Rybak1979GSL 201 #126 Napisano 10 Stycznia 2018 Zobaczymy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w2k2 123 #127 Napisano 10 Stycznia 2018 Poprzednio pokazałem zegarek, który był pierwszym "ruskiem" w moim posiadaniu. Teraz przedstawiam najświeższy nabytek. Nie jest w doskonałym stanie wizualnym ale technicznie to szatan precyzji . I łączy je jeszcze jedna rzecz - oba weszyły w moje posiadanie w Wigilię . 0 Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EdwardNygma 199 #128 Napisano 10 Stycznia 2018 Dziś do boju posyłam Rakietę. Gdy zobaczyłem kategorię przygotowaną w tej rundzie, od razu wiedziałem, że wystawię którąś z Rakiet na 2603. Po pierwsze- jeśli mam odpaść to tylko z Rakietą Po drugie- za styl jaki prezentują te zegarki. Dla mnie ponadczasowy, bardzo lubię garniturowce a te bardzo przypadły mi do gustu od początku zainteresowania czasomierzami. Po trzecie- wybrałem ten model, ze względu na to, że kiedyś uratowałem ją przed kotłem a teraz dziarsko cyka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mike S 247 #129 Napisano 10 Stycznia 2018 Pośród zegarków znajdujących się w mojej kolekcji występuje jeden egzemplarz z małą sekundą - jakoś nigdy nie skupiałem się na takich zegarkach, można wręcz rzec, że są one poza moją sferą zainteresować. Lubię czasami ponosić bardziej eleganckie, radzieckie, zegarki, ale tych z małą sekundą nigdy szczególnie nie szukałem - zbieram amfibie, a jak przy okazji trafi się coś ciekawego to też przygarnę, ale w pierwszej chwili bałem się, że nie będę miał co pokazać.Nagle przypomniałem sobie o mojej drugiej pasji, jaką jest kino.Czasami wybiorę się też na kino typowo popcornowe i tak trafiłem na bardzo przyjemny film Guy'a Ritchi'ego - Kryptonim Uncle (The Man from UNCLE).Jest to komedia o wspólnej akcji amerykańskiego i radzieckiego agenta, ale to co w tej sytuacji jest najistotniejsze - radziecki agent nosi w filmie zegarek po ojcu - rzecz bardzo dla niego ważna.Ten zegarek to radziecka Pobieda z 2 MFZ - z małą sekundą i barwionymi na niebiesko wskazówkami - i właśnie taki zegarek dzisiaj zaprezentuję .Kadr z filmu:Co ciekawe, twórcy oficjalnie twierdzą, że w filmie wystąpiła inna Poieda, ale jak widać na powyższym kadrze jest to własnie ten model . 0 https://www.instagram.com/mike_sun85/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mawis 536 #130 Napisano 10 Stycznia 2018 Dzisiejszy wybór padł na mojego ulubieńca Pobiedę de luxe, zwaną też hermetic. Mały sekundnik idealnie komponuje się z giloszowaną tarczą. Ruskie nawet w latach 50tych wiedzieli jak zrobić piękny zegarek. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #131 Napisano 10 Stycznia 2018 Dla mnie wybór był oczywisty - spotkałem Go na swojej drodze zaraz na początku mojej fascynacji zegarkowej, urzekł mnie swoim nietuzinkowym wyglądem - nietypowym umiejscowieniem koronki oraz sekundnika - dzielnie służy mi do dziś - oto ON - GAJOWY Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kchrapek 4707 #132 Napisano 10 Stycznia 2018 Która sekunda może być ciekawsza niż W Sputniku 0 Kilka moich zegarków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rufer 18 #133 Napisano 10 Stycznia 2018 Jeden z moich ulubionych zegarków. Niepozorny, ale na swój sposób elegancki, dodatkowo w fajnym stanie. 0 Są tacy, co mają rozum, a są tacy, co go nie mają, i już. Kubus Puchatek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rybak1979GSL 201 #134 Napisano 10 Stycznia 2018 Od chwili gdy pojawiły się w moim życiu zegarki radzieckie obrałem kierunek w stronę wyłącznie zegarków naręcznych. Zależało mi zawsze na jak najlepszym stanie wizualnym oryginalnym. Zegarek mógł być popsuty ale musiał wyglądać. Może przez to wiele zegarków przeszło mi koło nosa ale takie postanowienie sobie założyłem. Lubiłem i lubię otworzyć skrzyneczki i patrzeć sobie na cykające zegarki. Lubię też bardzo mój cotygodniowy sobotni rytuał nakręcania zegarków przy szklaneczce czy kieliszku czegoś z % Nigdy jednak nie zawracałem uwagi na zegarki kieszonkowe. Wiele razy mi ktoś mówił kup sobie coś z ładnym mechanizmem coś starego z duszą i historią a ja dalej swoje Tak dostałem w swoje ręce Molnie. Urzekła mnie już dawno swoim wyglądem : tarcza, grubość i piękny pasiasty mechanizm. Gdy się pojawiła możliwość zakupu w przystępnej cenie nie wahałem się i jest u mnie. Chodź to żaden rarytas jest ze mną i dostała ładną dewizkę z dużą historią w tle. Dziękuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sthool 184 #135 Napisano 10 Stycznia 2018 Witam Państwa! Dziś w zastępstwie wrzucam zdjęcia od trzech naszych Kolegów W imieniu Kolegi rysqut: i opis:Mój wybór padł na Rakietę z małym sekundnikiem i asymetrycznym indeksem na godzinie 12. Jest to jeden z najmniejszych sekundników (zgodnie z kategorią) w moim zbiorku i jako jedyny nie ma tarczy sekundowej. W imieniu Kolegi Enkil: Opis:Петродворцовый Часовой Завод - Fabryka zegarków Petrodworec, (obecnie Rakieta). Pierwszy oficjalny katalog fabryki pochodzi z 1961 r. Przedstawiony poniżej zegarek pochodzi z tego okresu, jest w rzadszej wersji koperty, niezbyt często widywanej w sprzedaży. Dodatkowo, wśród zegarków z tego okresu, które posiadam, jest najlepiej zachowany, i zawsze patrzę na niego z wielką przyjemnością; czasem od święta, zakładam go na kilka godzin (dla bezpieczeństwa na pasku z podkładką).Majak, mój "skarb" Oraz w imieniu Kolegi RK7000! Opis:„Mały sekundnik”, czyli zegarek z sekundnikiem innym niż centralny Ucieszyła mnie ta kategoria – zerknąłem na to co mam w zasięgu wzroku i od razu wiedziałem „Carska Rosja” – więcej taka okazja może się nie powtórzyć. Problemem było tylko to który zegarek wybrać. Dziś prezentuję zegarek Pawel Bure czyli Oficjalnego Dostawcy Carskiego Dworu.Dlaczego akurat ten? Nie jest idealny (widać małe wypełnienie na 8)Trudno go sfotografować ponieważ szkło posiada w środku wgłębienie i przez to obraz na zdjęciu nieco się załamuje. Ale jednak jest to zegarek ponad 100 letni (prawdopodobnie wykonany przed rewolucja) z dwugłowym orłem na tarczy i …sekundnikiem na 3. Nawet w zegarkach P.Bure jest to duża rzadkość. Dziękuję Markowi za wystawienie za mnie dziś prezentacji.Pozdrawiam wszystkichRoman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krislet74 356 #136 Napisano 10 Stycznia 2018 Wstyd się przyznać, ale mam tylko kilka takich zegarków. Dlatego utwierdziłem się w przekonaniu, że jestem zwykłym zbieraczem i marne są moje szanse Patrzcie i podziwiajcie 0 Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregch 281 #137 Napisano 10 Stycznia 2018 Jak tylko moje oczy zobaczyły kategorię „Mały sekundnik”, czyli zegarek z sekundnikiem inny niż centralny od razu przed oczami stanął mi zegarek Start. Ze względu na jego ponadczasowy wygląd, piękną i czytelną tarczę stanowi on dla mnie wzór eleganckiego zegarka z małą sekundą. Jest tez to jeden z nielicznych radzieckich eleganckich zegarków, który ma idealny rozmiar do noszenia. 0 Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dopeman 179 #138 Napisano 10 Stycznia 2018 25 stycznia 2017 roku napisałem do (a jakże! ) @kchrapek 'Chcialbym kupić starta. [...] pytanie zasadnicze czy to jest zegarek do noszenia czy do szuflady, tak uczciwie, bo ja bym go nosił a może lepiej żeby ktoś do kolekcji włączył i trzymał w ciemnym miejscu?' @kchrapek odparł: 'trochę go szkoda bo ten model bardzo rzadko występuje' Ano nie mają lekko ze mną zegarki, zamiast na zasłużonej emeryturze w wygodnej szufladzie wciąż na nadgarstku Mam 5 zegarków z małą sekundą. Wszystkie uważam za genialne. Ogólnie zegarki z małą sekundą są genialne! Dlaczego dziś pokazuję tego Starta? Miałem już wtedy kilka zegarków. Ale ten to był mój pierwszy świadomy zakup. Wiedziałem już co mi się w zegarkach podoba, a co objawiło się w pełni w owym egzemplarzu. Tak - nie modelu a tym konkretnym egzemplarzu - I to właśnie takim jaki jest:Piękna patyna na niesamowitej fakturze tarczy. Patyna która w pełnym słońcu połyskuje na złoto. To trzeba zobaczyć. Proste cyfry i wskazówki. I ten grubo ciosany sekundnik na subtarczy przedzielonej liniami niczym celownik... Wraz ze słusznym rozmiarem 36mm to moim zdaniem kwintesencja męskiego zegarka. Naprawdę cieszę się że go mam Panie i Panowie oto on - Start - w całej okazałości: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość D@dik #139 Napisano 10 Stycznia 2018 Ja nie mogłem dać inaczej... to mój ulubiony zegar ruski ;-)Pasówka stareńka, której urok mnie ciągle zachwyca! Lubię sub sekundy i te boczne na oszczędnych tarczach: przyciągają wzrok i na tarczy coś magicznego się dzieje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krokodyl Tik-Tak 241 #140 Napisano 10 Stycznia 2018 Spasska Baszta z Fabryki Zegarków Petrodworzec to w zasadzie jeden z trzech zegarków z dolną sekundą, który mam. Oprócz tego, są u mnie tylko dwie, pamiątkowe Pobiedy - jedna od Taty i czerwona 12 od Gregha. Brama Kremla i umieszczony na niej zegar, były dla mnie niesamowicie inspirującym symbolem w pracach plastycznych. Przede wszystkim wiąże się z moją ulubioną, radziecką monetą (numizmatyka to moja inna pasja) wydaną z okazji olimpiady w 1980. Na rzeczonym rublu, ilustrującym Spasską Basztę powstał niesamowicie ciekawy błąd menniczy - cyferblat posiada błąd i nie posiada godziny 4 (są dwie 6). Jakoś układało mi się to w całość i mimo, że robiłem kilka by pozbyć się Pobiedy ze Spasską - ciągle nie mogę tego zrobić. 0 Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EdwardNygma 199 #141 Napisano 10 Stycznia 2018 Raz, dwa, trzy... Start Obrodziło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkoch 762 #142 Napisano 10 Stycznia 2018 Start wykosił konkurencję A przypomijcie sobie parę lat temu - start, pobieda prawie kompletnie nikogo nie interesowały. Kupowało sie je za grosze 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rybak1979GSL 201 #143 Napisano 10 Stycznia 2018 Ceny poszły w górę widać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #144 Napisano 10 Stycznia 2018 Ładnie Koledzy wySTARTOWALI Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kchrapek 4707 #145 Napisano 10 Stycznia 2018 Oj chodził Start po głowie chodził... Dobrze że sobie poszedł bo nic mnie tak kiedyś nie wkurzyło jak wystawienie z Gregorianem takich samych (pięknych skądinąd) Kirowskich Ale nie dziwota bo Starty to świetne zegarki Edit. A tak w ogóle to zapomniałem sobie i zagapiłem się 20:59 zdążyłem jedno zdanie sklecić na szybko i zdjęcie wkleić. Dobrze że choć było 0 Kilka moich zegarków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość D@dik #146 Napisano 10 Stycznia 2018 Śliczności pokazaliście. Starta sobie właśnie ostatnio zanabyłem do reanimacji za niewielką kasę Mnie najbardziej w oko wpadł Sputnik - to jest dopiero inny sekundnik! Nie miałem nigdy, ale chyba intensywniej poszukam. Śliczny też jest gajowy - i tu sobie kopniaka mogę sprzedać w zadek, że mnie tak adhd przewiozło Ślinka pociekła mi na tę bauhausową rakietę tylko z 12 na górze. Oj pasowałaby do moich primów i doxy grafic! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krislet74 356 #147 Napisano 10 Stycznia 2018 A chciałem być oryginalny 0 Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rybak1979GSL 201 #148 Napisano 10 Stycznia 2018 Ostro poszło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3249 #149 Napisano 10 Stycznia 2018 Pięknie, pięknie Znowu Jury będzie miało zagwozdke 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rybak1979GSL 201 #150 Napisano 10 Stycznia 2018 Kiedy wyniki i jakieś info 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach