Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, GostRado napisał(-a):

Też jestem zadowolony z 603. 

@Henizz

U mnie tyle jest, po skosie, dalszy róg:

20260429_212509.jpg

U mnie byłby to bliższy róg.  Rozumiem,  że brzmią? To pocieszające. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, Henizz napisał(-a):

U mnie byłby to bliższy róg.  Rozumiem,  że brzmią? To pocieszające. 

Trochę to kłopotliwe, ale chyba można wypożyczyć do odsłuchu w domu. Ja zaryzykowałem i kupiłem, jedynie po odsłuchu w sklepie swoich płyt. Na szczęście, nie rozczarowałem się. Jak sprzedam swój aktualny wzmacniacz av, to kupię nowego Rotela 1592 mk2 lub używkę Michi x3. Przy okazji, pójdź na odsłuch w takim zestawie 603 + Rotel. Mnie bardzo się podobało.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, GostRado napisał(-a):

Trochę to kłopotliwe, ale chyba można wypożyczyć do odsłuchu w domu. Ja zaryzykowałem i kupiłem, jedynie po odsłuchu w sklepie swoich płyt. Na szczęście, nie rozczarowałem się. Jak sprzedam swój aktualny wzmacniacz av, to kupię nowego Rotela 1592 mk2 lub używkę Michi x3. Przy okazji, pójdź na odsłuch w takim zestawie 603 + Rotel. Mnie bardzo się podobało.

Dzięki.  Tak, rozważam też ten wzmacniacz,  ale także a14 i yamaszkę 703, czy jakoś tak.  Nie jestem zakręcony audiofilsko.

Edit

Rozważam 1572, nie 92.

Edytowane przez Henizz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Henizz

Kolega @McIntosh poradził mi, abym kupił najpierw kolumny, na ile mnie stać lub ile mam zamiar maksymalnie wydać. Myślę, że to dobra droga. A wzmacniacz w swoim czasie. Oczywiście jak jest luźna kasa, to nie ma problemu. U mnie nie ma ciśnienia, jak sprzedam aktualny, kupię nowy, bo nie lubię patrzeć na rzeczy już, że tak ujmę, nieaktualne 😃 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, GostRado napisał(-a):

@Henizz

Kolega @McIntosh poradził mi, abym kupił najpierw kolumny, na ile mnie stać lub ile mam zamiar maksymalnie wydać. Myślę, że to dobra droga. A wzmacniacz w swoim czasie. Oczywiście jak jest luźna kasa, to nie ma problemu. U mnie nie ma ciśnienia, jak sprzedam aktualny, kupię nowy, bo nie lubię patrzeć na rzeczy już, że tak ujmę, nieaktualne 😃 

To dobra droga, bo zespoły głośnikowe mają największy wpływ na brzmienie zestawu audio. Z drugiej strony, im lepszy zapewnimy im wzmacniacz, tym w większym stopniu wykorzystamy ich możliwości. Jeżeli zaczynasz od "kolumn" bez jakiejś konkretnej koncepcji na wzmacniacz, to warto byłoby zadbać o to, aby zespoły głośnikowe miały efektywność 89-90 dB, bo to daje większą swobodę w doborze wzmacniacza w porównaniu do kolumn o niskiej skuteczności. Nie jest też złym pomysłem zaczęcie od wzmacniacza, ale w takim przypadku trzeba mieć już sprecyzowane konkretne założenia, co do reszty toru. To jest dobry kierunek, kiedy ktoś chce stopniowo przebudowywać swój zestaw audio i ma na oku jakiś ponadprzeciętny sprzęt wokół którego warto byłoby złożyć cały zestaw.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, mariaczi napisał(-a):

Ten Wiim ma 2 kości po 100W każda przy 8 Ohm.
Tak latają pięknie, on gra jeszcze z zapasem. I to gra wyśmienicie. Nie na darmo jest tak rozchwytywany i zestawiany w porównaniach z klockami 2-3 razy droższymi. W dodatku jak to D nie grzeje się, bo w odróżnieniu do A ma świetną sprawność prądową.

Bo klasa D i klasa A to dwa różne światy. Porównujesz wzmacniacz impulsowy (klasa D) do wzmacniacza, w którym prąd spoczynkowy w tranzystorach wyjściowych (lub lampach) płynie cały czas niezależnie od tego czy sygnał jest zerowy czy też nie (klasa A). Pomimo niskiej sprawności energetycznej zdecydowanie bardziej wolę brzmienie wzmacniaczy działających w klasie A niż jakichkolwiek innych. Klasa A skutecznie eliminuje zniekształcenia przejścia przez zero (crossover distortion), bo masz zapewnione nieprzerwane przewodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo klasa D i klasa A to dwa różne światy. Porównujesz wzmacniacz impulsowy (klasa D) do wzmacniacza, w którym prąd spoczynkowy w tranzystorach wyjściowych (lub lampach) płynie cały czas niezależnie od tego czy sygnał jest zerowy czy też nie (klasa A). Pomimo niskiej sprawności energetycznej zdecydowanie bardziej wolę brzmienie wzmacniaczy działających w klasie A niż jakichkolwiek innych. Klasa A skutecznie eliminuje zniekształcenia przejścia przez zero (crossover distortion), bo masz zapewnione nieprzerwane przewodzenie.
Masz oczywiście rację. Niemniej dziś zaawansowana elektronika stara się wyeliminować zniekształcenia. Wim umi w to strojenie. Sam siebie słucha i adaptuje. Patrząc oczywiście dalej na klasę i cenę uważam że jest rewelacja.

Co do 603 to moje pomieszczenie pozwala mi je trzymać prawie na ścianie. Dosłownie po 10cm mają z tyłu luzu.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa nowość od jednej z lubianych przeze mnie firm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.04.2026 o 10:25, mariaczi napisał(-a):

Co do 603 to moje pomieszczenie pozwala mi je trzymać prawie na ścianie. Dosłownie po 10cm mają z tyłu luzu.

Według instrukcji producenta te zespoły głośnikowe powinny stać co najmniej pół metra od ściany tylnej i ścian bocznych, a odległość między nimi  powinna wynosić od 1,5 metra do 3 metrów. Poza tym, należałoby zrobić pomiary w pokoju, w którym słuchasz muzyki, żeby ocenić ile dźwięku obecnie tracisz w wyniku niekontrolowanych odbić fali akustycznej. Oczywiście pod warunkiem, że to ma dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie, bo może w zupełności wystarcza Ci obecna jakość dźwięku i nie potrzebujesz optymalizacji akustycznej pomieszczenia odsłuchowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Według instrukcji producenta te zespoły głośnikowe powinny stać co najmniej pół metra od ściany tylnej i ścian bocznych, a odległość między nimi  powinna wynosić od 1,5 metra do 3 metrów. Poza tym, należałoby zrobić pomiary w pokoju, w którym słuchasz muzyki, żeby ocenić ile dźwięku obecnie tracisz w wyniku niekontrolowanych odbić fali akustycznej. Oczywiście pod warunkiem, że to ma dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie, bo może w zupełności wystarcza Ci obecna jakość dźwięku i nie potrzebujesz optymalizacji akustycznej pomieszczenia odsłuchowego.

Dla mnie się zgadza tak jak jest. Próbowałem bardziej je odsunąć  od ściany i poza zmniejszonym miejscem i głupim wyglądem w pokoju moje patologiczne ucho nie wychwyciło różnicy. Albo ja jestem tak tępy na słuch, albo w moim pomieszczeniu tak się układa dźwięk,  albo Wiim na bieżąco robi korekcję bo w sumie potrafi to...

Jeszcze miałem w słowniku sprawdzić co to są sybilanty... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20260514_150803.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazdro, bo na razie mogę tylko popatrzeć. Po przeprowadzce w końcu będę mógł posłuchać płyt, także tych czarnych, a może i wrzucę zdjęcie mojego retro systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.05.2026 o 18:50, mariaczi napisał(-a):

Dla mnie się zgadza tak jak jest. Próbowałem bardziej je odsunąć  od ściany i poza zmniejszonym miejscem i głupim wyglądem w pokoju moje patologiczne ucho nie wychwyciło różnicy. Albo ja jestem tak tępy na słuch, albo w moim pomieszczeniu tak się układa dźwięk,  albo Wiim na bieżąco robi korekcję bo w sumie potrafi to...

Jeszcze miałem w słowniku sprawdzić co to są sybilanty... 

Sybilanty to po prostu syczące spółgłoski, np. "s". Przejaskrawienia w tym zakresie bywają nieprzyjemne w odsłuchu. Odczułem to podczas testu zestawu MBL - jak grała muzyka instrumentalna, to było super. Natomiast pozytywne wrażenie siadło w momencie, gdy weszły wokale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dziś takie 

20260521_212354.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sprzedałem mój amplituner AV Onkyo TX-RZ720 wraz pięcioma głośnikami Etax'a, więc przechodzę całkowicie w tryb stereo 😉

Macie jakieś pomysły na wzmacniacz stereo do 10.000 złotych i dlaczego nie Rotel RA 1592 mkII 😄 Słuchałem go razem z moimi B&W 603 S3 i podobało mi się. No i wzmacniacz musi mieć dwa wyjścia do moich dwóch subwooferów B&W. Do oglądania filmów z dvd przydają się. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie myślałeś pójść w stronę hybrydy np. Unison Research lub Vincent? Ale aby osłuchać się z hybrydą, budżetowo na pierwszy rzut można wziąć Magnata MA900 z drugiej ręki (poniżej 3.0k). W Magnacie będą lampy ECC81/12AT7 do podmiany na np. Brimar (ok 450 zł za NOS) lub GE. W Mullardy nie pchałbym się, ze względu na dużą ilość podróbek na rynku wtórnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Sprzedałem mój amplituner AV Onkyo TX-RZ720 wraz pięcioma głośnikami Etax'a, więc przechodzę całkowicie w tryb stereo 😉

Macie jakieś pomysły na wzmacniacz stereo do 10.000 złotych i dlaczego nie Rotel RA 1592 mkII 😄 Słuchałem go razem z moimi B&W 603 S3 i podobało mi się. No i wzmacniacz musi mieć dwa wyjścia do moich dwóch subwooferów B&W. Do oglądania filmów z dvd przydają się. 

Dlaczego nie Rotel? Bo można lepiej za niewiele większe pieniądze. Bo Rotel jest dobry na początek przygody z poważniejszym audio, ale jak chcesz więcej i lepiej to posłuchaj Primare i35. Primare bez najmniejszego trudu pogoni do pudełka Rotela. Jak dobrze ponegocjujesz cenę, to dostaniesz dużo lepszy dźwięk za niewiele większą kasę. Warto dołożyć jeżeli chcesz mieć sprzęt na lata i nie sprzedawać wzmacniacza za jakiś niedługi czas, bo coś tam w dźwięku będzie uwierać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w a takim przypadku te B&W mogą okazać się słabym ogniwem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Primare i35

Nie na wyjść na subwoofery. 

2 godziny temu, KWF napisał(-a):

Ale w a takim przypadku te B&W mogą okazać się słabym ogniwem.

Z kolumn jestem zadowolony i nie mam zamiaru zmieniać na inne.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś masz nie tak skoro 603 nie dają wystarczającego pierd…cia basem. Masz problem, ponieważ chcesz dobrać wzmacniać z wyższej półki do kolumn ze średniej półki. Jeśli zależy Ci na mięsistym basie zrzuć okiem na ten filmik z Q21:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
23 minuty temu, McIntosh napisał(-a):

Za wiele nie zrozumiałem, ale nie chciałbym sobie komplikować życia, gdy mogę po prostu wpiąć kable w gniazda subów i wzmacniacza.

8 minut temu, KWF napisał(-a):

Coś masz nie tak skoro 603 nie dają wystarczającego pierd…cia basem. Masz problem, ponieważ chcesz dobrać wzmacniać z wyższej półki do kolumn ze średniej półki. Jeśli zależy Ci na mięsistym basie zrzuć okiem na ten filmik z Q21:

Do muzyki, której słucham mięsisty bas mi niepotrzebny, jedynie do obejrzenia filmu. Poza tym; jak słuchałem 603 z Rotelem kolumny grały zdecydowanie lepiej niż z Onkyo. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Za wiele nie zrozumiałem, ale nie chciałbym sobie komplikować życia, gdy mogę po prostu wpiąć kable w gniazda subów i wzmacniacza.

Równie dobrze mógłbyś też posłuchać NAD C 399 albo jakiegoś Marantza lub Yamahy, ale propozycja Primare to nie jest komplikowanie życia tylko szansa na realnie lepszy dźwięk. Jeżeli nie potrzebujesz audiofilskiej jakości, to spoko... Rotel da radę. Coś tam zagra powyżej przeciętnej. Pomyśl jeszcze o Denonie PMA-3000NE, którego sygnatura dźwięku nieco ucywilizuje analityczne zapędy B&W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

NAD C 399

Słuchałem 👎

@McIntosh

Półtora roku temu wszedłem ma forum w związku z zakupem  zegarka, a zacząłem zmieniać sprzęt pod wpływem tego wątku i Was, a szczególnie dzięki Tobie, gdzie najwięcej Cię  meczyłem, a Ty cierpliwie tłumaczyłeś, za co jestem Ci wdzięczny. 

Kupiłem odtwarzacz SACD, kolumny, wzmacniacz (kupię), słuchawki, płyty SACD/CD,  akcesoria wydając ze 30.000 złotych i nie mam zamiaru już więcej, jedynie na płyty, ponieważ z tym co miałem, a tym co będę miał jest kolosalna przepaść, która w zupełnościi mi wystarczy. Żona odkryła na nowo swoje ulubione płyty, a i zaczyna jej się podobać jazz i "hity" muzyki klasycznej.  Oglądamy mniej telewizji słuchając muzyki, więc jestem usatysfakcjonowany tym, co zrobiłem ze swoim sprzętem. Zmiana wzmacniacza, to potem kolumny, etc, to nie ja,  nie będę gonił królika. Potrafię cieszyć się i sprawia mi radość z tego, co mam i co osiągnąłem w kwestii moich trzech pasji: kawa, zegarki i muzyka.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Zmiana wzmacniacza, to potem kolumny, etc, to nie ja,  nie będę gonił królika. Potrafię cieszyć się i sprawia mi radość z tego, co mam i co osiągnąłem w kwestii moich trzech pasji: kawa, zegarki i muzyka.

Super podejście. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi