Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość norbie

Klub Miłośników Zegarków ZENITH

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

IMG_2434.thumb.jpeg.c5fc025468fb73abd36377d2952de023.jpeg

Przymierzam się do kupna tej wersji Zenitha El Primero Sport z obrazka. Byłem dzisiaj w Silesi w Katowicach i mieli tą wersję tylko na bransolecie. Ogólnie wolę zegarki na bransolecie ale ta jakoś średnie wrażenie na mnie zrobiła . Co polecacie z doświadczenia do niego - pasek, gumę czy bransoletę ?

Edytowane przez RiddickB
Dodanie zdjęcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, RiddickB napisał(-a):

Przymierzam się do kupna tej wersji Zenitha El Primero Sport z obrazka. Byłem dzisiaj w Silesi w Katowicach i mieli tą wersję tylko na bransolecie. Ogólnie wolę zegarki na bransolecie ale ta jakoś średnie wrażenie na mnie zrobiła . Co polecacie z doświadczenia do niego - pasek, gumę czy bransoletę ?

Na pewno kupiłbym na bransolecie. Imo bransoleta pasuje do tego Zenitha a potem bym pasek. To sportowe chrono ale nie wiem czy będzie dobrze siedział na gumie. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, RiddickB napisał(-a):

Nosiłem się z podobnym zamiarem, ale po przymiarce z bransoletą, odpadła ona w przedbiegach - jakoś za dużo traciła wizualnie dla mnie (a jak do tego dodać narzekania ludzi na jakość, to tylko się utwierdzam w przekonaniu). Niebieski pasek był wygodny i bez zastrzeżeń, a teraz na dniach mam zamiar się wybrać i przymierzyć Sporta, ale na czarnej na gumie, która jest moim docelowym wyborem. Jeżeli się okaże że jest tak wygodna jak tego oczekuje, to mam nadzieje niedługo przywitać się na grupie, jako posiadacz w kolekcji Zenitha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RiddickB 

Jeżeli przeważnie nosisz i wolisz zegarki na bransolecie lepiej kupić go bransolecie. 

Pasek zawsze możesz sobie dokupić czy zamówić.

Mając bransoletę zawsze masz możliwość do niej wrócić, a jak kupisz bez to później zamawianie osobno bransolety jest mało korzystne i trwa.

Osobiście jestem paskowcem (przeważnie) więc ja bym tu widział u niego właśnie granatową / grafitową gumę albo canvas pod kolor z któryś elementów kolorystycznych albo jakąś skórę zamszową w style retro w kolorze jasnego brązu.

Mój El Primero pojechał na serwis. :) 

eab20f01-ed0e-4238-9713-368744178115.thumb.jpg.4ba3d4e42b33877327cc42141b594484.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, SPS napisał(-a):

@RiddickB 

Jeżeli przeważnie nosisz i wolisz zegarki na bransolecie lepiej kupić go bransolecie. 

Mając bransoletę zawsze masz możliwość do niej wrócić, a jak kupisz bez to później zamawianie osobno bransolety jest mało korzystne i trwa.

Osobiście jestem paskowcem (przeważnie) więc ja bym tu widział u niego właśnie granatową / grafitową gumę albo canvas pod kolor z któryś elementów kolorystycznych albo jakąś skórę zamszową w style retro w kolorze jasnego brązu.

eab20f01-ed0e-4238-9713-368744178115.thumb.jpg.4ba3d4e42b33877327cc42141b594484.jpg

Ile lat go masz? Czy serwis po kilku latach czy coś się dzieje?? 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Ile lat go masz? Czy serwis po kilku latach czy coś się dzieje?? 

Mam go od nowości jakieś 6-7 lat. 
Nic takiego się nie dzieje, ale już czas na przegląd. Miałem wrażenie ostatnio że rezerwa chodu odrobinę spadła. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, RiddickB napisał(-a):

Poleciłbym Ci go absolutnie nie kupować nowego. Ma ogromną utratę wartości aktualnie. Kilka razy były mocno poniżej 30k, w stanie naprawdę dobrym. A na chrono24 masz nowego za 35.

Polecam fajny pasek. Tu masz mojego.

Btw. to bardzo fajny zegarek.

IMG_2350.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, SPS napisał(-a):

@RiddickB 

Ok, też tak zrobię, a pasek czy gumę dokupię. Dzięki.

8 godzin temu, pdb napisał(-a):

Poleciłbym Ci go absolutnie nie kupować nowego. Ma ogromną utratę wartości aktualnie. Kilka razy były mocno poniżej 30k, w stanie naprawdę dobrym. A na chrono24 masz nowego za 35.

Polecam fajny pasek. Tu masz mojego.

Btw. to bardzo fajny zegarek.

IMG_2350.jpeg

W sklepie przy małych negocjacjach zeszli do 40k więc tak jak mówisz - poczekam na jakąś okazje w super stanie, a jak nic się nie pojawi w najbliższym czasie to nowy z chrono24. 

Rolex przenosi się do Bonarki z Rynku. Nie będzie też czasem dystrybutorem Zenitha ? Jak tak to może kupiłbym tam Zenitha trochę drożej niz na chrono24, jeżeli umożliwiłoby to skuteczny zapis na GMT2…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja napiszę coś zupełnie przeciwnego do tego co się radzi na tym forum. Jeśli mierzyłeś na bransolecie i było niewygodnie to nie kupuj wersji na bransolecie. Zrazisz się do samego zegarka, a w najlepszym wypadku wrzucisz do pudła i będzie leżeć. Kup na gumie, a za różnicę w cenie zamów u któregoś z kolegów pasek/paski. Ten zegarek jest stworzony do pasków.
Przykłady jak to wygląda u mnie.
a227e354f52982f5918de96eba800a09.jpg49f43baf27e616b7fa15fe671d6b2813.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, alleck napisał(-a):

A ja napiszę coś zupełnie przeciwnego do tego co się radzi na tym forum. Jeśli mierzyłeś na bransolecie i było niewygodnie to nie kupuj wersji na bransolecie. Zrazisz się do samego zegarka, a w najlepszym wypadku wrzucisz do pudła i będzie leżeć. Kup na gumie, a za różnicę w cenie zamów u któregoś z kolegów pasek/paski. Ten zegarek jest stworzony do pasków.
Przykłady jak to wygląda u mnie.
a227e354f52982f5918de96eba800a09.jpg49f43baf27e616b7fa15fe671d6b2813.jpg

Może, nie to że niewygodnie, a to że spodziewałbym więcej przy tej klasie zegarka (chociażby zapięcia z szybką mikroregulacją).

Na Twoich zdjęciach faktycznie super wyglada na pasku - szczególnie na tym czarnym z czerwonymi przeszyciami (2 moje ulubione kolory).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, RiddickB napisał(-a):

Na Twoich zdjęciach faktycznie super wyglada na pasku - szczególnie na tym czarnym z czerwonymi przeszyciami (2 moje ulubione kolory).

To szary struś robiony specjalnie pod ten zegarek. Szary jak kolor jednej z tarcz chronografu, niebieskie przeszycie jak gruba tarcza i czerwone przeszycie jak wskazówka chrono ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Wrzuć więcej fotek bransolety i od spodu. Zaintrygował mnie ten model emoji6.png

Akurat jestem na wakacjach i Zenith został w domu, ale podrzucam wcześniejsze fotki. Bransoleta bardzo dobrze wykonana, lekka, jak to tytan, z solidnym zapięciem. Niestety, brak jakiejkolwiek mikroregulacji, a jej skracanie jest upierdliwe, bo trzeba kręcić z dwóch stron jednocześnie. Dodatkowo, w przypadku chęci wymiany na gumowy pasek, trzeba także zamieniać endlinki. Niby to tylko 5 minut roboty, ale mimo wszystko dobrze że to poprawili w nowym modelu i tam już jest szybka wymiana. 

Mechanizm to Elite 670, wydaje mi się, że sprawdzona konstrukcja.

Ogólnie Defy Classic to rzeczywiście bardzo udany model, świetnie leży na moim niewielkim nadgarstku, ma szansę na dłużej zostać w kolekcji.

DSCF2273-kopia.thumb.jpg.a524c813c2c455053278dcff82d1f298.jpg

PHOTO-2025-05-13-18-35-06.thumb.jpg.e8aebf64fef504de2fa5cd00b8ddec3c.jpg

PHOTO-2025-05-13-18-35-08.thumb.jpg.8a34cbb456ad04d706c0ae44ccb95178.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry Zenek nie jest zły

IMG_9662.jpeg

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pocieszne ubranko na wakacje.

IMG_9830.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 17.06.2025 o 16:47, Butik napisał(-a):

W trochę lepszym świetle.

IMG_9675.jpeg

IMG_9674.jpeg

IMG_9673.jpeg

IMG_9677.jpeg

@Butik powiedziałbyś jak w codziennym użytkowaniu ma się ten przystojniak ? Po przymiarce w salonie, gdzie oświetlenie tak daje po oczach że aż trudno się skupić, ciężko mi było go rzetelnie ocenić. Pierwsze wrażenie patrząc na tarcze to wielkie WOW, ale po chwili - wrażenie bezel świeci się jakby był polerowany. Kolejna kwestia, to czy widać ten niebieski - pytam, bo w salonie czarny i niebieski wyglądały prawie tak samo, przez wcześniej wspomniane oświetlenie. No i na koniec - jak bransoleta, jej wykonanie i wygoda ?
Zresztą cały czas toczę wewnętrzny bój, czy Chronomaster Sport (w białej tarczy na pasku), czy Defy Skyline Skeleton ( czarny, bądź niebieski). 

Edytowane przez doncieslacco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, doncieslacco napisał(-a):

@Butik powiedziałbyś jak w codziennym użytkowaniu ma się ten przystojniak ? Po przymiarce w salonie, gdzie oświetlenie tak daje po oczach że aż trudno się skupić, ciężko mi było go rzetelnie ocenić. Pierwsze wrażenie patrząc na tarcze to wielkie WOW, ale po chwili - wrażenie bezel świeci się jakby był polerowany. Kolejna kwestia, to czy widać ten niebieski - pytam, bo w salonie czarny i niebieski wyglądały prawie tak samo, przez wcześniej wspomniane oświetlenie. No i na koniec - jak bransoleta, jej wykonanie i wygoda ?
Zresztą cały czas toczę wewnętrzny bój, czy Chronomaster Sport (w białej tarczy na pasku), czy Defy Skyline Skeleton ( czarny, bądź niebieski). 

Siema. Poniżej masz świeżutkie wideo 4K we wszelkich możliwych źródłach światła - judge yourself ;)

Tarcza jak dostanie światła jest po prostu rozbrajająca. Są dwa różne odcienie niebieskiego - ciemniejszy na szkieletowanej tarczy i jaśniejszy w tle na mechanizmie. Wszystko szczotkowane i jak złapie światło robi się ciekawie.

Koperta też jest szczotkowana, tylko niektóre fazowania polerowane, ale potrafi błysnąć porządnie po oczach nawet na części szczotkowanej - nie wiem jak ludziki w Zenku to osiągnęli.

Na bransolecie na razie nie nosiłem, od razu wyszedłem ze sklepu z gumą i dzień po powrocie do domu kupiłem w Zenku pomarańczkę na wakacje. Na gumie jest super wygodny, ale bransa składa się z małych ogniw, więc powinna być OK (na przymiarce tak było).

Czarny będzie z pewnością bardziej uniwersalny, jeśli ma być to np jeden zegarek, ale te odcienie niebieskiego są rozbrajające.

Chronomaster Sport jest fajny, ale trochę nudny no i ma beznadziejną bransoletę niestety.

Ale wybór oczywiście należy do Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Butik napisał(-a):

Siema. Poniżej masz świeżutkie wideo 4K we wszelkich możliwych źródłach światła - judge yourself ;)

Tarcza jak dostanie światła jest po prostu rozbrajająca. Są dwa różne odcienie niebieskiego - ciemniejszy na szkieletowanej tarczy i jaśniejszy w tle na mechanizmie. Wszystko szczotkowane i jak złapie światło robi się ciekawie.

Koperta też jest szczotkowana, tylko niektóre fazowania polerowane, ale potrafi błysnąć porządnie po oczach nawet na części szczotkowanej - nie wiem jak ludziki w Zenku to osiągnęli.

Na bransolecie na razie nie nosiłem, od razu wyszedłem ze sklepu z gumą i dzień po powrocie do domu kupiłem w Zenku pomarańczkę na wakacje. Na gumie jest super wygodny, ale bransa składa się z małych ogniw, więc powinna być OK (na przymiarce tak było).

Czarny będzie z pewnością bardziej uniwersalny, jeśli ma być to np jeden zegarek, ale te odcienie niebieskiego są rozbrajające.

Chronomaster Sport jest fajny, ale trochę nudny no i ma beznadziejną bransoletę niestety.

Michał, na tym filmie zegarek prezentuje się całkiem spoko. 👍

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Butik napisał(-a):

Piękne dzięki 🙏i ! Sto razy lepiej wygląda to na Twoim video niż to co widziałem w salonie. Pięknie się mieni 🤩, a świeci jak halogen w  salonie. Już myślałem, że będzie Chronomaster tylko dla pewności jeszcze zweryfikuje, tego Defy Skyline Skeletona, a wyszło jak zwykle :P ... Cóż, pozostaje dać sobie jeszcze z tydzień na przemyślenie i czas podjąć decyzje (no chyba, że w weekend zrobię tournee po salonach, poprzymierzać oba i podejmę decyzje. Zresztą, to tylko decyzja o kolejności zakupu, a nie czy ten czy ten ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jeden mały spamik :)

IMG_9920.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja pozwolę dopisać się do klubu. Moja nowość. 

IMG_2825.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi