Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

A usunięcie konta musiałeś sam zlecić, ewentualnie ktoś po zalogowaniu się na Twoje konto. Nie ma innej możliwości.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A usunięcie konta musiałeś sam zlecić, ewentualnie ktoś po zalogowaniu się na Twoje konto. Nie ma innej możliwości.

Próbowałem odzyskać hasło ale system stwierdzał brak takiego konta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Tamtego konta nie ma.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Tamtego konta nie ma.

Przeczytałem. Chodzi Ci pewnie o dopisek "Gość" co oznacza brak takiego konta na daną chwilę. Teraz już rozumiem :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich jestem nowy na tym forum i nie posiadam zbyt dużej wiedzy o zegarkach. Więc wychodzę do was z prośbą o rozpoznanie zegarków, określenie jaki to model oraz podanie informacji na ich temat. Oraz cy są coś warte i czy warto je odnawiać.

Pozdrawiam.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/a817f3204995555c

http://www.fotosik.pl/zdjecie/fb76b6d4e1506f38

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj na forum.

Nie wyceniamy zegarków (regulamin).

Jak znalazłeś u kogoś z rodziny to warto mieć pamiątkę, a jak nie chcesz mieć pamiątki to alle od 1zł i poznasz wartość. Są to popularne modele 

Edytowane przez Brat Pit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj na forum.

Nie wyceniamy zegarków (regulamin).

Jak znalazłeś u kogoś z rodziny to warto mieć pamiątkę, a jak nie chcesz mieć pamiątki to alle od 1zł i poznasz wartość. Są to popularne modele 

To zegarki po moim dziadku. Chciałem się dowiedzieć czy opłaca się je naprawiać. Mechanizm mają sprawny, chodzi tylko o aspekt wizualny.

Wdzięczny był bym również za jakieś informacje o tym modelu lub link do takowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiątki po dziadku to miło naprawić. Przegląd u zegarmistrza to 30-40 złotych.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

To zegarki po moim dziadku. Chciałem się dowiedzieć czy opłaca się je naprawiać. Mechanizm mają sprawny, chodzi tylko o aspekt wizualny.

Wdzięczny był bym również za jakieś informacje o tym modelu lub link do takowych.

Każdy zegarek jest warto naprawić, a w szczególności pamiątki rodzinne.  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich jestem nowy na tym forum i nie posiadam zbyt dużej wiedzy o zegarkach. Więc wychodzę do was z prośbą o rozpoznanie zegarków, określenie jaki to model oraz podanie informacji na ich temat. Oraz cy są coś warte i czy warto je odnawiać.

Pozdrawiam.

Zastanawiasz się czy warto naprawić sikory po dziadku? :) Wiadomo, że tak. Najlepiej to zacznij je zbierać! Jeśli chcesz, to mam do obu Poljotów wszystkie części pod wymianę, koronki, koperty, tarcze w stanie fabrycznym. Mechanizmy naprawi Ci pierwszy sensowniejszy majster za niewielkie pieniądze. 

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze się zastanawiam jak - co jak dziadek przypadkowo wszedł w posiadanie tych zegarków, może wcale ich nie lubił, traktował je zupełnie użytkowo po czym wrzucił do szuflady i chciał zwyczajnie o nich zapomnieć - czy to też warta trzymania pamiątka? ;)

Nie popadajmy w przesadę, sam mam po dziadku kilka ciekawych zegarków o które widzę, że dbał i na pewno zależało mu na tym aby ktoś je w przyszłości odziedziczył, ale było też kilka zajechanych szrotów ze zbitymi szybkami i wytartymi kopertami - trzymać to? Ja nie widzę w tym sensu ;).

Takie moje przemyślenie, bo coraz częściej widzę komentarze w stylu - rzeczy po dziadku to świętość i nie waż się nikomu ich sprzedać ani wyrzucić, mój dziadek zostawił po sobie stare garnitury, koszule itp - nie róbmy na siłę ze wszystkiego pamiątek ;).

Ktoś też kiedyś napisał, że gdyby nie osoby sprzedające zegarki, które najprawdopodobniej pochodzą po zmarłych bliskich to byśmy nie mieli czego pokazywać w nowych nabytkach ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra Majk, ale facet chce ożywić zwykłe Poljoty, w miarę rokujące. Może rynkowo wartość znikoma, ale to jednak biżuteria i czasomierz. Sikor lepiej wygląda jako pamiątka i zajmuje mniej miejsca niż znoszony dziadkowy garnitur.

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym konkretnym przypadku to tego pierwszego faktycznie można dać na serwis, chodziło mi raczej o szerszy kontekst stwierdzenia "pamiątki po dziadku" bo widziałem je już w odniesieniu do zegarków po które nie warto się schylić chociażby je za darmo rozdawali ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiasz się czy warto naprawić sikory po dziadku? :) Wiadomo, że tak. Najlepiej to zacznij je zbierać! Jeśli chcesz, to mam do obu Poljotów wszystkie części pod wymianę, koronki, koperty, tarcze w stanie fabrycznym. Mechanizmy naprawi Ci pierwszy sensowniejszy majster za niewielkie pieniądze. 

Niestety dziadka nie pamiętam i nie dostałem ich bezpośrednio od niego więc nie podchodzę do nich z sentymentalnie.

Chciałem bardziej zaspokoić ciekawość co do samych zegarków i być może zostawić jako przedmiot użytkowy.  Zbierać raczej ich nie zacznę, bo zajmuje się już numizmatyką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety dziadka nie pamiętam i nie dostałem ich bezpośrednio od niego więc nie podchodzę do nich z sentymentalnie.

Chciałem bardziej zaspokoić ciekawość co do samych zegarków i być może zostawić jako przedmiot użytkowy.  Zbierać raczej ich nie zacznę, bo zajmuje się już numizmatyką.

No to odpuść sobie bo to dwa pospolite zegarki nawet w pięknym stanie góra za dwucyfrowa sumę każdy. A tu jeden w stanie słabym a drugi w agonalnym jak dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze się zastanawiam jak - co jak dziadek przypadkowo wszedł w posiadanie tych zegarków, może wcale ich nie lubił, traktował je zupełnie użytkowo po czym wrzucił do szuflady i chciał zwyczajnie o nich zapomnieć - czy to też warta trzymania pamiątka? ;)

Nie popadajmy w przesad....

Po dziadku został piękny Longin, ma go teraz mój brat prezes, odnowił i czasem nosi. Mnie zostało mieszkanie i to co w nim. Kilka budzików i to wszystko... Ale dziadka pamiętam... To był Facet! Trzeba dbać o to. co zostało.

Edytowane przez kchrapek
końcówka i fotka trochę nie pasuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam taki budzik GB .Mechanizm stoi ,obudowa pordzewiała i brak kilku pokręteł .

Czy warto w niego inwestować (ILE) ?

Czy w okolicy Łodzi jest ktoś kto może go naprawić?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

nie wiem czemu nie mogę dodać zdjęć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pozdrawiam

Pisząc post masz opcję "użyj pełnego edytora"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Obawiam sie, że nie to forum ;)

Znaczy nie radziecki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pozdrawiam

Wklej zapytanie gdzieś tutaj  http://zegarkiclub.pl/forum/forum/44-zegary/   tylko zdjęcia daj bo Cię tam pojadą z góry na dół  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :) proszę o informację w jakich latach mógł zostać wyprodukowany ten zegarek? Na dekielku jest numer seryjny 207. I czy faktycznie 27 kamieni? Dzięki! 063fa3197979ec604d6e87796e658957.jpgc5b1dbb5a0ad3ecbb554b7ed691b4d1d.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbieżność numeru z dekla i liczby kamieni jest przypadkowa, numer na deklu był nabijany przez obrabiarkę dla celów wewnętrznych zakładu, w ZSRR nie numerowano mechanizmów (tzn. numerowano, ale zaprzestano z końcem lat czterdziestych). Sam zegarek to automatyczna Sława, łożyskowana na 27 syntetycznych rubinach, z podwójnym datownikiem. Liczba kamieni jest dość "umowna", w zależności od tego jak liczyć, dla tego modelu wynosi 27 kamieni +/- 3 ;). Rok produkcji - koniec lat osiemdziesiątych/ początek dziewięćdziesiątych. Trwały jak miłość gimnazjalistów, zużywa się od samego patrzenia

Edytowane przez Sursum

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Ten zegarek ma akurat naciąg ręczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Ten zegarek ma akurat naciąg ręczny :)

Tym gorzej bo to znaczy że składak. Na tarczy masz napisane że automatyczny,a mechaniczna odmiana tego werku miała 26 kamieni. Była jednak odrobinę trwalsza od automatów.

W sumie do tej koperty nie zmieściłby się automat Slavy, był dość gruby i na pewno nie pod płaski dekiel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi