Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Ile taka renowacja może kosztować? Kilka stówek czy kilka tysięcy? Czy w okolicach Bydgoszczy jest jakiś majster który ogarnia takie tematy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie "kilka" i nie "tysięcy" :) 

czyli w stówce od łebka powinieneś się zmieścić, 

Kamcia ma chyba nieorginalne wskazówki?

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio, tylko tyle? No to się nie ma co zastanawiać, muszę tylko znaleźć w okolicy majstra co to się zajmuje takimi tematami i będzie z głowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc renowacja. Po drugie do stówki to już ciężko gdziekolwiek zrobić serwis i mowa tutaj tylko o czyszczeniu i oliwieniu mechanizmu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Progfan_87 napisał(-a):

Po pierwsze nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc renowacja. Po drugie do stówki to już ciężko gdziekolwiek zrobić serwis i mowa tutaj tylko o czyszczeniu i oliwieniu mechanizmu. 

popieram.

Zegarmistrz za dobrą robotę musi mieć zapłacone.

Kwoty jednak nie będą takie jak za śwajcarskie chronografy w złotych kopertach.

Stówa może nie wystyarczyć, ale kilka już jak najbardziej.

Najtrudniej będzie dobrać i zdobyć własciwe podzespoły, no chyba, że "renowacja" to będzie tylko czyszczenie i zabezpieczenie takiego stanu zachowania jaki pozostał po przodkach, co nie jest moim zdaniem złym podejściem.

Można wykonać przegląd i smarowanie, a jednocześnie dokupić coś podobnego w dobrym stanie jako "zamiennik" i ten kupiony nosić na chwałę dziadków oryginał trzymajac na szczególne okazje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założyłem, że sportiwnyj i kama były sprawne gdy zahibernowały na dekadę w zapomnianej szufladzie, jeżeli tak to, potrzebują rozbiórki, kąpieli mechanizmu i jego przesmarowania...  wówczas stówka (plus) od łebka

Jeżeli jednak diagnoza wstępna zegarmistrza wykaże usterki, to naprawa pociągnie za sobą koszty części, czyli w praktyce jakiś bliźniaczy okaz jako dawcę :)

Najlepiej szukać zegarmistrza z peselem sugerującym, ze uczył się rzemiosła na ruskich werkach i może mieć w szufladach sporo sowieckiego złomu. Wówczas może dobrać lepsze wskazówki do sportiwnego i prawidłowe do kamy

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, cofer napisał(-a):

Wówczas może dobrać lepsze wskazówki do sportiwnego i prawidłowe do kamy

Lecz czy wymiana jest zasadna w znaczeniu "wspomnienia po dziadku" różnie do tego można podchodzić. Można np zachować aktualny stan i tylko skupić się na mechanizmie, żeby był bezpieczny a można zrobić całkowitą rekonstrukcję, czyli wymienić tarczę, wskazówki, kopertę a nawet mechanizm... có wówczas zostaje jako wspomnienie po dziadku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sprawach pamiątkowych to najrozsądniejszy jest serwis mechizmu. Dodatkowo wyszorowanie kopert i wymiana szkiełek odmłodzi zegarki wizualnie, zachowując jednocześnie oryginalny stan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, Enkil napisał(-a):

W sprawach pamiątkowych to najrozsądniejszy jest serwis mechizmu. Dodatkowo wyszorowanie kopert i wymiana szkiełek odmłodzi zegarki wizualnie, zachowując jednocześnie oryginalny stan.

Raczej właśnie o tego typu serwis mi chodziło - najważniejsza sprawa to, żeby mechanizm ruszył. O aspekt wizualny koperty czy szkła jestem w stanie zadbać sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pytanie o poniższy wzór damskiej bransolety. Jest szansa, żeby to było lite złoto? Bo wydaje mi się, że robili takie złocone.

sława brans.jpeg

Edytowane przez Po Bieda

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś wybite oznaczenia? Na zdjęciu tak trochę za żółte jak na złoto. Sam zegarek pozłacany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak żółta, to raczej pozłacana w/g mnie. Poza tym na złotej muszą być wybite znaki.

DSCN7990.JPG

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek to pozłacana Sława, o oznaczeniach nic nie wiem - to zdjęcia z aukcji. Ale chyba jednak złocenie, a nie złoto. Dzięki. 

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich - i jak zawsze wiem, że doświadczeni "gracze" tego forum są w stanie wspomóc wiedzą często większą, niż niejedna Wikipedia 😉

Mianowicie - kupiłem okazyjnie kilka Komandirskich, jako uszkodzone. Okazało się, że to nówki, I...mają się dobrze i chodzą idealnie. Obecnie przechodzą serwis.

Wśród nich jeden, który wydawał mi się jakimś kiczem, a okazuje się, że to chyba coś rzadkiego. Na zdjęciu zegarek w całości, i też dla lepszego oglądu sama tarczka. 

Dokopałem się tylko do informacji, że został zamówiony dla klubu hokejowego ITIL Kazań między 90' a 96' rokiem.

Jeśli ktoś wie więcej, bardzo proszę o pomoc, i więcej informacji.

Screenshot_20250305-181705~3.png

PXL_20250318_092252064.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ostatnio takiego poljota ,niestety nie mogę znaleźć w sieci co to za ,, cudo" ponieważ wyskakują mi same zlote

20250618_125424.jpg

20250618_125409.jpg

20250618_125350.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj normalnie powinien być 2616 30 kamieni ,,bocian"

Screenshot_20250618_224453_Gallery.jpg

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi