Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, sprzedałem przednie kolumny Eltaxa i chcę kupić jakieś lepsze. Na razie do Onkyo, a potem dedykowany do nich wzmacniacz stereo. Jak będę oglądał film, to po prostu przepnę kable. Czy możecie mi wytłumaczyć, o co chodzi z tym dopasowaniem kolumn do wzmacniacza, żeby zagrało to dobrze w kwestii brzmienia, że nie można łączyć kolumn z wzmacniaczem, jeśli nie dopasuje się właściwej charakterystyki dwóch komponentów? Czarna magia!

Po niżej podpowiedzi od AI:

Do amplitunera Onkyo TX-RZ720 najlepiej pasować będą kolumny podłogowe lub podstawkowe o mocy w zakresie 70-100% mocy nominalnej wzmacniacza, czyli od ok. 80 W do 100 W RMS. Zmierzono, że ten amplituner oferuje moc 130 W na kanał w trybie stereo, co można przyrównać do 8 ohm. Warto dobrać kolumny o mocy nominalnej zbliżonej do mocy wzmacniacza, aby uzyskać optymalny dźwięk i uniknąć uszkodzenia kolumn. 

Kluczowe czynniki przy wyborze kolumn
  • Moc: Dobierz kolumny o mocy nominalnej (RMS) w przybliżeniu między 80 W a 100 W, aby w pełni wykorzystać potencjał amplitunera, ale jednocześnie go nie przeciążyć.
  • Impedancja: Upewnij się, że impedancja kolumn jest zgodna z zaleceniami amplitunera (zazwyczaj 8 ohm), aby zapewnić stabilną pracę wzmacniacza.
  • Typ kolumn: Możesz wybrać kolumny podłogowe, które zapewniają bardziej rozbudowane brzmienie i lepsze basy, lub kolumny podstawkowe, które są mniejsze i bardziej kompaktowe.
  • Brzmienie: Onkyo TX-RZ720 jest znane z jasnego i pełnego dźwięku (nawet mi się podobalo z tymi Eltaxami Symphony 8.2) Dobierając kolumny, możesz spróbować zrównoważyć to brzmienie, wybierając kolumny o cieplejszym charakterze, jeśli chcesz, aby muzyka była bardziej relaksująca.
  • Przykładowe kolumny
  • Kolumny podłogowe: Monitor Audio Bronze 200, Q Acoustics 3050i.
  • Kolumny podstawkowe: KEF Q350, Dali Oberon 1.
  •  
  • Ważne: Przed zakupem warto zapoznać się z recenzjami i opiniami użytkowników, a także, jeśli to możliwe, odsłuchać kolumny w połączeniu z amplitunerem, aby wybrać te, które najlepiej odpowiadają Twoim preferencjom muzycznym.
Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.11.2025 o 16:44, Adi napisał(-a):

A tutaj mamy za 35 000 zł kabelek ze zbiorniczkiem wypełnionym poszerzaczynem scenianu. 

IMG_9724.jpeg

Na YT jakiś gość wrzucił filmik zawierający porównanie trzech kabli wpiętych w tor audio. Autor zaprezentował ten sam utwór z każdym z tych kabli, ale nie podał nazw producentów, żeby było uczciwie. "Grał" zatem kabel nr 1, nr 2 i nr 3. Założyłem więc słuchawki i przystąpiłem do zabawy. Po pierwszym odsłuchu najbardziej przypadł mi do gustu kabel nr 3, ale postanowiłem się upewnić i przewijałem filmik porównując utwory we fragmentach kabel vs kabel. Różnice w brzmieniu były minimalne i wymagały wsłuchania się w utwory, ale dało się wyłapać różnice. Kabelek nr 2 odrzuciłem właściwie od razu, więc na placu boju pozostały kable nr 1 i 3. Na nich się skupiłem, ale różnice były na granicy percepcji, bardzo trudne do wychwycenia. Oczywiście dużym ograniczeniem był odsłuch przez YT, ale coś tam dało się wyłapać. W końcu autor filmiku podał nazwy producentów i jeżeli to nie był trolling, to okazało się, że kablem nr 1 jest Hitachi SAX-112, nr 2 to Triglon 2000R, a nr 3 to... Transparent Reference XL 5 generacji. Ten stary kabelek Hitachi dziś na rynku wtórnym kosztuje 3000-4500 jenów, co z przesyłką z Japonii za pośrednictwem DHL + cło zamknęłoby się w kwocie niespełna 200 zł. Tymczasem wspomniany kabel Transparenta to wydatek 70 tys. zł, a Trigon, który podobał mi się najmniej kosztuje około 5 tys. zł. Taka sytuacja. 🙂

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

może Pylon Audio Pearl 27. 

Myślałem o jakiś droższych z myślą o oddzielnym wzmacniaczu stereo. Czytałem,  przeglądałem strony i wstępnie spodobały mi się: Polk Audio R700, Focal Theva nr3, B&W 603 s3. Najbardziej przypadły mi do gustu Bowers'y. Przeglądając aledrogo zwróciłem uwagę na starsze DM 603 S3. Cena 3500, do zaakceptowania, więc zadzwoniłem do sprzedającego, który mi tłumaczył, że z tym moim Onkyo TX-RZ720, to te kolumny zagrają na 10% ich możliwości. On ma je podpięte do Creeka Destiny, którego nie sprzedaje, żeby nie było, że chce wcisnąć i wzmacniacz. Zaprosił mnie na odsłuch B&W na moim Onkyo i Creek'u. Stąd było moje wcześniejsze pytanie o tym dopasowaniu kolumn do wzmacniacza w kwestii ich optymalnego zgrania, aby wydobyć z obydwu komponentów jak najlepsze brzmienie. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Na YT jakiś gość wrzucił filmik zawierający porównanie trzech kabli wpiętych w tor audio. Autor zaprezentował ten sam utwór z każdym z tych kabli, ale nie podał nazw producentów, żeby było uczciwie. "Grał" zatem kabel nr 1, nr 2 i nr 3. Założyłem więc słuchawki i przystąpiłem do zabawy. Po pierwszym odsłuchu najbardziej przypadł mi do gustu kabel nr 3, ale postanowiłem się upewnić i przewijałem filmik porównując utwory we fragmentach kabel vs kabel. Różnice w brzmieniu były minimalne i wymagały wsłuchania się w utwory, ale dało się wyłapać różnice. Kabelek nr 2 odrzuciłem właściwie od razu, więc na placu boju pozostały kable nr 1 i 3. Na nich się skupiłem, ale różnice były na granicy percepcji, bardzo trudne do wychwycenia. Oczywiście dużym ograniczeniem był odsłuch przez YT, ale coś tam dało się wyłapać. W końcu autor filmiku podał nazwy producentów i jeżeli to nie był trolling, to okazało się, że kablem nr 1 jest Hitachi SAX-112, nr 2 to Triglon 2000R, a nr 3 to... Transparent Reference XL 5 generacji. Ten stary kabelek Hitachi dziś na rynku wtórnym kosztuje 3000-4500 jenów, co z przesyłką z Japonii za pośrednictwem DHL + cło zamknęłoby się w kwocie niespełna 200 zł. Tymczasem wspomniany kabel Transparenta to wydatek 70 tys. zł, a Trigon, który podobał mi się najmniej kosztuje około 5 tys. zł. Taka sytuacja. 🙂

Ja od razu przepraszam, nie jestem audiofilem, jestem laikiem w tej dziedzinie, nie słyszę na jedno ucho i rozpoznaje dwa stany jest muzyka, nie ma muzyki :) Być może pytanie które chce zadać jest głupie, nie chcę rozpętywać żadnej g*wno burzy tutaj. Tak sobie tylko pomyślałem jak przeczytałem to co napisałeś.

Ktoś u siebie miał jakiś zestaw muzyczny, puszczał sobie muzykę i zmieniał kabelki.

I teraz tak:

- czymś to nagrał, czy to nie wpłynęło na dźwięk?

- opublikował to na YT, czy algorytmy YT nie wpłyneły na dźwięk?

- słuchasz to u siebie na jakimś zestawie, czy on nie dodaje/ujmuje czegoś do wrażeń odsłuchowych?

Czy żeby wypowiedzieć się słyszę/nie słyszę zmian nie należałoby siedziec w tym samym pomieszczeniu?

P.S. Przypomniała mi się taka historia sprzed 20 lat. Znajomy reklamował monitor, bo widział plamę na nim. I co zrobił? Zrobił zrzut ekranowy i wysłał ten zrzut do sprzedawcy. Sprzedawca go otworzył na swoim monitorze i powiedział u mnie jest dobrze, bo ja widzę obraz, a nie jego reprodukcję przez twój monitor. Zrób zdjęcie tego obrazu i przyślij nam zdjęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi