Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Burns napisał(-a):

Ostatnio pokazywałem, że naruszyłem continuum-kablowo-czaso-przestrzenne takim ustrojstwem, ale nikt nie zareagował bo trwała walka czy słuchawki po zwrotach są już używane czy jeszcze nie.

Miałem walczyć jeszcze z  CDkami, ale dostępność zaszwnkowała i jakoś mi się nie chce wracać do tematu, a płyty znowu się kurzą, nowych nie przeglądam.

Lenistwo i unikanie tłumów wzięło górę, albo dobrze mi z tym co mam.

Chińczycy natomiast mają taki rozpęd w elektronice, sluchawkach jak w telefonach, 2x albo 1x do roku nowa rewizja sprzętu. Trochę to otrząsa. Posiedzę sobie w mysiej dziurze. Może w lutym przytacham jakieś kolumny. A Ty, jakieś zmiany?

Fucktycznie umknęły mi twoje recenzenckie wpisy 🫣 Masz talent do wyszukiwania urządzeń, gdzie jest dużo sprzętu w sprzęcie 👌

Ja w audio niczego nie zmieniam. Mam już pełną świadomość, że abym miał wyraźnie lepsze audio musze wydać ok 200 tys. A zasadniczo za 2 tys. władowane w dywan i inne zakrzywiacze/łapacze fal dałyby podobny efekt. Tylko kłócą się z moim poczuciem estetyki 🤷‍♂️ Tak więc mam inne upłynniacze gotówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, satanic napisał(-a):

To jest ukryta opcja grzewcza mieszkania 😉

😂😂😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Burns napisał(-a):
  • fajnie, że masz dobrego mentora, który wie, że burns zobowiązuje i dał dobra radę,
  • szkoda, że nie zauważył, że odpuściłem komentarz odnośnie trzydziestoletnich słuchawek Pioneer, które na 90% mają już zdegradowane membrany i raczej "grają" beznadziejnie,

Problem w dyskusji z Tobą polega na tym, że nie napiszesz jak człowiek tylko od razu ciśniesz adwersarza. Jedna z Twoich ostatnich odpowiedzi do mnie...

W dniu 6.12.2025 o 23:34, Burns napisał(-a):

Powinieneś naprawdę zacząć sprzedawać kable głośnikowe z chińskich opon od hulajnogi, dźwignął byś to miliony z takim talentem doboru słów.

I po co? Mieliśmy w tym wątku trochę zgrzytów, bo mamy zupełnie inne podejście do sprzętu audio. Ty koncentrujesz się na pomiarach, a ja oceniam sprzęt audio na słuch tzn. albo brzmienie muzyki trafia w mój gust albo nie. Ty z góry dopatrujesz się absurdów w świecie audio, bo przecież "kable nie grają", a ja mówię - sprawdźmy czy zmiana kabli głośnikowych albo sygnałowych coś spowoduje czy nie (oczywiście na słuch). Różne podejścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.12.2025 o 15:07, Burns napisał(-a):

Podeszły ? ;)

Tak podeszły i zostaną jako słuchawki mobilne. Nie jest to klasa Arya ,ale bardzo dobre brzmienie w cenie 400zł . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Muzzy napisał(-a):

Tak podeszły i zostaną jako słuchawki mobilne. Nie jest to klasa Arya ,ale bardzo dobre brzmienie w cenie 400zł . 

No klasa nie jest, ale pierwsze niedawno kosztowały ponad 3k a drugie niegdy nie przekroczyły 650, więc mamy zupełnie inny kaliber a i tak dają radę bdb.

Rozumiem, że mimo, że nie są w pełni zamknięte nie przeszkadza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Muzzy napisał(-a):

Fajnie, że słuchawki Arya przypadły Ci do gustu. Ciekawe, jak ich dźwięk będzie ewoluował. Moje Audeze w ciągu trzech miesięcy istotnie zmieniły brzmienie w porównaniu do tego, co miałem świeżo po zakupie. Jest lepiej właściwie pod każdym względem i znacznie lepiej w kontekście otwartości góry. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.12.2025 o 18:50, McIntosh napisał(-a):

Fajnie, że słuchawki Arya przypadły Ci do gustu. Ciekawe, jak ich dźwięk będzie ewoluował. Moje Audeze w ciągu trzech miesięcy istotnie zmieniły brzmienie w porównaniu do tego, co miałem świeżo po zakupie. Jest lepiej właściwie pod każdym względem i znacznie lepiej w kontekście otwartości góry. 

A porownywales je moze z jakims modelem planarnym od hifiman ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Muzzy napisał(-a):

Ja porównywałem Audeze LCD-3 z Arya, ale z pamięci, bo niestety nie miałem ich równocześnie i myślę, że to przynajmniej ten sam poziom, półka, jeżeli nie z przewagą dla Arya (Chyba najbardziej dopracowany model HiFiMana za jak najmniej). Na pewno dziej się coś inaczej w górnych rejestrach. Jeżeli Arye miałyby przegrać z jakiś powodów to należy zadzwonić po HE1000 SE i pozamiatane. Audeze niesione jest już amerykańska legendą.

Nie jest tak, że za 3x drożej dostaniesz 3x więcej. Możesz spać spokojnie. Nie zdziwiłby się jak HiFiMan studiując w USA rozkręcał Audeze, żeby zasięgnąć bardziej głębokiej inspiracji 😆😎

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Muzzy napisał(-a):

Nie robiłem takich porównań. HiFiMan odrzuciłem ze względu na kraj pochodzenia. Unikam kupowania chińskich produktów jeżeli tylko mogę. Co do LCD-3 to rozbieżności w opiniach co do tych słuchawek mogą wynikać z ich wysterowania. Jeżeli chcesz wycisnąć z LCD-3 maksimum ich możliwości, to potrzebujesz dedykowanego, konkretnego wzmacniacza słuchawkowego. Co do góry, to faktycznie początkowo można odnieść wrażenie zamulenia i przytemperowania w tym zakresie. Po kilku miesiącach słuchania (niezbyt intensywnego, dwa razy w tygodniu po kilka godzin wystarczy) góra ładnie się otwiera. Poza tym, te słuchawki to trudny zawodnik, bo są wybredne wobec odtwarzanej muzyki. W realizacjach audiofilskich zmiatają dźwiękiem z planszy i wówczas człowiek myśli, na co mi zespoły głośnikowe. Szczególnie w muzyce klasycznej są doskonałe. Orkiestra symfoniczna w ich odtworzeniu to istna petarda. Ale w przypadku gorzej nagranych płyt wywlekają wszystkie niedoskonałości na światło dzienne i trzeba się z tym pogodzić. Tak już mają. Poza tym, to nie są neutralne słuchawki. Manierą brzmienia trochę przypominają Gryphona, bo grają dociążoną średnicą będącą po tej ciemniejszej stronie mocy. Tak więc ogólnie trzeba lubić taki dźwięk, żeby z tym żyć. Z pewnością LCD-3 nie są słuchawkami dla każdego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wy panowie tuttaj z cięzkimi sprzętami, a ja z czymś mniejszym znacznie: Noble Audio Rex5 - pięcioprzetwornikowa hybryda. W tym momencie zakończyłem poszukiwania dobrych IEM-ów bez kabla. Rewelacyjny dźwięk po aptX czy LDAC, a po LE Audio jeszcze lepszy.

https://nobleaudio.com/products/noble-fokus-rex5?srsltid=AfmBOoq3OB7Cg29G-UwBDjzBWjg_CJf5Z5T1IgvlskIMtvilkrXnY_vn

P_20260102_173509.jpg

Edytowane przez Conway

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zgadzacie się? Warto je kupić?

Screenshot_20260104_165218_Samsung Internet(1).jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.01.2026 o 16:57, GostRado napisał(-a):

Zgadzacie się? Warto je kupić?

Screenshot_20260104_165218_Samsung Internet(1).jpg

Skoro recenzent napisał, że to najlepsze nauszniki z jakimi miał do czynienia, to trudno się nie zgodzić. W końcu gość sam najlepiej wie, czego słuchał. Ty też powinieneś posłuchać (to znaczy dobrze by było, żebyś posłuchał) zanim podejmiesz decyzję. Warto pamiętać, że tu jest dużo zmiennych. Gust recenzenta i tor w jakim słuchawki grają ma duże znaczenie w kontekście wniosków zapisanych w recenzji. Na przykład wzmacniacz słuchawkowy może zrobić diametralną różnicę. Nie słuchałem tych Denonów, ale moją uwagę zwróciło to, że są to słuchawki dynamiczne. Moim zdaniem warto zainteresować się słuchawkami ortodynamicznymi i elektrostatycznymi. To jest jednak inna liga w sensie jakości dźwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki!

@McIntosh

Wiem, że to zbyt abstrakcjne, pobieżne, ale jakbyś załóżmy teoretycznie (a może miałbyś możliwość praktycznie posłuchać?, ja to zrobię), to do słuchania jazzu, bluesa i tym podobne, to które by się lepiej nadawały 7200 czy 9200? Bo czytając jako amator to za dużo nie wywnioskowałem. Różnica w cenie to trzy tysiące złotych (9200 mogę kupić za 5k, a 7200 - 2k) na drodze nie leży, więc może nie wyczuje aż tak diametralniej różnicy między dekielkami z drewna orzechowego i bambusa oraz jakoś przeboleję, że 7200 zrobione w Chinach są mniej perfekcyjne wykonane pod względem jakości niż 9200 Made in Japan 😉

Jakbyś miał trochę wolnego czas i poczytał o nich (może posłuchał?), to byłoby wdzięczny za Twoją opinię. Nie ma pośpiechu, poczekam na opinię eksperta. Nic zobowiązującego, nie obrażę się, jeśli nie podejmiesz się mojej prośbie.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Dzięki!

@McIntosh

Wiem, że to zbyt abstrakcjne, pobieżne, ale jakbyś załóżmy teoretycznie (a może miałbyś możliwość praktycznie posłuchać?, ja to zrobię), to do słuchania jazzu, bluesa i tym podobne, to które by się lepiej nadawały 7200 czy 9200? Bo czytając jako amator to za dużo nie wywnioskowałem. Różnica w cenie to trzy tysiące złotych (9200 mogę kupić za 5k, a 7200 - 2k) na drodze nie leży, więc może nie wyczuje aż tak diametralniej różnicy między dekielkami z drewna orzechowego i bambusa oraz jakoś przeboleję, że 7200 zrobione w Chinach są mniej perfekcyjne wykonane pod względem jakości niż 9200 Made in Japan 😉

Jakbyś miał trochę wolnego czas i poczytał o nich (może posłuchał?), to byłoby wdzięczny za Twoją opinię. Nie ma pośpiechu, poczekam na opinię eksperta. Nic zobowiązującego, nie obrażę się, jeśli nie podejmiesz się mojej prośbie.

Dzięki za miłe słowa, ale nie uważam się za eksperta. Ja tylko kocham muzykę i nie lubię jak mi sprzęt audio kaleczy dźwięk. Widzę, że cały czas szukasz wokół Denona. Dlaczego tak? Moja propozycja do posłuchania: Audeze LCD-2, a jeżeli uznasz, że średnica jest za gęsta, to spróbuj LCD-X. A jeżeli potrzebujesz słuchawek zamkniętych to LCD-XC.

Przede wszystkim jednak, jaki masz wzmacniacz słuchawkowy? Rozumiem, że nie korzystasz z dedykowanego urządzenia tylko masz wbudowany? Ne pamiętam, jaki wzmacniacz kupiłeś, ale jeżeli równowaga tonalna urządzenia przesunięta jest w górę, a sprzęt brzmi jasno, to z tego co czytam w recenzjach może być trochę za jasno z tymi Denonami. Chociaż wbudowany wzmacniacz słuchawkowy nie musi być odpowiednikiem brzmienia wzmacniacza z zespołów głośnikowych, to jednak producenci często starają się zachować jakąś konsekwencję w koncepcji na dźwięk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to gra tak jak wygląda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Przede wszystkim jednak, jaki masz wzmacniacz słuchawkowy

Rozglądam się. Następny problem: normalny czy lampowy? A może kupić od razu wzmacniacz do kolumn z dedykowanym gniazdem do słuchawek, jeśli takie są?  Może hybrydowy? 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Rozglądam się. Następny problem: normalny czy lampowy? A może kupić od razu wzmacniacz do kolumn z dedykowanym gniazdem do słuchawek, jeśli takie są?  Może hybrydowy? 

Oczywiście są. Przeważnie wyjście słuchawkowe znajduje się w przedniej części urządzenia, choć zdarza się też, że jest montowane z tyłu albo w górnym panelu (Audio Research I/50). Co do pytania lampa - tranzystor, to tutaj każda opcja jest możliwa aczkolwiek warto pamiętać, że zakup lampowej integry nie świadczy o tym, że wbudowany wzmacniacz słuchawkowy też będzie z automatu lampowy, bo może być półprzewodnikowy. Zastanów się, na ile ważne jest dla Ciebie dobre brzmienie słuchawek i jak często zamierzasz słuchać na nich muzyki. Producenci mają bardzo różne podejście. W przypadku wzmacniaczy zintegrowanych lub preampów czasami lekceważą wzmacniacz słuchawkowy (jest, bo jest), więc jakość brzmienia ze słuchawek odbiega od tego, co prezentuje sobą urządzenie, gdy słuchasz muzyki z zespołów głośnikowych. Ale bywa też tak, że bardzo się przykładają dbając o to, żeby muzyka ze słuchawek brzmiała świetnie. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda z dedykowanymi wzmacniaczami słuchawkowymi, gdzie niejako z definicji sprzęt powinien grać lepiej niż przyzwoicie w kontekście słuchawek. Jaki masz obecnie wzmacniacz, bo rozumiem, że jakiś masz?  

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam że się wtrącę, ale dedykować to można komuś utwór muzyczny. Dlaczego zamiast okropnej kalki z angielskiego (dedykowany) nie można używać ‘przeznaczony’?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic śmieszniejszego dziś nie przeczytacie:

Cytat

Kable mogą przenosić sygnał o mocy nawet 10 kW, a co ważniejsze, pozwalają usłyszeć różnice na poziomie 8 femtowatów (0,000000000000008 W). Tak ogromny zakres dynamiki umożliwia rozróżnienie nawet najdrobniejszych mikrodetali (czy raczej femtodetali), co w połączeniu z wiernym odwzorowaniem barwy instrumentów przekłada się na niezwykle realistyczny, namacalny charakter dźwięku.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, McIntosh napisał(-a):

Zastanów się, na ile ważne jest dla Ciebie dobre brzmienie słuchawek i jak często zamierzasz słuchać na nich muzyki.

Zaczęło mi się bardzo podobać.

Zupełnie inaczej sytuacja wygląda z dedykowanymi wzmacniaczami słuchawkowymi, gdzie niejako z definicji sprzęt powinien grać lepiej niż przyzwoicie w kontekście słuchawek.

Sprawa rozwiązana => będzie wzmacniacz słuchawkowy. Podobno do słuchania jazzu lampowy jest lepszy?

Jaki masz obecnie wzmacniacz, bo rozumiem, że jakiś masz?  

Na razie jest amplituner av Onkyo TX-RZ720. Wzmacniacz stereo poczeka, bo teraz bardziej mi zależy na słuchawkach (te Audeze mi się nie podobają. Wiem, że nie bierze się pod uwagę wygląd, gdzie sam to mówię przy wyborze sprzętu do parzenia kawy 🤦‍♂️🤦‍♀️, jednakże 🫤) i siłą rzeczy wzmacniaczu do nich.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi