lukcio34 4 #1 Napisano 5 Stycznia 2018 W najbliższym tygodniu(poniedziałek 08.01.2018 lub wtorek 09.01.2018 jeden z tych dni) będę kupował zegarek jak w temacie i w związku z tym mam kilka pytań przed zakupem:1. Jak dobrze i poprawnie ustawić ten zegarek(pytam już teraz przed zakupem,by później już niepotrzebnie o to nie pytać,mając już zakupiony zegarek razem z instrukcją)?2. Chciałbym zapytać czy na zegarku wyrażnie wszystko widać(patrząc nawet na zegarek przez osobę noszącą okulary) i przy użyciu czasem podświetlenia(gdy zajdzie potrzeba użycia podświetlenia)?3. W tym zegarku jest funkcja Waveceptor(dla mnie to nowość).Jak działa ta funkcja,co i jak zrobić,by działała bez problemu oraz jak sprawdzic czy była aktualizacja czasu(pytam już teraz przed zakupem)?4. W jaki sposób najlepiej ładować ten zegarek: w słoneczny dzień(słońce za oknem) lub pochmurny dzień(brak słońca,a potrzeba naładować ten zegarek)?5. Zegarek posiada Power Saving.Czy w tym zegarku warto to włączyć?To wszystkie pytania.Mam nadzieję,że uzyskam na nie odpowiedź przed zakupem zegarka jak w temacie.Wszytkiego dobrego w 2018 roku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jogi 10920 #2 Napisano 5 Stycznia 2018 https://m.youtube.com/watch?v=YTDqJff-JE8 https://m.youtube.com/watch?v=4WacqVGy8i0 Na powyższych filmach i w instrukcji, którą dostaniesz z zegarkiem są odpowiedzi na wszystkie pytania. 0 Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 9876 #3 Napisano 5 Stycznia 2018 1, 2, 3 - obejrzyj film Mateja: https://youtu.be/YTDqJff-JE8 4. Możesz ładować tak naprawdę kiedy i jak Ci wygodnie. Najszybciej będzie oczywiście wystawić zegarek na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, czyli np. zapiąć zegarek na balustradzie balkonu. Ładowanie przy pochmurnym niebie czy zza okna również wywoła pożądany efekt, tylko znacznie bardziej rozłożony w czasie. Zresztą Matej w swoim filmie też o tym dość obszernie opowiada. 5. Tak, warto włączyć tryb Power Saving. Jest on tak zrobiony, że nie przeszkadza w użytkowaniu, a skutecznie oszczędza akumulator zegarka.@Jogi Byłeś szybszy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukcio34 4 #4 Napisano 5 Stycznia 2018 Filmiki sobie obejrzę i na pewno pomoga mi w odpowiedzi na pytania: 1,2 i 3.Dziękuję za odpiowiedzi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jogi 10920 #5 Napisano 5 Stycznia 2018 Na 4 i 5 też 0 Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kowal_86 #6 Napisano 5 Stycznia 2018 Jeśli się wahasz z uwagi na działanie zegarka to bierz w ciemno . Technologia w tym Casio jest maksymalnie user-friendly i nawet bez czytania instrukcji da się to bezproblemowo ogarnąć. Zdarza się oczywiście, że nie zawsze zegarek złapie sygnał radiowy w nocy, ale w tej kwestii pozostaje znalezienie odpowiednio skierowanego okna by sygnał dotarł bez zakłóceń. Nie przeszkadza to w żaden sposób w użytkowaniu zegarka. Co do widoczności - to ja przy -2,5 dioptrii na obu oczach bez problemu odczytywałem godzinę czy to w dzień czy w nocy. Daj znać jakie wrażenia po zakupie! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 660 #7 Napisano 5 Stycznia 2018 Jak coś mam na sprzedaż nówkę sztukę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukcio34 4 #8 Napisano 5 Stycznia 2018 Mam jeszcze pytanie:Czy jeśli położę zegarek w pokoju na parapecie przy oknie siekrowanym na północ(śpię w pokoju z oknami skierowanymi właśnie na północ) lub na ławie przy oknie skierowanym na północ,nie będzie problemu ze złapaniem w nocy sygnału radiowego i aktualizacją godziny oraz czy ten zegarek posiada jakiś wskaźnik siły złapanego sygnalu radiowego potrzebnego przy aktualizacji godziny?Mam nadzieję,że przy mojej wadzie wzroku i posiadanych okularach odczytanie godziny w dzień i w nocy(czasem podświetlenie) nie będzie problemem Dziękuję wszystkim za odpowiedzi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 12878 #9 Napisano 5 Stycznia 2018 Jedyny prawidłowy kierunek to zachód kolego i najlepiej odwrócić zegarek szkielkiem do parapetu, kierując górą w tym właśnie kierunku. 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jogi 10920 #10 Napisano 5 Stycznia 2018 Ja tam mam wszystkie zegarki z kiblem na parapecie od wschodu i zawsze się tam synchronizują. Nawet jak Ci się będzie raz na miesiąc synchronizował, to godzinę dokładnie pokaże. 0 Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7263 #11 Napisano 6 Stycznia 2018 Mam nadzieję,że przy mojej wadzie wzroku i posiadanych okularach odczytanie godziny w dzień i w nocy(czasem podświetlenie) nie będzie problemem W takim wypadku zalecałbym jednak zegarek ze wskazówkami. Są G-Shocki ze wskazówkami i podświetleniem.Na pewno będzie łatwiej odczytać godzinę niż na małym wyświetlaczu.(Zakładam, że nie śpisz w okularach) 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukcio34 4 #12 Napisano 6 Stycznia 2018 Pozostanę przy zegarku GW-M5610,bo potrzebuję mały zegarek,a ten taki jest i ma ciekawe funkcje,a jedną z nich jest Waveceptor.By zegarek aktualizował automatycznie czas wystarczy go położyć na parapecie przy oknie,skierować na zachód i to wszystko,dzieki temu zegarek pobierze radiowo aktualny czas i czy muszę coś jeszcze robi w tej kwesti.Mam jeszcze takie pytanie: Odnośnie tego zegarka gdzieś w necie wyczytałem,że posiada funkcję chronograf.Czy rzeczywiście ten zegarek posiada taką funkcję,a jeśli posiada taką funkcję,to co to za funkcja i jak działa w tym zegarku? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jogi 10920 #13 Napisano 6 Stycznia 2018 Chodzi o stoper. 0 Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukcio34 4 #14 Napisano 6 Stycznia 2018 A co z tym by y zegarek aktualizował automatycznie czas wystarczy go położyć na parapecie przy oknie,skierować na zachód i to wszystko,dzieki temu zegarek pobierze radiowo aktualny czas i czy muszę coś jeszcze robi w tej kwesti? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jogi 10920 #15 Napisano 6 Stycznia 2018 Jak włączysz automatyczną synchronizację i nie będzie zakłóceń to co noc sam się zaktualizuje. Można też wymuszać ręcznie synchronizację. 0 Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukcio34 4 #16 Napisano 6 Stycznia 2018 To już wszustko co potrzeba wiem o tym zegarku.Wielkie dzięki za odpowiedzi. Jak już pisalem pozostaję przy zakupie GW-M5610 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kowal_86 #17 Napisano 6 Stycznia 2018 Dobry wybór, będziesz Pan zadowolony. Przeglądałeś oferty na naszym bazarku. Zdaje się, że któryś z kolegów sprzedawał ten model (nówka sztuka) w dobrej cenie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukcio34 4 #18 Napisano 7 Stycznia 2018 Zegarek GW-M5610-1ER zakupiony(udało się go dziś zakupić 07.01.2018) i jestem zadowolony,a sam zegarek spełnia moje oczekiwania.Kiedy go kupiłem miał ustawiony chyba aktualny czas,wyswietlał się symbol PS(Power Saving),a aukumulator naładowany na maksa(pozioma kreska przy literze H,czyli High).Kiedy sprawdziałem kiedy zegarek miał ostatnią sychronizację toi byłą ona wykonana 26.07.2017,czyli niecałe pół roku temu.Wszedłem w ustawienia i okazało się,że zegarek miał ustawioną strefę czasową PAR(Paryż jeśli się nie mylę).Przestawiem strefę czasową na BER.Czy teraz ustawić na nowo zegarek,czy zostawić jedynie ustawienie strefy czasowej BER i mieć nadzieję,że zegarek w nocy połączy się z zegarkiem atomowym i sam pobierze aktualny czas? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błyskawiczny 35 #19 Napisano 7 Stycznia 2018 Mozesz tez wymusic recznie wciskając i przytrzymująć prawy przycisk w dolnym rogu . A jak nie to w nocy przy sprzyjajacych warunkach zrobi to sam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 766 #20 Napisano 7 Stycznia 2018 poczytaj instrukcję, wymuszając ręcznie synchronizację na wyświetlaczu pojawia się poziom sygnału - wg niego możesz zlokalizować najlepsze miejsce i kierunek do synchronizacji. U mnie zegarek leży w pokoju na biurku, położony mniej więcej w kierunku zachodu - szkłem do dołu się synchronizuje, odłożony na bok już nie. Ale raz był odłożony w kierunku chyba południowym i też się zsynchronizował, nie ma reguły 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukcio34 4 #21 Napisano 7 Stycznia 2018 Na noc położę zegarek siekrowany na zachód na parapecie przy oknie skierowanym na północ lub położę skierowany na zachód na ławie przy oknie skierowanym na północ,ale nie wiem czy położyć zegarek szkiełkiem do góry czy w dół,bo czy zaktualizuje czas jak połóżę szkiełkiem w górę czy lepiej szkiełkiem w dół? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 509 #22 Napisano 7 Stycznia 2018 Dla uściślenia: ustawiłeś BER w trybie ADJUST, czyli w ustawieniach zegarka? 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukcio34 4 #23 Napisano 8 Stycznia 2018 Tak w ustawieniach zegarka ustawiłem BER,dzięki temu zegarek dokonanał synchronizacji(08.01.2018) o godzinie 2:02.Ciekawi mnie czy symbol RCVD dotyczący automatycznej synchornizacji czasu ma być cały czas wyświetlany,czy można go wyłączyć,a wyświetli się tylko wtedy jak zegarek pomyslnie połączy się z zegarkiem atomowym i pobierze aktualny czas? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kowal_86 #24 Napisano 8 Stycznia 2018 Jeśli wyświetla się RCVD - to znaczy, że udało mu się rano pobrać aktualny czas i będzie się wyświetlać do czasu kolejnej "próby". Brak takiego wpisu oznacza, że synchronizacja się nie udała. http://support.casio.com/storage/en/manual/pdf/EN/009/qw3159.pdf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukcio34 4 #25 Napisano 8 Stycznia 2018 Czyli jeśli wyświetla się RCVD,to niech się wyświetla i oznacza to,że zegarek pomyślnie pobrał aktualny czas i bedzie próbował znów kolejny raz pobrać aktualny czas.Teraz już wiem szystko co potrzeba odnośnie zakupionego zegarka i jestem z niego zadowolony Dziękuję wszystkim za odpowiedzi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach