gienek_mkb 885 #51 Napisano 7 Maja 2017 Śledzę temat Twojej Kolekcji od prawie dwóch lat, pamiętam początki i zegarki w stylu Bulovy w chrono, Glycine classic, Certina chrono auto, Hamilton SOL (którego to ja jestem teraz szczęśliwym posiadaczem ) kilka Etern, Orisów, Maurice. Progres był niesamowity bo teraz Twoje zegarki są warte 4-5 razy tyle co te początkowe. W swojej kolekcji masz pewnie dla 90 % z nas chociaż jednego "króliczka", zegarki uniwersalne i każdy jest inny. AP mi się osobiście średnio podoba ( jednak to kwestia gustu) i wydaje mi się, jak to jeden z kolegów na naszym forum napisał, jakość zegarków powyżej X ceny staje się mitem i placebo, później płacisz tylko za markę i znaczek Moja rada : Wybierz sobie jeden zegarek z kolekcji, noś go cały miesiąc nie zmieniając na inny. Jeśli po tym czasie biorąc do ręki , załóżmy Navitimera, wyda Cię się fajny i jakbyś odkrył go na nowo, to znaczy nie ma sensu rozwalać kolekcji. Jeśli uznasz, że mógłbyś dalej nosić ten jeden a inne zegarki "na nowo" Cię nie zachwyciły to znaczy, że jesteś gotowy na AP Pozdrawiam 0 Mateusz https://www.instagram.com/gienek_mkb/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
desmo 3939 #52 Napisano 7 Maja 2017 Koledzy z frakcji racjonalno-rozsądkowej celnie argumentują, tyle tylko, że w tej naszej pasji musi być też miejsce na "odrobinę szaleństwa". Problemem jest jedynie zdefiniowanie sobie indywidualnie tej "odrobiny". Bo to, że AP Ci się znudzi nie podlega dyskusji, tak samo jak to, że stracisz przy odsprzedaży. Kwestią zasadniczą jest to, czy jesteś w stanie to udźwignąć, zarówno mentalnie, jak i finansowo.Ja, podobnie jak @Tommaso, o ile potrafię sobie wyobrazić u siebie 10 zegarków po 30 tys każdy, tak nie jestem gotowy mentalnie na jeden za 100 tyś. Co nie znaczy, że nie mam czasem podobnych dylematów, mało tego, kupuję zegarki coraz droższe…Nawet tysiąc opinii nie rozwieje Twoich wątpliwości, decyzję musisz podjąć sam…myślę, że to tylko kwestia czasu Jeden będzie się "telepał" całe życie, a drugi powie sobie: "koko dżambo i do przodu" Hmm. Dla mnie liczy się całościowy budżet zablokowany w zegarkach. Ale nie mógłbym być jednozegarkowcem. Z budżetem jaki podałeś - 300 tyś ( 10 X 30 ) to nie ma problemu który ma kolega . Bo oznacza to 3-4 zegarki z topu piramidy na każdą okazję. Mówię o prostych modelach bez wyszukanych komplikacji, za które trzeba dopłacić. Nawet jakiś złoty garnitur by się załapał. Przy tej ilości i rotacji na nadgarstku maleje też ryzyko opatrzenia. A co do ostrożności -ja bym uważał tak samo na zegarek za 30 tyś jak i na ten 2 razy droższy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krisu2 2214 #53 Napisano 7 Maja 2017 Nie, nie i jeszcze raz nie. Może gdyby Twoja kolekcja była inna, może gdybyś inne przeznaczył do odstrzału bym się na Twoim miejscu zastanawiał. Ale nie te. Chcesz się pozbyć samych ikon, jak już ktoś napisał, dla wielu z nas właśnie tych króliczków. Po pierwszej euforii przyjdzie żal.Chyba jeszcze nie teraz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Passero #54 Napisano 7 Maja 2017 Hmm. Dla mnie liczy się całościowy budżet zablokowany w zegarkach. Ale nie mógłbym być jednozegarkowcem. Z budżetem jaki podałeś - 300 tyś ( 10 X 30 ) to nie ma problemu który ma kolega . Bo oznacza to 3-4 zegarki z topu piramidy na każdą okazję. Mówię o prostych modelach bez wyszukanych komplikacji, za które trzeba dopłacić. Nawet jakiś złoty garnitur by się załapał. Przy tej ilości i rotacji na nadgarstku maleje też ryzyko opatrzenia. A co do ostrożności -ja bym uważał tak samo na zegarek za 30 tyś jak i na ten 2 razy droższy. Ja również jakoś nie wyobrażam sobie mieć tylko jeden zegarek, mając nawet nieograniczony budżet. Ale temat posiadania dwóch, trzech do tyrania na co dzień i jednego rodzynka, z samego topu, jest zawsze kuszący Szczęśliwie, póki co, cieszą mnie jeszcze zegarki całkiem tanie, jak i te trochę droższe i mam nadzieję, że ten stan utrzyma się jak najdłużej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4001 #55 Napisano 7 Maja 2017 Wszyscy macie po trochę racji w tym co napisaliście. Dokładnie takie same myśli mi latają po głowie od jakiegoś miesiąca. Zdecydowałem na ten moment że nie będe się meczył i zastanawiał, raz się żyje , w imię zasady "coco jumbo i do przodu !!" Ale podejdę do tego na spokojnie, tylko pod warunkiem że uda mi się odsprzedać te 5 zegarków bez dużej straty finansowej. A jeżeli po zakupie tego mojego Świetego Graala dalej będe miał ADHD i szukał czegoś jeszcze wyżej to jak to sie mawia chyba "pierdolnę tym wszystkim i wyjadę w Bieszczady" *problem tylko że w sumie już tu mieszkam pablo122, jest sporo ofert z Niemiec z rabatem ponad 20% z gwarancja AP np http://www.chrono24.pl/audemarspiguet/royal-oak-chronograph--id4749275.htm Zainteresował mnie ten zakup w Norwegii, ale nie znalazłem tam niestety żadnego sklepu z AP Może ktoś coś wiecej wie ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptakug 181 #56 Napisano 7 Maja 2017 No i ta decyzja mi się podoba 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 77825 #57 Napisano 7 Maja 2017 Brawo Ty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
destro 22 #58 Napisano 7 Maja 2017 Zainteresował mnie ten zakup w Norwegii, ale nie znalazłem tam niestety żadnego sklepu z AP Może ktoś coś wiecej wie ? Miałem na myśli Urmaker Bjerke, ale niestety AP już chyba nie mają w ofercie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artme 10790 #59 Napisano 7 Maja 2017 W zeszlym tygodniu mierzylem w Poznanskich Browarach VC chrono Black na niesamowitej promocji (65k pln) i powiem tak... mocno zastanawialbym sie czy wybrac nowego AP RO 15400 za 70k pln czy tegoz chrono, gdyz na reku VC chrono wygladal oblednie... Bransoleta, to mistrzostwo swiata jak i u AP. Jedyny problem, to ten, iz ten model jest juz "stary", bo teraz maja juz nowe chrono z widocznym deklem i wieksza rezerwa chodu (nowy mechnizm). Coz... - jak kto woli, ale wydaje mi sie, ze "stary" mechanizm VC jest i tak ok 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
msokol19 132 #60 Napisano 7 Maja 2017 W zeszlym tygodniu mierzylem w Poznanskich Browarach VC chrono Black na niesamowitej promocji (65k pln) i powiem tak... mocno zastanawialbym sie czy wybrac nowego AP RO 15400 za 70k pln czy tegoz chrono, gdyz na reku VC chrono wygladal oblednie... Bransoleta, to mistrzostwo swiata jak i u AP. Jedyny problem, to ten, iz ten model jest juz "stary", bo teraz maja juz nowe chrono z widocznym deklem i wieksza rezerwa chodu (nowy mechnizm). Coz... - jak kto woli, ale wydaje mi sie, ze "stary" mechanizm VC jest i tak ok Oczywiście, że jest ok. W końcu to VC Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artme 10790 #61 Napisano 8 Maja 2017 No tak - jednak, co nowy mechanizm (chocby wieksza rezerwa chodu) i do tego przeszklony dekiel z "widokiem" na przepiekne "serce" z wahnikiem, to nie ma 2 zdań pschoc stara tarcza z data na godz. 12.00 bardziej mi sie podoba 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #62 Napisano 8 Maja 2017 "Nowe" nie znaczy lepsze, choć parametry tak wskazują Jak wcześniejsza wersja wizualnie ładniejsza to kupuj Mariusz! 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artme 10790 #63 Napisano 8 Maja 2017 "Nowe" nie znaczy lepsze, choć parametry tak wskazują Jak wcześniejsza wersja wizualnie ładniejsza to kupuj Mariusz! VC mi sie bardzo podobaja ale racjonalnie bym nie chcial w nich "umoczyc" kasy - ale to moje podejscie. Jesli juz ta polka, to jednak bym wchodzil w AP z wielu wzgledow, jednak jak juz pisalem ten chrono jest w bardzo dobrej cenie i lezal super (bransoleta tez niczego sobie i calosc wazy sporo na rece) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BÓG 6 #64 Napisano 8 Maja 2017 Ja bym zdecydowanie wybrał ten jeden wymarzony czasomierz. Niestety mam przekonanie, że za kilka miesięcy bym zatęsknił za wcześniej kompletowaną kolekcją.Życzę Ci, byś dopiął swojego i zdobył tego Grala i potem nie tęsknił za przeszłością :-) 0 Dziś robię to czego Ty nie robisz.Jutro będę w stanie robić to czego Ty nie potrafisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacus 1616 #65 Napisano 9 Maja 2017 Miałem podobne rozterki i przerobiłem już kilka tzw. "króliczków" i doszedłem do wniosku, że zegarki za xxx pln tak samo się opatrzą (znudzą) jak x pln. A tańszych łatwiej się pozbyć, zamienić na inne które znów zapewniają frajdę na jakiś czas. 0 JACEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyniu70 1217 #66 Napisano 9 Maja 2017 Miałem podobne rozterki i przerobiłem już kilka tzw. "króliczków" i doszedłem do wniosku, że zegarki za xxx pln tak samo się opatrzą (znudzą) jak x pln. A tańszych łatwiej się pozbyć, zamienić na inne które znów zapewniają frajdę na jakiś czas. Może masz i racje. Ale króliczek za 20 czy 36k , to jednak nie to samo co król za 80 czy 100 k . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4001 #67 Napisano 9 Maja 2017 :D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamator 158 #68 Napisano 9 Maja 2017 mazik takiego szuka dobre bo mocne :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamator 158 #69 Napisano 17 Maja 2017 no i jak łowy?? masz już królika / króla ? :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafio77 66 #70 Napisano 23 Maja 2017 Leży idealnie, i podobnie wygląda ]A gdyby tak zmienić logo na np. Atlantic też by tak się.podobał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #71 Napisano 23 Maja 2017 A gdyby tak zmienić logo na np. Atlantic też by tak się.podobałGdyby jakosć wykonania zarowno zewnętrzna jak i wewnętrzna byla na podobnym poziomie to tak. P. S Zdjec nie cytujemy. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4659 #72 Napisano 24 Maja 2017 Raczej nie. Gdyby cały rozwój Atlantic do dziś = Ap to może tak. Jednak gdyby dziś Atlantic wypuścił zegarek w 110% na poziom APRO i z podobną ceną 99,9999999% z nas turlałoby się że śmiechu. O tym, że nikt nie rozważałby zakupu nawet z rabtem 50% nie wspomnę. PsMazik, Twój Zenith wyglądem miażdży Ro. Kilka innych też. ro znudzi się ja każdy inny. Spowszednjeje Ci. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4001 #73 Napisano 24 Maja 2017 Adi, też sobie tak wmawiam od jakiegoś czasu A tak na serio to jak zakładam El Primero czy Navitimera to sam się pukam w czoło że postanowiłem te zegarki sprzedać... z drugiej strony nie można mieć wszystkiego. Zobaczymy jak się potoczy to gonienie króliczka , w każdym bądz razie nie spieszy mi się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRZYSIO 8772 #74 Napisano 24 Maja 2017 Marzenia są po to, aby je spełniać. Jeśli stać Cię mentalnie na to, żeby nosić na ręce zegarek za 80k to nie widzę problemu. Przy odsprzedaży i tak na tym stracisz, ale wspomnienia pozostaną. Ja na szczęście jestem na tym etapie, że podoba mi się Twoja kolekcja jak diabli. Bez względu na to co inni tu napisali i tak musisz podjąć decyzję w oparciu o własne upodobania i przemyślenia... Skoro myślisz o tym od dawna tzn. że nastąpi co nieuchronne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #75 Napisano 24 Maja 2017 Jednak gdyby dziś Atlantic wypuścił zegarek w 110% na poziom APRO i z podobną ceną 99,9999999% z nas turlałoby się że śmiechu. O tym, że nikt nie rozważałby zakupu nawet z rabtem 50% nie wspomnę. Dziwny post. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach