Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Nie prosiłem o wycenę :) zastanawiam się jedynie i próbuje dowiedzieć się czegoś więcej o egzemplarzu :)

Nie jest to rzadki model, ale jeśli jest nowa to warto ja nabyć. Duży i wygodny zegarek. Ciężko się takie znajduje w dobrym stanie - szczególnie spód koperty ma często wżery i ze względu na marną wodoszczelność często są zacieki na tarczy. Mechanizm to 2609HA, raczej bezawaryjny.

Fotka z katalogu z 1989 r.

post-27093-0-21851700-1443012391_thumb.jpg

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to rzadki model, ale jeśli jest nowa to warto ja nabyć. Duży i wygodny zegarek. Ciężko się takie znajduje w dobrym stanie - szczególnie spód koperty ma często wżery i ze względu na marną wodoszczelność często są zacieki na tarczy. Mechanizm to 2609HA, raczej bezawaryjny.

Fotka z katalogu z 1989 r.

Dzięki bardzo za informacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kolega dostał od swojego dziadka cztery zegarki, dwie rakiety, poljota i plaze.

Nie bardzo znam się na radzieckich zegarkach, dlatego liczę na Waszą pomoc i informację o tych zegarkach. Chciałbym się o nich czegoś więcej dowiedzieć - z jakich lat pochodzą, coś o mechanizmach i ogólnie wszystko co wiecie :)

Szczególnie moją uwagę zwróciła rakieta z szarą tarczą.

Pomożecie?

post-10703-0-37915400-1443086088_thumb.jpg

post-10703-0-05683700-1443086101_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

... coś o mechanizmach i ogólnie wszystko co wiecie :)

Pomożecie?

Łatwiej by było gdybyś pokazał te mechanizmy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że tarcza to najnowsza seria współczesnych zamienników. Już w kolorze kremowym i nie błyszcząca jak poprzednie. Wygląda już naprawdę nieźle ale jednak oryginałem nie jest. Niech ktoś jeszcze potwierdzi czy się nie mylę.

Edit.Sugeruję się tym połyskiem indeksów na zdjęciach 5 i 6

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy poniższa Mołnia 3602 to oryginał czy raczej składak? Na aledrogo natknałem się na podobny egzemplarz, ale ciężko to potraktować jako wiarygodny punkt odniesienia.

post-84976-0-27235600-1443355861_thumb.jpg

post-84976-0-43705000-1443355894_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co to za wersja zwiezdy? Chodzi mi o fabrykę 5dd98ca265e8c3db7d96bd7367319acd.jpg91089ee00812d32df4fa6310d6c75f49.jpg

Wytapatalkowane z Meizu MX4

Edytowane przez stolipl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Proszę zerknąć co to takiego.

A mechanizm ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk ponoć z 56. Były takie naręczne czy pasówka z epoki? Coś ciekawszego czy złom?

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Pasówka, biorąc pod uwagę, że koperta ohydnie pomalowana i obłazi z farby.

Ale werk może być niczego sobie. Dlatego jestem ciekaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Zaintrygował mnie. Te indeksy że starą lumą i jakiś taki 'militarny' wygląd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Jak do tej pory widziałem (na zdjęciu) jedną Mołnię z czarną tarczą. Też naręczną.

Miejsce pod subtarczę sekundnika powinno być zagłębione i znacznie większej średnicy niż potrzeba, a tu chyba takie jest.

No i wciąż intrygujący jest mechanizm.

EDIT:

O taką:

5bo0ew.jpg

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Yakovkev, dwie identyczne pasówki od tego samego majstra? ;) Coraz bardziej intrygujący 'złom ek' :) Jutro będę miał foto werku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do tej pory widziałem (na zdjęciu) jedną Mołnię z czarną tarczą. Też naręczną.

Miejsce pod subtarczę sekundnika powinno być zagłębione i znacznie większej średnicy niż potrzeba, a tu chyba takie jest.

No i wciąż intrygujący jest mechanizm.

EDIT:

O taką:

Ta wygląda bardziej wiarygodnie bo ta pierwsza wygląda na starą malowankę, choć z tymi starymi Mołniami to trudno o wiarygodne informacje. ja mam np. taka czarną kieszonkę datowaną 3-54. Tylko Paweł Bury ma ją w jakimś niemieckim katalogu a poza tym nigdzie jej nie widziałem. Sorry za słabe zdjęcie ale robione teraz do żarówki:

post-49869-0-06647700-1443386464_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Ta katalogowa kieszonka pewnie jest z taką tarczą jak niżej.

Natomiast koperta naręcznej na pewno nie jest fabryczna. Zwyczajna pasówka tamtych czasów.

2eob3u8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta katalogowa kieszonka pewnie jest z taką tarczą jak niżej.

Natomiast koperta naręcznej na pewno nie jest fabryczna. Zwyczajna pasówka tamtych czasów.

Nie nie. Mówię o dokładnie takiej tarczy jak ta którą pokazałem. Paweł ma taką w katalogu i to chyba papierowym. Tą klasyczną którą pokazałeś teraz też mam, niestety niesprawną podobnie jak ta powyżej :(

Co do koperty masz rację, oczywiście pasówka.

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie. Mówię o dokładnie takiej tarczy jak ta którą pokazałem. Paweł ma taką w katalogu i to chyba papierowym. Tą klasyczną którą pokazałeś teraz też mam, niestety niesprawną podobnie jak ta powyżej :(

Co do koperty masz rację, oczywiście pasówka.

Ups :)

Czarną masz już długo niesprawną - ślij ją do mnie ja ją usprawnie , mam dobrego majstra tylko  nigdy się mu nie spieszy.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi