Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Ale ja nie mam nic do powiedzenia w audio, dlatego się nie wypowiadam, kupiłem, pokazałem i tyle na taki sprzęt mnie stać. 

Nawet jakbym słuchał bardzo dobrego sprzętu to i tak bym nie kupił z powodu jak wyżej, to tak jak z Roleksem mierzyłem i co z tego jak i tak nie kupię to znaczy, że mam innych zegarków nie kupować.

2 minuty temu, Burns napisał(-a):

Nie trzeba nic wygrzewać, natomiast jeżeli poprawnie go ustawisz to przed samym sobą powiesz, że zestaw gra tak fajnie, że czułeś się jakbyś miał słuchawki 7.1

Naprawdę w stereofonii można odkryć niesamowite rzeczy dźwięku przestrzennego.

W przypadku takiego mini wystarczy minimalnie rozsunąć głośniki, powiedzmy na 50cm i usiąść przed nim po turecku 1m - 1,5m z głośnikami na wysokości ucha, żeby poczuć się. że ma się na głowie słuchawki.

Włączasz Vangelis Voices w zasadzie cały album, ale ze wskazaniem na utwory Ask the Mountains, Echoes... i słyszysz jak dzwięki przemieszczają się w koło głowy i uszu. Coś jest z tyłu coś z przodu, coś z prawej i lewej - dosłownie!

Idź, sprawdź i wróć ;)

Nie słucham takiej muzyki i tyle, także nie mam co sprawdzać, a jak pisałem sprzęt jest inaczej ustawiony niż na zdjęciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Burns napisał(-a):

Włączasz Vangelis Voices w zasadzie cały album, ale ze wskazaniem na utwory Ask the Mountains, Echoes... i słyszysz jak dzwięki przemieszczają się w koło głowy i uszu. Coś jest z tyłu coś z przodu, coś z prawej i lewej - dosłownie!

Nie wiem na czym słuchasz ale pewnie na czymś konkretniejszym więc odpal sobie to

Zmiotło mnie 

https://tidal.com/track/181750903

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pragnę zauważyć, że ja nikomu w tym temacie nie wytknąłem pieniędzy czy to 200zł, czy 2000zł, czy 20000zł, czy 200000zł co niestety bardzo często przemawia przez Was.

Rzecz, która jest gównem będzie nim do końca życia niezależnie od kwoty. Rzecz, która jest gównianie ustawiona lub używana tak przez użytkownika (BT) będzie tak długo jak ktoś nie zmieni swoich nawyków.

Podsumowując, fajne stereo nie musi być drogie, wystarczy 2000zł - oczywiście będzie miało swoje ograniczenia i ułomności.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, pisar napisał(-a):

Nie wiem na czym słuchasz ale pewnie na czymś konkretniejszym więc odpal sobie to

Zmiotło mnie 

Pozwoliłem sobie skorzystać z podpowiedzi ;)

Pierwszy utwór robi genialne wrażenie, nie wiem jak reszta albumu. Nie dam rady posłuchać chyba ciągiem całości, z tych klimatów jak już wolę Jarre'a (tak mi się pierwszy utwór skojarzył). Ale ten album się pewnie idealnie nadaje do playlisty "poka co ten twój sprzęt potrafi" ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, pisar napisał(-a):

Zmiotło mnie 

Po 3 min rewela, niestety muszę wyjść, będzie na wieczór. Jak masz jeszcze coś w tych klimatach to dawaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Burns napisał(-a):

Pragnę zauważyć, że ja nikomu w tym temacie nie wytknąłem pieniędzy czy to 200zł, czy 2000zł, czy 20000zł, czy 200000zł co niestety bardzo często przemawia przez Was.

Rzecz, która jest gównem będzie nim do końca życia niezależnie od kwoty. Rzecz, która jest gównianie ustawiona lub używana tak przez użytkownika (BT) będzie tak długo jak ktoś nie zmieni swoich nawyków.

Podsumowując, fajne stereo nie musi być drogie, wystarczy 2000zł - oczywiście będzie miało swoje ograniczenia i ułomności.

Moja odpowiedź odnosiła się do wpisu Pisara, nie zauważyłem, że Ty pod nim się wpisałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 hours ago, Burns said:

nie wiem po co ludzie od Kasprzaków, BT i innego usrojstwa do wydawania dźwięku zaglądają do takiego tematu i spłycają go do poziomu krawężnika.

Przez cały czas wydawało mi się że to forum publiczne… a sam wątek jest bez specjalnego kodu dostępu? do tego chyba nie założony przez ciebie.
Jednak czasami warto popuścić gumę w gatkach… a obserwując Twoje wielokrotnie edytowane wypowiedzi można się porządnie zakręcić. 

Ale wracając do tematu, zdecydowałem że nie będzie internetowego grania, napęd CD to jednak mój priorytet, Bluetooth dla córki też się w tych wymogach zmieścił. Myślę że zagra, jeżeli będzie niedosyt dla ucha, to dorzucę kolumny i stojaki, a cały zestaw wyląduje w innym miejscu. 
Wybrałem już nie najnowsze Cambridge Audio CD-RX30. 

IMG_4588.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej mówiąc Hi-Fi odnosi się do sprzętu audio, który zapewnia wysoką jakość dźwięku i jest przeznaczony do domowego użytku.    Hi-End (High End) to natomiast określenie, które odnosi się do najlepszego i najbardziej zaawansowanego sprzętu audio, który jest przeznaczony dla audiofili i entuzjastów muzyki, którzy cenią sobie najwyższą jakość dźwięku.   Sprzęt Hi-fi jest natomiast zaprojektowany do użytku domowego i zapewnia wystarczającą jakość dźwięku dla większości ludzi. A tytuł wątku jest hi-fi a nie hi-end a większość z nas to zwykli zjadacze chleba, chyba 🤔🤔🤔

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.01.2024 o 18:49, TomcioMiki napisał(-a):

Albo to 😁😁😁

521ea3644adda3c8fb0e4e6cafe9.jpeg

To były czasy 🤗🤗🤗

A to szkoda, że nie odróżniasz jedynego głośnika od dwóch czyli mono od stereo.

W żadnym wypadku nie wymiękam, ale bawicie się w ten sposób sami, ja posłucham ciszy, którą również uwielbiam.

Londek, jeżeli coś było edytowane to literówki. To dobrze, że wybrałeś a teraz na co czekasz, na publiczną akceptację czy co ?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minutes ago, Burns said:

Londek, jeżeli coś było edytowane to literówki.

Czasami gryziesz się w język, a więc nie tylko literówki (w powiadomieniach wszystko zostaje😉). 

18 minutes ago, Burns said:

a teraz na co czekasz, na publiczną akceptację czy co ?

Po prostu podzieliłem się tym w wątku w którym to zamieściłem zapytanie. 

Swoje domysły zostaw dla siebie, a w żadną przepychankę nie mam zamiaru się z tobą zasprzęglać, szkoda paliwa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, szkoda czasu, nawet bez słowa dziękuję.

Z racji tego postawiłem sobie własnoręcznie zrobiony serwer mediów w sieci lokalnej, z którego mogę odtwarzać bezstratnie do jakości jak na zdjęciu. Wyżej np. z plikami dsf to już bezpośrednio kablem do DAC'a. Przerobiłem kilka gotowców, albo CD z USB i bardzo często też jakieś ograniczenia a to z formatem partycji a co za tym idzie jej wielkością, formatem plików ( takiego nie czyta) czy właśnie jakością próbkowania. Dzięki temu zakup kolejnego odtwarzacza CD odwleka się w bliżej nieokreślonym czasie na rzecz zakupu plików cyfrowych.

IMG_20240120_164649.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, ja temat jakości plików i sposobów ich odtwarzanie jeszcze z Tobą muszę przedyskutować 😎

Ale to może za miesiąc dwa jak się trochę „zastoję” z tym co mam i robię 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie pytałeś o DAC'a zewnętrznego to sprawdź czy twój diler ma RME adi-2 dac / PRO. ;)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns, nadal używasz E70? Ostatnio obejrzałem coś takiego i myślę, że może kiedyś chwycę za lutownicę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NAD M50.2, Naim Uniti Star - znacie jeszcze coś podobnego do wyboru? Wysokiej klasy all-in-one ( streamer/wzmacniacz/CD )  które może być całym systemem?

NAD trochę drogi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta marka to wybór pospolity dentystów, lekarzy i prawników w USA 😉

spacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@StaryWilk Mega zestaw, ale bardziej all-in-3 ;)

@Bugs raczej bez szans. CD jest schyłkowym nosnikiem jak bys nie zaklinał rzeczywistości. Mało kto to ciagnie w combo, zwłaszcza ze CD mozna łatwo ripować i wracac streamem. Mozliwe, że cos przeoczyłem z oferty rynkowej, ale z takiego mniej lub bardziej szerokiego mainstreamu jest bieda straszna.

Troche sie usmiecham pod nosem, bo 2 m-ce temu szedłem dokładnie tym samy tropem co ty i wylądowałem jednak gdzie indziej. Niedaleko ale jednak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, StaryWilk napisał(-a):

Ja nie mieszkam w USA 😔

45 minut temu, Valygaar napisał(-a):

@StaryWilk Mega zestaw, ale bardziej all-in-3 ;)

@Bugs raczej bez szans. CD jest schyłkowym nosnikiem jak bys nie zaklinał rzeczywistości. Mało kto to ciagnie w combo, zwłaszcza ze CD mozna łatwo ripować i wracac streamem. Mozliwe, że cos przeoczyłem z oferty rynkowej, ale z takiego mniej lub bardziej szerokiego mainstreamu jest bieda straszna.

Troche sie usmiecham pod nosem, bo 2 m-ce temu szedłem dokładnie tym samy tropem co ty i wylądowałem jednak gdzie indziej. Niedaleko ale jednak.

Nie chcę rezygnować z `CD, mam ich sporo i lubię z nich korzystać. Chciałbym raczej poszerzyć możliwości i móc też łatwo zgrywać CDki nie robiąc przy tym składu sprzętu.

NAD wydaje mi się idealny do takich potrzeb ale jest bardzo drogi, Naim podobnie.

Mam satysfakcjonujące mnie stereo ( Meridian 506.24 + Audiolab 8000S + Dali 450 lub JMLab PS 5.1 ), mógłbym po prostu dokupić streamer ale jeśli jest jakiś pojedynczy klocek który da mi to co NAD lub Naim za mniejszą kasę i z zachowaniem lub najlepiej przebiciem jakości dawnego stereo to byłbym skłonny w to pójść dla funkcjonalności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz wspomnianego tu Hegla h390 ciekawą integrą jest Marantz Model 30 i do tego CD-60 tej samej firmy. Zarówno Naim Jak i Marantz jest w Denon store więc możesz wypożyczyć i porównać jak Ci to zagra i zgra się z kolumnami. Nie wiem czy jednak nie lepiej w twoim przypadku będzie rozbudować to co masz.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla tych co szukają dobrego wzmacniacza słuchawkowego:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.01.2024 o 13:29, colector napisał(-a):

Black metal, death są to dość wymagające gatunki muzyczne jeśli chodzi o elektronikę. Ultraszybka perkusja, ostre surowe gitary potrzebują cholernie dynamicznego pieca i niemulących kolumn.

Czy to urządzenie sprosta temu wyzwaniu?

Dokładnie w jednych wzmacniaczach prąd płynie szybciej w innych wolniej. Nie ma dynamiki przez to. Na niektóre ponoć piach sypią i góry nie ma. 😆

Zajrzałem po jakimś czasie i widzę, dalej nagonka miłośników sprzętowej astrologii na racjonalnie myślących ludzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tbn napisał(-a):

Dokładnie w jednych wzmacniaczach prąd płynie szybciej w innych wolniej. Nie ma dynamiki przez to. Na niektóre ponoć piach sypią i góry nie ma. 😆

Zajrzałem po jakimś czasie i widzę, dalej nagonka miłośników sprzętowej astrologii na racjonalnie myślących ludzi. 

Tak trochę kulą w płot, bo wiele parametrów to mierzalne jednostki fizyczne (np. dynamika) i tego nawet nie trzeba słuchać, żeby wykazać różnice.

https://www.ministerstwodzwieku.pl/webpage/pl/wzmacniacze-poradnik.html

Racjonalni ludzie czytają specyfikację. Nasypany piach też widać na charakterystce pasma przenoszenia 😜

3 godziny temu, StaryWilk napisał(-a):

spacer.png

Produkty, które zmierzone są bezkompromisowe i nie mają baboli (Przynajmniej kilka , którym przyjrzałem się).Przy średniej cenie 50k za sztukę czyli mniej niż stalowy Rolex mam nadzieję, że i w PL będzie podobnie. Poza tym firma z dlugim stażem na rynku i nie robi problemów z gwarancją. Statystycznie wzmacniacz to najbardziej zawodna rzecz w całym sprzęcie audio, więc tym bardziej ma to znaczenie.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, tbn napisał(-a):

Ja tu nagonki nie widzę, troche przesadzasz :) 

Jest tu kilku świadomych kolegów, którzy słyszeli dobre audio, bądź je mają i znają się na rzeczy. Trudno się po prostu rozmawia o audio jak ktoś się nawet nie otarl o temat i zwyczajnie nie ma świadomości jak audio może grać.

Może z zewnątrz wyglądać jak nagonka ale w mojej ocenie nią nie jest jak czytam ten wątek.

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi