Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Były takie Wostoki w stali i ten egzemplarz wg mnie na taki wygląda. Nawet w temacie нержавеющая сталь ktoś takiego pokazywał

http://allegro.pl/wostok-koperta-ze-stali-nierdzewnej-niespotykany-i3980470163.html

WOSTOK koperta ZE STALI NIERDZEWNEJ NIESPOTYKANY

hmmm... czyżby autor aukcji celowo tytułem zaprzeczył, temu co podał w opisie?

tzn że na fali sukcesu marketingowego niejakiego Zbysia-ileśtam (posuwającego na allegro chińczyki imitujące poljoty w stalowej kopercie) w opisie wostoka podaje że koperta jest ze stali nierdzewnej i jednoczesnie w tytule pisze, że takiego okaza się nie spotyka (czytaj: nie występuje)

koledzy, czy Czystopol w ogóle wypuszczał jakieś zegarki w stali oprócz amfibii??

Mam identycznego - z pewnością stal. Bardzo fajny zegar. :)

Mój tapatalk nie pozwala na edycję ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

up

oraz czy dobrze myślę że w tej pobiedzie do złoconych wskazówek powinna być złocona tarcza a nie chromowana

http://allegro.pl/zabytkowy-rosyjski-zegarek-pobieda-1957-roku-okaz-i4015442119.html

?

--

czy oznaczenie na werku SU nie sugeruje produkcji po '90, czy werk jest podmieniony ? opis aukcji wskazuje na '75-80

http://allegro.pl/ogromny-41mm-wostok-w-zloconej-kopercie-i4015879742.html

Pabieda: niekoniecznie, nie wiem czy były takie w złocie, w chromie na pewno

Wostok: oznaczenie SU stosowano już w latach 80, czy wcześniej nie wiem

Edytowane przez waski123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykopałem u ojca takiego Łucza, straszny "mikrus" w środku siedzi werk 1300. Zdjęcie przy 1 groszówce. Ktoś coś wie na jego temat?

2hmy.jpg

Przypomnę się, Nie mogłem go zlokalizować w żadnym katalogu, jeszcze nie jestem wprawiony w przeszukiwaniu ich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ponieważ radzieckie to kompletnie nie moja działka ,mam pytanie /tylko proszę się nie śmiac  ;) /

Dostałem zegarek na którym na tarczy jest napis Komandirskije ,czerwona gwiazda i łódź podwodna ,na deklu napis Amfibia ,a mechanizm automat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ponieważ radzieckie to kompletnie nie moja działka ,mam pytanie /tylko proszę się nie śmiac  ;) /

Dostałem zegarek na którym na tarczy jest napis Komandirskije ,czerwona gwiazda i łódź podwodna ,na deklu napis Amfibia ,a mechanizm automat.

Hehe, a gdzie pytanie kolego ? :D

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem ,że to oczywiste .Czy to może byc orginał czy składak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy z tym Poljotem wszystko ok? Szkiełko z lupką, już rzadziej spotykane, ale mam wrażenie, że tarcza i wskazówki jakoś nie grają razem...
RZRqOEY.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :) Ze względu na szkiełko myślałem, że jest nieco starszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie taki znowu młody, katalog jest z 72 więc może były takie już pod koniec lat 60. W każdym razie jest w świetnym stanie jak na swój wiek, jeżeli go kupiłeś to gratulacje, a lupka dodaje smaczku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Właśnie dzisiaj wpadł mi w ręce taki oto zegarek Poljot, tak to chyba się czyta.... Czy ktoś może mi coś na temat tego zegarka napisac? z góry dziękuję.

IMG_3217.JPGIMG_3218.JPGIMG_3219.JPGIMG_3220.JPGIMG_3221.JPGIMG_3222.JPGIMG_3223.JPG

IMG_3216.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poljot sputnik (ze względu na sputnika w wywijasie nazwy), 17 kamieni wyprodukowany w 1Moskiewskiej Fabryce Zegarków. Takie zegarki były produkowane w latach 70, może już pod koniec lat 60, bardzo ładny stan koperty i świetny stan tarczy, szkiełko niestety nieoryginalne, oryginalne powinno mieć lupkę. Smaczkiem jest kl1 czyli I klasa dokładności (jeżeli się mylę niech ktoś bardziej doświadczony mnie poprawi)

Generalnie piękny zegarek w pięknym stanie, gratuluję nabytku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek dosyć poszukiwany.Maly minusik bo szkiełko jest bez lupki ,ale za to werk jest czysty niegrzebany,pochodzi z późniejszej produkcji- nowe logo 1MCzZ.Gratulacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że można jeszcze gdzieś kupić oryginalne szkiełko? Późniejsza produkcja czyli z jakich lat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że można jeszcze gdzieś kupić oryginalne szkiełko? Późniejsza produkcja czyli z jakich lat?

Takie logo 1 MCzZ było używane w latach 1963-1975

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalnego szkiełka nie kupisz, najwyżej zdejmiesz z innego poljota w gorszym stanie, jeśli gdzieś znajdziesz, a nie będzie to łatwe. Ponieważ jesteś nowy, możesz nie wiedzieć. Rysy na szkiełku daje się wypolerować, dlatego nie wyrzucamy takich szkiełek, które sprawiają wrażenie szmelcowatych.

katalog jest z lat 70, raczej początku

https://plus.google.com/photos/113098239036073221216/albums/5814459305017418737/5814459583513995538?pid=5814459583513995538&oid=113098239036073221216

Edytowane przez waski123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak rozumiem, ale ten zegarek dostałem już z takim szkiełkiem i nie mam starego z lupką. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się kupić szkiełko, a teraz i tak ładnie prezentuje się na ręku. Dziękuję za wszystkie informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje.Obie Rakietki znakomite nawet jeśli ta druga to nie lodówka,Za to pierwsza brailowska mimo rosyjskiej produkcji ceniona i poszukiwana przez kolekcjonerów za udział w amerykańskim filmie "Ray"-https://www.youtube.com/watch?v=8uhsJMmdKFg

HeY

Dzięki mayor za odpowiedź:)

Pozdrawiam

Mishi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam, czy wskazówki w tej Moskwie były takie ? Bo ja z tego co pamiętam widziałem tylko takie z lumą, stąd moje pytanie.

8dc59262.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katalog podaje tylko jedną wersję, właśnie z lumą:

moskwa.jpg

Źródło: https://plus.google.com/photos/113098239036073221216/albums/5310907452261697265/5311252434000313010?banner=pwa&pid=5311252434000313010&oid=113098239036073221216

U Pana Gordona jest taki ze wskazówkami bez lumy, ale są one jeszcze inne. Poza tym patrząc jak wygląda mechanizm mam wrażenie że przy tym zegarku ktoś namiętnie, ale mało profesjonalnie kombinował i bym mu raczej nie ufał.

http://www.ussrtime.com/cgi-bin/details.pl?id=0319

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie, tak myślałem, no nic trzeba szukać dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Oryginalnego szkiełka nie kupisz, najwyżej zdejmiesz z innego poljota w gorszym stanie, jeśli gdzieś znajdziesz, a nie będzie to łatwe. Ponieważ jesteś nowy, możesz nie wiedzieć. Rysy na szkiełku daje się wypolerować, dlatego nie wyrzucamy takich szkiełek, które sprawiają wrażenie szmelcowatych.

katalog jest z lat 70, raczej początku

https://plus.google.com/photos/113098239036073221216/albums/5814459305017418737/5814459583513995538?pid=5814459583513995538&oid=113098239036073221216

Mam oryginalne do sputnika z lupką w idealnym stanie! :) MOgę sprzedać/wymienić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi