Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Dokładność chodu zegarków mechanicznych

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G-MAN

ja tam swojego sprzeta nie sprawdzam!

wierze mu na słowo! :wink: ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja tam swojego sprzeta nie sprawdzam!

wierze mu na słowo! :wink: ;)

Jak uzywalem Timex DL 150 - to tez nie musialem - sam sie synchronizowal z PC :):)

- "ale to juz bylo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...niestety muszę przerwać test WOSTOKa.... znów wyłączono prąd i coś trafiło zegar wzorcowy. Kolejny test niedługo.

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarosławie ale czemu nie chcesz testować tak jak inni czyli z zegarem atomowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...bo ze WZORCEM jest mi łatwiej. Czemu?

Bo zegarek mechaniczny ustawiam sobie w miarę dokładnie zgodnie z czasem natomiast WZORCOWY uruchamiam poprzez START jak stoper tyle że on mierzy czas jak zegar + stoper. Uruchamiam go równo w momencie kiedy sekundnik pokryje się z pełną minutą.

Tu też mogę tak zrobić. Np., mogę ustawić do zegarka zegar komputera albo telefonu z zegarem pokazującym sekundy.

Ale poważnie myślę o zatrudnieniu do tego MOVADO quartz :):):)

...a co... zamiast leżeć w szafie to mi pomoże :!: ;)

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@ Jarek,

zegarki kwarcowe też wykazują odchylenia w pomiarze czasu. Podobnie sytuacja wygląda z zegarem telefonu, telewizora czy komputera. Polecam skorzystanie z aplikacji Time Sync Pro. W momencie kiedy chcesz sprawdzić wskazania Twojego czasomierza z wzorcem, nawiązujesz transmisję za pośrednictwem Time Sync Pro i tyle. Aplikacja ta zapewnia 100% prawidłowość przeprowadzanego testu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Władysław

Witam wszystkich klubowiczów którzy testują.

To piękne i fascynujące że są jeszcze tacy fascynaci jak Wy, ale moim skromnym zdaniem jako zegarmistrza, zalecam przed każdym testowaniem dokonać przeglądów i napraw.

Nie wiem czy pasjonaci wiedzą że każdy zegarek mechaniczny powinien być przynajmniej raz na 3 do 5 lat doszczętnie być rozebrany. Następnie każdą część należy dokładnie oczyścić i sprawdzić czy nie ma uszkodzeń. Należy pamiętać że części metalowe napewno są namagnesowane, i trzeba rozmagnesować. Bardzo często włos na balansie klei się i jeżeli nie jest to spowodowane spłynięciem oliwki z łożyska to na 100% trzeba go rozmagnesować.

Podczas montażu (tj.składania) dokładnie sprawdzać jak współpracuje ze sobą każdą część przy tym oliwić właściwą oliwką zegarmistrzowską (Proszę pamiętac że występuje kilka rodzaji oliwek do różnych miejsc w zegarku. A do naciągu (beczka+półbeczka+tiret+wodzik+wałek,sprężyna w bębnie) stosuje się specjalny smar. W czasach komuny używano smar, bo tylko on był dostepny o nazwie "FETT BOX" z DDR z Drezna). Dziś są lepsze środki i duży wybór. Należy tylko pamiętać by przy zakupie nie wciśnięto nam przeterminowanych środków, bo traci swoje właściwości organoleptyczne.

Stosowanie innych oliwek i smarów ma zły wpływ na żywotność i dokładność chodu. Jak to mówią kto smaruje dalej jedzie.

Jeżeli jeszcze Was nie zraziłem tymi wywodami, to pozwólcie że dokończę.

Czyszczenie zegarka jak to nieraz potocznie mówią zegarmistrze, odbywa się w specjalnym roztworze chemicznym (broń boże w wodzie) który też można kupić, tylko do zegarków.

Proszę pamiętać że czas naprawy przez zegarmistrz trwa ok.3-4 godzin, Wam może i powinien zająć nawet 2-3 dni.

Kolejność demontażu zegarka zawsze zaczynamy od spuszczenia sprężyny w stan spoczynku.

Należy uważać by przy tym nie uszkodzić kółka naciągowego na bębnie i blokady. Odbywa się to po przez popuszczanie (przy zazębionej beczce i półbeczce). W odwrotną stronę do naciągu, zwalniając blokadę.

Następnie odkręcamy mostek balansowy,mostek z kotwicą. Przy zdejmowaniu mostka kotwicy należy pamiętać że trzeba robić to bardzo ostrożnie by nie uszkodzić kotwicy.

KOTWICA - składa się z dwuch ramin,drążka widełek, w wycięciach ramion umieszczone są palety ( obecnie z syntetycznych rubinów). Oś może być wtłoczona lub wkręcana. W widełkach jest wycięcie którego boki współpracują z palcem przeżutowym. Oba palce widełek nazywają się rożkami,a pod spodem przymocowany jest bezpiecznik który współpracuje z kołnierzem przeżutnika (który jest umieszczony na osi balansowej). Ma on za zadanie zabezpieczyć widełki od ewentualnych przesunięć. W tym czasie gdy palec przeżutowy wchodzi w wycięcie widełek, względnie znajduje się poza określamy mianem wykotwiczenia.

Przed przystąpieniem do rozbierania kolejnych mostków, należy zdjąć wskazówki i tarczę ( daw. mówiono cyferblat) by nie uszkodzić wskazówek i nie porysować tarczy.

Pisząc to powyższe nie wiem czy byłoby zainteresowanie tematem napraw. Jak samemu bez pomocy zegarmistrza naprawić własny zegarek. Zdaję sobie sprawę że ta nauka wymaga czasu i odwagi ze strony każdego miłośnika tego forum. Że nie wystarczy przeczytać i wiedzieć jak to robić, trzega dużo cierpliwości a przedewszystkim uporu i dokładności. Ale jestem gotów krok po kroku przekazać własną wiedzę teoretyczną, bo praktyki nie przekażę na odległość bez wspólnego spotkania się gdzieś w przyszłości na warsztatach praktycznych o ile byłoby zainteresowanie.

Proszę pamiętać o rzeczy najważniejszej, do naprawy potrzene są profesjonalne narzędzia zegarmistrzowskie których dziś nie trudno kupić.

Będę kontynuował wszystko o naprawach jeżeli będzie zainteresowanie większe tym tematem.

Podzielę się moją wiedzą bezpłatnie, ponieważ w dzisiejszych czasach ten zawód wymiera, i szkoda by wiele cennych zegarków zniszczyło się bezpowrotnie.

Proszę pytać o wszystko co dotyczy napraw zegarków. Po naprawie ma sens testowania.

Jednocześnie chciałbym zapytać Wszystkich a co z zegarkami kieszonkowymi, dlaczego ich tu nie widać.

pozdrawiam

Władysław

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@ Władysław,

temat jest na pewno ciekawy i wart kontynuowania choć istotne dla klubowiczów byłyby wiadomości odnoszące się do użytkowania zegarków mechanicznych. Na forum była już prowadzona dosyć ożywiona dyskusja odnosząca się do tematyki ich nakręcania. Problem do zastanowienia był następujący: nakręcać koronką czasomierze z automatycznym naciągiem czy też nie :?:. Podaję link do tej dyskusji:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=614

Poza tym, jeżeli mamy czasomierz z manualnym naciągiem, to o jakich godzinach powinniśmy go nakręcać :?:. Czy regularność (na przykład: codziennie nakręcam zegarek o 20.00) ma jakieś znaczenie :?:, itd.. Tego typu problemy są w kręgu naszych zainteresowań. Naprawy zegarków choć to bardzo ciekawy temat, trudno jest się podjąć samodzielnie. Wynika to z faktu, że niektórzy z nas mają zegarki bardzo skomplikowane i kosztowne, i tutaj bez odpowiedniego doświadczenia zegarmistrzowskiego nic się zrobić samemu nie da, a wszelkie próby grzebania w zegarku, mogą spowodować jego uszkodzenie. Ze swojej strony serdecznie zapraszam tu:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=1423

Z założenia to miał być temat techniczny dlatego myślę, że mógłbyś sporo wnieść w jego rozwój. Byłoby miło.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć,

sprawdzałem mojego nowego Breitlinga od 29 lipca 2005.

Miałem problem - dobowe odchylenie było poniżej 1 sekundy, więc przy zapisywaniu miałem trudnosć z podaniem dokładnego odchylenia ;)

1. 29 lipca 0 sek

2. 30 lipca –0,5 sek

3. 31 lipca –0,5 sek

4. 1 sierpnia 0 sek

5. 2 sierpnia 0,5 sek

6. 3 sierpnia 0,5 sek

7. 4 sierpnia 0,5 sek

8. 5 sierpnia 0 sek

9. 6 sierpnia 0 sek

10. 7 sierpnia 0 sek

W chwili obecnej w stosunku do momentu startowego różnica wynosi 2,5-3 sekundy.

Zaznaczam, że pomiaru dokonywałem każdorazowo po zsynchronizowaniu

czasu na kompie z czasem internetowym.

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atlantic Worldmaster 21 jewels z lat 60'

pierwszy tydzień +32 s, 4,6 s/24h

drugi tydzień -2 s, -0,3 s/24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio sprawdziłem ile pochodzi mój Poljot Aviator Chronograf po nakręceniu.

Wynik: 59 godzin. :)

Musze przyznać że byłem lekko zaskoczony, nie myślałem że aż tyle pochodzi :)

A co Wy o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość *Adam*

A ile producent podaje :?:

Tak na oko to super !!!

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamiętam za dobrze ale wydaje mi sie ze do 44h, ale pewności nie mam. Bede musiał zerknąć do książeczki która była przy zegarku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość *Adam*

No to w takim razie wynik jest oszałamiający :) tylko pozazdrościć

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ile producent podaje :?:

:D

Sprawdziłem. W specyfice mechanizmu jest coś takiego:

Zegarek pracuje przynajmniej 42 godziny po całkowitym nakręceniu.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Władysław

witam wszystkich

Chciałbym podzielić się moim dośiadczeniem praktycznym.

Otóż jak kiedyś napisałem, dzielę zegarki według jakości wykonania a nie w jakim ustroju zostały zrobione.

Dziś większść ludzi nosi elektroniki, z różnych powodów. Mało jest na rynku zegarków mechanicznych w porównaniu z elektronikami.

Ja przywiązałem się do radzieckiej "Rakiety" z póżnych lat siedemdziesiątych.

post-318-0-02627500-1330478337.jpg

I choć jest trochę koperta powycierana pod spodem, to nadal bardzo dobrze jak na staruszka tej klasy chodzi.

Też sprawdziłem długość chodu, jest na chodzie ok. 48 godzin. W tym czasie różnica czasu to "+" "-" 10 sek.

Moim skromnym zdaniem jest to wynik bardzo dobry.

Co ma wpływ na długość chodu?!

Uważam że regularne przeglądy konserwacyjne. Zegarek nie oliwiony okresowo niszczy się po przez zużycie części współpracujących ze sobą.

Ktoś by zapytał dlaczego ten tak sobie upodobałem. Bo to jest pierwszy zegarek który kiedyś kupiłem za własne zarobione pieniądze.

Pytacie kiedy nakręcać. Ja to robię od lat w porze "wiadomości TV", owszem zdarza mi się dokręcać w ciągu dnia z nawyku zawodowego, ale nie zwróciłem uwagi na to czy ma to wpływ na dokładność chodu.

Kończąc chciałbym dodać że moim zdaniem zegarki radzieckie (bo za tamtego ustroju były robione) swoją dokładnością wykonania znacznie przwyższają zegarki szwajcarskie tej klasy z tamtego okresu.

Twierdzę to na podstawie tego że w ostatnich czasach wiele naprawionych przezemnie podobnej klasy zegarków: szwajcarskich,niemieckich czy Bóg wie jakich innych nie wykazały lepszej dokładności.

Ostatnio zajmuję się naprawami zegarków kieszonkowych. A do wyjątkowo udanych należą zegarki USA, np."Elgin"- ale to innym razem.

Świat zegarków to nie tylko zegarki na rękę.

pozdrawienia dla Wszystkich - cześć

Władysław

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość *Adam*

Dokładność chodu Omega Speedmaster Professional Steel on Steel

Reference: 3573.50.00

http://www.timeticker.com/

23.10.05 + 25s po tygodniu

30.10.05 +55s po 2 tygodniach

30.10.05 zerowanie -1 -2s

06.11.05 + 26 s po tygodniu

07.11.05 +27 s

08.11.05 12.30 w nocy leżał płasko +31 s

08.11.05 22.39 koronka do góry tj na boku +36 / prawdopodobnie ten pomiar jest błędny następny pomiar sprawdzałem kilka razy bo niemożliwe aby zegarek nie noszony zwolnił przez 2 h ok. 3 s/

08.11.05 00.50 noc koronka do dołu + 33s

09.11 091105 koronka do dołu +32-33s

10.11.05 18.34 odkładany koronka do dołu +32s

11.11.05 12.03 koronka do dołu +30s

11.11.05 19.21 koronka do dołu + 29s / zegarek cały czas leży od 10.11.05 18.34

11.11.05 19.26 tarcza do dołu

12.11.05 1.22 +31s tarcza do dołu

12.11.05 12.55 +35 s od teraz koronka do dołu

12.11.05 22.00 +34 s nadal koronka do dołu

13.11.05 12.47 +33 s odkładany koronka do dołu

13.11.05 15.27 +32 s odkładany koronka do dołu

13.11.05 20.08 +32 s odkładany koronka do dołu

13.11.05 23.59 +32 s /prawie/ odkładany koronka do dołu

14.11.05 14.24 +31 s odkładany koronka do dołu

14.11.05 22.29 +30 s odkładany koronka do dołu

15.11.05 16.16 +29 s odkładany koronka do dołu

18.11.05 20.15 +27 s odkładany koronka do dołu

19.11.05 14.01 +25 s odkładany koronka do dołu

20.11.05 11.51 +22-23 s odkładany koronka do dołu/zegarek cały czas leży od 18.11.05 od ok. 18.00

20.11.05 21.03 +22 s odkładany koronka do dołu

21.11.05 01.19 +21 s odkładany koronka do dołu

21.11.05 11.27 +20 s odkładany koronka do dołu

21.11.05 18.08 +20 s odkładany koronka do dołu

22.11.05 01.52 +19 s odkładany koronka do dołu

22.11.05 12.20 +17 s odkładany koronka do dołu

22.11.05 20.06 +17 s odkładany koronka do dołu

24.11.05 00.17 +15 s odkładany koronka do dołu

25.11.05 00.07 +15-14 s odkładany koronka do dołu / w dzień dużo noszony od ok. 7.30 do 19.30 praktycznie non stop

25.11.05 14.21 +12-11 s odkładany koronka do dołu /leży od ok. 19.30 24.11.05

26.11.05 13.14 +10 s odkładany koronka do dołu

26.11.05 20.44 +8 s odkładany koronka do dołu

27.11.05 14.36 +6 s odkładany koronka do dołu

27.11.05 20.51 +5 s odkładany koronka do dołu

28.11.05 00.57 +4 s odkładany koronka do dołu

28.11.05 14.07 +3 s odkładany koronka do dołu

29.11.05 12.55 0 s odkładany koronka do dołu

wnioski: nie trzeba przestawiać

:wink: ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Władysław

przeniesiono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne, ale co ma porównanie dokładności naszych mechaników do wiatraka?

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Władysław... No piękny zegarek! ALe my tu w tym wątku testujemy dokładność :D Jak u niego z dokładnością?

------

Mi się Amfibia zepsuła.... przez ostatnie dwa tygodnie przyspieszyła może z 5 sekund.... nie wiem o co chodzi :shock:

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio
Mi się Amfibia zepsuła.... przez ostatnie dwa tygodnie przyspieszyła może z 5 sekund.... nie wiem o co chodzi Shocked

No dziadostwo jakieś Panie, dziadostwo :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspaniałe zegarki, ale dlaczego w tym temacie :?: :twisted:

EDIT

...drugi, a właściwie trzeci :oops:

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Władysław

Witam wszystkich, i przepraszam że zakłuciłem Wam testowanie.

Ale chciałem tylko zasygnalizować temat tych wspaniałych zegarków kieszonkowych. Niebawem przeniosę je do właściwego tematu gdzie chciałbym więcej podobnych i wspaniałych mechanizmów pokazać i opisać ich zalety i sposób konserwacji i naprawy.

Dlatego jeśli pozwolicie, uważam że zegarki kieszonkowe są i będą w stosunku do naręcznych prekursorami w tym co dziś mamy.

Czas to ważny element w życiu każdego człowieka, choś ostatnio każdy z nas nie jest punktualny w stosunku do innych, choć mamy bardzo dokładne czasomierze. Czy sekunda, minuta na (+) czy(-) to kłopot czy zaleta. Mnie się wydaje że to nie ma znaczenia, bo minionego czasu nie nadrobimy.

Sorry za te dywagacje i zapraszam niebawem na stronę poświęconą "kieszonkowcom"

pozdrawiam serdecznie

Władysław

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

podaje moje wyniki tygodniowe:

25.01 start 0

26.01 +1, +1

27.01 +1, +2

28.01 +0.5, +2.5

29.01 +1, +3,5

30.01 +0.5, +4

31.01 +0.5, +4.5

01.02 +1, +5.5

Warunki: cały dzień na ręku (praca przy komputerze), na noc (ok 8h) szkiełkiem do góry.

Zegarek przetestowany na chronokomparatorze:

szkiełko do góry +1

szkiełko do dołu +7 :)

koronka do góry +1

koronka do dołu +0.5

12 do góry +1

12 do dołu +1

po tych wynikach prawie by dostał certyfikat chronometru (jakos nie kładę zegarka na szkiełku :) ).

A teraz część najciekawsza co to:

...

...

Chiński zegarek, stalowa koperta, mechanizm citizen 8205 automat z naciągiem "w jedną stronę" i możliwoscią dokręcenia koronką, na tarczy niestety nazwa znanej firmy - jak przy rozbieraniu uda mi się to logo usunąć bez uszkodzenia tarczy to to zrobie. Szkoda, że nie można kupić tego modelu z jego orginalną nazwą "gold swan" bo przy takiej dokładności to się niema co nazwy wstydzić.

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość huberto

mój Jazzmaster Chrono po pierwszej dobie pomiarów + 6 s. pozycja lężąca koronką do góry.Zobaczymy co dalej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi