Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/album/2027-vostok-dimitrowgrad/                      czyli-, pytam o ten zegarek, bo niewiele a zatem nic się nie dowiedziałem o nim nigdzie :/ Nie chodzi mi o jego wartość tylko o model (werk, koperta, napisy na tarczy, w przybliżeniu rocznik i czy to składak czy typowy) i jego historię.

Edytowane przez messenger1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taką slave koperta i tarcza w ładnym stanie mogę się jej pozbyć ale  niestety nie chula :(

Witam,a ile za nią cenisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/album/2027-vostok-dimitrowgrad/                      czyli-, pytam o ten zegarek, bo niewiele a zatem nic się nie dowiedziałem o nim nigdzie :/ Nie chodzi mi o jego wartość tylko o model (werk, koperta, napisy na tarczy, w przybliżeniu rocznik i czy to składak czy typowy) i jego historię.

Wygląda na entą odsłonę wostoka-komandira w małej kopercie wodoszczelnej (nazywanym też komandirem-damką lub juniorem) z okolicznościową tarczą. Werk typowy dla tego modelu czyli cal.2409. Sądzę, że to wyrób wczesno post-sowiecki, ale najszybciej można określić rocznik zegarka, kojarząc jakąś tam rocznicę Federalnego Centrum Atomistyki, które leży nieopodal Dimitrowgradu nad Zalewem Samarskim w okręgu Ulianowskim ... w pierwszej chwili myślałem, że zegarek był na zamówienie Bułgarów - bo w Rodopach jest miasto o identycznej nazwie :)

W sumie b.fajny Wostok-Atom! :)  zrób lepszą fotkę i umieść w poście o radzieckich zegarkach okolicznościowych!

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na entą odsłonę wostoka-komandira w małej kopercie wodoszczelnej (nazywanym też komandirem-damką lub juniorem) z okolicznościową tarczą. Werk typowy dla tego modelu czyli cal.2409. Sądzę, że to wyrób wczesno post-sowiecki, ale najszybciej można określić rocznik zegarka, kojarząc jakąś tam rocznicę Federalnego Centrum Atomistyki, które leży nieopodal Dimitrowgradu nad Zalewem Samarskim w okręgu Ulianowskim ... w pierwszej chwili myślałem, że zegarek był na zamówienie Bułgarów - bo w Rodopach jest miasto o identycznej nazwie :)

W sumie b.fajny Wostok-Atom! :)  zrób lepszą fotkę i umieść w poście o radzieckich zegarkach okolicznościowych!

Dzięki za te info :) szukałem wpisując w google przeróżne frazy, przeszukałem grafiki, e-bay'e, allegro, mapy, wikipedię i chyba jedynym sposobem zaspokojenia głodu wiedzy będzie wysłanie maila do fabryki zegarków (tylko do której? chyba do obydwu) oraz do Dimitrowgradu do ichnijszego Urzędu Miasta.Ot, pierdoła nie dająca spokoju :/ Aaa...!Jeszcze jedno.Pierścień na kopercie (ten, który jest naokoło szkiełka) jest ruchomy (obracany). A swoją drogą dzięki i również za sugestię dot. wrzucenia kilku innych fotografii na bardziej dedykowany dział :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierścień na kopercie (ten, który jest naokoło szkiełka) jest ruchomy (obracany)

no co Ty! obracany? :)

ten pierścień nazywamy "bezel" i jest charakterystycznym elementem komandirów, amfibii a także innych (niekoniecznie sowieckich) wojskowych i wojskowego charakteru zegarków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no co Ty! obracany? :)

ten pierścień nazywamy "bezel" i jest charakterystycznym elementem komandirów, amfibii a także innych (niekoniecznie sowieckich) wojskowych i wojskowego charakteru zegarków

jestem z 81 roku, więc Amfibie, Komandirskoje i inne radiobudziki widziałem, ale dostałem ten zegarek na gwiazdkę od żony, która kupiła od znajomego z rodziny (w dodatku traf chce-, zegarmistrza, który podpytywany nic nie powiedział z wyjątkiem tego, że to jakaś krótka seria i tyle wie) właśnie zaraz zgram fotografie na kompa i wrzucę na forum. Z takim zaś bezelem nie spotkałem się też wcześniej i domyślam się-( po tym, że jest ściągany)-, że to "część wymienna", czy jakiś "specjal" ?

