Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

http://allegro.pl/zegarek-lucz-i5981637247.html

Zaryzykuję i zapytam, może nie zniknie. Wszystko z nim ok? Bo tarcza dziwna i do tego w złoconej kopercie?

ok. w kolekcji Krisa znalazłem takiego samego. Zapytałem sprzedającego o jego sprawność. Ponieważ napisane jest że sprawny, na zdjęciach wskazówki stoją, a na dole napisane że potrzebna wymiana baterii.

Według mnie tarcza Białoruska ale mechanizm stary wpakowany w kopertę mechanicznego łucza (chyba) specem nie jestem - koperty kwarcowych miały inny kształt środka koperty 

Poprawcie jak się mylę bo sam ciekawy jestem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie wkleić zdjęcie z kolekcji Krisa, mam nadzieję że nie będzie miał nic przeciwko.

post-44737-0-75641300-1455134302.jpg

"wydziabano" go raczej właśnie w Białorusi. Sam sprzedający o tym pisze.

Co do kształtu koperty wewnątrz mógłby się wypowiedzieć Kris, lub ktoś kto taki zegarek posiada.

Edytowane przez spoxx2006

Kupię: ---.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Pozwolę sobie wkleić zdjęcie z kolekcji Krisa, mam nadzieję że nie będzie miał nic przeciwko.

attachicon.giflucz kwarc.JPG

"wydziabano" go raczej właśnie w Białorusi. Sam sprzedający o tym pisze.

Co do kształtu koperty wewnątrz mógłby się wypowiedzieć Kris, lub ktoś kto taki zegarek posiada.

Hej

Oczywiście że nie ma nic przeciwko :)  A wracając do Łucza. W moim jest  taki sam mechanizm. Mój ma oznaczenie L2356. Jutro postaram się zrobic zdjęcie. Na zdjęciu nie widać oznaczenia. Może dopytasz sprzedającego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na aukcji podał rodzaj mechanizmu, to właśnie L2356. Czekam na jego odpowiedź co do sprawności mechanizmu.

Dostałem odpowiedź, że zegarek został sprawdzony i należy tylko wymienić baterię. Jak będzie zobaczę jak dojdzie.

Edytowane przez spoxx2006

Kupię: ---.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaryzykuję i zapytam, może nie zniknie. Wszystko z nim ok? Bo tarcza dziwna i do tego w złoconej kopercie?

ok. w kolekcji Krisa znalazłem takiego samego. Zapytałem sprzedającego o jego sprawność. Ponieważ napisane jest że sprawny, na zdjęciach wskazówki stoją, a na dole napisane że potrzebna wymiana baterii.

Według mnie tarcza Białoruska ale mechanizm stary wpakowany w kopertę mechanicznego łucza (chyba) specem nie jestem - koperty kwarcowych miały inny kształt środka koperty 

Poprawcie jak się mylę bo sam ciekawy jestem 

Co prawda aukcja już zakończona, ale może te informacje przydadzą się na przyszłość :)

Mechanizm też jest białoruski, ponieważ:

1. nie ma kamieni łożyskujących (czopy są łożyskowane bezpośrednio w płycie/mostku).

2. ma nową płytkę z układem elektronicznym - trymer jest nowej konstrukcji (jeszcze późniejsze egzemplarze w ogóle nie miały trymera).

Co do koperty - nie jest to typowa koperta stosowana w starych płaskich Łuczach kwarcowych (one miały inny kształt wewnętrznego otworu), ale nie jest to też koperta z Łucza mechanicznego, bo werk kwarcowy nie wszedłby w taką kopertę (odwrotna kombinacja jest możliwa - były np. oryginale Sekondy z werkiem 2209 w kopertach "kwarcowych"). Być może jest po prostu późniejsza oryginalna koperta przeznaczona do tych kwarców.

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(odwrotna kombinacja jest możliwa - były np. oryginale Sekondy z werkiem 2209 w kopertach "kwarcowych"). Być może jest po prostu późniejsza oryginalna koperta przeznaczona do tych kwarców.

Mówisz o takiej Secodzie ???

Mieliśmy ich kiedys chyba ze 20szt wszystkie nowe - ta została bo ma skazę na tarczy - wtedy mówiono że to były składaki właśnie z kwarcowych zegarków 

Możesz to coś rozjaśnić

post-68206-0-39223200-1455190428_thumb.jpg

post-68206-0-82063300-1455190465_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz o takiej Secodzie ???

Mieliśmy ich kiedys chyba ze 20szt wszystkie nowe - ta została bo ma skazę na tarczy - wtedy mówiono że to były składaki właśnie z kwarcowych zegarków 

Możesz to coś rozjaśnić

Tak - dokładnie o ten model mi chodzi. Wszystkie egzemplarze, które widziałem miały właśnie taką kombinację: koperta "kwarcowa" + biała tarcza z rzymskimi indeksami. W niektórych przypadkach werk był mocowany za pomocą przedłużonych blaszek, w innych blaszki były standardowe, ale ledwo "łapały". 

Na początku też myślałem, że to składaki, ale zbyt dużo się ich pojawia - i to zawsze w tej samej konfiguracji. Mój ojciec kupił taką nową Sekondę pod koniec lat 80 (na targu od Rosjanina) - późniejsze grzebanie w tym zegarku to była moja pierwsza styczność z tym modelem. Na portalach aukcyjnych też co jakiś czas się pojawiają podobne egzemplarze.

Ale....kilka lat temu na Allegro były w sprzedaży komplety "koperta, tarcza, wskazówki, koronka" w stanie NOS właśnie do takich Sekond. Z ciekawości kupiłem wtedy jeden komplet - wszystko było oczywiście oryginalne i chyba nawet fabrycznie opakowane, więc tak musiało wyjść z fabryki. I tu pojawia się pytanie - nawet jeśli był to oryginalny zestaw naprawczy, to dlaczego nie dano tam "zwykłych" kopert do wersji mechanicznej? (wszakże na tarczach widniał napis "23 kamienie", więc nie było mowy o przeznaczeniu do zegarków kwarcowych).

Chyba nadal pozostanie to pewną zagadką, niemniej jednak jest duże prawdopodobieństwo, że zegarki w tym zestawieniu wychodziły fabrycznie.

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś nie pamiętam kto (znaczenia to dziś nie ma) napisał na forum że to składaki i trzy osoby nam zwróciły te zegarki  -_- po tym wpisie ale w końcu poszły i tak 

Dzięki za objaśnienie  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, nie ma takiego uszka tylko ślady po 6 nitach jak w tym z linku. Warte uwagi i zainwestowania? I czy to wychodziło tak z fabryki czy to jakieś późniejsze modyfikacje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

kchrapek, poszukaj frazy "FOTOKARABIN LOTNICZY S-13"

Były w różnych kopertach wkładane do większej obudowy, niewykluczone, że w takiej wersji również.

EDIT:

https://www.google.pl/search?q=russian+aircraft+gun+camera+watch&biw=1600&bih=791&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjN15r_vfDKAhVDJ5oKHSOkAH8Q_AUIBigB

EDIT 2:

http://www.ussrtime.com/cgi-bin/show.pl?search=Aircraft

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam bransoletki do elektronik, dwie od lewej na 100% są w porządku, czy te dwie od prawej również? Gdzieś widziałem zdjęcie elektroniki z takim logo jak ta pierwsza od prawej...

Jm4a1Qj.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam bransoletki do elektronik, dwie od lewej na 100% są w porządku, czy te dwie od prawej również?

Druga od prawej toże w pariadkie, mam taką samą, od damskiej Elektroniki...

Edit: pierwsza z prawej też chyba OK, znalazłem taką tutaj (zdjęcie na samym dole strony):

http://komissionka96.ru/tag/elektronika

Edytowane przez Hagedorn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

strasznie niewygodnie sie nakreca stad moje pytanie czy koronka w tych kostkach byla taka niewygodna czy nie jest oryginalna?

3f62955c982a3b3b046a9464ee25f9e5.jpg

41617562672a3ec929ec6b7654571e06.jpg

Edytowane przez Jaroslaw Jerry Esowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@Jaroslaw Jerry Esowy - masz oryginał

post-61474-0-87403800-1448039876_thumb.jpg

Dla mnie nakręcanie nie jest jakimś problemem...

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były takie montowane do BWP  bojowy wóz piechoty - oryginał poza koronką bo ta jest o 50-60 lat starsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zamienniki tarcz bo nie widze ani cccp ani ussr?

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?/topic/130946-Zestaw-pięknych-Rakiet

Nill Satis Nisi Optimum

Raczej nikt nie robił zamienników do tego modelu, to dość pospolita Rakieta. Myślę, wręcz jestem pewny że oryginały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są na 100% oryginalne tarcze, być może że napisu cccp/ussr nie widać a być może nie na każdej był ale to nie sa zamienniki  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi