Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze wiedzieć, bo ja myślałem że muszla to takie coś w czym ucho jest bardziej w środku (vide: zdjęcie).

image.thumb.png.5d2dd288e3a34398e02e5045c3eee392.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, beniowski napisał(-a):

Dobrze wiedzieć, bo ja myślałem że muszla to takie coś w czym ucho jest bardziej w środku (vide: zdjęcie).

image.thumb.png.5d2dd288e3a34398e02e5045c3eee392.png

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Muszla_klozetowa

Wybacz, nie mogłem się powstrzymać 😅🤭🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mam (chyba) ten model. Zwróć uwagę, że one muszli raczej nie mają. A może ja się nie znam i to też się muszle nazywa. 

image.thumb.png.4b6c2709ead2064c2a72e03c984d130d.png

Są słuchawki nauszne i wokółuszne. W obu siedzi głośnik w muszli (aka obudowie) otwartej bądź zamkniętej.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Burns napisał(-a):

Nie zgadzam się z tym fundamentalnie. Na moim Instagramie każdy post jest minirecenzją płyty i odnoszę się niemalże zawsze do zawartości muzycznej albumu, natomiast nie piszę o tym, czy lokalizacja źródeł pozornych jest okay, czy mikrodynamika nie została sknocona w procesie masteringu itd. Przykład? Mój ostatni post na forum...

https://zegarkiclub.pl/forum/topic/208158-jazz-i-okolice/?do=findComment&comment=3608267

Błąd w tym całym rozumowaniu polega na ostrym podziale: meloman vs audiofil. Niemalże każdy audiofil jest jednocześnie melomanem i ma na półkach tysiące płyt i to nie tylko tych świetnie nagranych. Gdybym był audiofilem w takim rozumieniu, w jakim to zostało przedstawione, to nie wychodziłbym poza katalog Esoterica i miałbym na półce może kilkadziesiąt płyt. Oczywiście nie wykluczam, że są tacy audiofile, jak to zostało przedstawione, ale ja na takich freaków jeszcze nie trafiłem, a siedzę w tej pasji ponad 25 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw trzeba sobie wymyślić audiofila, a potem już można w niego walić jak w bęben 🙂 Osobiście z pewnością jestem audiofilem. Tylko że płyt mam chyba więcej, niż będę w stanie uważnie wysłuchać do końca życia, samych winyli pewnie w pobliżu dwóch tysięcy, więc takie definicje są do chrzanu. Mój stary kumpel, audiofil pełną gębą, sprowadził sobie z rozbiórki kina w Berlinie parę głośników Voice of the Theater. Grało mu to ze wzmacniaczem na lampach 2A3. W pokoju większość ścian zajmowały płyty, większość winylowych, których słuchał z przyjemnością po tym, jak już sobie ten drobny systemik skompletował.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Najpierw trzeba sobie wymyślić audiofila, a potem już można w niego walić jak w bęben 🙂 Osobiście z pewnością jestem audiofilem. Tylko że płyt mam chyba więcej, niż będę w stanie uważnie wysłuchać do końca życia, samych winyli pewnie w pobliżu dwóch tysięcy, więc takie definicje są do chrzanu. Mój stary kumpel, audiofil pełną gębą, sprowadził sobie z rozbiórki kina w Berlinie parę głośników Voice of the Theater. Grało mu to ze wzmacniaczem na lampach 2A3. W pokoju większość ścian zajmowały płyty, większość winylowych, których słuchał z przyjemnością po tym, jak już sobie ten drobny systemik skompletował.

A ja lubię zarówno winyle, jak i płyty CD, jak i taśmy szpulowe. Nie lubię kaset, ale gdybym miał Nakamichi Dragon, to może zmieniłbym zdanie. W każdym razie pasja audiofilska ma wiele twarzy i jeżeli ktoś uważa, że sen z powiek spędzają nam kable albo dobór kondycjonera sieciowego, to jest w dużym błędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat lubię kasety ze względów użytkowo-sentymentalnych. Zawsze staram się mieć w samochodzie odtwarzacz kasetowy (najfajniejsze są stare Alpine), a w chałupie trzymam topowy model Aiwy, bardzo fajna maszynka. Ogólnie podoba mi się dobra mechanika, zegarek też mam mechaniczny 🙂

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kasety mają swój urok, a ile wspomnień.

IMG_20250910_142950_673.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaseta broni się w sensie sentymentalnym, natomiast w każdym innym już nie. No ale fajnie, że wraca, bo jednak muzyka z nośnika to zupełnie inne doznanie estetyczne niż słuchanie ze streamingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i nie broni, ty patrzysz z perspektywy audiofila ja fana muzyki metalowej który nie przywiązuje tak wagi do czystości brzmienia i żeby wszystko było perfekcyjnie słuchać bo akurat w Black Metalu nie o to chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, satanic napisał(-a):

Może i nie broni, ty patrzysz z perspektywy audiofila ja fana muzyki metalowej który nie przywiązuje tak wagi do czystości brzmienia i żeby wszystko było perfekcyjnie słuchać bo akurat w Black Metalu nie o to chodzi.

Jasna sprawa. Black metal rządzi się swoimi prawami. Słuchając niektórych kapel z Norwegii odnosiłem wrażenie, że im gorzej tym lepiej (w sensie jakości nagrania). Skok do sąsiedniej Finlandii - pamiętam kompilację Beherit pt. "The Oath of Black Blood". Pokonało mnie to brzmienie. 🙂 Mimo wszystko lubię czasem posłuchać np. Burzum, bo po prostu lubię muzykę i nie zamykam się na żadne gatunki. No może poza disco polo, którego nie jestem w stanie słuchać nawet po butelce whisky.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie wzmacniaczy z YT. Przy całej ułomności tego typu oceny nawet z telewizora słychać różnicę. 

https://youtu.be/sbioJ4gqf5Q?si=vFAU_-HtUOVzK5qd

Denon ma w brzmieniu więcej uderzenia i werwy. Wyraźniej akcentuje skoki dynamiczne, ale ma też zauważalne podbarwienia w górze pasma. Z kolei Accuphase w górze brzmi bardziej naturalnie i ma lepszą selektywność, separację dźwięków. Ogólnie jednak obydwa wzmacniacze prezentują podobny charakter brzmienia. 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem niedawno. 

20250914_151206.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może i masz rację ale jak ostatnio trafiłem w wysokien jakości 2 albumy Tiamat i łyknąłem je na dość przyzwoitch słuchawkach to nabrały nowego wyrazu.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mariaczi napisał(-a):

Może i masz rację ale jak ostatnio trafiłem w wysokien jakości 2 albumy Tiamat i łyknąłem je na dość przyzwoitch słuchawkach to nabrały nowego wyrazu.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Nie przeczę, pewnie tak jest tylko ja tak jak pisałem patrzę z perspektywy BM, gdzie w większości produkcji jest specyficzne brzmienie, a dziś kupiłem sobie właśnie fajne demo na kasecie polskiego zespołu.

Tu taki przykład o co chodzi.

Edytowane przez satanic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.09.2025 o 20:11, satanic napisał(-a):

Nie przeczę, pewnie tak jest tylko ja tak jak pisałem patrzę z perspektywy BM, gdzie w większości produkcji jest specyficzne brzmienie, a dziś kupiłem sobie właśnie fajne demo na kasecie polskiego zespołu.

A jednak nasz Behemoth potrafi zadbać zarówno o stronę wizualną płyt, jak i brzmienie. Cenię Nergala za takie podejście, gdyż odbieram to jako wyraz szacunku wobec fanów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest brzmienie i brzmienie, a wspomniany Beherit w tym roku dał taki koncert w

Gdańsku, że zmiotło wszystkich z planszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.09.2025 o 06:35, satanic napisał(-a):

Jest brzmienie i brzmienie, a wspomniany Beherit w tym roku dał taki koncert w

Gdańsku, że zmiotło wszystkich z planszy.

Kamil znany w sieci jako Maria Konopnicka wspominał, że świetnie zagrali. Chociaż nie trzeba grać metalu, żeby była jazda bez trzymanki. W ubiegłym roku byłem na dwudniowym koncercie Fire! Orchestra i Szwedzi dali takiego ognia, że przez tydzień mi w uszach piszczało. 🙂 Ro***erducha była taka, jak na koncercie metalowym. 🔥🎶 Fenomenalny big band. Ich muzyka to szuka przez wielkie "S", a na żywo atomowe brzmienie.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radzę zacząć używać ochrony słuchu na koncertach - łatwo o uszkodzenie trwałe. Jak po koncercie szumi, dzwoni, cokolwiek w uszach, to znaczy tyle, że było za długo za głośno i doszło do uszkodzenia.
Kiedyś używałem stoperów etymotic, ale te mocno zaburzały brzmienie. Od kilku lat airpodsy pro robią robotę - ustawiam tryb transparentny i w ustawieniach redukcję hałasu na minimum - obniża o kilkanaście dB i jest idealnie. Po co się męczyć i szkodzić sobie?
A tak w ogóle to po paru takich katowaniach na głośnych koncertach potem można sobie słuchać muzyki z jakiegokolwiek sprzętu w domu i tak już przygłuchy człowiek. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.09.2025 o 22:10, machlo napisał(-a):

Radzę zacząć używać ochrony słuchu na koncertach - łatwo o uszkodzenie trwałe. Jak po koncercie szumi, dzwoni, cokolwiek w uszach, to znaczy tyle, że było za długo za głośno i doszło do uszkodzenia.
Kiedyś używałem stoperów etymotic, ale te mocno zaburzały brzmienie. Od kilku lat airpodsy pro robią robotę - ustawiam tryb transparentny i w ustawieniach redukcję hałasu na minimum - obniża o kilkanaście dB i jest idealnie. Po co się męczyć i szkodzić sobie?
A tak w ogóle to po paru takich katowaniach na głośnych koncertach potem można sobie słuchać muzyki z jakiegokolwiek sprzętu w domu i tak już przygłuchy człowiek. ;) 

Dzięki. Jest sporo racji w tym, co piszesz. Ja miałem o tyle "gorzej", że poszedłem pod scenę, więc ostro dostałem decybelami po uszach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Dzięki. Jest sporo racji w tym, co piszesz. Ja miałem o tyle "gorzej", że poszedłem pod scenę, więc ostro dostałem decybelami po uszach.

Pod sceną to jeszcze może nie jest tak najgorzej, ale jak ktoś stanie pod głośnikiem, który centralnie gra w ludzi to nie zazdroszczę wrażeń. ;)
*nie tryb transparentny w airpodsach a adaptacyjny (wycisza tylko wtedy, gdy jest zbyt głośno)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogłem się oprzeć, żeby tutaj nie wrzucić, mając w pamięci częste dywagacje na temat wpływu kabli 🤣

KUPE.png

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, tommly napisał(-a):

Nie mogłem się oprzeć, żeby tutaj nie wrzucić, mając w pamięci częste dywagacje na temat wpływu kabli 🤣

KUPE.png

Ja muszę go jednak wywalić z obserwowanych bo gość ma najwyraźniej jakąś misję czy krucjatę nienawiści i to już się robi nudne do porzygu, jak kiedyś admin na łowcach dopóki go sądem nie postraszyli.

Jak ktoś słyszy i chce to niech sobie kupuje, tak samo jak komuś lepszy brand lepiej czas odmierza albo poczucie szczęścia,  jakości i piniondza daje. Jego piniondz, szkoda czasu na ciągłe hejtowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi