Vissan 29 #1 Napisano 24 Września 2017 Ponieważ stare podobne tematy dotyczą poprzedniej wersji nurków Orientu pozwalam sobie założyć nowy. Po konsultacjach z tego tematu: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/152792-nurek-w-granicach-1000-z%C5%82-dylematy/ zakupiłem z bazarku Raya II, poprzedni użytkownik sprowadził go ze skywatches.com.sg z datą zakupu 31.08.2017. Przyszedł do mnie w piątek, od soboty sprawdzam sobie dokładność - przez pierwszą dobę (na noc na boku, koronką do dołu) zrobił ok 11 sekund przyspieszenia (czas według http://inosak.org/tools_clock.html),drugą dobę wygląda na to że przyspiesza w dalszym ciągu jednostajnie . Oczywiście, jest to odchył w granicach przyzwoitości, ale fajnie byłoby zredukować do minimum - macie jakieś sprawdzone sposoby jak spowolnić przez noc ten mechanizm, w jakiej pozycji odkładać? Oczywiście na razie chciałbym się wstrzymać z regulacją, jako że zegarek pewnie się jeszcze nie "ułożył" a poza tym szkoda bez potrzeby otwierać nurka. Z góry proszę o wyrozumiałość - to mój pierwszy automat i po latach używania kwarców ciężko się przyzwyczaić, że zegarek się śpieszy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Blunio #2 Napisano 24 Września 2017 Sposób odkładania na noc ustal metodą empiryczną. Nie ma tej kwestii jakiś reguł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vissan 29 #3 Napisano 24 Września 2017 Sposób odkładania na noc ustal metodą empiryczną. Nie ma tej kwestii jakiś reguł Czyli rozumiem że każdy egzemplarz ma swoje narowy Testuję dalej, bardziej z ciekawości, zobaczymy co wyjdzie w rozrachunku tygodniowym. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 6135 #4 Napisano 24 Września 2017 [...] zrobił ok 11 sekund przyspieszenia [...]. Oczywiście, jest to odchył w granicach przyzwoitości, ale fajnie byłoby zredukować do minimum - macie jakieś sprawdzone sposoby jak spowolnić przez noc ten mechanizm, w jakiej pozycji odkładać? rada jest jedna - kup zegarek z mechanizmem napędzanym elektrycznie z synchronizacją radiową - to sprawdzony sposób który redukuje odchyłki chodu do minimum... Nie zrozumiem po kiego grzyba ktoś kupuje "mechanika" żeby potem "redukować odchył do minimum" żeby ten "chodził" jak kwarc - tego się zrobić nie da, bo wpływ na pracę mechanizmu ma wiele czynników których nie jesteś w stanie przewidzieć, kontrolować a tym samym wyeliminować - np ciśnienie atmosferyczne, wilgotność powietrza, magnetyzm, na niektóre czynniki wpływ masz takie jak częstotliwość ruszania ręka w lewo, w prawo, w górę , w dół, wstrząsów gwałtownych jak Ci koło roweru wpadnie w dziurę itd itp. bo to wszystko w sposób pośredni wpływa na to jak szybko i z jaka częstotliwościową poruszają się zębatki w mechanizmie. Sam mam trzy Orienty "w automacie"; Ray'a Big Mako i M-force beast - wszystkie mają znikomy odchył chodu, ALE jak leżą i pachną, na łapie różnica się zmienia, raz na + raz na - ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vissan 29 #5 Napisano 24 Września 2017 rada jest jedna - kup zegarek z mechanizmem napędzanym elektrycznie z synchronizacją radiową - to sprawdzony sposób który redukuje odchyłki chodu do minimum... Nie zrozumiem po kiego grzyba ktoś kupuje "mechanika" żeby potem "redukować odchył do minimum" żeby ten "chodził" jak kwarc - tego się zrobić nie da, bo wpływ na pracę mechanizmu ma wiele czynników których nie jesteś w stanie przewidzieć, kontrolować a tym samym wyeliminować - np ciśnienie atmosferyczne, wilgotność powietrza, magnetyzm, na niektóre czynniki wpływ masz takie jak częstotliwość ruszania ręka w lewo, w prawo, w górę , w dół, wstrząsów gwałtownych jak Ci koło roweru wpadnie w dziurę itd itp. bo to wszystko w sposób pośredni wpływa na to jak szybko i z jaka częstotliwościową poruszają się zębatki w mechanizmie. Sam mam trzy Orienty "w automacie"; Ray'a Big Mako i M-force beast - wszystkie mają znikomy odchył chodu, ALE jak leżą i pachną, na łapie różnica się zmienia, raz na + raz na - ...Jak już napisałem, kwarca już mam, natomiast jako laik w temacie mechanicznych pytam o różne głupoty i próbuję się zorientować w temacie. Z tego co wyczytałem, poprzednie modele Raya/Mako potrafiły chodzić z dokładnością poniżej 5 sekund na dobę a to jakoś tak po prostu cieszy. Tak jak wspominałem, kupując automat wiedziałem na co się decyduję, także kwestia dokładności to raczej ciekawość z mojej strony w zakresie "co da się wycisnąć z tego mechanizmu" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #6 Napisano 24 Września 2017 KAZDY MECHANIZM DA SIE WYREGULOWAĆ. Tylko ta sytuacja nie jest wieczna, wiekszy wstrząs, stukniecie w futrynę i cały misterny plan w.... .Jest tyle czynników ktore maja wpływ na precyzję chodu ze .... mozna przeczytać w innych tematach. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brejq 19 #7 Napisano 24 Września 2017 Vissan, po co, na co Mojego Symphony odkładam jak akurat się ręka ułoży. Noszony codziennie przez średnio 10h na dobę, ma odchyłkę +1 min po 1,5- 2 miesiącach. Można z tym żyć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 6135 #8 Napisano 24 Września 2017 Z tego co wyczytałem, poprzednie modele Raya/Mako potrafiły chodzić z dokładnością poniżej 5 sekund na dobę a to jakoś tak po prostu cieszy. Można wyregulować - ale to raczej temat do zegarmistrza Poza tym od daty zakupu zegarka minęło 24 dni - wcześniej pewnie leżał na pułkach różnych przez X czasu więc może daj mu szansę się "rozchodzić", ze dwa trzy miesiące niech się tam wszystko poukłada, smary się porozchodzą - potem możesz się zastanawiać, obstawiam że odchyłka się zmniejszy to po pierwsze. Po drugie mój Ray ma odchyłkę +/-5s/24h ale w stosunku jednego tygodnia nie wymaga regulacji czasu, bo jak pisałem wyżej są dni że przyspiesza a są takie gdzie zwalnia kilka sekund - bo są różne czynniki które wpływają na jego dokładność. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek.wzr 151 #9 Napisano 24 Września 2017 Poczekaj 1-2 miesiące. Jeśli odchyłka będzie w granicach przyzwoitości, w trzecim miesiącu przestaniesz na to zwracać uwagę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Domino077 0 #10 Napisano 24 Września 2017 Miałem podobnie na początku z moim Ray. Po jakimś czasie nauczyłem się regulować odchyły poprzez odkładanie zegarka w odpowiedniej pozycji. Dodatkowo przestałem się tak bardzo tym przejmować i obecnie ewentualne duże różnice reguluje ręcznie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vissan 29 #11 Napisano 24 Września 2017 Dziękuję za merytoryczne i cenne porady. Faktycznie w kontekście korzystania z zegarka te odchyły nie mają żadnego znaczenia zwłaszcza, że komunikacją miejską jeżdżę bardzo sporadycznie. Natomiast sam zegarek nosi się rewelacyjnie, patrzenie na moją certinę (model 260.7195.42 czyli http://img.kaplans.se/en/varubild/dbl-res/596950/0 ) nigdy nie sprawiało mi takiej przyjemności jak zerkanie na niebieski cyferblat Raya 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
android 8 #12 Napisano 26 Września 2017 Mój OS leżąc na plecach (deklu) spieszy około 7 sekund, zostawiony godz. 12 do góry kilka sek. gubi, a ponieważ trzymam go razem z kwarcem to odkładając na noc jeśli sekundnik wyprzedza kwarcaka zostawiam w pozycji pionowej, jak odwrotnie, poziomej. W rezultacie reguluję zegarek przy zmianie czasu dwa razy na rok. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vissan 29 #13 Napisano 27 Września 2017 Wykryłem podobnie - pionowo 12 do góry w ciągu nocy zgubił mi sekundę, spróbuję jeszcze szóstą do góry. Tak czy inaczej w ciągu dnia robi niecałe 10 sekund przyspieszenia, ale dam mu kilka miesięcy na ułożenie się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vissan 29 #14 Napisano 29 Września 2017 Trochę przesadziłem ze skracaniem bransolety i dzisiaj dałem ręce odpocząć bo sikor nieco mnie cisnął. W ciągu 24 godzin odłożony pionowo 12 od góry zegarek zgubił całe 40 sekund i jeszcze trochę, więc w tej chwili jest spóźniony o 3 sekundy, zaczynam nowy pomiar i zobaczymy co się będzie działo przy każdorazowym odkładaniu na noc w w.w. pozycji bo może się okazać, że w ogóle nie będę musiał go regulować 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
android 8 #15 Napisano 30 Września 2017 Poczekaj, poznaj zegarek, zawsze można dać do przeglądu tuż przed końcem gwarancji, wtedy ma się dodatkowy rok gwarancji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtek_Z 46 #16 Napisano 15 Października 2017 Mój Ray II robi do 5 sekund na dobę. Leżąc tarczą do góry przyspiesza, a godz.12 do góry spóźnia. Można fajnie to regulować odkładając zegarek w odpowiedniej pozycji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vissan 29 #17 Napisano 15 Października 2017 Po niecałym miesiącu noszenia mój ma podobnie. Też 12 do góry się spóźnia, na noc odkładam go w tej pozycji i wychodzi średnio +3,5 sekundy na dobę, teraz będę testować w innych pozycjach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bikemaster 3 #18 Napisano 29 Października 2017 Mój Ray II robił 5-7 sekund na dobę lecz ostatnio upadł mi na biurko i zaczął robić ok 30 sekund opóźnienia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Epistofeles 5 #19 Napisano 30 Października 2017 Mój Ray II robił 5-7 sekund na dobę lecz ostatnio upadł mi na biurko i zaczął robić ok 30 sekund opóźnienia Rozkręć go i wyreguluj, albo oddaj do zegarmistrza, tak niewielka usługa nie będzie wiele kosztować, a 30s to już porządna obsuwa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek911 4 #20 Napisano 8 Listopada 2017 Jak zaczniesz z nim spać, to się poprawi. Latem na wyjazdach, gdy temperatura jest w miarę stała i gdy śpię z zegarkiem na ręku, to odchyłka wynosi -2s. Gdy ponoszę inne i wrócę do RAYa, to najpierw dochodzi do siebie, a później się stabilizuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaeres 87 #21 Napisano 7 Grudnia 2017 Tez mam wrażenie, że zegarek noszony zamienia się w chronometr Mój Mako II Pepsi nastawiony 1 grudnia po 6 dobach idzie 2s do przodu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilel 0 #22 Napisano 8 Grudnia 2017 Mój Mako II robi + 15 s na dobę niezależnie czy z nim śpię czy odkładam na noc ale to dopiero jego trzeci tydzień 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pbozek75 10108 #23 Napisano 9 Grudnia 2017 Mój ray 2 też robi na dobę +14/15 sekund i jest to w granicach przyzwoitości wg mnie. Najlepsze efekty w moim egzemplarzu przynosi odłożenie na noc na koronce/ wtedy dobowe przyspieszenie spada do +8/10 s. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bikemaster 3 #24 Napisano 1 Stycznia 2018 Ray/Mako chodzi dość równo. Tzn. łapie równo albo na plus albo na minus. Mój po regulacji wskoczył na stabilne +10 na dzień. Dla przykładu mechanizm Seiko 7S26 ma bardzo niestabilną odchyłkę, raz łapie minus, raz plus, generalnie nie da się tego kontrolować tak pewnie jak w wypadku mechanizmu Orienta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaeres 87 #25 Napisano 23 Października 2018 Mój po niemal roku się ułożył i z początkowych 2s na tydzień (normalnie kwarc miał na noc) wskoczył na stabilne +8s i tak trzyma niezależnie od pozycji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach