Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie,

Chciałbym pokazać wam swoje ostatnie nabytki ;-) bardziej trafne lub mniej, to się zresztą pewnie okaże.

Proszę was o weryfikację ich autentyczności czy są takie jak w oryginale wychodziły.

Więc zaczynamy ;-)

1. Molnia Pasówka 

post-67339-0-70851500-1415041764_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek Nr. 2

Wygląda trochę jak wojskowy, ale czy autentyczny? Napisy po niemiecku coś związane z U-Boote

post-67339-0-73973300-1415042138_thumb.jpg

post-67339-0-37601300-1415042148_thumb.jpg

post-67339-0-79340300-1415042154_thumb.jpg

post-67339-0-31377000-1415042683_thumb.jpg

Edytowane przez Adrianos27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek nr. 3 

To pewnie jakiś chińczyk :P ale no cóż optycznie mi się spodobał więc jest, ale szukając w necie nic podobnego nie znalazłem... 

Z góry dziękuje :-) za wszelkie informacje dotyczące zegarków ;-)

post-67339-0-57928900-1415042295_thumb.jpg

post-67339-0-97554200-1415042301_thumb.jpg

post-67339-0-33453000-1415042308_thumb.jpg

post-67339-0-71635000-1415042314_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cornaviny do wyboru do koloru http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=cornavin&bmatch=seng-v0-kol-1021

większość Poliotowskie koperty i design

W du....e tam w każdym bądź razie to Ruski zegarek ;)

Nominalnie: szwajcarski. ^_^

Cornavin to była jedna z miliona szwajcarskich firemek, nawet fajne rzeczy robili, aż w końcu stali się kanałem przerzutowym radzieckich zegarków na zachód.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie,

Chciałbym pokazać wam swoje ostatnie nabytki ;-) bardziej trafne lub mniej, to się zresztą pewnie okaże.

Proszę was o weryfikację ich autentyczności czy są takie jak w oryginale wychodziły.

Więc zaczynamy ;-)

Numer 1.

Zegarek wygląda bardzo dobrze. To może być nawet fabryczna produkcja z Drugiej Moskiewskiej z okolic 1950. Koperta, werk i wskazówki (poza sekundową) pasują do siebie. Niestety jakiś cymbał wsadził tam tarczę z lat '80 i późną wersję koronki. Zegarek pewnie zyskał na wyglądzie, ale wartość kolekcjonerska leci na pysk.

Numer 2.

Nie oszukujmy się, to współczesna cepelia, prawdopodobnie z Ukrainy (Charkowskie Zagłębie Customów). Werk to Pobieda, najprawdopodobniej produkcja kujbyszewska (ZiM) z lat '80. Tarcza współczesna. Nie wiem od czego jest ta koperta.

Numer 3.

100% chińczyka, ale z tych dobrych chińczyków. Werk to azjatycka wersja Unitasa 6497, które lubię, szczególnie w tej wersji wykończenia. Koperta to pewnie stalówka. Niezbyt dobrze widać co tam jest napisane na tarczy. Jeśli to nazwa jakiejś istniejącej firmy europejskiej to zegarek należy uznać za podróbę na dobrej jakości werku.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nominalnie: szwajcarski. ^_^

Cornavin to była jedna z miliona szwajcarskich firemek, nawet fajne rzeczy robili, aż w końcu stali się kanałem przerzutowym radzieckich zegarków na zachód.

pozdrawiam

Narfas

Ale jakie ładne robili

5ed52501c049e75ad0db019a15b2cdf4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer 1.

Zegarek wygląda bardzo dobrze. To może być nawet fabryczna produkcja z Drugiej Moskiewskiej z okolic 1950. Koperta, werk i wskazówki (poza sekundową) pasują do siebie. Niestety jakiś cymbał wsadził tam tarczę z lat '80 i późną wersję koronki. Zegarek pewnie zyskał na wyglądzie, ale wartość kolekcjonerska leci na pysk.

Numer 2.

Nie oszukujmy się, to współczesna cepelia, prawdopodobnie z Ukrainy (Charkowskie Zagłębie Customów). Werk to Pobieda, najprawdopodobniej produkcja kujbyszewska (ZiM) z lat '80. Tarcza współczesna. Nie wiem od czego jest ta koperta.

Numer 3.

100% chińczyka, ale z tych dobrych chińczyków. Werk to azjatycka wersja Unitasa 6497, które lubię, szczególnie w tej wersji wykończenia. Koperta to pewnie stalówka. Niezbyt dobrze widać co tam jest napisane na tarczy. Jeśli to nazwa jakiejś istniejącej firmy europejskiej to zegarek należy uznać za podróbę na dobrej jakości werku.

pozdrawiam

Narfas

Kurcze pełen szacuc za wiedzę!

Naprawdę dużo się dowiedziałem, opisałeś wyczerpująco :-)

Mam pytanie odnośnie Molni, jak powinna wyglądać tarcza pochodząca z tych lat co werk?

Co do chińczyka, cieszy mnie to że uważasz, że to nie kompletny badziew, jak większość ich prod. Ale trzeba przyznać, że wygląda solidnie. Napis na tarczy to Porsche Financial Services Italia ;-) Czyli istniejąca firma, zresztą nie byle jaka ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narfas coś specjalnie dla Ciebie

Fajny! Powiedziałbym że zazdroszczę, ale mam parę takich. :)

Mam pytanie odnośnie Molni, jak powinna wyglądać tarcza pochodząca z tych lat co werk?

Ta powyżej, z posta yorki_mana (tzw. "pojedynczy srebrny ring") jest najbardziej typowa dla okolic 1950.

pozdrawiam
Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakie ładne robili

Robili i fajniejsze w latach '50. Nie wiem w jaki sposób stali się "sygnatariuszami" produkcji radzieckich. Ktoś mi kiedyś mówił, że Rosjanie po prostu wykupili firmę i w ten sposób całkiem legalnie zostali właścicielami brandu, a sama firma stała się sowiecką agenturą gospodarczą - ale to nie jest potwierdzona informacja, jedynie zasłyszana plotka.

O ile wiem to głównym kanałem przerzutowym był i tak Junghans (Sekonda, Exacta i inne).

pozdrawiam

Narfas

Edytowane przez Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm cornavin to zachód Europy ,sekonda chyba wyspy a exacta to nie kierunek na Skandynawię? Chyba jakoś tak ekspansja przebiegała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm cornavin to zachód Europy ,sekonda chyba wyspy a exacta to nie kierunek na Skandynawię? Chyba jakoś tak ekspansja przebiegała

Mój risercz prowadzi dokładnie do tych samych wniosków, chociaż pojawia się jeszcze parę innych, mniej znaczących nazw.

No i jest też kierunek wschodni (zegarki z Hong Kongu na radzieckich werkach).

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój risercz prowadzi dokładnie do tych samych wniosków, chociaż pojawia się jeszcze parę innych, mniej znaczących nazw.

No i jest też kierunek wschodni (zegarki z Hong Kongu na radzieckich werkach).

pozdrawiam

Narfas

Był jeszcze np brand "Corsar", którego rynkiem docelowym był jakiś kraj niemieckojęzyczny (napisy na tarczy np. "17 rubis"). Co jakiś czas pojawiają się na Allegro kieszonkowe Corsary na werkach Mołnii z lat 80-tych. Osobiście spotkałem się też z Corsarem na werku Poljota 2614.2H.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

Jakiegoś nerwa mam dzisiaj (może POGODA mnie rozwala) i nic sensownego nie mogę wyszukać   :(

Znudziło mi się błądzenie, więc może Wy mnie naprowadzicie na jakieś info o werkach/dacie produkcji czy katalogach do tych Wostoczysk   :unsure:

Będę zobowiązany za wszelkie wieści.

post-74389-0-20106100-1415125516_thumb.jpg

post-74389-0-95747100-1415125524_thumb.jpg

Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

Jakiegoś nerwa mam dzisiaj (może POGODA mnie rozwala) i nic sensownego nie mogę wyszukać   :(

Znudziło mi się błądzenie, więc może Wy mnie naprowadzicie na jakieś info o werkach/dacie produkcji czy katalogach do tych Wostoczysk   :unsure:

Będę zobowiązany za wszelkie wieści.

Ten pierwszy to był produkowany na przełomie lat 70-tych i 80-tych. Oprócz takiego jak pokazałeś była jeszcze wersja chromowana z jasną tarczą (ech... do dziś żałuję, że takiego sprzedałem...), z rzymskimi indeksami oraz wersje w złoconych kopertach z różnymi kolorami tarcz. Była też okolicznościówka (Olimpiada w Moskwie). W środku prawidłowo powinien siedzieć 2409A we wcześniejszej (zdobionej) wersji.

Wersje chromowane, pomimo swojego piękna, nie były zbyt trwałe, bo oprócz szybko odłażącego chromu z koperty, cechowały się nietrwałymi tarczami i ringami (co nawet widać na zdjęciu, które dałeś).

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jasną tarczą to pewnie ładna ta wersja była... Dzięki za informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Co mi o nim powiecie? Warto brać za 200zł? Werk mołni z 1958 a na deklu wybite 1937.

1215679_10711435_798562816852369_2252937

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza fajna ale oczywiscie współczesna (pasówka) -  ciekawa jako zegarek ale jako obiekt historyczny/kolekcjonerski nie bardzo - po prostu wyprodukowana współcześnie na potrzeby allegro jak większość pasówek Charkowskich ale i tez robionych u nas

Można oczywiście spokojnie używac i ciekawość będzie wzbudzał ;)

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 200 kupiłbym oryginalnego K-43. Tego? W życiu!

kchrapek - z szacunem bo Ty super 'wyszukiwacz' chyba jesteś... ale gdzie fajnego oryginalnego K-43 byś kupił za 2 stówki??  :blink:  :blink:

Jakiś czas temu szukałem ze dwa tygodnie i nie bardzo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kchrapek - z szacunem bo Ty super 'wyszukiwacz' chyba jesteś... ale gdzie fajnego oryginalnego K-43 byś kupił za 2 stówki??  :blink:  :blink:

Jakiś czas temu szukałem ze dwa tygodnie i nie bardzo...

Za swój pokazywany jakiś czas temu dałem równo 200:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/101252-nasze-najstarsze-czyli-wczesno-rosyjskie-vintyge/page-5

post 91

Pokazuję naręczny żeby mógł konkurować z tym z zapytania, ale kieszonkę kupiłem parę dni temu za 109 z wysyłką. Dziś przyszła :)

http://allegro.pl/kirow-poljot-jeden-z-najstarszych-i4753351020.html

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa tygodnie? No to faktycznie można się załamać :P

Kolega kchrapek niedawno kupił  K-43 na alle a przedwczoraj K-43 był na sąsiednim forum za 180 zł ale się spóźniłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kpicie sobie, bo już macie super K-43...

Ale nic to kiedyś powiem: 'Mam i ja!'...

Dzięki kchrapek za linki, ten okaz za 2 stówki naprawdę piękny. Gratulacje.   :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi