Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, Valygaar napisał(-a):

listwa z jakimś "kondycjonerem" wielkości pustaka bardzo dobry efekt od buczenia trafo po szum z głośników

czyli to ściema ? nie wykłócam się tylko pytam, bo kuzynowi wcisnęli coś takiego przy niedawnej wymianie sprzętu (ogólnie coś marantza, zapamiętałem tylko kolumny sonus sonetto 8) i przy dowcipach o audiofilskim prądzie z akustycznych siłowni zasilanych węglem monokrystalicznym zastanawialiśmy się w ten weekend czy zrobili go w wuja czy nie ? 

p.s. gość po 70-tce z zauważalną już niestety starczą utratą słuchu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy konkretne kable mają wpływ i jaki na system to jest trudne pytanie i generyczna odpowiedź - "to zależy". :)
Jak się nie ma specjalistycznej wiedzy o tym, jak działa cały system, co i jak jest przesyłane, gdzie przetwarzane i w jaki sposób, jak efektywne jest ekranowanie i jakie zakłócenia zbiera system, to nie da się sensownie odpowiedzieć na to pytanie. Szkoda energii na przedstawianie swoich racji na poziomie materiałów marketingowych sprzętu audio. Fakt, że większość audiofilskich gadżetów ala "kondycjoner" to jeden wielki bullshit. :)

Jak ktoś ma dużo kasy, czasu i szczęścia, to może sobie żonglować sprzętem i empirycznie sprawdzać, co akurat mu najlepiej pasuje na ucho, co nie znaczy, że jest obiektywnie najlepsze i nanosi najmniej zniekształceń na sygnał. W sumie nie jest to głupie hobby, bo nie ma końca i ciągle coś można zmieniać. Coś jak zegarki. 😁

Natomiast jak ktoś lubi zwyczajnie słuchać muzykę, to takie all in one rozwiązania jak KEF LS60 gadają do mnie - zakładam, że ktoś to z głową zaprojektował, należycie wykonał, pomierzył i wszystko schludnie zapakował w obudowę. Mniej elementów w systemie, to mniej problemów. Pozostaje tylko wywalić dudnienia i duże pogłosy z pomieszczenia i można szczęśliwie słuchać muzyki. :D

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie coś sobie sprawdziłem w swoim systemie SF Garvis 2, brat bliźniak Rel T/9i i przy okazji kabel którym to się łączy, żeby ukraść sygnał z głośników. Kabel i ta kradzież sygnału  to fajny pomysł - to dziala. Ja rozumiem, że ten Sub ma swój wzmak, ale jak to takie cienkie żyłki skoro wszystkie "kable grają" 🤣😎🤪😎

IMG20240710104002.jpg

IMG20240710105340.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mroova napisał(-a):

czyli to ściema ? nie wykłócam się tylko pytam, bo kuzynowi wcisnęli coś takiego przy niedawnej wymianie sprzętu (ogólnie coś marantza, zapamiętałem tylko kolumny sonus sonetto 😎 i przy dowcipach o audiofilskim prądzie z akustycznych siłowni zasilanych węglem monokrystalicznym zastanawialiśmy się w ten weekend czy zrobili go w wuja czy nie ? 

p.s. gość po 70-tce z zauważalną już niestety starczą utratą słuchu ...

Ale co konkretnie jest ściema?

Sonetto VIII to świetne kolumny, dla mnie w klasie najlepsze i przy okazji najładniejsze. 

Godzinę temu, Burns napisał(-a):

Takie coś sobie sprawdziłem w swoim systemie SF Garvis 2, brat bliźniak Rel T/7x i przy okazji kabel którym to się łączy, żeby ukraść sygnał z głośników. Kabel i ta kradzież sygnału  to fajny pomysł - to dziala. Ja rozumiem, że ten Sub ma swój wzmak, ale jak to takie cienkie żyłki skoro wszystkie "kable grają" 🤣😎🤪😎

IMG20240710104002.jpg

IMG20240710105340.jpg

Bo to kabelki Sonusa. Są kabelki i kabelki 😉 

Serio brakowało Ci basu w tej Ikei? 🤔 Mnie też chodził po głowie, ale mi facet zalecił trochę zimnej wody i dobre ustawienie, konfig sprzętu. Miał rację. Ty akurat z ustawieniem nie masz problemu, piec masz super, to o co chodzi, w czym ten deficyt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Valygaar napisał(-a):

I tą złotą myślą warto zakończyć ten temat. To jest kwintesencja wszystkiego (tzn audiofilstwa) 😄 Nic dodać, nic ująć 😄

🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

EDIT:

🍿

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Valygaar napisał(-a):

co konkretnie jest ściema

Pytałem o listwę z kondycjonerem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

I tą złotą myślą warto zakończyć ten temat. To jest kwintesencja wszystkiego (tzn audiofilstwa) 😄 Nic dodać, nic ująć 😄

🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

EDIT:

🍿

😳🤦🏻‍♂️

7 minut temu, mroova napisał(-a):

Pytałem o listwę z kondycjonerem.

Ta, którą ja testowałem dawała bardzo wyrazna poprawe. Samo trafo potrafi mniej lub bardziej buczeć, z takim kondycjonerem cisza jakby piec był wyłączony. Głośniki bez dzwięku odkręcone na 80/100 delikatnie szumią/syczą - z kondycjonerem zero.

Czy bez kondycjonera ta muzyka słuchana na poziomach od 40 wzwyż jest gorsza? Raczej nie, zagłusza opisane objawy. Ale to nie znaczy, że ich nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Valygaar napisał(-a):

Serio brakowało Ci basu 

Proszę Cię, każdy kabel tego typu jest zbieżny.

W tym subie fajne jest dociążenie bassu, czuć większą masę "poruszanego powietrza" natomiast nie ma zejście na częstotliwości subsoniczne ;) bo bierze od 30.

Teraz mam SVS 1000 pro i już inne granie, niżej, ale z niższą energią.

Następny będzie Rel T/7x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mrugałem tam przy SF... 

Odczytałem sprawiłem zamiast sprawdziłem. Testowo może też sobie wepnę kiedyś, ale szczerze chyba bardziej pod kątem jakichs efektow filmowych, bo trudno mi sobie wyobrazić np. Erykah B. z jeszcze więszkym basem 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co? Już? Koniec? Nie będzie "wyzywania się" o kable tak jak to bywało do tej pory? Jak to tak można? Ja tyle popcornu kupiłem 😞 Wiem że może i gorąco jest, no ale kurde no... 🤪

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście w pionie to do zdjęcia bo grały również w stereo. Ostatecznie wygrał Gravis II bo jest odpowiednikiem nieprodukowanego Rel T9i (zastąpił go Rel T7x). Na zdjęciu Gravis 2 vs Rel T7x. Gravis zostanie dominikiem mojego domu, ale w kolorze wenge.

A tak abstrahując od tego, gdyby ktoś pomyślał, że jestem zjebany:

https://youtu.be/X0IgdeSheak?si=QZQkrBPNALfr0QCa

IMG20240713080520.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Burns napisał(-a):

Oczywiście w pionie to do zdjęcia bo grały również w stereo. Ostatecznie wygrał Gravis II bo jest odpowiednikiem nieprodukowanego Rel T9i (zastąpił go Rel T7x). Na zdjęciu Gravis 2 vs Rel T7x. Gravis zostanie dominikiem mojego domu, ale w kolorze wenge.

A tak abstrahując od tego, gdyby ktoś pomyślał, że jestem zjebany:

https://youtu.be/X0IgdeSheak?si=QZQkrBPNALfr0QCa

IMG20240713080520.jpg

Ile to trzeba mieć m2, żeby więcej niż 1 sub był potrzebny? :) No ale jak ten marketing działa, to ładnie sprzedaż poprawia - po co kupować 1 subwooferów jak można 6. ;)
A co do filmiku, to przynajmniej ma koleżka gust do zegarków.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Annihilator napisał(-a):

Pochwalę się nowym zakupem w postaci kolumn Avantgarde Duo XD. Świeżutki film tutaj: 

:)

Wygląd i parametry na papierze imponujące!

A jak to gra ? Bo jak broniłeś poprzednich, to myślałem, że są niezmienialne. Obstawiam, że różnica jest znaczna skoro zmieniłeś i zostawiłeś. Inaczej skończyłoby się tylko na teście z wypożyczeniem.

W każdym razie ja jestem na tak, podiba mi się ta ściana.

3 godziny temu, machlo napisał(-a):

Ile to trzeba mieć m2, żeby więcej niż 1 sub był potrzebny? :) No ale jak ten marketing działa, to ładnie sprzedaż poprawia - po co kupować 1 subwooferów jak można 6. ;)
A co do filmiku, to przynajmniej ma koleżka gust do zegarków.

Nie wiem jakie są na filmiku bo w to nie wnikałem, mój nie miał do łączenia równoległego (ale pewnie dałoby się to zrobić). Rel robi wiele modeli w klasie AB po 350W, Więc przy 6x mamy 2000W, może być ostre pierdalnięcie w takim kawałku jak podkinkuje poniżej. Kto bogatemu zabroni 🤣 Mnie bardziej ciekawie czy te podstawowe Sonusy dadzą radę z resztą pasma. W każdym razie chętnie bym to usłyszał.

https://tidal.com/track/37664766?u

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy sprzęt jest zmienialny i zawsze można lepiej. Niestety. Z JBLami żyłem przez 5 lat i jest to absolutny rekord w moim wykonaniu. To najlepsze kolumny jakie znam w takim budżecie. Ale sam JBL zrobił w tamtym czasie jeszcze 4 lepsze modele więc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od kilku lat niezmiennie te same klocki, kable, zespoły głośnikowe. Prawie kupiłem nowy wzmacniacz. Nie wiem, może po wakacjach w końcu go kupię.

Ale naszła mnie myśl, że po latach szukania, gonieniu za brzmieniem wiernym, idealnym,  żonglowaniu częściami, znowu najważniejsza jest muzyka! Nie sample, na których najlepiej wyłapać jakość perkusji, wokalu, czy zakresu dynamiki. Nie utwory obnażające słabości w lokowaniu pozornych źródeł dźwięku i słabszej czy lepszej przestrzeni, ilości alikwotów czy umownego czucia powietrza między muzykami. 

Ale muzyka sama w sobie, nawet gorzej zrealizowana, nawet ta, na której perkusja ssje. Dla linii melodycznej, dla emocji.

Edytowane przez adiblue2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, liczy się muzyka. Poza tym nie da się zdefiniować wzorcowego brzmienia. Nawet każde studio nagraniowe ma inną charakterystykę, więc… :-)

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie niekończące się toy story z tym zamienianiem nie wiem na ile podyktowane podświadomością nie wiem czego, pogoni za króliczkiem, przyzwyczajenia do marki ? Wielokrotnie znosiłem droższy sprzęt innych marek i nie podobało mi się jak gra, ale nawet w obrębie tej samej marki było różnie, powiedzmy przedział cenowy 1=Nie, 2=Tak, 3=znowu Nie, 4= znowu Tak. Już o kolejnych odsłonach tego samego  w kolejnej wrsji v2 nie wspomnę. Nawet abstrahując od kwot. To małe za małe, to b.duże= w cale nie za duże, to średnie= nijakie. Najczęściej tak odmóżdżam się jak mam nadmiar pracy czy stresów = świrowanie nietoperza. Jak wszystko gra i styka pod czerepem, cieszę się z tego co mam i po prostu słucham...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa systemy. Jeden to http://yb-audio.pl/realizacje/drw/ (mam nadzieję, że mogę wstawić linka) oparty na prawie topowych accutonach i satori. Ten jest bardzo dokładny, detaliczny, jest zejście - jest po prostu wszystko. Drugi, to zestaw OB typu U-frame zrobiony przeze mnie. Brakuje mu w porównaniu, z dr.w. tego blasku, powietrza, detalu na średnicy, ale… można ich słuchać godzinami. Nic nie męczy, a jak mocniej odkręcimy volume, to bas czujemy każdą komórką ciała. 
accutony dobrze brzmią z lampą. 

Dlatego uważam, że nie ma systemu idealnego. Jest taki, który wpasował się w nasz gust i obecny nastrój. 

IMG_1038.jpeg

IMG_1039.jpeg

IMG_1040.jpeg

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Burns napisał(-a):

(...) Wielokrotnie znosiłem droższy sprzęt innych marek i nie podobało mi się jak gra, ale nawet w obrębie tej samej marki było różnie, powiedzmy przedział cenowy 1=Nie, 2=Tak, 3=znowu Nie, 4= znowu Tak. (...)

To tak, jak ja  miałem z kablami ;) A tak poważnie, to zupełnie cię rozumiem, z tym że po prostu u mnie już kliknęło tak dobrze, że serio nie będę oszukiwał sam siebie, iżbym potrzebował czegoś innego/lepszego 🤓

Godzinę temu, mirfak napisał(-a):

Mam dwa systemy. (...)

Czekaj, masz dwa zestawy stereo jednocześnie? W tym samym domu..? 😳 No ciekawe, przyznam, że bardziej byś mnie zaciekawił już tylko informacją, że masz też dwie żony ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi