Gość Jash #76 Napisano 19 Stycznia 2020 http://www.ibasso.com/cp_xq_dy.php?id=6958#page1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #77 Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Wiem już co to jest.W opisie kilka RAŻĄCYCH błędów technicznych. I dużo audivoodu Parametry podane na końcu jedynie mają z tego faktyczny sens i są ok.Jaką to ma moc wyjściową przy jakiej impedancji słuchawek? Edytowane 19 Stycznia 2020 przez egzo18 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #78 Napisano 19 Stycznia 2020 Jakie to są te rażące błędy techniczne?Nigdy nie czytam opisów na stronach producentów bo to większości marketing stad pytanie. A co do audiovoodoo to to samo powie 90% społeczeństwa jak pokażesz swój wzmacniacz lampowy. Co do słuchawek to te które mam maja imperancje 36ohmów.AMP8 ma imprdancje wyjściowa 0,38 ohm a moc wyjściowa 6.2Vrms. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #79 Napisano 19 Stycznia 2020 "The transistors used on the buffer stage have a 2700 mAh... " - Zła jednostka " the low Vce also expands the linearity range " - Bzdura techniczna. Liniowość ma tyle wspólnego z Vce co ja z lotnictwem.Ale traktuj to jak czepianie się elektronika. Jakie to są te rażące błędy techniczne?Nigdy nie czytam opisów na stronach producentów bo to większości marketing stad pytanie. A co do audiovoodoo to to samo powie 90% społeczeństwa jak pokażesz swój wzmacniacz lampowy.Co do słuchawek to te które mam maja imperancje 36ohmów.AMP8 ma imprdancje wyjściowa 0,38 ohm a moc wyjściowa 6.2Vrms.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro AMP8 ma impedancje wyjściowa 0,38 ohm a moc wyjściowa 6.2Vrms. - napięcie wyjściowe. Moc to waty Twoje słuchawki mają 36 ohm czyli daje nam to ze wzoru P = U2/R moc na nich wydzieloną równą 1.06W ( i to jest wynik jak najbardziej ok ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #80 Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Elektronika to nie moja bajka Najważniejsze ze AMP8 ma więcej mocy niż amp1 no i daje dźwięk o delikatnie innej sygnaturze. No i nie ukrywam ze tylko AMP8 dawał możliwość spróbowania dźwięku na kablu zbalansowanym który mam przy nowych słuchawkach. Co do tego 2700mAh to nawet mnie jako laikowi nie pasowało albo piszą o tym na każdej stronie wiec pomyślałem ze pewnie się nie znam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Edytowane 19 Stycznia 2020 przez Jash 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #81 Napisano 19 Stycznia 2020 Jeszcze jako ciekawostka jaką warto wiedzieć.Wysoka wydajność prądowa wzmacniacza ( ampery ) jest ważna przy tonach niskich. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #82 Napisano 19 Stycznia 2020 Jeszcze jako ciekawostka jaką warto wiedzieć.Wysoka wydajność prądowa wzmacniacza ( ampery ) jest ważna przy tonach niskich....i glosnikach o niskiej impedancji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #83 Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Tak. Kolumna ma być dopasowana impedancyjnie do wzmacniacza. Mi chodzi o to, że jak mamy kolumnę. Dajmy na to 30W. To na gwizdek idzie około 6-8 procent mocy. A resztę ładuje w basowy. Stąd jak wzmacniacz idzie na niskich dźwiękach wymaga dużej możliwości oddania silnego uderzenia prądem. Jak grają tony wysokie o takiej samym natężeniu dźwięku, to zapotrzebowanie na prąd jest mniejsze. I może być tak, że dopasowanie impedancyjne jest ok. Statyczne testy basu ok, a jak przychodzi nagle uderzenie basowe, to układ się jakby zadławi. wtedy mamy do czynienia z za małym chwilowym zapasem mocy. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez egzo18 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #84 Napisano 19 Stycznia 2020 Wszystko się zgadza z teoretycznego punktu widzenia, bo dochodzi jeszcze charakterystyka poszczególnych komponentów. Jest wiele kolumn 8-omowych, które wymagają większej rezerwy prądowej od tych 4-omowych. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #85 Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Wszytko zależy od głośnika nisko tonowego.Bo to on najbardziej " pożera " prąd Impedancja kolumny to też jest niekiedy niezła zagadka. Bo nie wiadomo przy jakiej częstotliwości wyznaczona.A impedancja jak wiadomo, zmienia się z częstotliwością. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez egzo18 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #86 Napisano 19 Stycznia 2020 Reasumując: Lepiej kupic wzmak za mocny niż za slaby Duze trafo i duzo mikrofaradów pomogą wysterować głośniki o trudnej impedancji (czytaj: niskiej przy niskich częstotliwościach) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #87 Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Dobrze prawisz.A kolumna powinna mieć moc nieco większą jak wzmacniacz. Co by jej nie zjarać jak ktoś zechce z układy wyciągnąć maks nir wchodząc w przester. Przeszliśmy ze sprzętu przenośnego na sprzęt stacjonarny z dyskusją Edytowane 19 Stycznia 2020 przez egzo18 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20481 #88 Napisano 26 Stycznia 2020 Pytanie do fachowców o buczenie w głośnikach. Zestaw to wzmacniacz Creek Evolution, CD Arcam 82, głośniki Monitor Audio RS 8 Silver, kable głośnikowe Chord - tu jest ok. nic nie buczy.Buczenie zaczęło się po zakupie i podłączeniu przedwzmacniacza Vincent PHO 701 i gramofonu Rega Planar 3.Buczy przy włączonym preampie i ustawionym we wzmacniaczu wejściu AUX. Preamp wyłączony - zero buczenia. Na wejściu CD nic nie buczy.Aha, no jest wyraźna różnica w głośności- żeby było tak samo głośno gramofon musi być podkręcony tak o ok.8-10 podziałek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #89 Napisano 26 Stycznia 2020 Wygląd na pętlę masy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #90 Napisano 26 Stycznia 2020 Creeki są wrażliwe na pętlę masy, trzeba popróbować z uziemieniem. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #91 Napisano 26 Stycznia 2020 (edytowane) Zastanówmy się po kolei. Która to wersja Creeka Evo? (2, 100A, 50A)? Jaka wkładka i z jakim napięciem wyjściowym (to w kwestii głośności)? Czy Rega ma wyprowadzenie uziemienia z ramienia a jeśli tak, to czy podłączyłeś je do zacisku w Vincencie? Czy jeśli na wejściu CD nie buczy, to nie wystarczyłoby wykorzystać któreś z innych wejść, skoro na Aux powstaje pętla? Edytowane 26 Stycznia 2020 przez Sierżant Julian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20481 #92 Napisano 26 Stycznia 2020 Wzmacniacz to Creek Evolution bez żadnych cyferek.Wkładka Rega Elys 6,8-7,2 mV.Gramofon nie ma osobnego kabla do uziemienia, ma dwa na stałe wyprowadzone kable RCA do preampa.Wg opisów nie trzeba uziemiać-Cytat z instrukcji obsługi gramofonu Rega RP1: Uziemienie ramienia jest połączone z ekranemokablowania. Nie ma potrzeby stosowania dodatkowychkabli uziemiających. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #93 Napisano 26 Stycznia 2020 Poziom wyjściowy z wkładki jest bardzo wysoki. Z kolei wzmocnienie przy MM z tego Vincenta jest raczej niskie (40 dB), ale przy tym poziomie chyba wystarczające. Gdybyś miał wysokopoziomową MC typu 2,5-4 mV na wyjściu to byłoby już zdecydowanie cicho. Więc do mocniejszego kręcenia gałką musisz sie chyba przyzwyczaić, głośniej nie będzie, chyba że z innym phono-pre.Teraz co do uziemienia. Wyraźnie tworzy ci się gdzieś pętla masy, przynajmniej z tym wejściem, z którego korzystasz (aux/phono?). Trudno jest znaleźć w sieci zdjęcia tylnego panelu tego wzmacniacza, bo Creek potem strzelał nowymi wersjami oczywiście o nazwie Evolution lub EVO co roku. Ale zakładam, że znalazłem właściwy, więc na początek proponuję przetestować wszystkie wejścia (o ile rozumiem, już sprawdziłeś CD i tam zjawisko nie występuje). Powinieneś mieć jeszcze do dyspozycji wejście na tuner, AV oraz wejście do pętli magnetofonowej. Jeśli na którymś osiągniesz właściwy efekt, to ja bym przy tym pozostał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20481 #94 Napisano 26 Stycznia 2020 Dziękuję za pomoc.Poeksperymentuję z innymi wejściami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #95 Napisano 26 Stycznia 2020 Pętla masy jak nic.Nie masz przycisku oceniającego " uziemienie " od obudowy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20481 #96 Napisano 26 Stycznia 2020 Egzo, przycisku gdzie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #97 Napisano 26 Stycznia 2020 7:45Ground lift Generalnie cały film o brumie. Polecam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #98 Napisano 26 Stycznia 2020 Pętla masy jak nic.Nie masz przycisku oceniającego " uziemienie " od obudowy?O ile widzę, Creek nie ma. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20481 #99 Napisano 26 Stycznia 2020 Creek nie ma niestety. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #100 Napisano 26 Stycznia 2020 Przypomina mi się jak walczyłem z brumem podczas budowy wzmacniacza.Gruba zabawa była.A okazało się, że mój błachy błąd powodował brum. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach