Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po oraz pierwszy i od razu proszę o pomoc. Znalazłam w domu zegarek. Jest u nas odkąd pamiętam. Potraficie go wycenić?

Na cyferblacie ma napis Zaria 21 JEWELS.

Edytowane przez plansz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po oraz pierwszy i od razu proszę o pomoc. Znalazłam w domu zegarek. Jest u nas odkąd pamiętam. Potraficie go wycenić?

Na cyferblacie ma napis Faria 21 jewels. Chętnie wrzucę zdjęcia, ale nie wiem jak.

a5b9fd8ceb665ec1med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jest złoty to warty jest tyle ile waży złoto. Jeżeli nie to ciężko powiedzieć bo prawie nikt nie zbiera damskich zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Teraz tylko pytanie czy jest złoty, a jak już to chyba pozłacany czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest zloty,to pod deklem/na deklu/gdzies na kopercie bedzie mial probe.Jak nie,to jest pozlacany ( i bedzie pisalo np. Au10,Au20 itp)

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Przypuszczalnie to, że koperta pokryta jest 10 mikronową warstwą złota. Zazwyczaj przy symbolu AU ruscy dodawali cyferki, jednak przy kryciu dziesięciomikronowym, już się nie fatygowali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz pytanie ktoremu Jankowi dziekujesz :)

Tutaj masz podobny,tylko rozprawiaja o tym jak zegarek jest ze zlota.A jesli jest samo Au,to gwarantuje,ze nie jest.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, Tobie, bo podpisałeś się pozdrawiam Janek. Ale myślisz, że zeharek jest chociaż posrebrzany jak jest samo AU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Odpowiedź masz trzy posty wyżej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Au bez oznaczenia grubości powłoki najprawdopodobniej oznacza albo 5 mikronów, albo nawet mniej (2 lub 3). W każdym razie pozłacana koperta nie zwiększa jego wartości z uwagi na udział kruszcu. Wartość takiego zegarka, jeśli trafi się na amatora, oceniam na kilkadziesiąt złotych. Jeśli chcesz go sprzedać, to dobre fotki i Allegro - tam łatwiej będzie coś takiego wystawić i sprzedać. Jeśli zaś na użytek własny, to nic, tylko nosić - zegarek bardzo ładny i z powodzeniem może służyć za element biżuterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Au bez oznaczenia grubości powłoki najprawdopodobniej oznacza albo 5 mikronów, albo nawet mniej (2 lub 3). W każdym razie pozłacana koperta nie zwiększa jego wartości z uwagi na udział kruszcu. Wartość takiego zegarka, jeśli trafi się na amatora, oceniam na kilkadziesiąt złotych. Jeśli chcesz go sprzedać, to dobre fotki i Allegro - tam łatwiej będzie coś takiego wystawić i sprzedać. Jeśli zaś na użytek własny, to nic, tylko nosić - zegarek bardzo ładny i z powodzeniem może służyć za element biżuterii.

Kilkadziesiąt złotych??? Po co wprowadzać w błąd z taką oceną, takie zegarki na bazarkach są warte kilka-kilkanaście złotych, chyba że jakiś zdzierca lub rzadki model radzieckiej damki. Zgodze się, że mało kto kolekcjonuje damskie zegarki i dlatego są tak tanie, no i te stare radzieckie mało której dziewczynie się podobają. Wiem bo pytałem ;-) i nawet wręczać chciałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj, że rzeczywistość bazarkowa rządzi się nieco innymi prawami. Cena, o której mówiłem jest ceną możliwą do uzyskania na Allegro po spełnieniu kilku warunków, głównie z obszaru PR ;) Kwestia wartości przy pozostawieniu na własny użytek i założeniu, że zegarek jest rodzinny to zupełnie inna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

To "Sygnał" 18-sto kamieniowy, produkcji Pierwszej Moskiewskiej. Śmiga na 2612, lub 2612.L (nigdy nie potrafię tego dokładnie określić). To zegarek z budzikiem: Górna koronka służy do nastawiania godziny - tą falującą wskazówką - o której ma zacząć brzęczeć ("brzęczek" trwa kilkanaście sekund). Potem koronkę trzeba wcisnąć i nakręcić. Ta wskazówka kręci się tylko w jedną stronę, w lewo. Dolna koronka ma zastosowanie takie, jak w innych zegarkach. To starsza wersja zegarka z budzikiem, zwanego już potem Poljotem (sam nie czuję, jak mi się rymuje ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Presidente, a może chciałbyś go sprzedać poszukuję wskazówek i paru innych części do takiego Sygnała? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Tarcza i wskazówki świadczą o tym, że to wczesna wersja "budzika" trochę dziwi mnie czarna dziura w miejscu gdzie powinien być centralny sekundnik.

Wersji bez centralnego sekundnika jeszcze nie widziałem. Zapewne zegarek będzie wymagał uzupełnienia. Pod warunkiem, że jest oś sekundowa?

A tak ogólnie zegareczek palce lizać ;). Tym bardziej, że to komplement w ustach kogoś kto uważa, że budzik w mechanicznym zegarku to szatański

pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ten zegarek nie jest na sprzedaż należy do mojego taty i nadal go chce używać . Ile mogą wynieść koszty renowacji i skomplementowanie części do niego o ile jakiś brakuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Sama naprawa może wynieść od 20, do (jeśli brakuje części) 200 zeta. Trudno powiedzieć, trzeba by zajrzeć do mechanizmu. Do tego dochodzi sekundnik (problem ośki poruszony wyżej) i szkiełko. Jeśli myślisz o "hardkorowej" renowacji tarczy i koperty, to dolicz ok 200 zł za tarczę i 50 za kopertę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem do jakiego stanu masz zamiar przywrócić zegarek, ale jak dla mnie to tarcza jest w miarę ok. Polecam wyczyścić / umyć i nie ruszać.

Przyda się jeszcze delikatna polerka koperty.

Ostatnio naprawiałem Poljota, miał ułamaną oś sekundnika, brak wskazówki, głęboko porysowane szkiełko i mocno widoczny upływ czasu na tarczy ;)

Mechanizm wymagał smarowania.

30 zł później wygląda tak

00000016.jpg

Zapytaj zegarmistrza czy ma lepiej wyglądającą tarczę do twojego zegarka. Jak widać, bardziej się opłaca wymienić na lepszą niż odnawiać.

Edytowane przez merrill

Coś się kończy, coś się zaczyna..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. Zarejestrowałem się, żeby poprosić o pomoc kogoś kompetentnego :)

Chcę pozbyć się tego zegarka, bo od lat leży w szufladzie, jednak chciałbym się najpierw dowiedzieć czy ma jakąkolwiek wartość.

d904afadbeceb6b4m.jpg

e0ed1a2b0d9c22a7m.jpg

4fdfaa09371871d6m.jpg

Jakieś przypuszczenia co do ewentualnej wartości? Ktoś mógłby go kupić czy raczej mam wyrzucić ten bubel do kosza? Będę wdzięczny za wszelkie informacje :) Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawa kwarcowa Slava - produkt radziecki. Pewnie pozlacana. Wydaje sie byc w swietnym stanie zachowania. A jaka wielkosc - to chyba damka, jak by to byl zegarek meski (tzn. duzy) to bylaby to gratka.

Edytowane przez zbyszke

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi