Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

@siena, za złoconego "kraba" w ładnym stanie, to bym dał z półtorej stówki ...plus dyszkę od kamienia

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,czy ktoś może mi coś powiedzieć o tym zegarku. Jest on po mojej prababci. Po nakręcenia cały czas działa. Z boku ma napis Au25.

Dziękuję i pozdrawiam.post-101668-0-32090200-1512682091_thumb.jpg

Witam,czy ktoś może mi coś powiedzieć o tym zegarku. Jest on po mojej prababci. Po nakręcenia cały czas działa. Z boku ma napis Au25.

Dziękuję i pozdrawiam.post-101668-0-32090200-1512682091_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozłacana Wiesna (warstwa 25 mikronów złota - chyba dosyć nietypowo, bo zwykle radzieckie zegarki miały powłoki 20 mikronów). Do tego mechanizm na 17 kamieniach (rubinach). Prawdopodobnie lata 50-60. 

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j.w.

ładna miniaturowa wiesna, raczej lata 60-te

Świetnie leży na  @Kotikowym nadgarstku, więc spokojnie możesz nosić!  żeby długo jeszcze służyła, zanieś ją do zegarmistrza (jakiegoś 'starej daty' , nie w markecie!) na przesmarowanie i serwis oraz na wypolerowanie szkiełka - będzie cudo!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz na myśli ten wątek? -> http://zegarkiclub.pl/forum/topic/80685-oznaczenia-ruskiego-złocenia-jak-to-z-nimi-jest/page-1

2,5 raczej nie mieści się w ówczesnych 'standardach'. Moim zdaniem albo faktycznie 25 mikronów (choć osobiście nigdy takiej puncy nie widziałem) albo błędnie odczytane 12,5 mikronów (wytarta jedynka i przecinek)

Ta wiesna jest z lat 60-tych a wówczas nie stosowano "oszczędnych" technologii złocenia poprzez natryski (czy coś w tym stylu). I z tego co wiem jak już mosiężna koperta lądowała w wannie galwanizacyjnej to musiała mieć minimum  te 5 mikronów

Edytowane przez cofer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2,5 byłoby bardzo mało i większość tych kopert byłaby w fatalnym stanie,a jest dokładnie odwrotnie, złocenie maja solidne. Co do jakości złocenia to wg mnie osobny temat. Au 20 jest np na Poljotach De Luxe i na Wołnach a jakość (czyt trwałość) powłoki jest kompletnie inna. Na Poljotach wyciera się bardzo mało co najwyżej jak napisał Kris złuszcza się i odpryskuje a z kolei na Wołnach Czy Wostokach precyzyjnych ściera się w oczach mimo teoretycznie podobnej grubości. Ja bym się zastanawiał jakiej próby złocenie było stosowane bo sądzę że było różne zależnie od zegarka i jego rocznika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jak wróci z czyszczenia to wrzucę zdjęcie całego zegareczka i oznaczenia tych mikronów - bo jest pod paskiem i sama nie chcę zdejmować. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A cóż to za nuras  ?  :huh: , czyżby zarys łodzi podwodnej ...  B)

QcyNUip.jpg

vJfFBKo.jpg

Schaumburg Aquamatic II chrono , Citizen EcoZilla , Glycine Lcc 3k Le , Citizen Skyhawk , Temption CGK 204   ( sprzedam ew. zamiana ) , Oris ProDiver date ( zam. na chrono ) . Pam sub 243 , Fortis square chrono , Citizen Aqualand Depthmeter , OMEGA plo - prof 

i inne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Dobra , znalazłem odpowiedni wątek . Sorki , skreloza :wacko: , widziałem wiele takich  :rolleyes:

może kto chce kupić ? -> pw.

Schaumburg Aquamatic II chrono , Citizen EcoZilla , Glycine Lcc 3k Le , Citizen Skyhawk , Temption CGK 204   ( sprzedam ew. zamiana ) , Oris ProDiver date ( zam. na chrono ) . Pam sub 243 , Fortis square chrono , Citizen Aqualand Depthmeter , OMEGA plo - prof 

i inne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie znawcy , coś mi w tym MIRku nie pasuje , czy to nie jest Franken , właściwie za dwa piwa kupiony dla koperty .

post-93905-0-75798800-1513241573_thumb.jpg

post-93905-0-70329000-1513241599_thumb.jpg

post-93905-0-90281700-1513241619_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie to najbardziej nie pasuje ta koperta

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś mi w tym MIRku nie pasuje

koperta i tarcza pasuje! w sensie, że całość jest jakoś powciskana ...może kolanem? :) z tym. że koperta pochodzi od jakiegoś wintidż-francuza (być może herna?), zaś tarcza pochodzi z komunistycznej Warszawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za ocenę , wiadomo , że za 10 PLN nie może to być " coś" . Ale widzę , że nawet na dawcę się nie przyda .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Potrzebuje jakiś informacji na temat tego zegrka.Kieszonkowy, oznaczanie na kopercie samo AU

post-101872-0-42570200-1513487657_thumb.jpg

post-101872-0-56159500-1513487668_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kieszonkowy łucz na mechaniźmie najprawdopodobniej 2209 23-kamieniowym. ZSRR powstało w roku 1922, więc ten zegarek jest gdzieś z początku lat 80-tych. Stan tego Twojego taki sobie.

To nie jest żaden unikat ale kiesonkowe łucze są rzadziej spotykane niż np mołnia, czy rakieta

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złoty ?
Pytam bo znalazłem kilka podobnych niektóre srebrne niektóre pozłacane więc nie wiem

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi