Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterMind

Tisell Marine Diver Date MKIII - Recenzja

Rekomendowane odpowiedzi

Pelne ogniwa end linkow, ceramiczny bezel, mikroregulacja, data zawsze prosto :) to Tisell. Ale jesli podoba Ci sie Ray to bierz. Nie zawiedziesz sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ray ii nowego mozna kupic za 500zl ma 200m i jest w automacie to nadal 2 razy mniej niz tisell. Tu kusi mnie tylko szafir i wydaje mi sie ciut lepsze wykonanie niz orienta .

Bez problemu możesz dokupić i założyć szafir do Ray'a ;) jedynie co to bransoleta w Ray'u mogła by być "nieco" lepsza, ale ten zegarek najlepiej, moim zdaniem, wygląda na mesh'u :)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki to koszt z zalozeniem ?

To zależy gdzie i za ile znajdziesz szkło i jakiego drogiego masz zegarmistrza - ja wymieniam szkło w Ray'u i około 130PLN mi ten interes wyszedł z tego co pamiętam. Szkło znalazłem na ebay'u a zegarmistrz za wymianę i test szczelności powiedział 35PLN - z tym że opiekuje się moimi zegarkami od sześciu lat i ceny mam "nieco" odbiegające od oficjalnego cennika.

Edit: Szkło jest tej samej wielkości co do SKX'a z tego co pamiętam.

Edytowane przez Daito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ray ii nowego mozna kupic za 500zl ma 200m i jest w automacie to nadal 2 razy mniej niz tisell. Tu kusi mnie tylko szafir i wydaje mi sie ciut lepsze wykonanie niz orienta .

Gdzie kupie nowego Raya 2 za 500 zl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez problemu możesz dokupić i założyć szafir do Ray'a ;) jedynie co to bransoleta w Ray'u mogła by być "nieco" lepsza, ale ten zegarek najlepiej, moim zdaniem, wygląda na mesh'u :)

Ray ma bardzo nisko osadzone mocowanie teleskopu. Nawet shark mesh nie maskuje całkowicie błyszczącego boku koperty. Meshe są super wygodne i rzeczywiście, znakomicie pasują do diverów. Najlepiej z krótkimi uszami, jak monster. Sorry za OT, ale zamieszczę zdjęcie mojego raya na meshu z maskownicami, jeden z tych nie-cienkich ma ok 3 mm, żeby unaocznić to, o czym pisałem.

post-100708-0-36031700-1519650749_thumb.jpg

Aczkolwiek, jeśli się zaakceptuje ww. mankament, na meshu wygląd fajnie

post-100708-0-17397500-1519650922_thumb.jpg

A tak w temacie, to widzę, że Tisell z datownikiem bez lupki, nie cieszy się popularnością. Sam wolałem z lupką, ale kupiłem bez lupki i jest ok. Miałem Invictę pro divera z lupką i chyba jednak Tisell bez lupki bardziej mi się podoba.... 

Edytowane przez worientom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ray ma bardzo nisko osadzone mocowanie teleskopu.

Racja - przeciąg jest... Ale ogólnie jestem przeciwnikiem porównywania zegarków pod względem ich "lepszości" bo to bardzo trudno ocenić co jest lepsze a co gorsze, są zegarki "przeszacowane" bardziej i mniej i tyle, a reszta to kwestia gustu i ... portfela ;)

DSC09955.jpg

DSC09951.jpg

DSC09960.jpg

DSC09962.jpg

DSC09967.jpg

DSC09896.jpg

Edytowane przez Daito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne określenie "przeciąg" ;) nie trza się napisać, a wszystko jasne. Faktycznie, gdy się trochę ponosi, to i przeciąg przestaje przeszkadzać ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ray ma bardzo nisko osadzone mocowanie teleskopu. Nawet shark mesh nie maskuje całkowicie błyszczącego boku koperty. Meshe są super wygodne i rzeczywiście, znakomicie pasują do diverów. Najlepiej z krótkimi uszami, jak monster. Sorry za OT, ale zamieszczę zdjęcie mojego raya na meshu z maskownicami, jeden z tych nie-cienkich ma ok 3 mm, żeby unaocznić to, o czym pisałem.

attachicon.gifCIMG5348.JPG

Aczkolwiek, jeśli się zaakceptuje ww. mankament, na meshu wygląd fajnie

attachicon.gifCIMG5332.JPG

A tak w temacie, to widzę, że Tisell z datownikiem bez lupki, nie cieszy się popularnością. Sam wolałem z lupką, ale kupiłem bez lupki i jest ok. Miałem Invictę pro divera z lupką i chyba jednak Tisell bez lupki bardziej mi się podoba.... 

witam wybrałem ray II ze względu na firmę.  Masz link do mesha który zastosowałem w swoim ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wybrałem ray II ze względu na firmę.  Masz link do mesha który zastosowałem w swoim ?

Pytasz o mesha ze zdjęcia? Kolega z forum takie sprzedaje http://zegarkiclub.pl/forum/topic/128130-przecena-bransolety-mesh-18-24mm-paski-nato-strong-zulu-nylonowe/?hl=paski

Jeśli mogę doradzić, to bierz jak najgrubszy. Shark jest zazwyczaj grubszy, a i "przeciąg" przy nim mniejszy.... ;)

Widzę, że Kolega JJE też ma raya na meshu - może on ma  jeszcze grubszy mesh, ale musiałbyś jego zapytać.

EDIT: przepraszam za OT, jakby co, to napisałem Koledze na priv, więc mozna ze spokojem kasować. Dzięki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phoibos to też ciekawa alternatywa do tisella

QWERTZ za 115$ z 300m  lub

s-l1600.jpgs-l1600.jpgautomat za 169 $

oraz Ocena s-l1600.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po odnalezieniu odpowiedniej pozycji odkladania na noc.

Zastawiałem się, czy to przypadek, ale chyba nie, kupiłem i sprawdziłem. U mnie tak wyszło:

Wziąłem jeszcze pilota 40. Zobaczymy wkrótce jak tam wygląda regulacja.e65d73d44ad8196bf7fdb8117793c9ed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy , jakby ktoś był zajnteresowany zielonym z łupka , nowym, to zapraszam na pw :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, pytanie banalne, może już było, ale nie znalazłem odp. - czy tego tisella można kręcić w rotomacie w obie strony? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miyota nakręca się w jedną stronę (patrząc od dekla - zgodnie z ruchem wskazówek zegara)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp. czyli patrząc od tarczy, w stronę przeciwną? Czeli w lewo?

A co grozi przy kręceniu w drugą stronę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co grozi przy kręceniu w drugą stronę?

Nic nie grozi - po prostu Ci się sprężyna nie naciągnie, przecież jak masz zegarek na ręce to nie bardzo masz wpływ na to w którą stronę się rotor akurat kręci... rotomat to taka "sztuczna ręka" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi