Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

KLIPSCH R-51M może mi ktoś coś powiedzieć o tych głośniczkach 

Od siebie powiem, że chyba bardziej będziesz zadowolony z głośników na celulozie, jeśli ma to grać z tym wzmacniaczem który pokazywałeś 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, egzo18 napisał(-a):

Gra To nieźle. Wysoka sprawność. Jednak wybrałbym rp600m. Stałem przed takim wyborem. Mam rp600m, nie żałuję. I to jest klipch, czyli ogólnie wyjce. Bardzo ostre kolumny. To się nie nadaje do ostrego wzmacniacza 

na pewno da się je uspokoić odpowiednimi kablami ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Burns napisał(-a):

na pewno da się je uspokoić odpowiednimi kablami ;)

Nie będę się wypowiadał o kablach, bo zie odpalę. Nie i koniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomalutku coś tam skompletuje. A na razie słucham na czym takim, tylko trochę nie domaga ten Technics, zdjęcie z netu bo w pracy jestem.

Screenshot_2024-12-29-18-17-25-01_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.12.2024 o 17:03, TomcioMiki napisał(-a):

A te tanoye jak się mają do tych B&W🤔🤔🤔

"Mniejszy" dźwięk, mniejsza dynamika i nieco mniej niskich tonów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tymczasem u mnie zabaw z prądem ciąg dalszy. 😀 Przyjrzałem się dzisiaj dokładnie mojemu kondycjonerowi i zwróciłem uwagę, że Passa podłączyłem w gniazdo z grupy, w które producent zaleca wpinać źródła dźwięku. Przełączyłem więc sprzęt w gniazdo opisane jako wysokoprądowe. Zrobiłem test i tym razem okazało się, że Pass bez UPS'a po drodze zagrał lepiej niż z UPS'em. Ech... trafić za tym wszystkim. Przy okazji, niedługo zmieniam lokalizację zamieszkania i elektryk wykonał pomiary w moim nowym domu. Okazało się, że na trzech fazach mam różne napięcia elektryczne. Na jednej fazie 220V, na drugiej fazie 240V, a na trzeciej 250V. Moja sąsiadka ma fotowoltaikę na dachu. Czy to możliwe, żeby jej instalacja robiła bajzel? No i jak sobie z tym radzić w kontekście sprzętu audio? Zastosować stabilizator napięcia czy kombinować z czymś innym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, McIntosh napisał(-a):

A tymczasem u mnie zabaw z prądem ciąg dalszy. 😀 Przyjrzałem się dzisiaj dokładnie mojemu kondycjonerowi i zwróciłem uwagę, że Passa podłączyłem w gniazdo z grupy, w które producent zaleca wpinać źródła dźwięku. Przełączyłem więc sprzęt w gniazdo opisane jako wysokoprądowe. Zrobiłem test i tym razem okazało się, że Pass bez UPS'a po drodze zagrał lepiej niż z UPS'em. Ech... trafić za tym wszystkim. Przy okazji, niedługo zmieniam lokalizację zamieszkania i elektryk wykonał pomiary w moim nowym domu. Okazało się, że na trzech fazach mam różne napięcia elektryczne. Na jednej fazie 220V, na drugiej fazie 240V, a na trzeciej 250V. Moja sąsiadka ma fotowoltaikę na dachu. Czy to możliwe, żeby jej instalacja robiła bajzel? No i jak sobie z tym radzić w kontekście sprzętu audio? Zastosować stabilizator napięcia czy kombinować z czymś innym?

Kiedy parapetówa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz pogódź się z tym, że 240V masz w słoneczny dzień. Wieczorem, jak fotowoltaika skończy pracować będzie 210V. Taki urok sieci z fotowoltaiką. U mnie na wsi to codzienność. Od 195V do 245V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz pogódź się z tym, że 240V masz w słoneczny dzień. Wieczorem, jak fotowoltaika skończy pracować będzie 210V. Taki urok sieci z fotowoltaiką. U mnie na wsi to codzienność. Od 195V do 245V.

I to jest przewrót w temacie…możesz mieć sprzęt za 99k, a i tak jesteś uzależniony od tego, czy sąsiad ma zalecane, czy chińskie oprzyrządowanie do foto

No i czy pogodynka dobre wieści przyniesie

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Może coś w ten deseń, ale to już musisz pytać elektryków, elektrotechników.

https://allegro.pl/oferta/stabilizator-napiecia-avr-pro-25000w-3-trojfazowy-agregat-fotowoltaika-15124409535

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Zapewne ma (i pewnie nie tylko ona) pompę ciepła. Te urządzenia, to jest największy syf dla kondycji sieci lokalnej 🤦🏻‍♂️🤬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi. Coś będę musiał pokombinować. Ciekawe ile taki trójfazowy agregat wpycha harmonicznych do sieci. Nie obędzie się chyba bez filtrów bocznikowych. No nic, powalczę z tematem. 

5 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Zapewne ma (i pewnie nie tylko ona) pompę ciepła. Te urządzenia, to jest największy syf dla kondycji sieci lokalnej 🤦🏻‍♂️🤬

Jest dokładnie tak, jak napisałeś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, McIntosh napisał(-a):

No i jak sobie z tym radzić w kontekście sprzętu audio?

Grać, używać, nasłuchiwać 😉

To będzie wyzwanie dla uszu audiofila 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

Grać, używać, nasłuchiwać 😉

To będzie wyzwanie dla uszu audiofila 

Mam słuch, jak nietoperz. 😉 Dam radę. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie załamujcie mnie pod koniec roku🤦‍♂️ Może jeszcze prąd w nocy jest lepszy? Bo tak i już?

K... I pomyśleć że mamy XXI wiek i wszyscy są wykształceni ja prd... Dostęp do wiedzy jeszcze nigdy wcześniej nie był aż tak prosty.

Obowiązująca norma dotycząca napięcia znormalizowanego nie jest objęta tajemnicą państwową i każdy może do niej zajrzeć. Tylko trzeba chcieć. Ale po co, nie? Lepiej wypisywać jakieś pierdoły w internecie, bo tak prościej, nie trzeba się wysilać, nie trzeba ruszać mózgownicą.

9 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Mam słuch, jak nietoperz. 😉

Powinni Cię zamknąć w klatce i przeprowadzać na Tobie testy naukowe dotyczące słuchu, bo drugi taki egzemplarz na świecie nie istnieje😉 Aż nie wierze że nie słyszysz jak zmienia Ci się cały czas brzmienie nawet podczas odtwarzania jednej piosenki, bo przecież wartość skuteczna napięcia sieciowego jest zmienna w czasie i zmienia się cały czas. Nie wiedziałeś o tym? Poważnie nie słyszysz tego?

Będziesz każde urządzenie w tym Twoim systemie audio zasilał z osobnej fazy?😁

Po co w ogóle sobie zawracasz tym głowę? Żeby podświadomie szukać problemu tam gdzie go nie ma i tam gdzie on nie istnieje? I wmawiać sobie (podświadomie) że coś brzmi inaczej bo teraz wiesz że kiedyś tam w pomiarze chwilowym była taka a taka różnica między fazami? A teraz jaka jest? A za minutę jaka będzie? Dasz rade żyć z taką niewiedzą czy wepniesz mierniki na stałe i będziesz monitorować sytuację?

Chłopie, nie popadaj w paranoje. Wszystko masz w sieci ok. Poza tym jeszcze chwalisz się od jakieś czasu wypasionym kondycjonerem sieciowym, więc już pomijając zupełnie wszystko co napisałem powyżej, w czym problem? Nie działa? Ten kondycjoner to szmelc/pacebo, czy co?

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mariusz9a napisał(-a):

Nie załamujcie mnie pod koniec roku🤦‍♂️ Może jeszcze prąd w nocy jest lepszy? Bo tak i już?

K... I pomyśleć że mamy XXI wiek i wszyscy są wykształceni ja prd... Dostęp do wiedzy jeszcze nigdy wcześniej nie był aż tak prosty.

Obowiązująca norma dotycząca napięcia znormalizowanego nie jest objęta tajemnicą państwową i każdy może do niej zajrzeć. Tylko trzeba chcieć. Ale po co, nie? Lepiej wypisywać jakieś pierdoły w internecie, bo tak prościej, nie trzeba się wysilać, nie trzeba ruszać mózgownicą.

(...)

Zluzuj trochę 🤔 Mamy XXI wiek i nadal rzeszę odbiorców, którym popołudniu żarówki ledwo świecą, a suszarka odpala tylko rano lub późno w nocy. Znam w Polsce conajmniej kilka takich miejsc, to niemal całe gminy.

Możliwe, że zgodnie z normą, c'nie? 🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Mam słuch, jak nietoperz. 😉 Dam radę. 🙂

To niestety brzmi jak gadka akwizytora, który niczym nietoperz wleciał na salony ;)

@mariusz9a fotowoltaika robi syf, jak to daleko oddziaływuje to nie wiem, szczególnie jak są takie całe skupista takich domków.

Rozumiem, że nie wytrzymałeś, ale wytykasz McIntoshowi złoty wpis, strzał w 10 z kilometra. A Już samo to, że ten nieomylnym nietoperz wpina coś jakoś na łapu-capu, instrukcji nie przeczytał czy co ?

"od jakieś czasu wypasionym kondycjonerem sieciowym, więc już pomijając zupełnie wszystko co napisałem powyżej, w czym problem? Nie działa? Ten kondycjoner to szmelc/pacebo, czy co?"

@Mcintosh, przypilnowałeś elektryków, żeby instalację książkowo położyli, uziemienia i te sprawy ? Może rzeczywiście do Audio powinieneś położyć osobną ?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Znam w Polsce conajmniej kilka takich miejsc, to niemal całe gminy.

A konkretnie to które?

Ja się przyznam, że nie znam takich miejsc. Ale ja nie znam całej Polski.

34 minuty temu, Burns napisał(-a):

fotowoltaika robi syf, jak to daleko oddziaływuje to nie wiem, szczególnie jak są takie całe skupista takich domków.

Tak, ale jak napięcie wykracza poza normy to jest ona odłączana z sieci. I nie wiem czy bym to syfem nazwał - to tylko podbijanie napięcia. Więcej syfu robi stara spawarka sąsiada 😄 No chyba ze ktoś coś kombinował (lub ma uszkodzony) przy falownikach i wprowadza syf do sieci, ale raczej to zjawiska rzadkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

A konkretnie to które?

Ja się przyznam, że nie znam takich miejsc. Ale ja nie znam całej Polski.

(...)

Ta wiedza nie jest Ci potrzebna, bo i tak nie pojedziesz i nie sprawdzisz, a ja nie mam ochoty na forum wskazywać miejsc gdzie przebywam ja lub moja rodzina. Nie znasz/nie wierzysz - trudno 🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@McIntosh ma swoją zajawkę, takie hobby - nikomu, ani nikogo w ten sposób nie krzywdzi, nie obraża również, więc po ..uj ta cała napinka?

Tu przynajmniej sprzętowo trzyma się to kupy, nie są to wypowiedzi z pozycji „forumowego mentora” - gdzie do całości podpięty jest telefon jako źródło.

Ma chłop fantazje wydawać „flotę” na te klocki - niech sobie wydaje, kompletuje, bawi się - jego hobby, jego zabawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Burns napisał(-a):

Ja tam jestem cold as ice 🥷🏻

Moje pożądane źródło prądu leży zresztą teraz w monopolowym, do którego się wybieram 🫣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Ta wiedza nie jest Ci potrzebna, bo i tak nie pojedziesz i nie sprawdzisz, a ja nie mam ochoty na forum wskazywać miejsc gdzie przebywam ja lub moja rodzina. Nie znasz/nie wierzysz - trudno 🤷‍♂️

Tak myślałem. Zresztą zaniki napięcia a dopuszczalny przedział napięcia w sieci to co innego. Być może sieć jeszcze niezmodernizowana, może napowietrzna - masz rację nie ważne i nie będę się interesował. Ma się to nijak do pomiarów i w związku z nimi obaw przedstawianych przez @McIntosh

Ja tylko zwracam uwagę, aby nie szukał problemów tam gdzie ich nie ma. Bo to dążenie do jakiegoś wyimaginowanego czegoś zacznie być frustracją. Zamiast cieszyć się muzyka zaczyna tu być doszukiwanie się problemów. A z pomiarów napięcie ma jak najbardziej prawidłowe i nie zaszkodzi ono jego sprzętom. Zapewne nie raz miał różnorakie skoki napięcia podczas słuchania muzyki i nawet o tym nie wie i tego nie zauważył i nie usłyszał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.12.2024 o 17:56, mroova napisał(-a):

To czemu nie "upatrzysz" sobie świetnych słuchawek by je kupić po urealnieniu ceny? Problem leży w uzależnieniu od dążenia do absolutu / gonieniu króliczka ?

Ja dla odmiany od Mariusza wyluzowałem w temacie słuchawek, posłuchałem mroovy i traktuję teraz temat czysto zabawowo z akceptacją ich przypadłości. Nie gonię już króliczka...

Pytaniem otwartym może być czemu sprzęt za 50k i więcej od sztuki sobie z tym nie radzi...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Burns napisał(-a):

Ja dla odmiany od Mariusza wyluzowałem w temacie słuchawek, posłuchałem mroovy i traktuję teraz temat czysto zabawowo z akceptacją ich przypadłości. Nie gonię już króliczka...

Tak sobie myślę... Może po prostu niektórych, zamiast cieszenia się muzyką, cieszy doszukiwanie się "problemów" w tej muzyce, wysłuchiwanie ich itd. Może wcale im nie chodzi o relaks przy odsłuchu ulubionej muzyki, a o łatanie często "wymyślonych" problemów? Bo w sumie dlaczego nie? Ale jak i takie coś kogoś cieszy to przecież w sumie nich cieszy 🙂

A w Nowym Roku życzę wszystkim "goniącym króliczka" w świecie audio, aby zachowali jednak jakieś resztki zdrowego rozsądku i nie dali się zwariować 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi