane i zabite wyłącznie dla skóry czy futra a jego uśmiercenie było humanitarne. Niestety ale widziałem już takie filmy i sceny, które do tej pory mogę przywołać w pamięci i widzieć przed oczami. Łzy pojawiały się same a nie byłem jedynym facetem, którego tak bardzo poruszyło to co zobaczyli...

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko ok chłopaki... ale mięso jecie? tak można dłuuuuuugoooo....

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli Ktoś jest zwolennikiem pasków stalowych - bransolet lub kauczukowych lub jakichkolwiek innych sztucznych - tzn. nie są pochodzenia zwierzęcego - gdyż naturalnego to są wszystkie bowiem wytworzone są ze związków ( minerały , pierwiastki itp.) które można znależć na Ziemi więc warto zastanowić się ile zwierząt , roślin, owadów etc. zostało zabitych przy procesie ich produkcji , wydobyciu surowców itp. , zanieczyszczenie środowiska spowodowane przez wytwórnie owych ekologicznych pasków w wyniku czego ginie i będzie ginąć jeszcze długo "nasza" fauna i flora , zanieczyszczenia powstałe przy produkcji energii użytej do produkcji pasków ekologicznych a w związku z tym np. morskie katastrofy tankowców etc. - można tak wyliczać w nieskończoność - a cel jest jeden - warto chronić przyrodę - ale czynić to w sposób rozumny :!: a pisanie o ekologicznych paskach ma tyle samo wspólnego z ochroną przyrody co jedzenie lodów w zimie :roll:

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Paski do zegarków ze skór egzotycznych (innych niż krowa i aligator) są sprzedawane w śladowych ilościach. Myślę, że pomyliłeś forum, znacznie większe zagrożenie dla populacji zwierząt i prawdziwym odbiorcą egzotycznych skór są kobiety ich torebki i buty.

A na drugim miejscu pewnie miłośnicy Panerai, którzy kupują paski bez opamiętania 8) :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.