Edytowane przez messenger1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wie ktoś może co to takiego? Mimo szczerych chęci nie mogę rozszyfrować napisu. Dzięki

post-75813-0-09978100-1419766226_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wie ktoś może co to takiego? Mimo szczerych chęci nie mogę rozszyfrować napisu. Dzięki

Stolicznyje. W lepszym stanie wygląda tak:

post-49869-0-38333200-1419766526_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stolicznyje. W lepszym stanie wygląda tak:

attachicon.gifDSC03824.JPG

Nie źle. mój jest taki brudny, że myślałem, że te romby w paski są w innym kolorze .DziEki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@piotrek77 - jak pomyślisz o wypucowaniu tarczy, to wiedz że należy to robić z najwyższą ostrożnością! gdyż mop lub szmata mogą łatwo wciągnąć napis o który pytałeś...

_ _ _ _ _ _

@messenger1981, bezel można zdjąć ale to ani "część wymienna", czy jakiś "specjal" - to taki prosty bajer do odmierzania dowolnych odcinków czasu (dla pór wahty, czy przybliżonego określania prędkości ect...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@piotrek77 - jak pomyślisz o wypucowaniu tarczy, to wiedz że należy to robić z najwyższą ostrożnością! gdyż mop lub szmata mogą łatwo wciągnąć napis o który pytałeś...

_ _ _ _ _ _

@messenger1981, bezel można zdjąć ale to ani "część wymienna", czy jakiś "specjal" - to taki prosty bajer do odmierzania dowolnych odcinków czasu (dla pór wahty, czy przybliżonego określania prędkości ect...)

Trochę kusiło wsadzić w niego mopa ale już mi przeszło.Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy możecie mi powiedzieć co to za zegarek? Kto go wyprodukował i jaki to model mechanizmu? Nie znam rosyjskiego więc nie wiem nawet co jest napisane na tarczy ani na deklu. :unsure: Wiem jedynie, że prawdopodobnie pochodzi z lat 50'tych.

DSC_1526.JPG

DSC_1536.JPG

DSC_1531.JPG

DSC_1533.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest to zegarek Sportiwnyje pochodzący z lat 50. Zegarek 'sportowy', mechanizm na 17 kamieniach posiadający stop-sekunde, czyli po odciągnięciu koronki mechanizm zatrzymuje się jak w stoperze. Wyprodukowany w 1 Moskiewskiej Fabryce Zegarków im. Siergieja Kirowa.

Na deklu z tego co kojarze, ale nie mam pewności są napisy "balans amortyzowany - pyłoszczelny"

Edytowane przez TabaQ

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam ze dotychczas trafilem na trzy sportiwne i kazdy z nich mial wygiety drut od stop sekundy, tak, ze w ogole nie dzialo i trzeba bylo go odginac;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest prawie ok, Koperta i mechanizm właściwy,  tylko tarcza nie ta, zresztą w obu przypadkach pokazanych na zdjęciach.

Poljoty jajo nie wychodziły z takimi tarczami ( a przynajmniej ja nie kojarzę), a w twoim za paczkę fajek najczęściej były tarcze z rzymskimi indexami metaliczne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) tylko tarcza nie ta (...) 

oj tam, oj tam... tylko trochę "nie ta" :)

post-54348-0-40302600-1419943286_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu macie ciekawostkę:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/95347-zegarki-okoliczno%C5%9Bciowe-zsrr-%E2%80%93-zbi%C3%B3r/page-14?do=findComment&comment=1295563

Ten 'rodzaj' tarczy - najpierw na Rakietach,

a potem Sekonda oparta na Poljocie i wreszcie w kolejnym poście sam Poljot.

Brakuje jeszcze Łucza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu macie ciekawostkę:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/95347-zegarki-okoliczno%C5%9Bciowe-zsrr-%E2%80%93-zbi%C3%B3r/page-14?do=findComment&comment=1295563

Ten 'rodzaj' tarczy - najpierw na Rakietach,

a potem Sekonda oparta na Poljocie i wreszcie w kolejnym poście sam Poljot.

Brakuje jeszcze Łucza.

Dodać jeszcze trzeba, że w przypadku Poljotów tarcza o tym designie występowała zarówno w popularnych 2614HA, jak i we wcześniejszej generacji (2609/2614).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi